Zemřela Vlasta Preislerová - Ployharová

Stalo se tak v úterý 26. ledna den po jejích 93. narozeninách. Babičku ještě v neděli stačili navštívit v orlickoústecké nemocnici její vnuci Václav a Matěj. Osobnost českého hudebního světa, operní pěvkyně sopranistka Vlasta Preislerová - Ployharová prožila více než dvacet let u nás v České Třebové.  Studovala na pražské konzervatoři u Vlasty Linhartové a v Itálii u Giny Cigny. Její umělecká kariéra je spojena s více než třicetiletým angažmá v Olomouci a zde se konal start  na jeviště dalších předních českých divadlech a také do zahraničí.  S Vlastou Preislerovou  ještě loni po jejích loňských narozeninách  natočil Českotřebovský deník rozhovor. Redaktorka Víta Balcarová jej využila také pro Český rozhlas Pardubice. Rok se s rokem sešel a místo toho, abych připomněl její letošní narozeniny, musím uvést zprávu o jejím úmrtí. 
"Olomoucká scéna byla v té době ve znamení "vlády" skladatele a dirigenta Iši Krejčího. Byla to opravdu významná osobnost, velice ráda na toto období vzpomínám", říká Vlasta Preislerová po více než půl století od těchto událostí.
Vlasta Ployharová byla skutečně vynikající pěvkyní. Úspěch na Mezinárodní pěvecké soutěži ve Francii jí otevřel řadu jiných bran do pěveckého světa. Získala stipendium pro studium v italské Sieně, zpívala na mnoha koncertních i operních pódiích. Zůstala členkou olomouckého divadla, ale hostovala na všech našich operních scénách a také v zahraničí.
Mezi uměleckým působením v zahraničí nejde vynechat cestu do New Yorku s Laternou magikou v roce 1964 -  byla zajímavá a atraktivní. Zde Vlasty Ployharová zpívala Antonii v Hoffmannových povídkách J. Offenbacha ve slavné inscenaci LATERNY MAGIKY, se kterou předtím úspěšně vystupovala ve státní opeře Praha (byla tehdy  stejně jako dnes součástí Národního divadla) a  také v Berlíně. Právě tato role  ji přivedla  za oceán do Carnegie Hall, koncertní síně na Sedmé avenui v New Yorku.
Hudbě věnovala celý život a hudbou žila také celá rodina. V roce 1972 se ve 44 letech podruhé vdala za Františka Preislera, který v té době působil v olomouckém divadle, později působil v Brně a také v zahraničí. V říjnu 1973 se jim narodil  syn František. V té době Vlasta, nyní již Preislerová sehrála jednu z největších životních rolí jako maminka syna Františka a trpělivě provázela jeho velké umělecké kroky. František byl mimořádný talent, v oblasti hudby a divadla uměl vše a všechno se mu dařilo. Jeho nasazení bylo neuvěřitelné. Od jeho náhlého tragického úmrtí v létě 2007 již uplynulo více než 13 let a nikdy se tím rodina nesmířila.
V osmdesátých letech Vlasta Preislerová předčasně ukončila svou bohatou pěveckou kariéru v Olomouci a rozhodla se následovat manžela na jeho trvalé angažmá v Brně, kde byl František Preisler jmenován šéfem opery.
O divadelním působení sopranistky Vlasty Preislerová - Ployharové  najdeme v encyklopediích  dlouhý výčet rolí. Uvedu např. Mařenka (Prodaná nevěsta), Katuška (Čertova stěna), Rusalka, Panna Maria (Křičkovy České jesličky), Nedda (Komedianti), Massenetova Manon, Micaela (Carmen), Antonia (Hoffmannovy povídky), Zuzanka (Figarova svatba), Bastienka (Bastien a Bastienka), Despina (Cosi fan tutte). Když se zeptáte, kterou z rolí měla nejraději, tak se dozvíte zcela jistě, že to byla Mařenka z Prodané Nevěsty nebo také Liška Bystrouška ze stejnojmenné  Janáčkovy opery.  
S manželem Františkem Preislerem prožila Vlasta Preislerová spokojená léta v důchodu v České Třebové, byť zkalená v posledních 14  letech zármutkem nad úmrtím milovaného syna, mimořádně nadaného a uznávaného dirigenta, do jehož výchovy a rozvoje věnovala celou osobnost. Svazovala ji  jistě také omezená pohyblivost a tak s manželem přijali možnost péče v českotřebovském domově pro seniory. I zde jsme na návštěvách společně vzpomínali na dobu jejího divadelního působení. Řada jejich rolí zůstala  uchována v  ve spoustě krabic plných krásných a velkých fotografií i na zvukových záznamech. Video záznamy tehdy ještě nebyly....  
Čest její památce!   Milan Mikolecký