City Vizor – rozklikávací rozpočet      

Tak jsem si nedávno přečetl o tom, jak se Moravská Třebová připojila k projektu City Vizor – rozklikávací rozpočet, který vyvinulo Ministerstvo financí. Provozovatelem projektu je nezisková organizace Otevřená města. Ten vizualizuje informace o hospodaření obce, a to až na úroveň jednotlivých faktur. Členství mezi Otevřenými městy přináší možnosti čerpání účelových evropských dotací a kontakt s odborníky z vysokých škol a neziskových organizací Otevřená města. Tento článek mě donutil napsat toto drobné zamyšlení.

U nás v České Třebové jsme totiž také slyšeli podobné úvahy a návrhy. Bylo to především v období před volbami v roce 2018. Pravděpodobně se tak jednalo o pouhou součást volební kampaně. Moc pěkně se mi to poslouchalo. Po volbách se dokonce do koaličního programu dostal bod, cituji: „Zlepšit informovanost občanů o stavu připravovaných a realizovaných investic.“ Byl jsem rád, že pod programem, který mimo jiné obsahuje i toto prohlášení, je podepsáno také naše seskupení 27 statečných.

Pak ale přišla povolební realita a z úst těch samých lidí, tedy našich tehdejších koaličních “partnerů“, bylo slyšet něco jiného. Nebudeme přidělávat práci úředníkům, stejně by to nikoho nezajímalo, kompletní informace poskytnout maximálně radním… a na co to chcete vědět, vždyť jste jen občan.

Mám stále ten samý názor. Co nejvíce Informací má být volně přístupných, většinou, když se něco drží pod pokličkou, má to důvod a smrdí to. A tak nejspíš budu jen tiše závidět městům, kde mají tah na branku a daří se jim zavádět transparentnost do praxe. Pokud to situace dovolí, stálo by za to zjistit více z měst, kde toto již funguje.

Co může se současným stavem dělat sám občan? Zřejmě mu nezbývá nic jiného než se zajímat o věci veřejné, ptát se, diskutovat a projevit svůj zájem o zlepšení situace. Jedině, pokud si vedení města uvědomí, že lidem nejsou jejich kroky lhostejné, začne uvažovat nad zlepšením. S trochou štěstí se tak stane dříve, než začne další volební kampaň, kde se dá slíbit všechno, protože slibem nikdy nikoho nezarmoutíš.

Ještě mohu doplnit, že na dalším zastupitelství předloží uskupení 27 statečných návrh aby se i město ČT připojilo k projektu a předvedlo tak v praxi svým občanům, jak to myslí s transparentností.  Jsme zvědaví, jak budou jednotliví zastupitelé hlasovat.

Petr Bodlák  za uskupení 27 statečných