Týden s hudbou. Online streamy z celého světa                  

Přinášíme Vám výběr akcí, které se snaží čelit lockdownu online formou. V současné době se mohou v České republice konat pouze koncerty bez přítomnosti diváků.

G. Gershwinn: Porgy and Bess – The Metropolitan Opera (zdroj MET)

Pondělí 1. února 2021

Newyorská Metropolitní opera na měsíc únor připravila cyklus nočních streamů nazvaných Black History Month at the Met. Tento týden zazní první část. Úvodem zazní opera George Gershwina Porgy and Bess v záznamu ze dne 1. února 2020. Tehdy účinkovali Angel Blue, Golda Schultz, Latonia Moore, Denyce Graves, Frederick Ballentine, Eric Owens, Alfred Walker a Donovan Singletary s dirigentem Davidem Robertsonem.

Úterý 2. února 2021

Opera La Forza del Destino (Síla osudu) Giuseppe Verdiho je druhá část cyklu nočních streamů MET tohoto týdne. V záznamu z 24. března 1984 účinkují Leontyne Price, Isola Jones, Giuseppe Giacomini, Leo Nucci a Bonaldo Giaiotti, provedení řídil James Levine.

Středa 3. února 2021

Ve středu z New Yorku uslyšíte operu Dialogy karmelitek Francise Poulenca. Účinkují Maria Ewing, Jessye Norman, Betsy Norden, Régine Crespin a Florence Quivar. Záznam ze dne 4. dubna 1987 dirigoval Manuel Rosenthal.

Čtvrtek 4. února 2021

Rossiniho opera La Cenerentola (Popelka) je čtvrtým nočním streamem z New Yorku. V záznamu ze 9. května 2009 s dirigentem Mauriziem Beninim účinkovali Elina Garanča, Lawrence Brownlee, Simone Alberghini, Alessandro Corbelli a John Relyea.

Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem bude vysílat od 20:00 první stream tohoto roku. Na úvod zazní Dvojkoncert pro dva klavíry a orchestr Bryce Deesnera. Jako sólistky se představí sestry Karia a Marielle Labèque. Po krátké přestávce zazní Symfonie č. 3 a moll Skotská, op. 56 Felixe Mendelssohn-Bartholdyho.

Moravská filharmonie Olomouc bude od 19:00 přenášet na svém webuFacebooku a YouTube kanále koncert nazvaný Německý romantismus v hudbě s díly Richarda Strausse a Johannesa  Brahmse. 

Pátek 5. února 2021

Páteční noc z New Yorku uvede Mozartovu Figarovu svatbu. Účinkovali Carol Vaness, Kathleen Battle, Frederica von Stade, Thomas Allen a Ruggero Raimondi s Jamesem Levinem. Záznam byl pořízen 14. prosince 1985.

Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně uspořádá koncert bez diváků s díly Johanna Sebastiana Bacha, Bohuslava Matěje Černohorského, Antona Brucknera a Francise Poulenca.

Pražský komorní balet uvede od 17:00 na mall.tv záznam představení Kytice v choreografii, režii a podle scénáře Petra Zusky.

Sobota 6. února 2021

Operu Ariadna na Naxu Richarda Strausse uvádí MET v záznamu z 12. března 1988 s dirigentem Jamesem Levinem. Zpívají Jessye Norman, Kathleen Battle, Tatiana Troyanos a James King.

Studio Alta uvede od 19:30 v premiéře online projekt Tabula Rasa: Cern – urychlovač částic autorů Mikoláš Ziky a Jana Brejchy.

Slovenská Státní opera Banská Bystrica uvede online od 19:00 hodin Verdiho operu Macbeth.

Klavíristka Andrea Mottlová-Vavrušová od 19:00 uspořádá virtuální koncert v rámci digitální platformy Grand Reality. Na programu je Sonáta pro klavír č. 6 – „Fras“ Luboše Fišera a další díla Leoše Janáčka, Sergeje Rachmaninova, Fryderyka Chopina a Ludwiga van Beethovena.

Frankfurtský Ensemble Modern uvede formou online streamu od 20:00 hodin kompozici Hanse Zendera Schuberts Winterreise. Jako sólista se představí tenorista Julian Prégardien, koncert bude řídit Daniel Cohen.

Budapest Festival Orchestra v 10:00 zahájí čtrnáctý maraton Listz-Berlioz, letos v online formě. Je naplánováno celkem jedenáct koncertů jak komorní, tak orchestrální hudby. Vše bude k dispozici na webu tělesa.

Neděle 7. února 2021

Závěrečným streamem z newyorské Metropolitní opery je Tosca Giacoma Pucciniho. Účinkovali Shirley Verrett, Luciano Pavarotti a Cornell MacNeil. Záznam s dirigentem Jamesem Conlonem byl pořízen 19. prosince 1978.