6. FILMOVÝ VEČER V KULTURNÍM CENTRU ON LINE

Pracovníci Kulturního centra nazvaly on-line vysílání filmů, které jsem jako režisér vytvořil, „Večery s Karlem Kubištou“, což není zcela přesné, protože filmařina je většinou kolektivní práce několika lidí i na bázi nezávislého filmu. Filmy se natáčely postupně ve společnosti Do-Ba Studio. Na filmech se však podílela menší či větší měrou řádka lidí. Na dvou nejkratších dnešních filmech spolupracovali Petr Horák, Jaroslav Prossa a Jiří Flídr, na ostatních dcera Dominika.

Šestý večer s filmy si můžete pustit v pátek 22. ledna 2021 od 20.00 hodin na této stránce https://youtu.be/Rv3oacu7dM0

Snad se bude těm, kteří si filmy pustí, alespoň některý líbit. Přikládám seznam filmů pátého večera včetně časů, kdy budou vysílány…                                           -kk-

 

Poutníci – Skála                                                      4:15                         (20:00)

Videoklip

Českotřebovská skupina Poutníci hraje a zpívá už téměř padesát let (i když na to žádný z nich vůbec nevypadá)... V květnu roku 2012 vydali svoje první CD Dlouhá cesta... Text písně: Karel Dohnal... Hrají a zpívají: Ladislav Vraspír (kytara, zpěv), Karel Dohnal (mandolína, zpěv), Pavel Kohoutek (baskytara, zpěv), Pavel Chadima (kytara, zpěv), Jan Pávek (banjo).

Ve Zlaté uličce                                                       22:51                         (20:04)

Dokument

Dříve se téměř každý návštěvník Pražského hradu stavil ve Zlaté uličce; dnes je navštěvují téměř pouze turisté z ciziny. Zlatá ulička Čechům chybí, proto se její název objevuje na romantických místech různých měst. A jedna je také v podhůří Orlických hor v Letohradě. Dokumentární film je věnovaný uměleckým řemeslníkům, kteří všichni sídlí v jedné ulici v Letohradě. Ve filmu je umělecký sochař, malíř a řezbář, hrnčíř a keramik, keramička šperků a plastik, rytí skla a paličkářka.

Deštné v Orlických horách                                  1:06                         (20:27)

Propagační videoklip

Obec Deštné v Orlických horách se představuje v krátkém klipu... Památky, ubytování a stravování, výlety do okolí na kole i pěšky, Masarykova chata na Šerlichu, turistická jízdárna, deštenský chléb, muzeum, lyžování a snowpark s největším skokem v České republice a akce - Svátky skla, závody na skibobech, závody psích spřežení Šediváčkův long a také archeologický skanzen Villa Nova v nedalekém Uhřínově...

Krásné trápení se sklem 1                                 23:31                         (20:28)

Dokument

Akce Svátky skla, jejíž hlavní součástí je tavení skla dřevem, se konala v roce 2011 již po dvacáté. První srpnový víkend vždy patří v Deštném v Orlických horách sklu - svátkům skla a mistrům sklářům. Akce byla původně experimentem, ale stala se slavnou a jedinečnou tradicí. Na akci se představí mistři skláři při práci přímo u sklářské pece sv. Máří Magdaleny. Foukají a tvarují sklo a vytvářejí jedinečné skleněné originály. Ty se poté prodají v nedělní dražbě. Akci doplňuje kulturní program, stánky s výrobky ze skla, keramiky a další předměty umělecké výroby.

Časy se mění                                                           3:28                         (20:52)

Experiment

Krátký experimentální film s dobovými fotografiemi a současnými studenty a pedagogy českotřebovského gymnázia s hudbou Boba Dylana a věnováním Járovi da Cimrmanovi. Film byl vyroben jako příloha k filmu Stopy času údolím paměti vytvořenému ke stému výročí gymnázia.

Rokytnice pod patronací svaté Anny 1          29:27                         (20:55)

Dokument

První díl dokumentárního filmu o historii města Rokytnice v Orlických horách je věnován jeho počátkům od uhlířské osady po konec "vlády" rodu Mauschwitzů. V díle jsou počátky kostela Nejsvětější Trojice i kostela Všech Svatých, počátky zámku a v závěru Šenkýřův kříž a refugium Suchá. Účinkují historici Petr Hudousek, Petr Hudousek ml., Lucie Jakubcová, Bohumír Dragoun, Radka Holendová, Oldřich Pešek a Třebovačka Věra Slavíková. V roli Poutníka také Třebovák Milan Kučera a ve filmu hrají i třebovské skupiny - historického šermu Tartas a centra experimentální archeologie Bacrie a hudební skupiny Medvědi. Komentář četla Dominika Kubištová.

Čas:                                                                          84:38                         (21:26)