Českotřebovský deník 75/2021 (16/3) 
Park u krematoria v polovině devadesátých let (letecký snímek) 

Park byl tehdy asi pětadvacetiletý a nikdo si nedělal  nárok na to, že je třeba zpřístupnit hřbitov  cestou středem z dolního parkoviště. Byla to prostě oáza klidu s novou zelení, kterou si všichni sousedé v tehdy čerstvě postavených rodinných domech v ulici Na Slunečné a V zahrádkách velmi považovali. To trochu vyvažovalo problémy s provozem krematoria...
 

IREDO přichází s QR kódy a možností platit platební kartou 

V Integrovaném dopravním systému Královéhradeckého a Pardubického kraje IREDO platí hned několik změn. Nově je cestujícím umožněno platit bankovní kartou a díky QR kódům jim stačí pouze jedna přestupní papírová jízdenka.
Od 7. března je možné uhradit jednotlivé jízdenky platební kartou přímo v daném spoji. Zároveň není nutné si s každým přestupem kupovat novou papírovou jízdenku. Cestujícím postačí pouze jedna jízdenka, která má na sobě vytištěný QR kód, který poslouží pro odbavení pro celou trasu. V neposlední řadě si cestující nově budou moci přes e-shop dobít elektronickou peněženku nebo zakoupit vícedenní jízdenky. 
V Královéhradeckém kraji platí novinky v autobusové i drážní dopravě, v Pardubickém kraji mohou cestující nový způsob odbavení využít prozatím jen ve vlacích. U autobusových dopravců platí stávající způsoby odbavení. „V Pardubickém kraji se tyto novinky v autobusech objeví o něco později. Soutěž na nové dopravce již proběhla, ale ještě musíme podepsat smlouvy,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy Michal Kortyš.
V tuto chvíli to znamená, že po Královéhradeckém kraji se na jednu papírovou přestupní jízdenku dostanou cestující autobusovými i vlakovými spoji napříč celým krajem. V Pardubickém kraji cestující v autobusové dopravě potřebují pro přestupní jízdenku čipovou kartu IREDO nebo si pro jednotlivé spoje budou muset zakoupit jízdenku novou.
Mezi smluvní autobusové dopravce, u kterých lze nový systém odbavení využít, se v Královéhradeckém kraji řadí CDS Náchod, P-transport, AUDIS BUS a BusLine KHK.  Nicméně úzce spolupracujeme s Pardubickým krajem na případné implementaci nových možností odbavení také u nich,“ doplnil Václav Řehoř, radní Královéhradeckého kraje pro oblast dopravy.
Systém nového odbavování platí na železnici pro oba kraje – smluvními drážními dopravci zařazenými do IDS IREDO jsou České dráhy a.s., GW Train Regio a.s., Leo Express Tenders s.r.o. a ARRIVA vlaky s.r.o.

Aktuální náhradní termíny akcí v Kulturním centru   
KULTURNÍ CENTRUM OZNAMUJE:
Vážení přátelé, dovolujeme si Vám oznámit, že vzhledem k situaci jsme nuceni zrušit letošní ročník Bennewitz festivalu.
Dále upozorňujeme, že Divadelní předplatné Podzim 2021 a KPH 2021/22 nebudeme vyhlašovat, jelikož je nutné uskutečnit přesunutá představení a koncerty.
Zakoupené vstupenky zůstávají platné i v nových termínech, a to včetně sedadla a řady. Jelikož se situace stále mění, sledujte prosím pečlivě naše webové stránky, které se snažíme pravidelně aktualizovat www.kcct.cz/program. Moc nám pomůžete, pokud si vstupenky ponecháte na nová data konání. Děkujeme za trpělivost a pochopení.

Kruh přátel hudby: aktuální náhradní termíny

KPH 19/20
 
Kalliope trio Prague -  termín v jednání
 
KPH 20/21
 
Ostrý + Ježková + Mašek - 18. 5. 2021
Růžička +Rose Melody + Amadeus Kvartet - 10. 6. 2021  
Špaček + Sekera - 30. 9. 2021  
Slavic trio  -  termín v jednání
Hošek + Hošková - termín v jednání
Mikulecká + Špičáková + Plocková  - termín v jednání
Čepický + Kaňka + Klánský - 20. 5. 2021
 
Sledujte prosím naše webové stránky www.kcct.cz/program
Divadelní předplatné: aktuální náhradní termíny

DP Jaro 2020:
 
Smím prosit?...  23.11. 2021
Skleněný strop – 9. 12. 2021
Čapek - termín v jednání
Plný kapsy šutrů – termín v jednání
 
DP Podzim 2020
 
Relativita -  25. 5. 2021
I muži mají své dny (BONUS) - 4. 6. 2021
Vzhůru dolů - termín v jednání
Rebelky (náhradní představení za Šašek a syn)
 21. 9. 2021
 

 


Ostatní akce:             Karel Plíhal – 8.11. 2021        Můj báječný rozvod – termín v jednání             


Narovnejte dodávky vakcín do regionů!

Zástupci Asociace krajů České republiky se videokonferenčně sešli k tradičnímu úternímu jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným, se kterým řešili aktuální epidemickou situaci a postup očkování. Ke včerejšímu dni bylo v Pardubickém kraji proočkováno 43 737 vakcinačních dávek. Od pondělí kraj vytvořil tři další očkovací místa. Další se zapojí zítra Hamzova léčebna v Luži.
Celkově do Pardubického kraje dorazilo k dnešnímu dni 56 590 vakcinačních dávek od společností Pfizer, Moderna a Astra Zeneca. „V minulém týdnu jsme v úterý obdrželi 9 360 dávek vakcíny od společnosti Pfizer, v pátek pak 2 800 dávek Moderny. Na 1 700 přidělených dávek Astra Zeneca byl ve spolupráci s krajskou koordinátorkou praktických lékařů Kateřinou Nechvátalovou vytvořen rozdělovník pro 17 praktických lékařů, kterým vakcínu v těchto dnech rozváží centrálně vysoutěžený dodavatel,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Právě dodávky vakcín do jednotlivých regionů jsou dlouhodobým tématem, jelikož vznikají nepoměry v zásobování. „Opět dochází k nepoměrům v dodávkách do jednotlivých krajů, které jsou ještě umocněny mimořádnými dodávkami, které nejsou dělené plošně dle stanoveného klíče. I když se jedná například jen o rozdíl jednoho plata týdně, tak se během několika týdnů dostáváme na rozdíl několika tisíc aplikovaných dávek. Opakovaně jsme proto upozornili resort zdravotnictví, aby se na toto zaměřil, jelikož je stále vyvolávána soutěž mezi jednotlivými kraji,“ řekl hejtman Netolický. „Tento týden jsme měli obdržet čtyři plata od Pfizeru, ale podařilo se nám dojednat o dvě plata víc. Výrazný nárůst dodávek do celé České republiky pak předpokládáme od 12. dubna, kdy bychom měli čtyři týdny dostávat vždy po 12 platech vakcíny Pfizer,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kraje na jednání obdržely informaci o snížených dodávkách vakcíny od společnosti Astra Zeneca. „Všechny vakcíny od této společnosti, které jsou nám přiděleny, distribuujeme praktickým lékařům. Bohužel jich bude celorepublikově méně, a tak se to dotkne i našich zapojených lékařů. Od ministerstva jsme také obdrželi informaci, že se čeká na vyjádření Evropské lékové agentury, která by měla dát k těmto vakcínám oficiální stanovisko,“ sdělila náměstkyně Michaela Matoušková. „Dobrou zprávou naopak je, že pokud budou potvrzeny zvýšené dodávky vakcíny od Pfizeru, tak budeme na přelomu března a dubna navyšovat očkovací kapacity v očkovacích místech dle schválené krajské strategie,“ doplnila náměstkyně Matoušková.

 


JE TO BOJ.

OPĚT JSME MUSELI ŽÁDAT NAVÝŠENÍ DODÁVEK VAKCÍN 


Dnes jsem po dvou měsících opět žádal o narovnání nespravedlivého systému přerozdělení vakcinačních dávek pro náš kraj. V registračním systému je po 1. březnu přihlášeno velmi mnoho lidí, kteří čekají na termín, a přitom populační hledisko opět nebylo v posledních týdnech dodržováno. Řekl jsem dnes panu ministrovi, že pokud to takto půjde dál, ať nařídí zřízení velkokapacitního centra o klidně šedesáti týmech s kapacitou 10, 20 tisíc očkovaných denně někde na výstavišti či v Aldisu v Hradci Králové pro celé východní Čechy a my se na to můžeme vykašlat.

My se tady složitě s pracovníky Nemocnic snažíme maximálně zajistit přístup k očkování plošně po celém kraji, zapojili jsme všechny nemocnice akutní péče, do toho jsme rozjeli očkování na Seči, v Brandýse nad Orlicí, Jevíčku, Rybitví a od středy v Luži, k tomu v opakovaných intervalech doslova prosíme a škemráme o další dávky, abychom nezaostávali za srovnatelně velkými kraji nebo kraji se státní fakultní nemocnicí. Je to ponižující a únavné, protože jsme potom terčem kritiky, že jsme nezjistili to či ono. Nechceme přitom nic jiného než SPRAVEDLIVÉ dělení vakcín pro naše občany!

Po mém trochu vášnivém vystoupení jsem telefonoval s paní národní koordinátorkou pro očkování a podařilo se dojednat 2 plata Pfizer navíc, což je 2.240 dávek vakcíny, abychom uvolnili další sloty (termíny) a mohli pokračovat v očkování. Je smutné, že stát na jedné straně žádá spravedlivé rozdělení vakcín v rámci Evropské unie, přitom sám vytváří regionální disproporce. A co teprve až vznikne očkovací centrum v O2 Aréně s deseti tisíci denně?  FB Martin Netolický


Dotace jsou, ale ne pro nás!

Jde např. o podporu materiálně technické základny škol. Podporovány budou aktivity zaměřené např.  výstavbu nových kapacit ZŠ a MŠ vč. zázemí (vyjma venkovních hřišť) - Výše dotace bude činitaž90 % celkových způsobilých výdajů!. oprávněným žadatelem je ovšem pouze obec do 3000 obyvatel. DALŠÍ PODPORA JE VÝSTAVBU, OBNOVY A PROVOZOVÁNÍ KOMUNÁLNÍ INFRASTRUKTURY, t.j.- např. na modernizace objektů či bytů v majetku obcí, které slouží nebo budou sloužit k nájemnímu bydlení občanů, pořízení nájemních bytů formou výstavby či budoucího výkupu atd. Opět jen pro obce do 3000 obyvatel.  Přitom právě roztšiřujeme kapacitu MŠ U Koupalikště a bude nás to stát skoro 13 mil. korun.....

Pacientka s covidem převezená do polské Ratiboři zemřela

Osmašedesátiletá pacientka, kterou minulé úterý záchranáři transportovali ve vážném stavu z Orlickoústecké nemocnice do zařízení v Polsku, bohužel zemřela. Žena byla do Polska převezena kvůli akutnímu nedostatku lůžek pro covidové pacienty. „Pacientce se v polské nemocnici dostávalo maximální péče, její zdravotní stav se ovšem minulý týden začal zhoršovat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Úmrtí je navíc komplikováno převoze těla této pacientky zpět do Čech. I to není bez problémů  a stojí další peníze. Žena byla jedinou nemocnou, kterou zatím čeští lékaři v rámci mezinárodní spolupráce nechali převézt. Česko zatím nepožádalo o převoz dalších pacientů s vážným průběhem nemoci covid-19 do zahraničí. Je to stejně riskantní jako léčení u nás, navíc je k převozu spousta  papírů, povolení a také přeložení zdravotní dokumentace do cizího jazyka, transportem je zaměstnán celý tým zdravotníků, t.č. nedostatkových. Bude tedy zřejmě lepší, pokud  se Česko bez takové pomoci obejde...

V pořadí 26. ročník Heranovy violoncellové soutěže se letos koná "na dálku" v termínu 14. - 17. dubna. Výkony 34 přihlášených účastníků z celého světa bude podle videozáznamů hodnotit odborná porota. Další informace naleznete na webu soutěže https://www.hvsuo.cz/.

Očkování v Pardubickém kraji 

Očkovací centra nabízejí tři druhy vakcín. Zatímco v České republice bylo ke včerejšímu ránu proočkováno 1 081 907 dávek, v Pardubickém kraji to bylo 42 488 dávek. Očkovací centra fungují v Pardubicích, ve Svitavách, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a v Litomyšli, kde se očkuje vakcínou od společnosti Pfizer. Dále je centrum na Seči (Astra Zeneca) a včera se otevřela další centra ve zdravotnických zařízeních v Brandýse nad Orlicí, Jevíčku, v Rybitví. Od zítřka začne fungovat centrum ve státní Hamzově léčebně v Luži. Tam všude se bude využívat vakcína Moderna.

Kabelová televize informuje                                                 


V souvislosti se zavedením tarifů  vznikly obavy na velké zdražení datových tarifů Kabelové televize. Protože termín změn se blíží, uvádíme srovnání . Z prvního obrázku to tak vypadá zejména u té nejnižší kategorie.  Zde v této tabulce však nebyla zveřejněna ta nejnižší kategorie "BEZVĚTŘÍ", která je vhodná např. pro ty kterým, stačí pouze základní elektronická komunikace a nebudou stahovat velké soubory, pořady nebo videa. Zde dochází v podstatě ke zlevnění tarifů.  V další druhé tabulce uvádíme celou škálu nových tarifů,  dále spolu s tarifem TORNÁDO pro nejnáročnější uživatele.