Českotřebovský deník 60/2021 (1.3.)  
Půjčte si Zážitkový batůžek a vydejte se s dětmi za poznáním

Hledáte zajímavý program na odpoledne nebo celý víkend, který vás s dětmi společně zabaví? Půjčte si v městské knihovně některý ze Zážitkových batůžků, které pro vás knihovnice nově připravily. Zážitkový batůžek je plný her, knížek, pracovních listů, tipů na výlety, nápadů, zajímavostí a návodů na různé aktivity, ke kterým nepotřebujete ani připojení k internetu, ani jiné pomůcky, vše potřebné objevíte uvnitř. Takže si stačí vzít batoh na záda a můžete vyrazit poznávat přírodu i věci okolo nás. Zážitkové batůžky nejsou jenom zábava, ale i nenásilná forma poznávání, hravého učení, pokusů a získávání nových informací.
Nabídka témat je široká: poznáte dinosaury, roční období, další vás zavedou třeba na cestu okolo světa, do říše ptáků, do dalekého vesmíru nebo budete zkoumat stromy či počasí. Některé aktivity jsou vhodné na doma, jiné vás naopak povedou na výlet do přírody.
Obsah každého batůžku je vždy překvapením. U žádného z nich se však nebudete nudit ani chvilku.
https://moderniknihovna.cz/cs/sluzby/co-pujcujeme-mimo-knihy/zazitkove-batuzky 
Na jednu čtenářskou průkazku je možné si půjčit pouze 1 batůžek. Výpůjční doba je 31 dní, a pokud si batůžek nezamluví jiný čtenář, lze výpůjční dobu až 2× prodloužit.  Zážitkové batůžky najdete snadno v našem on-line katalogu https://vufind.katalogknih.cz/.
Aktuálně je možné zapůjčení předem objednaného Zážitkového batůžku přes výdejní okénko anebo rozvoz knih.
Vracení je možné pouze v době výdejního okénka. Do biblioboxu se batůžek nevejde.
 
Noste ochranné pomůcky, máme tu opravdu vážnou situaci!

Vyrazila jsem dnes do Billy. Ač  se mi dýchá špatně i v roušce,  měla jsem na ulici roušku a v obchodě náhubek /respirátor/. A lidi ?  Polovina na ulici na to kašle.  A v obchodě ? Chlap u pokladny přede mnou, dobře přes 50, látkovou roušku pod nosem. Říkám to prodavačce a ta na to že nic nezmůžou, že jim lidi nadávají když se ozvou, tak to už neřeší. Ochranka, která tam bývala, samozřejmě nikde. Ale dokud nebudou mít pravomoc na tyhle lidi použít pendrek, nic  se nezmění a budeme se v tom plácat další rok. Stejnou zkušenost s nošením. resp. nenošením ochranných pomůcek v zástavbě měli i ostatní, kteří dnes vyšli do města. VV
 
Covidová situace v České Třebové není opravdu optimistická 

Protiepidemická nařízení je nutné brát velmi vážně a důrazně připomínáme nutnost omezení kontaktů na veřejnosti na nejnutnější míru. Tolik covid poziotiovních osob jako bylo koncem února ještě ve Třebové nebylo zjištěno a stále přibývají nové případy. Je tedy velmi pravděpodobné, že na ulici jste dnes potkali řadu covid pozitivních osob a je nutné se podle toho chovat a omezit možnost nákazy.  Problém může znamenat omezení přímých jednání na schůzích také v rámci samosprávy,  jednání komisí, rady města a také zastupitelstva se chystá formou dálkového přístupu. Podrobnější informace budou předány po vyzkoušení systému. (mm)
 
Pardubický kraj chce pomáhat obnově brownfieldů

V Pardubickém kraji bychom nalezli hned několik tzv. brownfieldů. Opuštěné, často velmi zanedbané a nevyužívané nemovitosti jsou obvykle pozůstatkem průmyslové, zemědělské, rezidentské, vojenské či jiné aktivity. Pardubický kraj chce pomoci tyto brownfieldy oživit a vdechnout jim nový život. Patří mezi ně také areál Perla v Ústí nad Orlicí a areál Miltra v Moravské Třebové.
Oba areály už dlouhá léta chátrají a obě města hledají jejich další využití – a to z toho důvodu, že areály leží v centru města. Brownfieldy představují rozsáhlý a dlouhodobý problém a mají negativní vliv na vnímání image lokalit. Snižují atraktivitu měst, obcí a jejich čtvrtí pro další rozvoj. I proto je potřeba hledat cesty, jak těmto objektům vdechnout nový život a najít jim nové možnosti využití.
„Chceme pomoci obcím – hledáme finanční zdroje, kterými by mohly brownfieldy řešit. Roli hraje nejen to, jak je projekt nákladný, ale také to, jak jsou projekty městy připravené. Jako příhodné se v tuto chvíli jeví bývalé průmyslové objekty v Ústí nad Orlicí a v Moravské Třebové, které bychom rádi přiblížili k příležitosti financování z nově vznikajícího projektu Národního plánu obnovy (prostřednictvím agentury CzechInvest) nebo aby alespoň část projektu mohli financovat z Integrovaného regionálního operačního programu. Rozdíl, a tím i odlišné šance k získání dotace, však shledáváme právě v připravenosti a fázi projektu,“ uvedl radní Ladislav Valtr zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy.
„V Ústí nad Orlicí jde o již dlouho připravované řešení areálu Perla. V této lokalitě má Pardubický kraj i vlastní souběžný záměr do IROP v podobě výstavby ateliérů uměleckoprůmyslové školy,“ komentuje situaci radní Ladislav Valtr. Střední škola uměleckoprůmyslová sice v tuto chvíli své místo v Ústí nad Orlicí má, avšak sídlí v nevyhovujících prostorách bývalé ubytovny.
„Poté, co město areál odkoupilo, se postupně začala mapovat situace, co by se mohlo v tomto místě realizovat. Vypsala se architektonicko-urbanistická soutěž o návrh. Z toho vzešla vítězná nabídka, jak by se území mohlo revitalizovat. Město má na danou lokalitu schválený regulační plán. Naším hlavním motivem byla výstavba nového Domu dětí a mládeže. A to se nám povedlo, budovu budeme začátkem léta kolaudovat. Další důležitou investicí bude dokončení infrastruktury navazující na ateliéry a na veřejný prostor – to je pro nás v tuto chvíli velmi důležité. Do budoucna máme další záměr, a tím je rekonstrukce bývalé kotelny a strojovny za účelem galerie, která by zároveň nesla odkaz na textilní historii našeho města. A právě na tuto náročnou investici hledáme zdroj financování,“ dodává starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.
Areál Miltra v Moravské Třebové původně sloužil jako textilní továrna, následně byl využívaný pro potravinářskou výrobu mléčných výrobků. Asi 10 let už je ale areál nevyužívaný a nic se s ním neděje. „V Moravské Třebové jsou prozatím na začátku, uvažují o demolici části chátrajících budov a o přípravě projekce víceúčelového kulturního zařízení, které by sloužilo jako kulturní zázemí města. Novou energii si zasluhují oba tyto areály,“ uvedl radní Ladislav Valtr.
TOP09 nechce fotbalový stadion v centru Pardubic

Za současné epidemické a ekonomické situace jen stavba fotbalového stadionu za stovky milionů Kč a zadlužení města na 20 let neospravedlnitelný hazard s veřejnými prostředky, které mohou chybět v rozpočtu pro nezbytné fungování města. 
Fotbalový stadion má jednou provždy zabrat jedny z nejkrásnějších pozemků s výhledem na řeku a zámek v centru krajských Pardubic. „Hmotově naddimenzovaná, jednoúčelová, stavba do centra města prostě nepatří. Na jedněch z nejkrásnějších pozemků města může vzniknout pardubická „La Défense“, kde se město konečně může otevřít řece,“ říká Michal Sláma, předseda TOP 09 Pardubice. Návrh: financovat stadion ve spolupráci město – klub – fotbalová asociace  postavit stadion na okraji města město daruje pozemky a vybuduje infrastrukturu  parkování u stadionu se využije jako odstavné parkoviště
Otázkou zůstává, zda je úlohou města budovat stadion pouze ze svých zdrojů, což by znamenalo enormní zadlužení a zablokování dalších investic. „TOP 09 podporuje sport a podpoří v cestě za novým stadionem i fotbal. Město může darovat vhodné pozemky, vybudovat infrastrukturu, parkoviště, může pomoci s dotačními programy nebo na stadion přispět. Ale nemůže ho platit celý,” dodává Michal Sláma.
Město by mělo být partnerem fotbalového klubu a pomoci mu k vybudování jeho snu. Nikoliv ale v centru města 21. století a ne výhradně z rozpočtu města.


110 let Orla v Ústí n.O.

V letošním roce si připomeneme 110 let od založení jednoty Orla v Ústí nad Orlicí. Během letošního roku bychom Vás rádi stručně seznámili s historií naší jednoty. Věříme, že budeme moci uspořádat alespoň menší oslavu k tomuto významnému výročí. Na našem webu a na dalších místech naleznete staré fotografie z naší historie, které doposud nebyly nikde zveřejněny. Na podzim letošního roku proběhne v Městském muzeum v Ústí nad Orlicí výstava zaměřená na činnost Orla v letech 1911 – 2021.
 
Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek pro dospělé 

Osobám se zdravotním postižením, po úraze či v rekonvalescenci nabízíme k zapůjčení tyto kompenzační pomůcky: Mechanický vozík 400Kč Chodítko polstrované 70Kč Chodítko čtyřkolové 150Kč Sedačka na vanu s madlem 50Kč Sedačka do vany 50Kč Nástavec na WC 50Kč Pláštěnka na vozík 30Kč Servírovací stolek 100Kč Toaletní křeslo 150Kč Ceny jsou uvedeny za jeden měsíc zapůjčení. Obrátit se na nás můžete: Osobně: Čs. armády 1181, Ústí nad Orlicí (vysoká budova RC Aktiva, 3. poschodí) Telefonicky: 465 525 324, 775 693 985, 775 693 983 e-mailem: eva.jirincova@czp-pk.cz, zlata.spakova@czp-pk.cz Více informací naleznete na www.czp-pk.cz
 
Kdy bude mít půjčovnu kompenzačních pomůcek také Česká Třebová?

Zatímco v Ústí nad orlicí zřizuje obdobnou půjčovnu jak Centrum sociální péče ve věžák Elitexu, tak Farní charita v ulici 17. listopadu, tak o obdobné službě půjčovny v České Třebové není nic známo nebo není jejich služba propagována. A tak by stálo za to zřídit obdobnou půjčovnu také v rámci našich sociálních služeb, ne každý se může vypravit do půjčoven  v jiném městě. Počet seniorů roste a problémy s věkem narůstají každému.


Nad schváleným rozpočtem města Ústí nad Orlicí  

Příprava rozpočtu musela zohlednit výrazný pokles daňových příjmů, které jsou nejvýznamnějším zdrojem příjmů města a oproti loňskému rozpočtu jsou očekávány nižší téměř o 36 milionů korun. Vedení města tedy stálo před rozhodnutím, zda pozastavit rozvoj a snížit výdaje do obnovy městského majetku, anebo zda rozpočet sestavit jako proinvestiční a úspory ve výdajích najít zejména v provozu. Zvolili jsme cestu investiční a na realizaci stavebních zakázek je schváleno téměř 145 milionů korun, i když pravdou je, že 61,5 milionů je určeno na dokončení novostavby domu dětí a mládeže a na navazující úpravu veřejného prostoru a technické infrastruktury. Pro porovnání s loňským rokem připomenu, že schválený objem investic v roce 2020 činil 170 milionů korun.
Podrobný soupis investičních akcí je součástí schváleného rozpočtu města a s jednotlivými akcemi se můžete seznámit uvnitř Ústeckých listů v samostatné příloze. Zásadní investice a záměry budeme v následujících měsících nadále veřejně prezentovat. Kromě stavebních investic je v rozpočtu pamatováno mj. také na obnovu a údržbu městského mobiliáře, dětských hřišť a odpočinkových lokalit. V současné době se k realizaci připravuje projekt využití Wolkerova údolí pro volnočasové aktivity dětí všech věkových kategorií. Záměrem je instalace herních prvků, které podněcují motoriku, vybízejí děti k pohybu a jsou zaměřeny zejména na těžiště lidského těla a stabilitu.
V oblasti životního prostředí se stále předpokládá výrazná podpora obnovy a ošetřování stávající veřejné zeleně. Nově je do rozpočtu zařazeno 300 tisíc korun určených výhradně na údržbu zeleně na hřbitovech. Pamatováno je na novou výsadbu stromů anebo zeleně, která souvisí s investiční výstavbou, např. ul. Družstevní nebo areál bývalé Perly.
A přestože stále přetrvává pandemická situace, která obecně omezuje možnost kontaktů, nejsou v rozpočtu sníženy výdaje na zajištění městské hromadné dopravy. Nadále je počítáno s provozem dvou protisměrných linek. Očekávané roční náklady města na provoz MHD jsou po odpočtu příjmu z jízdného ve výši 4,5 milionů korun. Schválený rozpočet samozřejmě zahrnuje také dotační podporu v oblasti sportu, kultury, sociálních služeb a školství. Finanční objemy zůstávají ve stejné výši jako loni. Navíc byl nově připraven a schválen grantový program do oblasti životního prostředí. Částka 400 tisíc korun je určena žadatelům, kteří budou realizovat na svém objektu zelenou střechu či fasádu, anebo se na svém pozemku rozhodnou zadržovat dešťovou vodu instalací podzemní nádrže.
 
Vídeňská filharmonie v otevřeném dopise kritizuje vedení Metropolitní opery

Předseda představenstva Vídeňských filharmoniků Daniel Froschauer se v otevřeném dopise, adresovaném „přátelům a podporovatelům klasické hudby“, postavil na stranu odborů zastupujících členy orchestru Metropolitní opery v jejich téměř rok trvajícím konfliktu s ředitelem Peterem Gelbem. Ten hráčům odmítá vyplácet mzdy, dokud odbory nepřistoupí na jejich snížení o třetinu. Opera PLUS vám přináší nezkrácený překlad dopisu i jeho původní znění.