Českotřebovský deník 49/2021 (18/2)  
Pardubický kraj se připravuje na očkování pedagogů.
Vakcínu by měli dostat i ostatní zaměstnanci škol a školských zařízení

Zaměstnanci škol a školských zařízení spadají do kategorie I-B, na kterou by měla přijít řada v další fázi očkování. Registrace by se na základě odhadů Ministerstva zdravotnictví mohla otevřít od 1. března. V současné době kraj mapuje počty pedagogů a všech dalších zaměstnanců škol, kterých se očkování týká, a zjišťuje předběžný zájem o vakcinaci.
Do všech škol kraj distribuoval dotazníky. Začátkem příštího týdne už by tak měl mít jasnější představu o tom, jak velký zájem o očkování mezi učiteli a dalšími pracovníky je. „Podle prvních dotazníků, které se nám vrací, to zatím vypadá na dvoutřetinový zájem. V Pardubickém kraji je ve všech školách a školských zařízení zhruba 15 tisíc zaměstnanců, budeme-li tedy předjímat, je tu přibližně 10 tisíc potenciálních zájemců o očkování,“ informoval vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss.
„Ačkoliv je příběh vakcinace v České republice předmětem vášnivých debat, tak jsem rád, že se nezapomnělo na školství. S plným respektem jsme přistupovali k vyšší prioritizaci ve prospěch zdravotnictví a sociálních služeb. A samozřejmě i lidsky chápu upřednostnění nejohroženějších věkových skupin. Jestliže se má však školství někdy vrátit do normálního stavu, musí být jeho zaměstnancům co nejdříve očkování umožněno. Vzhledem k vysokému počtu osob a zatím omezenému počtu vakcín hledáme i v rámci školství vnitřní prioritní skupiny,“ upřesnil radní pro školství Josef Kozel.
V rámci očkovací strategie do prioritních skupin patří zaměstnanci mateřských škol, speciálních a speciálně pedagogických center, diagnostických ústavů, dětských domovů a výchovných ústavů. Tato zařízení jsou totiž i v době pandemie stále otevřená. Strategie původně počítala s vakcinací pouze u pedagogických pracovníků, při návratu všech lidí do škol by to však nebylo dostačující. Kromě učitelů se tak budou moci k očkování registrovat například vychovatelé, kuchařky nebo školníci.
Více ke strategii očkování najdete ZDE  Foto Luboš Kozel z tiskové konference dne 18/2
 
VLÁDA MÁ DVA TÝDNY NA SPLNĚNÍ VŠECH ZÁVAZKŮ Z VÍKENDU.
ŽÁDNÉ DALŠÍ "POSLEDNÍ ŠANCE" JAKO HEJTMAN DÁVAT NEBUDU!

Aby to bylo znovu zcela zřejmé. Víkendové jednání o podmínkách žádosti o vyhlášení nouzového stavu ze strany hejtmanů vnímám jako poslední v dané věci. Nyní musí konat vláda a parlament jako celek. Již v neděli jsem se vyjádřil stejně jako kolega Martin Půta.
Nebudu tedy žádat o nouzový stav. Vše je nyní na vládě, sněmovně a senátu. Dobrým signálem je, že ministři se skutečně snaží plnit závazky z našich mnohahodinových jednání. Martin Netolický


Prohlídky nových bytů  na adrese Ústecká 205

Blíží se termín dražby práva na uzavření nájemní smlouvy v nově zrekonstruovaných bytech v č.p. 205 na Ústecké ulici, která je naplánována na 8.3.2021 v 17h. Přihlášky do dražby je možné podat do 3.3.2021 (pro více informací volejte 465 500 145 p. Hamplová). Pro velký zájem o prohlídky je stanoven další termín prohlídek bytů pro zájemce na čtvrtek 25.2.2021 od 14h do 16h. V případě, že by vám termín nevyhovoval si můžete domluvit individuální prohlídku na čísle 736 514 912 p. Kocourek.
Celkem se jedná o čtyři nově zrekonstruované byty: 
Byt č. 1, podlahová plocha bytu: 95,34 m2
Byt č. 2, podlahová plocha bytu: 67,94 m2
Byt č. 3, podlahová plocha bytu: 82,50 m2
Byt č. 4, podlahová plocha bytu: 49,45 m2

Čtyřkolka pro Horskou službu v Čenkovicích

Podpora Pardubického kraje pro Horskou službu ČR bude pokračovat i v roce 2021. Shodl se na tom hejtman Martin Netolický s náčelníkem a ředitelem René Mašínem, který byl do funkce jmenován v listopadu 2020. Do té doby působil 20 let jako náčelník v Jizerských horách. Kraj podpoří nákup nové čtyřkolky do Čenkovic s tím, že organizace poskytne jeden ze starších modelů k obsluze tvrze Bouda.
„Bohužel vzhledem k administrativním záležitostem a následně propuknutí koronavirové pandemie se nám v loňském roce nepodařilo zrealizovat nákup čtyřkolky pro Horskou službu výměnou za převedení některého ze starších modelů pro obsluhu tvrze Bouda, jejíž dostupnost je nejen v zimních měsících relativně složitá. Po dobudování nové provozní budovy by se znovu zlepšilo technické zázemí tvrze,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se s novým náčelníkem René Mašínem domluvil, že Horská služba má nyní čtyřkolku připravenou k převedení. „Kde je vůle, tam je i cesta a jsem rád, že jsme ji našli. Proto jsme v jarních měsících připraveni uvolnit 500 tisíc korun jako účelovou dotaci na nákup nové čtyřkolky,“ řekl hejtman.
Pardubický kraj podporuje Horskou službu dlouhodobě prostřednictvím konkrétních dotací na nákup techniky a vybavení. „V minulosti jsme výrazným způsobem pomohli urychlit stavbu nové stanice v Čenkovicích v částce 500 tisíc korun. Obdobně jsme přispěli na nákup terénní čtyřkolky, skialpinistické lyže, defibrilátory, GPS přístroje nebo například víceúčelová nosítka,“ shrnul podporu z posledních let hejtman Netolický.

DDM opět připravuje na březen oblíbený bazar

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová připravuje bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro teenegery, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti.
Příjem věcí - středa 17. 3. 2021 v čase 9:00 – 11:00, 13:00 – 17:00 hodin.
Prodej zboží – čtvrtek 18. 3. 2021 v čase 9:00 – 11:00, 15:00 – 17:00 hodin.
Výdej zboží – pátek 19. 3. 2021 v čase 15:00 – 16:00 hodin.
Neprodané věci je nutno vyzvednout v pátek 19. 3. 2021 v určeném čase, jinak věci propadají charitě.
Za přijaté zboží se vybírá poplatek dle počtu kusů: 0 – 30 ks – 50,-Kč, 31 – 60 ks – 100,-Kč, 61 – 120 ks – 120,-Kč, 121 – 200 ks – 220,-Kč, 201 a více ks – 300,-Kč, kočárek – 20,-Kč, sedačka – 20,-Kč, postýlka – 20,-Kč.
Seznam a informace k označení oblečení bude na našich internetových stránkách (www.ddmkamarad.eu) v sloupečku,, naše akce,, pod letáčkem Bazaru.
Sledujte naše internetové stránky, v případě nepříznivé epidemiologické situace může být akce zrušena.