Každý měsíc v roce je něčím zajímavý

LEDEN

 Narodí se za zvuku petard a bouchání lahví šampaňského, vítán polibky a pevnými  stisky rukou, doprovázen předsevzetími splnitelnými i nikdy neplněnými.  Bude  nadšeně pozdravován a oslavován, protože je v daném roce prvorozený. Očekávaný jako první syn v dobré rodině a budeme mu říkat ,leden‘. Už jeho první krůček  bude vítaný, i když bude jenom ,slepičí.‘ Bude nám milý hlavně tím, že bude příslibem kroků dalších, kroků ke slunci a k probuzení země.  Skalní lyžaři budou v duchu žadonit o to, aby na sjezdovce bylo sněhu co nejvíce a vydržel co nejdéle, aby jim pod sjezdovkou chutnal čaj a grog. Aby si opravdu užili zdravého pohybu, i když to někdy odnese některá končetina. Bruslaři na řece zase budou škemrat o  hladký led, protože jen na takovém se dají nacvičovat piruety a střílet puk mezi  brankové „tyče“  z jednoho páru vysokých bot. Běžkaři budou toužit po tom, aby stopa na polích od hřbitova až k lesu vydržela rovná a hladká, aby nebrousili hrany  lyží o hroudy a krtičince. A ti ostatní? Budou žehrat na to, že toho ,neřádu‘ je už dost a mělo by přestat sněžit. Protože kdo to má stále odhazovat a zametat, že ano? Prostě budeme zase nejednotní tak, jak to jen dovedou věčně nespokojení lidé. 
Leden je  také měsícem příslibů. Pěstitelé paprik připravují truhlíky a vysévají semena, aby mohli dát rostliny do země, jakmile se rozjaří a půda se vyhřeje. Protože kdo vysadí včas, více sklidí. Majitelé pařenišť a skleníků připravují sadbu salátu, aby se potřebné vitamíny dostaly na stůl včas, než nastane doba jarních rým a zachlazení. Čtenáři, kteří spoléhali na to, že o dlouhých zimních večerech dohoní to, nač jim v létě nezbýval čas, přidávají na tempu, aby stihli co nejvíce. Protože o krátkých jarních a letních večerech bude zase  tolik jiných činností a zábavy, na které se také těší.  Milovníci výstav, divadel a koncertů budou v kalendářích kontrolovat  záznamy o termínech, aby, nedejbůh, na něco zapomněli.
Protože jsme každý jiný, různí svými náturami, zájmy, žádostmi a potřebami, tak každý hledáme a očekáváme především  naplnění svých vlastních  tužeb podle svých představ. Je to správné? No samozřejmě je a vůbec nezáleží na tom, že těch osobních zájmů je bezpočet. Vždyť jsme jenom lidé! V té různosti bychom ale jednotně mohli říci – buď pozdraven měsíc LEDEN.        Jan Peringer

Tak viděl první měsíc roku před deseti lety Ing. Jan Peringer.  Postupně se pak věnoval dalším měsícům roku. Postrupně se budeme těmto fejetonům věnovat i v roce letošníám... Přemýšlím, zda by dnes autor na tom svém hodnocení něco měnil, jestli je dnes leden jiný než byl tenkrát. o si musí asi zhodnotit každý sám. (mm)

Buď tedy pozdraven i měsíc leden 2021!