Českotřebovský deník 34/2021 (3/2)  
Nové video Českotřebovského deníku - Tkalcovská ulice jaká byla

  Video v plné velikosti ZDE
Martin Šebela je průvodcem po místech, kde byla ještě v ne tak dávné minulosti Tkalcovská ulice v sousedství českotřebovské čtvrti Trávník. Starý Trávník byl před 40 lety zlikvidován , na jeho místě vyrostlo sídliště s mnohapatrovými domy a totální přeměna neminula ani Tkalcovskou ulici. Právě v loňském létě 2020 zde byl zlikvidován jeden z posledních domů původní zástavby. Martin Šebela nás seznámí jak s původní zástavbou, tak i s obyvateli zlikvidovaných domků a podniků
 
Plán dovolených městských mateřských škol

Z plánu vyplývá, že MŠ U Stadionu bude vzhledem ke stavebním úpravám a stěhování po celé prázdniny uzavřena. V době od 19. 7 do 1.8. pak budou uzavřeny všechny mateřské školy. Pokud budete potřebovat umístit dítě v mateřské škole v době, kdy má vaše školka zavřeno, je třeba si toto umístění vyjednat na jiné škole osobně.

Railjet pojede od 8. 2. směr Brno - Břeclav - Vídeň jen třikrát týdně

V souvislosti s aktuální epidemickou situací a s tím související nižší mobilitou obyvatel je i nadále až do odvolání omezen provoz některých dálkových linek Českých drah.

Po dohodě s Rakouskými spolkovými drahami (ÖBB) bude od 8. února do 25. března 2021 kvůli nižšímu počtu cestujících omezen provoz některých spojů railjet mezi Prahou a Vídní, České dráhy ale v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR od stejného data zajistí přepravu ve vnitrostátním úseku Praha – Brno / Břeclav spoji EC Metropolitan, které budou v tomto úseku naopak obnovené a pojedou v téměř plném počtu. Mezi Prahou a jižní Moravou tak ČD ve spolupráci s ministerstvem i nadále zajistí dostatečnou nabídku spojů. Pro cestující to znamená, že mezi Prahou, Brnem a Břeclaví budou upravené časy odjezdů dálkových vlaků. K omezení počtu spojů tak prakticky dochází jen v přeshraničním úseku mezi Břeclaví a Vídní.

Pokud se v souvislosti s úpravami vyhlášeného stupně pohotovosti v rámci protiepidemického systému (PES) změní poptávka ze strany cestujících, jsou ČD připravené na tuto situaci reagovat a rozsah dálkové dopravy v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR dále upravit. Vlakové spojení najdou cestující ve vyhledávači na stránkách www.cd.cz a v aplikaci Můj vlak, které jsou průběžně aktualizované.

"K omezení přistupujeme po dohodě s Rakouskými spolkovými drahami (ÖBB) kvůli nižšímu počtu cestujících,“ uvedla mluvčí drah Vanda Rajnochová. Z nabídky vypadly spoje railjet s odjezdy z Prahy ve 4:44, 8:44 (od úterý 9. února) a 14:44. Zůstávají tak vlaky s odjezdy z Prahy v 6:44, 10:44 a 16:44.
Na vnitrostátním úseku Praha – Brno/Břeclav dráhy naopak od stejného data obnoví vlak EuroCity Metropolitan. „Mezi Prahou a jižní Moravou tak ČD ve spolupráci s ministerstvem dopravy nadále zajistí dostatečnou nabídku spojů,“ doplnila mluvčí.
Od 8. února budou obnoveny v celé původní trase následující vlaky EC / IC Metropolitan: – ve směru Praha – Brno – Břeclav – Bratislava – Budapešť: v celé trase pojedou vlaky EC 275 a 279 (Praha – Budapešť) a obnoven bude také vlak IC 575 (Praha – Břeclav). Doposud tyto vlaky nejezdily v úseku Praha hl. n. – Brno hl.  n. / Břeclav. – ve směru Budapešť – Bratislava – Břeclav – Brno – Praha: v celé trase Budapešť – Praha pojedou vlaky EC 274, 278 a 280.

Zastávky zrušených Railjetů  v České Třebové však nejsou nahrazeny

Výše uvedené spoje Metropolitanu bohužel v České Třebové nezastavují a nikde není uvedeno, že by se to mělo měnit.  Staví stále pouze jediný ranní spoj na Bratislavu  EC 273 v 7:14 hodin a potom až večer EC 285 ve 21:14 .  Nestaví zde ani brněnské spoje Regiojet.  Ve směru Brno - Břeclav - Vídeň můžeme z České Třebové jet spoji (s označením Vindobona) pouze v těchto časech  Raijet 75 v 10:12, dále Raijet 79 ve 14:12 a potom ještě 18:12 (Raijet 373).

Přehled dálkových spojů Českých drah  najdete ve velké grafice ZDE


Do kraje dorazily vakcíny Moderna

Do čtyř zařízení poskytujících sociální služby dnes dorazilo celkem 600 kusů vakcíny od společnosti Moderna. Po vakcíně od společnosti Pfizer se jedná o druhý typ, který bude na území Pardubického kraje využit. Dle předchozích dohod budou tyto vakcíny dominantně v prvních týdnech použity na očkování právě oblasti sociálních služeb.
„Původně jsme měli první dodávku vakcín od společnosti Moderna avizovanou na 31. ledna, následně na tento čtvrtek. Jsme rádi, že se podařilo doručit 600 kusů vakcíny do čtyř zařízení sociálních služeb v našem kraji již dnes a můžeme tak ve větším množství očkovat právě klienty těchto domovů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k avizovanému počtu vybral odbor sociálních věcí Albertinum Žamberk, Domov u fontány v Přelouči, Sanatorium Topas v Holicích a Domov pro seniory Dubina. Další zařízení budou následovat podle dodávek dalších vakcín v příštích týdnech,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková potvrzuje, že i další dodávky Moderny budou v prvních týdnech využity primárně v sociálních službách. „V sociálních službách je vysoké procento klientů zařazených do prioritní skupiny 80+, a proto budeme vakcíny, které dorazí od společnosti Moderna využívat právě pro jejich očkování. V následujících týdnech budeme tento typ vakcíny využívat i pro krajem zřizovaná zdravotnická zařízení v následné péči, ve kterých budeme vytvářet další očkovací centra. Nechceme totiž ve stávajících očkovacích centrech v tuto chvíli kombinovat více druhů vakcín,“ řekla náměstkyně Matoušková.
 
Kůrovcový kalamitní štáb bude v činnosti pokračovat

Kůrovcový kalamitní štáb Pardubického kraje bude pokračovat v činnosti i v letošním roce. Rozhodli o tom krajští radní na svém zasedání v pondělí 1.2. 2021.
Přestože se situace s šířením kůrovce zlepšila a podle odborníků by škody v tomto roce neměly být tak závažné, je nutné s komplikacemi způsobenými zmíněným škůdcem i nadále počítat. Právě z toho důvodu bude pokračovat v činnosti třináctičlenný kůrovcový štáb. Jeho členy jsou odborníci z řad zástupců majitelů lesů, drobných vlastníků lesů, orgánů státní správy lesů, dřevozpracujícího průmyslu, dopravců a Českého hydrometeorologického ústavu.
„Skutečnost, že nám v posledních měsících výrazně pomohlo počasí a dostatek vláhy, neznamená, že můžeme zůstat zcela v klidu. Problém nezmizel. Naopak, musíme být i nadále připraveni reagovat na vývoj situace. Proto jsme navrhli, aby kůrovcový štáb v činnosti pokračoval,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Hlavním úkolem štábu je bránit dalším negativním dopadům kůrovcové kalamity. S tím souvisí i řešení vodního režimu v krajině nebo doprava dříví a jeho zpracování. I v letošním roce kraj finančně podpoří malé vlastníky lesů.
„Stále je ještě potřeba likvidovat škody z minulého roku a zároveň zajistit včas odvoz nově napadeného dřeva z lesa. Právě drobní vlastníci jsou ti, kteří potřebují naši pomoc, aby nečekali a dokázali dostat z lesa dřevo co nejrychleji, i když situace na trhu je pro ně složitá. Jejich žádosti o dotace přijímáme do 30. září,“ doplnil Miroslav Krčil.
Přes zpomalení kalamity největší škody způsobuje kůrovec na Moravskotřebovsku, Svitavsku a v okolí Seče. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se pravděpodobně nenaplní původní predikce šíření kůrovce na území kraje. „Přestože situace v našem kraji není kritická, zaměřujeme se hlavně na těžbu napadeného dřeva, abychom udrželi lesy v pořádku,“ sdělil hejtman. V České Třebové byly loni prováděny kůrovcové zásahy v lese např. v oblasti Pekláku.
 
Základem krajské transformace péče o ohrožené děti je včasná práce s potřebnými rodinami

Radní Pardubického kraje schválili aktualizaci Akčního plánu ke strategii transformace péče o ohrožené děti a rodiny na další tři roky. Oproti minulým letům chtějí iniciovat více služeb v oblasti prevence a posilovat lepší komunikaci mezi odborníky napříč různými službami a veřejností.
„Naším cílem je zejména předcházet situacím, kdy děti nemohou zůstat ve své rodině. Rodina je pro nás priorita a zaměřujeme se v tomto ohledu mnohem více na terénní práci a pomoc ohroženým rodinám. Pokud ani to nepomůže, je na řadě náhradní rodinná péče a až jako poslední možnost dětský domov v komunitní formě,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Jedním ze zásadních problémů ochrany dětí v České republice je pozdní záchyt a následná podpora při řešení problémů v rodinách. V okamžiku, kdy se rodina dostává do sítě podpůrných služeb, je již často velmi obtížné situaci řešit následkem dlouho kumulovaných problémů. Včasnost a dostupnost podpory rodinám komplikují často chybějící informace o možnostech pomoci, jejich nepřehlednost či nízká srozumitelnost pro rodiny a děti.
„Chtěli bychom rozvinout mezioborovou spolupráci zejména pro ty rodiny, kde je nutné propojit odborníky ze školství (učitelé, preventisté a výchovní poradci) a ze zdravotnictví (pediatry, psychiatry), a z oblasti sociálních služeb pro rodiny s dětmi. Pomoc dětem a rodinám musí být k dispozici v běžné síti, jako jsou školy, nemocnice, komunitní centra atd. Tím se výrazně zvyšuje dostupnost pomoci pro rodiny, pro které je dosud za běžných okolností z různých důvodů podpora nedostupná,“ uvádí Josef Kozel, radní pro oblast školství.
I přes všechna preventivní opatření a podporu ohroženým rodinám budou vždy děti, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině. Pro tyto děti chce kraj zajistit možnost vyrůstat alespoň v náhradní rodině. „Pardubický kraj proto bude i nadále pokračovat v aktivním vyhledávání pěstounů ve spolupráci s nestátními organizacemi a médii s cílem posílit počet zájemců o pěstounskou péči. Chceme také zajistit větší podporu pěstounům, kteří  poskytují specializovanou péči, to znamená třeba pečují o větší sourozenecké skupiny, děti se specifickými projevy, případně o děti staršího věku,“ informuje vedoucí odboru sociální péče Helena Zahálková.
Tento akční plán navazuje na úspěšně započatý proces transformace dětských domovů a dětských center na území Pardubického kraje. „Jsme hrdí, že již téměř 50% dětí z dětských domovů může díky transformaci žít mimo velké budovy v běžných bytech jako děti v rodině.  Vloni jsme zcela opustili ústavní objekt dětského domova v Horní Čermné a letos opustíme i bývalý sirotčinec v Poličce,“ konstatuje radní Šotola.
Transformace dětských domovů tedy pokračuje ruku v ruce s rozvojem služeb pro ohrožené děti a rodiny. „Další novinkou je, že do plánování dalších kroků v této oblasti nově zapojíme také participační skupinu dětí a mladých dospělých, kteří mají přímou zkušenost s životem v instituci a vědí tak nejlépe, co děti žijící mimo rodinu potřebují,“ popisuje nové kroky v této oblasti Pavel Šotola.

  •