Týden s hudbou on-line  8 - 15. února 
Pondělí 8. února 2021
Newyorská Metropolitní opera na měsíc únor připravila cyklus nočních streamů nazvaných Black History Month at the Met. Tento týden zazní druhá část.  Na úvod další části cyklu zazní Wagnerovo Rýnské zlato, prolog  z Prstenu Nibelungova.  V záznamu  z 9. října 2010 s dirigentem Robertem Lepagem zpívali Wendy Bryn Harmer, Stephanie Blythe, Patricia Bardon, Richard Croft, Gerhard Siegel, Dwayne Croft, Bryn Terfel, Eric Owens, Franz-Josef Selig a Hans-Peter König.
 
Symfonický orchestr Českého rozhlasu chystá na dnešní večer od 20:00 ze Studia 1  koncert s předehrou Preciosa Carla M. von Webera, Velkou charakteristickou symfonii c moll Pavla Vranického a společně se sólistou Ivo Kahánkem Burlesku pro klavír a orchestr d moll Richarda Strausse. Přímý přenos bude vysílat Český rozhlas 3 Vltava a Český rozhlas D dur.
 
Úterý 9. února 2021
Druhý noční stream z New Yorku uvede operu Giuseppe Verdiho Ernani v záznamu z 17. prosince 1983. Tehdy účinkovali s dirigentem Jamesem Levinem sólisté Leona Mitchell, Luciano Pavarotti, Sherrill Milnes a Ruggero Raimondi.
Slovenská Státní opera Banská Bystrica uvede koncert Pocta Lehárovi. Od 19:00 hodin uslyšíte online Patriciu Malovec, Katarínu Procházkovou, Dušana Šimo Šimona Svitoka s programem věnovaným 150. výročí narození Franze Lehára. Na klavír doprovází Martina Svitková.
Ensemble intercontemporain uvede v sále Pařížské filharmonie od 19:00 orchestrální koncert. Mimořádně uslyšíme české autory. Na programu jsou skladby Leoše Janáčka (Concertino), Bohuslava Martinů (Kuchyňská revue), Miroslava Srnky (Milky Way) a slovinské skladatelky Niny Šenk (Reflections).
 
Středa 10. února 2021
Dnešní noc přinese přenos Rossiniho Lazebníka Sevilského z Metropolitní opery. Pod taktovkou Ralfa Weikerta účinkují Kathleen Battle, Rockwell Blake, Leo Nucci, Enzo Dara a Ferruccio Furlanetto. Záznam byl pořízen 3. prosince 1988.
Frankfurtský Ensemble Modern bude od 20:00 streamovat provedení Schubertovy Zimní cesty – prokomponovaného provedení Hanse Zendera. S Ensemble Modern a dirigentem Danielem Cohenem vystoupí sólista Julian Prégardien. Hudební režie se ujme Norbert Ommer.
 
Čtvrtek 11. února 2021
Čtvrtý noční stream z New Yorku přinese Verdiho operu Maškarní ples. V představení ze dne 26. ledna 1991 s dirigentem Jamesem Levinem zpívali Aprile Millo, Harolyn Blackwell, Florence Quivar, Luciano Pavarotti a Leo Nucci.
Janáčkova filharmonie Ostrava bude od 19:00 streamovat koncert se svým šéfdirigentem Vasilijem Sinajskim. Došlo k výrazné změně programu. Původně byly avizovány kompozice Johannesa Brahmse a Dmitrije Šostakoviče, místo toho zazní čtvrtá symfonická báseň z cyklu Má vlast – Z českých luhů a hájů Bedřicha Smetany a společně se sólistou Lukášem Vondráčkem Druhý klavírní koncert c moll, op. 18 Sergeje Rachmnaninova.
Zároveň si na webu Janáčkovy filharmonie a jejich Youtube kanálu můžete pustit krátký dokument o šéfdirigentovi Vasilijovi Sinajskim.
Štátna filharmonia Košice dnes od 19:00 bude vysílat online koncert z děl Ludwiga van Beethovena a Reinholda Glièra. Přenos bude prostřednictvím Facebooku a TV TelKE.
Orchestre de Paris s dirigentem Esa Pekka Salonenem uvede od 20:30 online koncert s díly Jeana Sibelia.
Londýnský Royal Philharmonic Orchestra v 17:00 SEČ s dirigentem Alexanderem Schellyem na svém Youtube kanálu uvede koncert z děl Kurta Weilla (suita z Žebrácké opery) a Maurice Ravela (Koncert  pro klavír  a orchestr G dur, sólista Peter Jablonski). Britský lockdown bohužel opět zpřísnil svá opatření a proto bude tento koncert na dlouhou dobu tím posledním.
 
Pátek 12. února 2021
Na páteční noc MET připravila záznam opery Akhnaten Philipa Glasse. V záznamu z 23. listopadu 2019 účinkovali Dísella Lárusdóttir, J’Nai Bridges, Anthony Roth Costanzo, Aaron Blake, Will Liverman, Richard Bernstein a Zachary James s dirigentkou Karen Kamensek.
Tento týden začal na Curtisově hudebním institutu ve Philadelphii letní semestr. Proto byl obnoven projekt Student recital series, kdy budou opět přenášeny záznamy recitálů nejlepších studentů.  Dnešní přenos představí houslistku Mayau Anjali Buchanan s kompozicí Darshan Reena Ismaila a violistku Beatrice Chen s Hindemithovou Sonátou op. 25/1.
Slovenská filharmonie chystá od 19:00 online koncert s díly Aarona Coplanda (Pod širým nebem), George Gershwina (Američan v Paříži) a Antonína Dvořáka (Symfonie č. 9 e moll, op. 95 – Z nového světa).
 
Sobota 13. února 2021
Velká francouzská opera Les Troyens Hectora Berlioze dnes zazní online z newyorkské Metropolitní opery. Účinkují  Tatiana Troyanos, Jessye Norman, Plácido Domingo a Allan Monk pod taktovkou Jamese Levina. Záznam byl pořízen 8. října 1983.
Státní opera Banská Bystrica bude od 19:00 přenášet operu Lovci perel Georgese Bizeta.
Pařížský Ensemble intercontemporain měl dnes streamovat koncert věnovaný památce dlouholetého šéfdirigenta a zakladatele Ensemblu intercontemporain, Pieru Boulezovi. Bohužel byl zrušen. O případném náhradním termínu Vás budeme informovat.
Frankfurtský Ensemble Modern bude od 20:00 streamovat reprízu středečního koncertu s provedením Schubertovy Zimní cesty – prokomponovaného provedení Hanse Zendera.
 
Neděle 14. února 2021
Druhá část Valkýra Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův ukončí druhou část cyklu nočních streamů Black History Month at the Met. V záznamu z 8. dubna 1989 s dirigentem Jamesem Levinem účinkovali Hildegard Behrens, Jessye Norman, Christa Ludwig, Gary Lakes, James Morris a Kurt Moll.
PKF – Prague Philharmonia chystá společně se sopranistkou Simonou Šaturou Valentinský koncert. Na programu od 16:00 zazní světová premiéra Komorní symfonie Michaela Finea, Siegrfiredova idyla Richarda Wagnera a společně se sólistkou Mozartova Koncertantní árie a Metamorfózy Richarda Strausse. Koncert bude vysílán prostřednictvím webu tělesa, Facebookových stránek PKF a Youtube.

Moravská filharmonie streamovala koncert romantické hudby

Postupně i ti největší odpůrci počítačových hudebních přenosů začínají tento náhražkový přístup k hudbě brát na milost, dokonce jsou vděční za to, že mohou konečně sledovat živý koncert, i když jen na vlastní obrazovce. Nakonec, má to i své klady, pokud možno nerušený poslech v křesle vlastního obývacího pokoje s dvojkou dobrého vína, je příjemný.
Moravská filharmonie Olomouc využila příležitosti a použila svůj akusticky kvalitní sál Reduty  4. února večer ke streamování koncertu, který by opravdu bylo škoda nechat nevyužitý. Téma: hudba z éry romantismu. Hudebníci byli omezeni (a to především smyčcová sekce), rouškami. Dechové sekce samozřejmě roušky mít nemohly a neměl ji ani dirigent Jakub Kleckner. Večer zazněly dvě skladby, od autorů, kteří spolu měli jen málo společného.První skladbou byl Koncert pro lesní roh a orchestr č. 2 Es dur Richarda Strausse.  Hornový part mladý český umělec Mikuláš Koska, který působí ve všech renomovaných filharmonických orchestrech.
Následovala Symfonie č. 4 e moll č. 98 Johannese Brahmse. Orchestr měl komornější obsazení, přesto zněl plně a kompaktně a se sólistou si skvěle rozuměl.  Snad lze upozornit na nezvyklé ukončení koncertu, kdy umělci děkovali neexistujícímu publiku, potlesk kolegů byl zajištěn klepáním smyčců o pulty. Je třeba poděkovat vedení Moravské filharmonie, že dělá vše pro to, aby se na moravský symfonický orchestr nezapomnělo a aby hudebníci, ani posluchači, neupadli do apatie.
Vedení filharmonie nyní pozvalo diváky ke spolupráci na připravovaný Koncert na přání, který se uskuteční 11. března. Je to zase možnost, jak své diváky aktivovat a zaujmout a jak je vtáhnout do hry. Do neděle 21. února si mohou diváci vybírat z devíti nabízených skladeb tři, které by chtěli večer slyšet. Hlasování proběhne na webových stránkách filharmonie (FB MF Olomouc)