Kultura se potřebuje znovu nadechnout

Rozhovor s náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem

Kromě investic má náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek ve svém portfoliu v tomto období nadále i kulturu. Ta je ovšem v současné době v nezáviděníhodném stavu.

Jak se kultura vyrovná se sníženými příjmy v roce 2021?

Teď se připravuje ke schválení rozpočet Pardubického kraje a zdroje z daňových příjmů budou samozřejmě nižší. Našich příspěvkových organizacích se to dotkne relativně mírně a vzhledem k omezenému provozu to doufám nijak zásadně nepoznají. V dotačních programech jsme se dohodli na snížení o 40 procent. Takže pokud šlo třeba do obnovy památek kolem 30 milionů, tak teď to bude přibližně 18 milionů korun. Stejně bude krácena i živá kultura, ale nutno říci, že se mnohé akce loni neuskutečnily, případně se neuskuteční ani letos. Věřím, že je to pouze dočasná situace. V každém případě granty lednu vyhlásíme a do dubna je uzavřeme.

Může kraj udělat něco pro živou kulturu?

Určitě ji nechceme nechat padnout, patří k rodinnému stříbru našeho kraje. Ani v loňském roce jsme nesnížili příspěvek pro profesionální kulturní tělesa, přestože jejich provoz byl výrazně omezen, a neuděláme to ani letos. To se týká Východočeského divadla, Komorní filharmonie a souboru Barocco sempre giovane. Všechny letos naplánované akce budeme individuálně posuzovat a snažit se, aby se nedostaly do existenčních potíží. Tak jsme jim pomohli i vloni, pokud měly náklady s neuskutečněnou akcí. Je možné, že programy budou skromnější, kratší, ale neházejme flintu do žita.

Není kultura teď to poslední, na co lidé myslí?

Moje děti současné období trochu nadneseně přirovnávají k válce. Oni, ani moje generace jsme ji naštěstí nezažili, ale každá válka má svůj konec a po válce přichází radostnější období. Třeba po třicetileté válce plné hrůz vznikla celá barokní kultura, nádherné stavby, sochy či hudba, které obdivujeme dodnes. Kultura je podstata existence lidské společnosti po staletí. Rád v této souvislosti cituji Winstona Churchilla, který během 2. světové války při návrhu zkrátit výdaje Británie na kulturu prohlásil: A za co bychom tedy bojovali?

Chystáte oslavy 500 let renesance ve východních Čechách. Není to v současné situaci trochu riskantní projekt?

Letos si v dubnu připomeneme 500 let od úmrtí Viléma z Pernštejna a na toto výročí je napojen celoroční program. Spoléháme na to, že s Vilémem přijde znovu do kraje i renesance našeho kulturního a společenského života. Vždyť právě díky tomu, že si v Pardubicích vybudoval své rodové sídlo blíže ku Praze, než byly jeho moravské državy, tu máme jednu z prvních renesancí v Čechách. Zůstalo nám zde mnoho památek spojených s Pernštejny, ale také s jinými rody, mnoho zámků zdobí typická sgrafita, vydržela tu tradice chovu koní, rybníkářství a rozvíjela se města a řemesla. Máme v celém kraji připraveno mnoho akcí od kultury ke sportu, vzniká omezená výroční edice turistických známek a více než desítku míst spojí i turistická hra. Doufám, že nám coronavirus bude komplikovat situaci jen zkraje roku, a že pro všechny z nás to bude takové povzbuzení renesančního střihu, protože se všichni potřebujeme po té době covidové znovu nadechnout.

PhDr. Zuzana Nováková