Aslanova studánka                                 

Když jsem v prosinci roku 2012 přidával do Národního registru pramenů a studánek na webu estudanky.eu záznam a fotografii prameniště za koupalištěm, pojmenoval jsem ho prameništěm Pod Jelenicí. Tento nikdy nevysýchající, poměrně vydatný zdroj tehdy dostal registrační číslo 6223. Téměř na den přesně, po devíti letech, jsem se náhodně při cestě ke Kohoutu k němu zašel podívat. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zde objevil pěkně upravenou studánku. Hraniční kámen, kterým dříve lichtenštejnští lesníci označovali na svých pozemcích hranici lesních oddílů u pramenů některých vydatnějších zdrojů, nebyl již povalený v prameništi, ale byl osazený vedle studánky. Na něm byla připevněna tabulka (ne moc citlivě) s nápisem Aslanova studánka. Později jsem zjistil, že byla pojmenovaná po  Aslanovi, psovi, který druhotně vodní zdroj objevil.

Pro jistotu jsem se podíval do Map.cz a tam už byl nový název uveden také. Pouze v Národním registru změna ještě nebyla uvedena (pokusím se to napravit). Na webu jsem zjistil, že studánka má svůj příběh a dokonce svoje stránky (https://en.mapy.cz/s/derehesudo). Na jejím vzniku se z větší části podílela pětičlenná rodina již v létě 2020. Do budoucna slibuje i rozbor vody, k bezstarostnému napití, i když hrníček k napití pro otrlé je zde umístěn již dnes.

Pro  zájemce o geocaching je poblíž umístěná i cashka : https://www.geocaching.com/geocache/GC8VMTD_aslanova-studanka

Její přibližné souřadnice GPS jsou: 49°54'12.840"N, 16°25'16.160"E.

Jako obdivovatel studánek vítám každou takovou aktivitu a pro případné zájemce upozorňuji, že v těsné blízkosti města je možné najít více než 100 vodních zdrojů. Tím se město Česká Třebová řadí k místům s největším počtem pramenů a studánek v republice. Bohužel ale upravených studánek je jen minimum.

Petr Vomáčka