Českotřebovský  deník 64/2021 (5/3)   
Mimořádný projekt truhláře českotřebovské VDA

Jirka Fabián ze třídy 1T překvapil unikátním projektem, ve kterém se prolíná ochota pomoci, chuť se něco nového naučit a využít čas během uzavření škol. Na svém facebookovém profilu vše představil takto:  "Na základě vlastních rozhodnutí, které nám studentům neumožňují studovat, jsem se rozhodl jít vlastní cestou. Jedná se o studentský projekt, který by mi pomohl v rozvoji oboru truhlář a třeba zrovna Vám přinesl něco nového na míru dělaného do Vašeho domova. Ať už polička, regál, věšá́k, noční stolek či klasický jídelní stůl.

Něco o mně. Jsem studentem truhlářské školy a nemůžu chodit na praxi, které jsou pro mě nejdůležitější stejně tak, jako pro všechny jiné studenty. Tím pádem mě napadl tento projekt. Musím pracovat a získávat zkušenosti a k tomu mi můžete pomoc. Zároveň mohu pomoci já Vám. Čím? Udělám pro vás na míru dělané výrobky ze dřeva za cenu pouze použitého materiálu, což v praxi znamená: „Ahoj, potřebuji domu poličku na knížky a nechci za ni dát jmění”. „Ahoj, to jsi na správné adrese. Takovou poličku jsem schopen udělat od sta korun." Samozřejmě záleží́ na rozměru a použitém materiálu. Po konzultaci ohledně Vámi zvolené velikosti a materiálu, který bude na poličku použit se pustím do práce. Až bude výrobek hotový, dovezu vám ho i s účtenkou za materiál z marketu. Zaplatíte mi pouze materiál a polička je vaše. Můj zisk bude možnost pracovat a získávat zkušenosti. Výroba poliček, věšáků, nočních stolků, jídelních stolů, vestaveb z lamina do aut a práce s pryskyřicí. Těším se na vaše objednávky, v případě dotazů, mě kontaktujte." 

Informace vyvolala velkou vlnu zájmu a sdílení. Škola Jirku podpoří možností individuálních konzultací v truhlářských dílnách, kde si pod vedení učitele odborného výcviku může nařezat nebo obrobit materiál na svoje výrobky



Dřevo z parků se bude prodávat za dobrou cenu 

OZNÁMENÍ o prodeji dřevní hmoty, vyprodukované z nelesních pozemků v majetku města Česká Třebová v roce 2021
Město Česká Třebová nabízí prostřednictvím společnosti Eko Bi s.r.o. k prodeji dřevní hmotu, vyprodukovanou na základě ohlášení a pravomocných rozhodnutí na nelesních pozemcích města, takto: Ceník dřeva 2021: Jehličnaté 300,-Kč/m3 Měkké listnaté (topol, lípa, vrba) 200,-Kč/m3 Tvrdé listnaté (buk, dub, bříza, javor) 700,-Kč/m3 Výše uvedené ceny jsou včetně DPH. Veškerá produkce je určena koncovým spotřebitelům z řad občanů města Česká Třebová, zejména jako palivo. Kontakt pro zájemce o dřevní hmotu je zajištěn každou pracovní středu od 8:00 do 10:00 hodin na telefonní lince 731 449 810.
 
DĚTSKÁ HŘIŠTĚ SE (PROZATÍM) ZAVÍRAT NEBUDOU.

Vláda ČR o víkendu vydala doporučení provozovatelům dětských hřišť, aby zvážili jejich zavření. Po důkladném zvážení rada města konstatovala, že se zdejší hřiště v tuto chvíli zavírat nemusí, pokud budou návštěvníci dodržovat platná pravidla pro jiné sportovní aktivity (rouška, rozestup, omezení kontaktu s cizími osobami). Pohyb na čerstvém vzduchu je při dodržení hygienických pravidel prospěšný tělu i mysli a je velmi těžké udržet děti trvale doma, zvláště při zlepšení  počasí, jaro je za dveřmi.....
 
Virtuální prohlídka budovy odborného výcviku VOŠ a SŠ technické na Skalce

Nenechte si ujít  zajímavou možnost virtuální návštěvy v klidu  domácnosti navštívíte objekt, kde jsou zámečnické truhlářské i elektrikářské díly, podáte se na jakých strojí se zde učí žáci pracovat a jaké mají pro svoje studium podmínky. Zvláště v současné době, kdy je možnost návštěvy s výkladem omezena je taková virtuální prohlídka nedocenitelná. 
Odkaz na virtuální návštěvu je ZDE
 
V Pardubickém kraji  dojde také k omezení železniční dopravy 

Od neděle se ke změnám v jízdních řádech linkových autobusů přidají změny i v dopravě železniční. Omezení se bude týkat školních vlaků, vlaků mimo dopravní špičku a také víkendových/turistických vlaků.
„Drážní dopravci přišli s návrhem, aby se omezila také železniční doprava – vzhledem k aktuální situaci s tím Pardubický kraj souhlasí, plný provoz by byl v tuto chvíli neekonomický. Stejně jako u autobusové dopravy dojde k úpravám jízdních řádů od 7. března do 5. dubna. Veškeré změny budou propsány do veřejných portálů,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
 
Historická výtopna v Litomyšli se bourat nebude

V pátek 26. února se sešel starosta Daniel Brýdl s generálním ředitelem Správy železnic (SŽ) Jiřím Svobodou a jednali o další budoucnosti historické budovy výtopny v Litomyšli. „Shodli jsme se, že jak Správa železnic, tak město Litomyšl mají zájem na další existenci této budovy, nyní SŽ objekt očistí od pozdějších nepůvodních přístaveb, zkultivuje také okolí této zajímavé stavby a budeme dále ve shodě jednat o jejím možném využití veřejností, například otevření pro jednorázové akce a výstavy ve městě,“ uvedl k jednání starosta.


Zkušenost

Protože se nemá nikde courat, sedíme doma na pr... Ale ne každý dbá nařízení nikoho nenavštěvovat. Vlastně dotyčný nás tak úplně nenavštívil. Došel jen přede dveře a pak šup do sklepa. A s ním zmizely jedny nové Pumy👟a kolo Merida 🚲.
Na co teď, když se nikam nesmí, potřebuje naše boty a kolo, mi není jasné.  Až toho lumpa potkáte, jak si drandí na našem kole v nových bílých Pumách nebo se ho snaží někde střelit, dejte nám prosím vědět. (Ukradeno tento týden v Lanškrouně nedaleko L'artu.)
 
Jaro je blízko. Zatím sněženky,  budou i bledule v Králově zahradě  


  • Pavel Langhans opět publikuje v Dikobrazu