Českotřebovský deník 70/2021 (11/3)  
Změna ve způsobu informování občanů od odstávkách dodávek el. energie

V návaznosti na změnu v informování občanů o odstávkách dodávky el. energie, viz https://www.cezdistribuce.cz/cs/sluzba
připravilo město Česká Třebová ve spolupráci s ČEZ Distribuce informační bannery, které občany navedou přímo na stránky s daty o nejbližších plánovaných odstávkách elektřiny na území České Třebové.

Od 15. března vzniknou v kraji další očkovací místa. Ne však v České Třebové
V návaznosti na krajskou strategii očkování a avizovanou dodávku vakcín v příštím týdnu, připravuje Pardubický kraj rozšíření očkovacích kapacit o čtyři nová očkovací místa. Ta budou v místech, kde mají své sídlo krajské příspěvkové organizace ve zdravotnictví a Hamzova léčebna v Luži. Provoz těchto center je závislý na dodávkách vakcín od státu.
„V návaznosti na schválenou očkovací strategii připravujeme otevření dalších očkovacích míst. Pro tato očkovací místa využijeme od 15. března tří krajských příspěvkových organizací ve zdravotnictví a od 17. března Hamzovu léčebnu v Luži. Tímto krokem rozšíříme jak kapacity očkování, tak pokrytí území očkovacími místy. Každému z očkovacích míst bude dodáno 400 vakcín od společnosti Moderna. Předpokladem pro fungování těchto center i těch, které dále plánujeme spustit od dubna, je samozřejmě dostatek vakcín od státu,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že vedle vybudování nových očkovacích míst bude probíhat také rozšiřování provozní doby a kapacity očkovacích míst v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách. 
Registrace k očkování a rezervace termínů probíhá za pomoci centrálního rezervačního systému na adrese registrace.mzcr.cz. S registrací mohou pomoci také bezplatné linky 1221 či 466 026 466, která je vytvořena Pardubickým krajem. „Aktuální informace k očkování v našem kraji máme připravené také na internetových stránkách www.pardubickykraj.cz/ockovani, kde je umístěna mapa kraje s vyznačením jednotlivých očkovacích míst a jejich časové dostupnosti od registrace po rezervaci konkrétního termínu. Chceme tak pomoci lidem s výběrem konkrétního očkovacího místa, protože se může stát, že některé je více zatížené zájmem o očkování a čekací doba zde by byla delší,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. „Dnes spustíme přihlašování do nově vzniklých očkovacích míst v Rybitví, Luži, Brandýse nad Orlicí a Jevíčku. V následujících týdnech budeme očekávat potvrzení příslibu zvýšeného množství vakcíny od společnosti Pfizer. Obdržení vyšších dodávek je podmínkou pro otevření dalších očkovacích míst dle krajské strategie očkování.“ dodala Matoušková.
"Covid report" dává podstatně  vyšší čísla než další údaje na seznam.cz !

Rozdíl v uváděných číslech je někdy podstatný a měl by být nějak vysvětlen, jinak je třeba takové statistiky zpochybnit.  Takové údaje mají vycházet ze stejné zdroje a mají mít stejný způsob zpracování. Na platformě Covid report je toto číslo jiné než na Seznam.cz ,  měl by to někdo vysvětlit. Covid report se mi zdá dobře zpracovaný a je tedy pro mne důvěryhodnější. Opatrnost opravdu nezbývá. Když si nevěříte, můžete si koupit  v lékárně jednorázový antigenní test, který však  stojí 250 korun. Tím ovšem zjistíte jen okamžitý stav a pozítří (až se nemoc více projeví) to může dopadnout zcela jinak. Je docela na místě uvažovat o tom, že existují obory, pro které je současná pandemie dokonce velmi pozitivním přínosem.....  COVID REPORT ZDE
Dnes večer můžeme na koncert (online) 

Dnes o 19.00 hod. budeme na našom facebooku a youtube vysiela záznam Koncertu pre dychové nástroje.
Účinkuje dychová sekcia ŠKO Žilina pod vedením 1. klarinetistky ŠKO Bibiány Bienikovej.
Program: 
Wolfgang Amadeus Mozart: Serenáda č. 11 Es dur KV 375
Charles Gounod: Petite symphonie pre dychové nástroje
Koncert sa nahrával 5.3.2021.
 
Youtube: https://youtu.be/2U13iRhELdM
Facebook: https://www.facebook.com/skozilina
Koncert bude na obidvoch platformách prístupný aj po odvysielaní premiéry.

Orchestr vznikl roku 1974 v Žilině. Měl 35 členů, převážně absolventů hudebních akademií v PrazeBrně a Bratislavě. Prvním šéfdirigentem byl Eduard Fischer a po něm Jan Valta (od 1976 druhý dirigent, 1984–1990 šéfdirigent). S orchestrem účinkovali mnozí známí umělci, např. dirigenti Claus Peter FlorOndrej LenárdOliver DohnányiLeoš SvárovskýVladimír Válekźudovít RajterPetr VronskýEve QuelerPeter MaagTsugio MaedaVincent La SelvaMarco ArmiliatoChristian BendaDwight BennettUrs SchneiderChristian PollackHerman EngelsPeter BreinerBartholomeus Henri Van de VeldeAlexander SchwinckGeorg MaisVolker Schmidt GertenbachMika EichenholzVladimír KiradjievKirk TrevorPeter WallingerJeannot WeimerskirchErnst MärzendorferMartin SieghardtStefan LanoTheodore Kuchar, sólisté Igor OistrachNarciso YepesAndré GertlerVáclav HudečekLiana IssakadzeJindřich PazderaMarián LapšanskýPeter ToperczerEugen IndjicTill FelnerMichael KoflerPeter DvorskýSergej KopčákMichal SénéchalStefan ElenkaEdita GruberováGabriela BeňačkováMagdaléna Koženáźuba Orgonášováźubica RybářskáMagdaléna HajóssyováIzabela LabudaMartin BabjakPeter MikulášBenno SchollumIldikó Raimondi nebo Olivia Stapp.

Orchestr vytvořil mnoho nahrávek s díly VivaldihoTelemannaMozartaHaydnaHummelaVerdihoRespighihoBohuslava MartinůAntonín DvořákaJohanna Strausse a českých i slovenských skladatelů. Spolupracoval s hudebními vydavatelstvími Opus, Donau, Naxos, Brilliant Classics či BMG.

 
Pomůže Brno se stabilizací trasy D43?  

Pokračování přípravy výstavby dálnice D43 je jednou ze součástí Programového prohlášení Rady Pardubického kraje pro stávající volební období. O postupu na straně Jihomoravského kraje a konkrétně města Brna jednal hejtman Martin Netolický se starosty brněnských městských částí Líšeň a Řečkovice a Mokrá Hora Břetislavem Štefanem a Markem Viskotem. Druhý jmenovaný je zároveň brněnským zastupitelem. Právě brněnské zastupitelstvo by mělo v příštím roce schválit nový územní plán města, který s trasou dálnice počítá.
„Dálnice D43 je důležitou páteřní komunikací, která propojuje nᚠregion s Jihomoravským krajem a především Brnem. Každý, kdo jezdí po stávající trase I/43 ví, že silnice je dnes značně zatížena dopravou a především prochází celou řadou měst a obcí. V loňském roce schválilo Zastupitelstvo Jihomoravského kraje aktualizaci zásad územního rozvoje, což byl nezbytný předpoklad pro další postup,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že pokračování přípravy výstavby dálnice D43 je zahrnuto v Programovém prohlášení Rady Pardubického kraje na období 2020 – 2024.
Starostové hejtmana seznámili také s dalším postupem na straně města Brna, který by měl být dokončen v příštím roce. „V polovině loňského roku proběhlo připomínkování návrhu nového územního plánu města Brna, jehož součástí je také stabilizace trasy D43. Cílem by mělo být jeho schválení ještě ve stávajícím volebním období, tedy do poloviny roku 2022,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
První plány na dálniční spojení Brna s polskou Vratislaví pochází z roku 1938. Od roku 1939, až do zastavení prací v roce 1942, probíhaly stavební práce na části tzv. Německé dálnice v celkové délce 84 kilometrů. Byly rozpracovány a postaveny dálniční mosty, na některých místech byly dokončeny také zemní práce. Výstavba některých úseků byla zastavena ve vysoké rozpracovanosti před pokládkou vozovek.   Více o uvažované dálnici najdete ZDE nebo ještě více potom  ZDE.
Podle posledních údajů se mají první úseky od Brna budovat až v letech 2030 - 2033
 
Slavnostní vyhlášení nejúspěšnějších sportovců okresu bude třeba odložit

Akce se měla konat 22: března v Kulturním domě od 17 hodin, je takto vyhlášena a plánována, avšak nouzový stav jasně velí akci odložit. Bezpochyby jsou tedy nejlepší sportovci nominováni a vybráni, ale samotný slavnostní akt vyhlášení za účasti Radka Šilhana bude třeba odložit. Podobně jsme v České Třebové v prvních měsících roku vždy organizovali setkání sportovců se starostou / starostkou města, ale situace ani loni, ani letos  takovou akci neumožňuje.
 
Kraj chce s CzechTourismem prezentovat méně známá místa v regionu

Podpora cestovního ruchu v době koronavirové byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s ředitelem agentury CzechTourism Janem Hergetem. Hovořili o záměru prezentovat méně známé destinace pro domácí turistiku, ale také o plánovaných kampaních jako Světové Česko či spolupráci s Českou televizí.
„Současná situace je pro cestovní ruch více než nepříznivá. Věřím, že letní měsíce přinesou určitá uvolnění, ale i nová pravidla. Pomoci by tomu mohly i technické inovace jako například, IATA travel pass, pokud by jej uznala většina států,“ uvedl Jan Herget ředitel agentury CzechTourism a dodal: „Cestovní ruch v Česku bude letos ale především o domácích turistech. Ti by mohli, stejně jako tomu bylo vloni v létě, nastartovat sezónu a pomoci podnikatelům v cestovním ruchu přežít. Stěžejní platformou agentury CzechTourism na podporu domácího cestovního ruchu zůstává portál Kudy z nudy, ke kterému se podle vývoje epidemiologické situace přidá i marketingová kampaň Světové Česko. Současně budeme spouštět i kampaně na sousedních trzích včetně Nizozemí a Maďarska, abychom přilákali zahraniční turisty hned, jak to situace umožní,“ doplnil.
„Současná situace je pro cestovní ruch více než nepříznivá, ale i ředitel agentury CzechTourism věří, že letní měsíce přinesou určité uvolnění, a to například prostřednictvím takzvaného covid pass. Nelze však příliš očekávat masivní přísun zahraničních turistů, a proto je nutné se soustředit především na domácí turistiku a poznávání méně známých destinací. V případě zahraničních turistů hovoříme především o okolních státech či Maďarsku. Vše však bude záležet na epidemické situaci a podmínkách pro cestování,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Podle hejtmana je v tuto chvíli nastavena velmi dobrá spolupráce mezi agenturou CzechTourism a Destinační společností Východní Čechy. „CzechTourism centrálně domlouvá možný prostor a jednotlivé kraje si určují zaměření, které je v daný moment vhodné. Velmi dobrá spolupráce je nastavena s Českou televizí, kde jsme v minulém roce prezentovali například tvrz Bouda či Kladruby nad Labem. V letošním roce bude vysílán pořad s Evou Samkovou a Tomášem Krausem a budeme se podílet na přípravě dalších se zaměřením například na agroturistiku, lázeňství či tradice a řemesla,“ sdělil hejtman.
Ten se s Janem Hergetem domluvil také na jednání s vedením Letiště Praha a možné propagaci kraje v prostorách letiště. Jednou z variant by bylo například lákat na památky UNESCO v Litomyšli a Kladrubech nad Labem.
 

Tibetská vlajka

Ve středu 10. března si naše město společně s dalšími stovkami města a škol v Česku připomenulo 62. výročí povstání Tibeanů proti čínské okupaci tradičním vyvěšením Tibetské vlajky na budově ústecké radnice. Společně tak města a obce vyjadřují podporu dodržování lidských práv v této asijské zemi, které byla autonomie přiznána Čínou v roce 1951. Vlajka pro Tibet - celosvětová akce vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let 20. století. V roce 1996 se poprvé připojila také čtyři česká města. V letošním roce se do akce zapojilo na 840 radnic a řada škol po celém území republiky.