Českotřebovský deník 33/ 2021 (2/2)   
Menší změna projektu založení nové lávky pro cyklostezku
na Podhorce  dílo nezdraží

Po zahájení prací na stavbě přemostění Třebovky na Podhorce bylo na doporučení zhotovitele předložena na základě dodatečného hydrogeologického průzkumu změna založení mostní konstrukce spočívající na zvýšení úrovně základové spáry, změna plošného založení na založení na mikropilotách, konstrukční úprava mostní konstrukce a změna opevnění pod lávkou. Rozpočtové náklady na stavbu se tím nijak nemění a neovlivní to ani termín dokončení stavby. Změnou se zjednodušuje i zimní údržba lávky.

Hejtmani jednali s ministrem zdravotnictví 

K pravidelnému jednání k průběhu očkování se v úterý ráno sešli hejtmani s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví. Ti informovali zástupce krajů o předpokládaných dodávkách vakcín do konce prvního čtvrtletí a výhled do druhého čtvrtletí. Vzhledem k avizovaným nárůstům dodávek bude kraj vytvářet další očkovací centra ve svých zařízeních následné péče a následně také v obcích s rozšířenou působností.
„Na základě informace o nižších dodávkách vakcín jsme odsunuli zapojení očkovacích center v obcích s rozšířenou působností ze začátku března na počátek dubna. Dnes nám bylo sděleno, že ve druhém čtvrtletí by mělo do České republiky dorazit 8,4 milionu vakcín, což by mělo znamenat cílovou kapacitu 100 tisíc očkovaných denně. Budeme chtít proto vytvořit očkovací centra také v našich nemocnicích následné péče, kde je k dispozici i tolik potřebný zdravotnický personál a budeme se snažit vytipovat i vhodná školská zařízení v majetku kraje,“ řekl hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj zřizuje Nemocnici následné péče v Moravské Třebové, Vysokomýtskou nemocnici, LDN Rybitví, Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí a odborné léčebné ústavy v Jevíčku a v Žamberku.
Podle ministerstva zdravotnictví dojde ke zkrácení povinné čekací doby po očkování z 30 na 15 minut. „Vzhledem k tomu, že se neprojevily žádné významné kontraindikace po očkování, bude možné tímto urychlit průchod očkovacím centrem, což samozřejmě při navyšování kapacit pomůže. Zároveň budeme chtít ve stávajících centrech prodloužit pracovní dobu z osmi až na 12 hodin a kde to bude možné, posílit počet týmů. Při rozšiřování očkovacích míst se však neobejdeme bez pomoci praktických lékařů, které jsme již před časem oslovili. Jak bylo dnes sděleno ministrem zdravotnictví a premiérem, zatím se nepočítá s očkováním v ordinacích praktických lékařů. Ti budou přednostně žádáni k výpomoci do očkovacích center. Po praktické stránce se mi toto řešení nezdá příliš vhodné, raději bych viděla přípravu decentralizace očkování, aby bylo dostupné většímu počtu osob v blízkosti jejich bydliště, ale samozřejmě akceptuji rozhodnutí členů vlády, kteří mají za očkovací strategii zodpovědnost. Je však možné, že po pátečním jednání ministerstva zdravotnictví a Sdružení praktických lékařů dojde k posunu i v této oblasti.“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pro zajištění administrativní části budou moci být využiti policisté, což potvrdil policejní prezident Jan Švejdar. „O této možnosti jsme hovořili již před několika týdny a jsem rád, že stejně jako v případě pomoci krajským hygienickým stanicím v případě trasování, budeme moci využít policisty jako administrativní sílu do našich center. To pomůže navýšit kapacity a zároveň uvolnit ruce našim nemocnicím. Určitě budeme v kontaktu s krajským policejním ředitelem a nabízenou pomoc využijeme,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
U Damníkova skončil osobní automobil na střeše 

Řidiči do příjezdu hasičů a zdravotníků pomohli kolemjedoucí příslušníci Armády ČR a poskytli mu i dočasný azyl ve svém voze. Zdravotnická záchranná služba si ho poté odvezla do nemocnice. Profesionální hasiči zabezpečili místo nehody a auto, z kterého neunikaly žádné kapaliny. Jednotka poté předala místo události policistům a vrátila se na stanici. O vozidlo se postarala odtahová služba. "V 8:39 hodin v Damníkově na Orlickoústecku evidujeme havárii osobního vozidla mimo komunikaci. Pětadvacetiletý řidič utrpěl zranění, na místo přivolána rychlá záchranná služba," informovala mluvčí Policie ČR Lenka Vilímková.
 
Zemřel učitel hudby Josef Martinec 

Život plný hudby Počátek tohoto kalendářního roku byl předznamenán velkou ztrátou především pro ZUŠ Ústí nad Orlicí, ale i pro širokou kulturní veřejnost. Začátkem ledna se završil život bývalého učitele osrlickoústecké hudební školy pana Josefa Martince. Tento výborný muzikant a pedagog se narodil r. 1928 v nedaleké Sopotnici a již od dětství se věnoval hudbě, která se stala jeho celoživotní láskou. Učil se hrát na housle, pozoun a baskřídlovku a tak se již velmi brzo stal platným členem Sopotnické dechovky. Byl žákem tehdy Městské hudební školy v Ústí nad Orlicí, kde také od r. 1948 působil jako učitel na nově založené pobočce v Sopotnici. Svou pedagogickou práci ukončil až v roce 2002. Josef Martinec byl učitelem, který svou nesmírnou pracovitostí, upřímností a spontánním muzikantstvím dokázal ovlivnit celé generace žáků, z nichž se mnozí vydali na profesionální dráhu. Pan Josef Martinec nebyl však pouze pedagogem a sólovým hráčem, ale věnoval se též komorní a orchestrální hře. V roce 1967 stál u zrodu Komorního orchestru Jaroslava Kociana, kde hrál nejprve ve skupině 1. houslí, později přešel k prvnímu pultu viol. Členem tohoto orchestru byl téměř 50 let a stal se jeho významnou oporou. V letech 2003 – 2012 působil jako violista Ústeckého kvarteta (P. Kleislová, M. Barvínková – housle, J. Martinec – viola, J. Lána – violoncello). S tímto seskupením vystupoval na vernisážích a mnohých komorních koncertech. Hudby se nevzdával ani ve chvílích volna. Byl pravidelným návštěvníkem koncertů a organizoval setkání hudebně založených přátel, se kterými vytvořil také kvarteto.

Nabídka služeb Centra pro zdravotně postižené  v Ústí n.O.

Centrum pro zdravotně postižené a seniory Pardubického kraje, o.p.s. Detašované pracoviště Ústí nad Orlicí NABÍZÍ TYTO SLUŽBY: Sociální rehabilitace Jednou z činností sociální rehabilitace je bezplatné školení na PC, které probíhá individuálně na předem sjednaných schůzkách. Jedná se o základní obsluhu počítače, vysvětlení internetu včetně komunikace, ovládání základních kancelářských programů. Dále služba zahrnuje nácvik různých činností a dovedností, zprostředkování kontaktů se společenským prostředím a další. Sociální rehabilitace je určena zdravotně postiženým od 19 do 64 let a seniorům v nepříznivé sociální situaci. Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek pro děti Dětem se zdravotním postižením, po úraze či v rekonvalescenci nabízíme k zapůjčení kompenzační pomůcky: chodítko polstrované, chodítko barevné, chodítko s podpůrnou hrazdou, mechanický dětský vozík, dětská mobilní sedačka, autosedačka, silniční kolo atd… Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek pro dospělé Osobám se zdravotním postižením, po úraze či v rekonvalescenci nabízíme k zapůjčení tyto kompenzační pomůcky: Mechanický vozík 400Kč Chodítko polstrované 70Kč Chodítko čtyřkolové 150Kč Sedačka na vanu s madlem 50Kč Sedačka do vany 50Kč Nástavec na WC 50Kč Pláštěnka na vozík 30Kč Servírovací stolek 100Kč Toaletní křeslo 150Kč Ceny jsou uvedeny za jeden měsíc zapůjčení. Obrátit se na nás můžete: Osobně: Čs. armády 1181, Ústí nad Orlicí (vysoká budova RC Aktiva, 3. poschodí) Telefonicky: 465 525 324, 775 693 985, 775 693 983 e-mailem: eva.jirincova@czp-pk.cz, zlata.spakova@czp-pk.cz Více informací naleznete na www.czp-pk.cz
 
Nadace ČEZ podpořila nemocnici v Moravské Třebové

Rada Pardubického kraje schválila přijetí příspěvku ve výši 120 000 korun od Nadace ČEZ pro Nemocnici následné péče Moravská Třebová, která je krajskou příspěvkovou organizací. Prostředky poslouží na nákup pomůcek a vybavení.
„Nadaci ČEZ jsme požádali o finanční prostředky v rámci grantového řízení „Podpora regionů“ na rok 2021. Nakoupíme za ně potřebné pomůcky a vybavení pro oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných, jako antidekubitní matrace, polštáře a podložky pod záda, pro polohování nohou, opěrky nohou, a nutné polstrování k lůžku a postranicím lůžka,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Havíř.
„Každou možnost podpory vítáme, protože pomůcek pro péči o nemohoucí a těžce pohyblivé pacienty potřebujeme hodně, usnadňují jim pobyt v nemocnici a pomáhají v těžké práci našemu ošetřovatelskému personálu, který je v této době už maximálně vyčerpán,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Nadace ČEZ vznikla v roce 2002 jako jedna z prvních firemních nadací v České republice. ČEZ tak každoročně podpoří řadu projektů, které reagují na aktuální potřeby společnosti.


Ve Svitavách mají pro údržbu chodníků elektromobil 

Do zimní údržby chodníků a veřejných prostranství ve Svitavách zapojily tamní technické služby i elektromobil. Vloni koupily dva stroje na elektrický pohon, ale jen u jednoho je možné nastavit odpovídající techniku na zimní údržbu. I když je letos jen mírná zima, elektromobil se už osvědčil. Zatím se vozidlo osvědčilo a pracovníci, kteří zajišťují zimní údržbu, ho nemusí ani často nabíjet. Když není vozidlo v provozu, tak je připojeno na síť na nabíječce a zatím problém s kapacitou baterií žádný nebyl. Elektromobil si při úklidu sněhu v ničem nezadá s ostatními stroji, které jezdí na naftu nebo benzin. Pracovníci SPORTESU udržují v zimě zhruba 40 kilometrů chodníků a 50 kilometrů městských silnic.
 
Univerzita Pardubice  vydala knihu o svých akademických symbolech 

V loňském roce oslavila pardubická univerzita 70 let své existence a při té příležitosti vydala publikaci Akademické symboly v životě Univerzity Pardubice, která přináší ucelený pohled na symbolické prvky a tradice, které provázejí její akademický rok.
Původní insignie byly po roce 1989 poplatné době a tak je musely nahradit nové, které akademičtí funkcionáři převzali 27. září 2000. To ale nebyl hlavní důvod. „Po revoluci už to nebyla jen chemicko-technologická škola, ale Univerzita Pardubice. Vznikaly další fakulty, které také potřebovaly mít svoje symboly a obřady jako promoce, imatrikulace, inaugurace rektora, promoce doktor honoris causa. To všechno jsme uspořádali. V průběhu let vznikly nové medaile v ateliéru akademického sochaře Zdeňka Kolářského. Jak vznikaly fakulty, tak si pořizovaly své medaile. Mezi univerzitní insignie obvykle patří žezla, řetězy a taláry. Taláry akademických funkcionářů byly vytvořeny podle návrhu výtvarníka Petra Zemana.  Publikaci Akademické symboly v životě Univerzity Pardubice můžete zakoupit například na univerzitním e-shopu.
 
Pomoc pro ostrov Lesbos plně využita 

Humanitární sbírka, která byla zorganizována majitelem společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánkem a iniciativou Vlny solidarity, už slouží uprchlíkům na ostrově Lesbos v Řecku. Cílem byl uprchlický tábor Mavrovouniou v oblasti Kara Tepe vzdálený od České republiky dva a půl tisíce kilometrů. „Deky, spacáky, gumáky, pláštěnky, čepice i šály byly rozdistribuovány přímo do rukou potřebným. Je radost vidět, že děti mohly v tomto počasí vyměnit žabky a pantofle za gumáky a zahřát se dekou. Postaveno bylo také čtrnáct zateplených velkokapacitních stanů,“ informoval Miloslav Žemlička z firmy Isolit-Bravo a poděkoval řidiči Lukášovi Reslerovi, který misi úspěšně zvládl, a řediteli tamního tábora Stavrosi Mirogiannisovi, který poskytl i fotky z předání humanitární pomoci.
 
Kraj nabízí pomoc při přípravě inovačních projektů 

Rada Pardubického kraje schválila na posledním zasedání vyhlášení třetího kola výzvy dotačního programu Smart akcelerátor Pardubického kraje, a to v rámci aktivity Asistence. Cílem programu je finančně podpořit realizaci rozvojových projektů s dopadem na inovační prostředí. Výzva potrvá od 2. února do 30. dubna 2021. Tato podpora je financována Evropskou unií a je určena na zpracování žádosti a dalších podkladů potřebných pro předložení žádosti o podporu daného projektu. Kraj na program získal z Unie přes dva miliony korun, zájemci dostanou 90 procent nákladů.
O podporu mohou žádat veřejnoprávní subjekty se sídlem na území České republiky a podnikatelské subjekty se sídlem nebo provozovnou na území Pardubického kraje. „Abychom předešli chybně podaným žádostem a pomohli žadatelům, tak doplňujeme nabídku a současně podmínku  konzultace podkladů ještě před předložením žádostí. Všichni zájemci o tento dotační program tak dostanou odbornou pomoc a tím zvýšíme jejich šance na úspěch,“ sdělil radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Ladislav Valtr.
Zastupitelé Pardubického kraje schválili již v prosinci 2020 prostředky pro přípravu dvou projektů od Univerzity Pardubice a firmy Sintex. „Například Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice připravila projekt s názvem Automatický výstražný systém pro personál pracující v blízkosti tratě, se kterým se bude ucházet o dotace. Na přípravu projektu dostala naším prostřednictvím 270 tisíc korun,“ uvedl jeden z příkladů radní Valtr.
Program Asistence nabízí zájemcům příležitost zapojit se do klíčových projektů, které posílí jejich růst a konkurenceschopnost v rámci kraje. Záměrem programu je zvýšení spolupráce v oblasti průmyslu, vědy a výzkumu, zvýšení úrovně inovačních firem, propagace podnikatelských aktivit, podpora tvorby Smart regionu a podobně. Vedle malých a středních firem program poskytuje podporu i pracovníkům výzkumných organizací a vysokých škol, soukromým společnostem zabývajících se výzkumem, studentům nebo pracovníkům veřejné správy.
 
Řádky pro seniory: vize spolku Hurá na Výlet  je opět bohatá! 

Aktivity spolku Hurá na Výlet! jsou při startu nového roku “zmrazené” jako u většiny organizací, jejichž podstatou je setkávání seniorů. Bohužel, současná situace v zemi nedovoluje provozování klubovny Hurá proStory ani vypravování výletů. Naší aktuální prací jsou přípravy na období, kdy restrikce spojené s koronavirem skončí. A protože se snažíme ze zlého vytěžit to dobré, využíváme získaného času a prostoru pro spuštění novinky. Seniorům přinese vzpruhu po náročném covidovém období, nám připraví zajímavé výzvy a handicapovaným pomůže získat práci.
Vizí projektu sociálního podniku je vytvářet přátelské pracovní prostředí pro osoby znevýhodněné na trhu práce a přinášet seniorům sortiment kvalitních pobytů v lázních a jiných ozdravných pobytů. S ohledem na jejich specifické potřeby, zdravotní stav a finanční možnosti. Senioři se tak můžou těšit na zájezdy nejen po Čechách a Moravě, ale také na Slovensko. 
Specifický tak bude projekt Hurá do lázní tím, že zajistí seniorovi jistotu a bezpečí při “výpravě”, na kterou by se jinak sám nevydal. Vypravovat budeme autobusy se zdravotníky, animátory a průvodci, kteří budou živoucím zázemím seniora, jež se rozhodne vyjet do neznámého prostředí i přes své zdravotní omezení, vysoký věk nebo neznalost místa. V plánu máme zajistit vedle procedur také program, jehož cílem bude seznámit naše seniory s místní kulturou, přírodou, pobavit se a potkat nové kamarády. 
Covidová situace letos ovlivní i způsob rezervace výletů po Česku
Už teď se těšíme, až budeme moci opět roztočit kola autobusů a vyrazit na tradiční výlety po naší vlasti. Rezervace destinací jednotlivými výletníky budou probíhat jako každý rok od 1.4.2021.
Vzhledem k situaci kolem C-19 bude možné rezervovat pouze destinaci bez termínu s tím, že datum cesty bude nahlášenému výletníkovi upřesněno 14-21 dní před výletem. Hned, jak se pracovníci spolku ujistí, že je možné v daném termínu vyrazit. 
Plánována je realizace výletů z Prahy, Brna, Vysočiny, Hradce Králové a Pardubického kraje.
V případě, že nebude možné výlety se seniory letos uskutečnit, rádi bychom alespoň vypravili naši Hurá skupinku umělců pod okna domovů seniorů v okolí. Z bezpečné vzdálenosti by přinesli radost několika veselými písničkami a radostným povídáním.
Vzdělávací a kulturní program přesouváme dočasně do online prostoru
– přednášky a promítání
– workshopy
– tréninky paměti
– arteterapie
– kurzy práce s PC
– kurzy mediální gramotnosti
Vše, na co byli dosud naši senioři zvyklí, přesouváme až do září z centra Hurá proStory na internet. Hledali jsme způsob, jak je o toto vyžití nepřipravit a zjistili jsme, že online prostředí není velké části seniorů vzdálené a tuto možnost uvítají. Máme už za sebou zkušenosti například z předvánočního tvoření adventní dekorace, do které se v jediný den zapojilo sedm desítek seniorů. S našimi instruktory, z pohodlí svého domova, si u monitoru svého počítače vyráběli například adventní věnec a ozdoby z materiálu, který jsme za přísných bezpečnostních podmínek každému doručili. 
Díky této dobré zkušenosti jsme se rozhodli přesunout naše aktivity do online prostředí a být tak alespoň částečně společníky těch, které v této době tolik trápí samota a nuda. 
Senior festival po loňské přestávce bude! 
Alespoň tomu nepřestáváme věřit a organizujeme už teď autobusové svozy z Prahy, Vysočiny, Hradce Králové a Pardubického kraje. Termín jsme se pokoušeli najít takový, aby ho s co největší pravděpodobností neohrozila případná další vlna epidemie. Senior festival 2021 je tak naplánovaný na 25.6. – 26.6.2021.
V plánu jsou pro tento rok i další kulturní akce, na které byli naši senioři zvyklí v centru každý první čtvrtek v měsíci. Přesouvají se letos do areálu letního kina v ulici Lázeňská v Chrudimi, nedaleko centra Hurá proStory, a to od dubna tohoto roku, pokud epidemická situace umožní alespoň setkávání pod širým nebem.
V dalších městech budu akce organizovány v závislosti na situaci s C-19. Rádi bychom uskutečnili kulturní setkání  v Brně, Praze a dalších městech, jako je Hlinsko v Čechách, Borová u Poličky, v Lanškrouně a jiných. I letos je plánováno zapojení orchestru spolku Retro Band, a to právě do programu těchto připravovaných akcí.
S Hurá Televizí vyženeme samotu z bytů i stavení
V březnu spolek zahajuje pravidelné vysílání Hurá TV. A to každý pátek od 08:00 na adrese www.huranavylet.cz/tv
K seniorům se tak až do jejich domovů dostane možnost si zacvičit, něco dobrého uvařit, poznat zajímavá místa z celého světa, něco si vyrobit nebo jenom poslechnout a zazpívat si písničku s hudebním hostem. 
Program:
Hurá jóga
Hurá, my víme! –  vzdělávací blok
Hurá vařečka – vaříme s chutí, zdravě a levně
Hurá, tvoříme! – workshopy s Kubou Skřepským
Hurá besedy – povídání „našich“ seniorů a jejich příběhy
Hurá za kulturou – přenosy z koncertů například České filharmonie anebo SOČR
Hurá za vámi! – komponovaný pořad Míry Novotného
 
ELDIS Pardubice zvítězil v tendru na dodání radaru do Kolumbie 

Sekundární přehledový radar pro letiště Araracuara v Kolumbii dodá společnost ELDIS Pardubice, člen divize CSG Aerospace průmyslově technologické skupiny Czechoslovak Group. Český výrobce radarů v tendru porazil silného konkurenta, který má v tomto regionu dosud silné postavení. Půjde o historicky druhou instalaci v Jižní Americe a významnou referenci pro další výběrová řízení na kontinentu. Radarový set od společnosti ELDIS Pardubice již funguje v jihoamerickém Surinamu. Uspět v tendru se pardubickému výrobci radarů podařilo i díky podpoře ze strany Ministerstva obrany ČR.
Kolumbijská organizace Aeronáutica Civil vypsala v říjnu loňského roku tendr na sekundární přehledový radar pro malé letiště Araracuara. Do soutěže se přihlásily pouze dvě společnosti. Španělský výrobce radarů INDRA a česká společnost ELDIS Pardubice, s.r.o. Před koncem roku 2020 byl vyhlášen výsledek soutěže s prvním místem pro ELDIS. Vítězstvím v této soutěži získal pardubický výrobce radarů nejen významnou referenční zakázku, ale také vstup na trh svého velkého konkurenta.
Při přípravě nabídky mimo jiné pomohla vstřícná podpora ze strany sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR v čele s náměstkem Tomášem Kopečným. Tato spolupráce vychází ze společné historie. Pro MO ČR totiž ELDIS provádí modernizace již morálně zastaralých radarových systémů, jejich servis a v neposlední řadě v uplynulých letech dodal nové moderní radarové komplety RPL-2000 na všechna armádní letiště.
Náměstek ministra obrany České republiky Tomáš Kopečný k tomu říká: „Další důkaz, že víme, co máme, a že naše práce má smysl. Česká společnost ELDIS Pardubice, s. r. o. zvítězila v tendru na dodání sekundárního přehledového radaru pro řízení letového provozu letiště Araracuara v Kolumbii. ELDIS je rovněž významným dodavatelem pro AČR, které v uplynulých letech dodala pro armádní letiště mj. moderní radarové komplety RPL-2000.“
Araracuara je malé letiště v provincii Caquetá, které leží uprostřed Amazonského pralesa na břehu přítoku Amazonky, podle které má tato provincie jméno. Araracuara je bývalá trestanecká kolonie, kam byli umísťováni ti nejnebezpečnější zločinci. Kolumbie díky své poloze a velkým vzdálenostem mezi správními centry, často umístěnými na březích řek uvnitř nepropustného pralesa, se musí spoléhat na vnitrostátní leteckou přepravu. A to nejen v případě přepravy osob, ale i zboží.
Letiště v Araracuara nemá zpevněnou dráhu a spojení tedy zajišťují převážně letadla C-130 Hercules a AN-26, která jsou uzpůsobena pro přistání a vzlet z nezpevněných ploch. Instalace radaru v těchto podmínkách bude tedy pro ELDIS Pardubice výzvou pro samotnou montáž, ale i pro logistiku s tím spojenou. Pardubická společnost má naštěstí s prací ve složitějších podmínkách bohaté zkušenosti například z jihovýchodní Asie.
„Zakázka v Kolumbii nám otvírá dveře na trhy Jižní Ameriky a Afriky. Na obou trzích jsme už v minulosti figurovali, ale pořád to jsou trhy, kde jsou hlavním hráčem naši konkurenti z Francie a Španělska. Získat referenci na jejich půdě je výsledkem dvouleté práce našeho obchodního oddělení v daném regionu,“ říká jednatel společnosti ELDIS Pardubice, s.r.o. Aleš Jedlička.