Českotřebovský deník 68/2021 (9/3)   
Smutné výročí - před rokem šly děti před covidem do školy naposledy

Bylo to tehdy úterý 10. března a pak začaly "covidové prázdniny". 
Tak např. houslisté českotřebovské ZUŠ stačili v tento den ještě soutěžit na okresním kole soutěže ZUŠ v Letohradě a vyhráli na celé čáře - všichni se vraceli domů s prvními místy v soutěži.
Nebývalý úspěch pak ovšem již nebylo možné zúročit v dalších kolech soutěží, protože byla zrušena. Přesto si můžeme připomenout tyto  malé houslisty na školním kole soutěže, které se konalo 5. března 2020...
 
To jsme tenkrát ještě netušili, jak se bude celá patálie s koronavirem dále vyvíjet a řekněme rovnou tak špatně, jak to vidíme dnes jsme to ani nepředpokládali. Ani dnes po roce ještě není jasné, jak to bude dál a velké naděje si dělat nemůžeme.

Dražba volného bytu na Ústecké ulici

Jde i nejmenší z nabízených bytů o dispozici 1 + kk, 49m2, měsíční nájemní 5700 Kč. Kartu bytu s popisem najdete ZDE. Dražba se bude konat 26. dubna 2021. přihlášky do dražby je třeba odevzdat do 21/4.
 
Řetězová nehoda na I/14 před Ústím nad Orlicí 

Přesný popis nehody, která vznikla 89/3 kolem šesté ráno dává Orlický deník ZDE 
 
V Ústí by chtěli parkovací dům v Perle a parkoviště u sídliště v Hylvátech

O záměrech v oblasti dopravy v Ústí nad Orlicí píše Orlický deník ZDE. Podmínkou jsou dotace, ať už evropské nebo státní a  zatím tedy jde o záměry.
 

Fotografie Václava Poláka ukazuje, jak jsme zase pokročili s e stavbou nové lávky. Stavbu provádí AGILE, s.r.o.
 
Hasiči stále pomáhají v Nemocnicích Pardubického kraje

Již devátý den naši hasiči pracují v téměř všech Nemocnicích Pardubického kraje. Celkem se jedná o 26 profesionálních hasičů, kteří od 1. března plní služební rozkaz a pomáhají zdravotním sestřičkám s pacienty, a to zejména na covidových odděleních v Nemocnicích Pardubického kraje. „Je to určitě pro nás změna prostředí, je to něco jiného, než na co jsme zvyklí u nás na hasičské stanici,“ říká po prvních několika směnách v nemocnici nstržm. Ing. Daniel Knápek, profesionální hasič ze stanice Pardubice.
„Pomáháme vozit pacienty na různá vyšetření, rentgeny, CT. Odvážíme vzorky do laboratoří, měříme teplotu pacientům, tlak, saturaci, prostě vše, co dostaneme za úkol,“ přibližuje současnou práci v nemocnici Daniel a jedním dechem dodává: „Sestřičky nám jsou vděční, tu pomoc opravdu potřebují, jsou již velmi vyčerpané a jsem rád, že jim můžeme pomoci.“
„Jsme zvyklí zasahovat u dopravních nehod. Vidíme často neštěstí, ale vidíme ho jen krátce u té nehody. V nemocnici je to jiné. Tady jsme s pacienty dvanáct hodin, staráme se o ně a tady na různých odděleních jsou úplně jiné nároky na práci,“ prozrazuje Daniel Knápek.
Práce v ochranných oblecích po celou dvanáctihodinovou směnu je i pro hasiče náročná. „Člověk v obleku nemůže pořádně dýchat, všude to tlačí, je to nepříjemné. Hodně s e v tom obleku potíme, nemůžete se napít ani najíst. Celá směna v obleku je opravdu velmi náročná,“ uzavírá své zkušenosti z nemocnice hasič Knápek. Hasiči by měli v nemocnicích pomáhat po celý březen, a to při denních i nočních službách.
Úspěšně roste soukromý dopravce Východočeská dráha. Firma s oficiálním sídlem v České Třebové je na tratích nepřehlédnutelná zejména zásluhou dvojice svých zamračených strojů. Ty po zásluze budí značnou pozornost. Teď se strojní park zase rozrostl. V pondělí se vydal na cestu transport, převážející další dvě vozidla do firemní flotily. Lokomotivní park se pondělkem změnil. K dosud vlastněným 620.122 (T448P-035), 749.247, 749.251 a 751.232 (zatím ještě neprovozní) přibyly další dvě lokomotivy. Do stáje firmy zamířily stroje 750.059 a 750.199. A když už jsme u výčtu, tak ještě doplním pronajatou elektrickou lokomotivu 365.008.  Více na webu vlaky.net  ZDE
 
Studenti z Gymnázia Polička připomínají tragickou noc československých Židů

V noci z 8. na 9. března uplyne 77 let od tragické události, kdy bylo zavražděno 3 792 československých občanů židovského původu v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim – Birkenau. Gymnazisté z Poličky si v rámci happeningu Pamatuj! připravili online prezentace, ve kterých se věnují židovskému obyvatelstvu předválečné Poličky a okolí.
Happening se letos uskuteční pouze v online podobě. „Vedle představení výstupů studentských prací mapujících židovské obyvatelstvo předválečné Poličky a okolí a studentského videoprojektu upozorňujícího na celorepublikový happening Pamatuj, mělo pietní setkání doprovodit i dámské vokální kvarteto ZEVL z Nového Města na Moravě. Až na toto hudební vystoupení se všechny ostatní aktivity podařilo připravit v digitální podobě,“ informoval ředitel gymnázia Josef Dvořák.
Velmi oceňuji, že v této době nezapomíná Gymnázium Polička na historii naší země a tak, jak školství vždy plnilo svou roli, jde příkladem ostatním. Velmi za to děkuji všem, kdo se na tomto projektu podíleli,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. Happening Pamatuj! a online prezentace žáků poličského gymnázia je k dispozici na: http://www.gympolicka.cz/pamatuj
 
V kraji se do očkování zapojilo největší procento praktiků

Hejtmani se v úterý dopoledne sešli k pravidelnému jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem, ministrem zdravotnictví Janem Blatným a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Druhý jmenovaný seznámil hejtmany se stávajícím vývojem epidemie a předpokládaným trendem v souvislosti s nastavenými opatřeními. Hejtmani se zajímali mimo jiné o plán dodávek vakcín, očkování u praktiků či kritické infrastruktury.
„V Pardubickém kraji máme v tuto chvíli největší podíl zapojených praktických lékařů do očkování z celkového počtu registrovaných ambulancí, za což všem patří velký dík. Celkově máme evidováno 238 ordinací s tím, že zapojeno je 149, tedy necelých 63 procent. Víme, že dodávek pro praktiky od státu nebylo prozatím takové množství, jaké bychom si všichni přáli, ale chci garantovat, že i nadále budeme všechny vakcíny Astra Zeneca dávat praktikům k dispozici,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle statistik resortu zdravotnictví bylo v České republice proočkováno 863 tisíc dávek, z toho 325 tisíc občanů v prioritní skupině nad 80 let. V Pardubickém kraji bylo proočkováno necelých 34 tisíc dávek. „V tomto týdnu bychom podle aktuální informace měli obdržet 13 160 očkovacích dávek z toho 9 360 dávek od společnosti Pfizer, 2 800 od Moderny a 1 000 dávek Astra Zeneca. Počty zohledňují navýšení dodávky Pfizeru do České republiky pro tento týden na 220 tisíc,“ řekl hejtman Netolický.
 
Respirátory a roušky distribuuje kraj také pěstounům

Pardubický kraj v těchto dnech rozděluje ochranné pomůcky všem pěstounským rodinám a také pracovníkům přímé péče v Zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Celkem kraj obdržel od státu pro tyto cílové skupiny 15 000 respirátorů FFP2 a 7 900 zdravotnických roušek.
„Pracovnice krajského orgánu sociálně-právní ochrany dětí nyní rozváží respirátory a roušky  všem pěstounům na přechodnou dobu, do čtrnácti organizací a deseti obcí s rozšířenou působností, které doprovázejí pěstouny. Odtud tyto ochranné pomůcky získají všechny pěstounské rodiny,“ informoval radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Část zásob pro potřebné má i potravinová banka
Také Potravinová banka Pardubického kraje v Chotovicích získala část ochranných pomůcek pro potřebné. „Od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR jsme obdrželi 600 tisíc roušek a 150 tisíc respirátorů. Mohou o ně pro své klienty požádat města, obce a pečující organizace. Máme klíč na jejich rozdělování a je potřeba se s námi předem domluvit a pro pomůcky si k nám dojet. Rozhodně bychom ale potřebovali mnohem více respirátorů,“ uvedla ředitelka Oblastní charity Nové Hrady a předsedkyně potravinové banky Blanka Vopařilová.
Během pandemie covidu Potravinová banka Pardubického kraje zaznamenala i větší poptávku po trvanlivých potravinách a zásoby ve skladu se tenčí.  „Zájem se stále zvyšuje, nyní je to zhruba o patnáct procent. Stále přibíráme nové organizace. Největší zájem je o konzervy a trvanlivé potraviny, kterých je stále nedostatek. Nově dostáváme od obchodních řetězců i ovoce a zeleninu,“ sdělila Blanka Vopařilová.
 
Míst v nemocnicích málo, ale armáda o aktivaci Těchonína neuvažuje.  

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický dnes videokonferenčně jednal s ředitelem Centra biologické ochrany v Těchoníně podplukovníkem Michalem Kročou. Důvodem jsou četné dotazy na možnost aktivace tohoto vysoce specializovaného centra v souvislosti s omezenou kapacitou nemocnic akutní lůžkové péče v regionu.
„Již od loňského jara, kdy jsme se na možnou aktivaci Těchonína ptali vedení Armády ČR, upozorňujeme, že aktivace tohoto vysoce specializovaného zařízení pro izolaci a léčení osob se zvláště nebezpečnými a exotickými infekcemi není na pořadu dne. Zařízení má sloužit pro léčení izolované nákazy, nikoliv pro plošnou pandemii. Navíc je nutné si uvědomit, že Armáda ČR je zapojena do pomoci v nemocnicích v celé republice. Téměř celé zdravotnictví se v tuto chvíli přetvořilo v obdobná infekční lůžka, která jsou v Těchoníně. Jen v našem kraji jich je jedenáctkrát více, než v normálním stavu, uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl postup při aktivací CBO Těchonín. „O případnou aktivaci Těchonína musí požádat hlavní hygienik prostřednictvím armády. Není to tedy záležitost Pardubického kraje. My jsme samozřejmě rádi za dlouhodobou pomoc armády v našich nemocnicích, kde odvádí skvělou práci,“ řekl hejtman.
Ředitel Těchonína Michal Kroča připomněl, že zařízení funguje i nyní. „Laboratoře Těchonína se momentálně podílí na testovaná plazmy pro léčebné účely, které jsou využívány ve dvanácti nemocnicích po celé České republice, a dále ve spolupráci s civilními laboratořemi na testování viru. Kromě jiných činností ve prospěch civilních nemocnic, naše činnost je stále zaměřena na vojáky, kteří se vrací ze zahraničních misí, a je nutné jejich vyšetření a případná izolace dle země, ve které působili, podle kterého by pro aktivaci zařízení bylo potřeba přibližně 150 zaměstnanců, kteří však nyní pomáhají se zvládáním pandemie v jiných nemocnicích po celé republice.
 
Pandemie ochromila kosmetický průmysl.
O českou kyselinu hyaluronovou je ale zájem na všech kontinentech

Ztráty přesáhly miliardu dolarů. Kosmetický průmysl je pandemií koronaviru ochromený. Nové možnosti se ale objevují zejména v medicíně a farmacii, což jsou průmyslové obory, na které se zaměřuje i největší český dodavatel kyseliny hyaluronové. Podle americké agentury NPD klesly během prvního půlroku 2020 tržby kosmetických společností oproti stejnému období v roce 2019 o dvacet pět procent. Největší ztráty zaznamenaly firmy působící v tomto odvětví průmyslu v období mezi březnem a dubnem, kdy trh s kosmetikou vykázal v rámci USA ztrátu neuvěřitelných 1,4 miliardy dolarů.
Snížený odbyt kvůli zavřeným letištím
Rok 2020 přinesl nečekané změny i pro produkci a odbyt kyseliny hyaluronové, která je podstatnou součástí mnohých kosmetických přípravků. Výrobci finálních produktů zaznamenali pokles prodejů krémů a další kosmetiky. Česká republika přitom patří díky společnosti Contipro ke světovým lídrům ve výrobě této vzácné suroviny.
Odbyt kyseliny hyaluronové v kosmetické kvalitě klesl Contipru v minulém roce oproti roku 2019 o dvacet osm procent. „Jedním z důvodů snížení odbytu je na první pohled nesouvisející uzavření velkého počtu letišť po celém světě. Právě v duty free obchodech totiž zákazníci nakupovali kosmetické výrobky ve velkém množství,“ vysvětluje docent Vladimír Velebný, zakladatel společnosti Contipro, která vyváží kyselinu hyaluronovou do více než sedmdesáti zemí světa. Do roku 2015 sice podíl tržeb společnosti Contipro z domácího trhu tvořil přibližně 20 až 30 procent, od roku 2016 však hraje dominantní úlohu export.
Až devadesát procent naší kyseliny hyaluronové exportujeme. Souvisí to s tím, že vyrábíme vysoce kvalitní produkt. Zároveň ale platí, že je kvůli této kvalitě dražší, proto jsme vhodným dodavatelem především pro největší hráče na trhu, kteří si zakládají na maximální jakosti jejich výrobků,“ dodává Vladimír Velebný.
Budoucnost je ve farmacii
Podle dat, která si zpracovává společnost Contipro, roste nejvýrazněji evropský trh. Největší zájem o výrobky hlásí Německo, Itálie nebo Francie. K růstu ale v  dochází i v Asii nebo Severní Americe. „Na domácím trhu už nové klienty prakticky nenacházíme, zatímco v zahraničí je potenciálních zákazníků stále dost. Týká se to především zájmu o oblast farmaceutických surovin, kterou jsme v posledních letech výrazně posílili,“ říká Velebný.
Právě v oblasti farmaceutického průmyslu se export kyseliny hyaluronové nezpomalil ani během probíhající pandemie. Contipru se tak podařilo vyvézt i v roce 2020 standardní objem kyseliny hyaluronové a nyní se zaměřuje na další segmenty medicíny, ve kterých může surovina najít využití. Kyselina hyaluronová je v posledních letech stále více využívána například při hojení ran, je také velmi účinná jako kloubní výživa a vhodná je i jako součást různých zdravotnických prostředků, od očních kapek nyní až po součást přípravků proti rakovině v budoucnu.