Milena Asmanová (11. 10. 1930 – 3. 1. 2021) 


Zpráva, že už mezi námi nikdy nebude Milena Asmanová, že už nikdy se jí nepodívám do očí, neuslyším její zvonivý smích a neuvidím její uvážlivé gesto, jsem musel nakonec přijmout jako surovou realitu.
Časová osa našich vzájemných setkání, někdy zcela náhodných, někdy k předem domluvenému tématu, trvala plných 74 roků.
Psal se rok – tuším – 1942 nebo 1943 a já jsem se velice zajímal o divadlo. Také jsem už měl za sebou několik „štěků“! Najednou si mě zavolala paní učitelka Kučerová a svěřila mi roli Ríši v dětské hře „Pamela“. Přesný název už neznám ale jejím autorem byl p. Míla Kolář (1905 – 1979), který měl příbuzné v České Třebové. V Praze tato hra o dětech měla velký úspěch. Zrovna tak i v našem městě. Hrál jsem Ríšu, Hana Kučerová Pamelu.
O několik měsíců později se v Národním domě hrála další dětská hra, ve které jsem hrál Kuchtíka. A právě mojí partnerkou byla o rok starší Milena Reindlová. Toto byla její první role (nikoliv,  jak je uváděno na internetu,  2.3.1947 ve Sněhové královně). Zrovna tak musím opravit údaj v její filmografii. Jejím prvním filmem bylo účinkování v r. 1956 v Dobrém vojáku Švejkovi (nikoliv až v r. 1958 v Sequensově Útěku ze stínu).
Ten den, kdy dostala scénář, jsme se setkali. Měla neobyčejnou radost, že s p. Hrušínským  prohovoří několik vět. Byla to poctivá radost! A měla na ni právo! Své studium brala nadmíru vážně a při své píli už tehdy byla nad mnohými spolužáky.
Zase náhoda! Svou dvouletou presenční službu (1952 – 54) jsem si odbýval v Mostě. První angažmá (roční) Mileny bylo též v Mostě u ředitele Buchvaldka. Pak teprve přešla do Pardubic (1954 – 1960) a pak už na svoji hlavní dlouhodobou „štaci“ do Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě.
V tu dobu jsme se neviděli i několik let. Sledoval jsem její herecký růst hlavně v televizních pořadech, nebo když v Praze hostovala.
Kdy jsem si ujasnil, že Milena je velká herečka, se vším všudy, byla role Karoliny v televizním seriálu Kamenný řád. Byla to pro ni velká příležitost, kterou do posledního písmene a gesta, plně využila.
Po přestěhování do Prahy už bylo více příležitostí se sejít i s panem manželem a mou paní Ivankou. Bylo nám už tolik, že se objevil i nějaký ten zdravotní neduh a moje žena mohla Mileně pomoci nejenom radou, ale i skutkem. Byli jsme důchodci a tak jsme měli čas… Sice Milena ještě pohostinsky hrála v Realistickém divadle (velice úspěšně), ale volného času přibývalo.
Byl jsem velice rád, že přijala mé pozvání na  vernisáž výstavy fotografií. Ještě jednou Ti, Mileno, děkuji. Měl jsem také příležitost se setkat i s jejími přáteli. Hlavně vzpomínám na paní Věru Liškovou (1930 – 2002), druhou manželku Raoula Schránila a pana Jiřího Čapku, bývalého předního herce v Ostravě.
Moje poslední setkání s Milenou bylo v domově důchodců v Praze – Ďáblicích. Co mi zbývá? Jedině poděkovat za nezištné obohacení mého duševního života. Bohužel, už Ti to nemohu říci z očí do očí…
PhDr Josef Zavřel