A teď Skandinávie.

CZ LOKO vstupuje do Švédska a Norska


ČESKÁ TŘEBOVÁ, 24. února 2021
Švédsko se stane jubilejní dvacátou zemí, po jejíž železnici budou jezdit lokomotivy českotřebovské společnosti CZ LOKO. Půjde o EffiShunter 1000 v barvách norské firmy Trainpoint Norway. Ta ji podle smlouvy uzavřené v únoru převezme ještě letos. Následovat bude testování a v průběhu první poloviny roku 2022 zkušební provoz. Celý schvalovací proces má skončit do konce příštího roku. Následovat by mělo schválení také v Norsku.
„CZ LOKO nás přesvědčilo širokou nabídkou lokomotiv a možnosti modulárních úprav pro specifické podmínky provozu v severních oblastech Skandinávie,“ uvedl Hans Sørum, výkonný ředitel Trainpoint Norway.
S provozem v arktických podmínkách má CZ LOKO velké zkušenosti z Finska, kde tamní dopravce Fenniarail s lokomotivami EffiShunter 1600 jezdí až za Polární kruh, kde teploty v zimě běžně klesají i pod – 40 °C.
  „Ve Švédsku a Norsku vidíme velký tržní potenciál. Z jednání víme, že zde existuje více než sto, často desítky let starých, lokomotiv. Jejich provoz bude čím dál náročnější nejen kvůli stáří, ale i absenci ETCS. Tyto lokomotivy bude potřeba v nejbližších letech nahradit a my chceme být u toho,“ říká Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO.
Pro provoz na švédských tratích bude čtyřnápravový EffiShunter 1000, poháněný spalovacím motorem CAT C32, vybaven národním zabezpečovacím systémem ATC a jednotným evropským zabezpečovačem ETCS. To umožní jeho využití nejen na posunu ale také v plnohodnotné traťové službě.
„Líbí se nám systém výměnných paketů. V budoucnu počítáme s výměnou spalovacího motoru za baterie. Také oceňujeme, že CZ LOKO začalo pracovat na nové generaci zelených lokomotiv, jako jsou HybridShunter 400 a DualShunter 2000,“ uzavřel Hans Sørum, řediel Trainpoint Norway.
Právě tyto lokomotivy nové generace, využívající „zelené“ technologie, by mohly místní železniční dopravce časem také oslovit. Zvláště když Švédsko během několika let zakáže prodej automobilů s dieselovým motorem a nelze tedy vyloučit, že se to nedotkne také železnice.