Českotřebovský deník 76/2021 (17/3) 
MADOS čistí řeku metodou "pošli to dál". Špatně!  

Úsilí firmy MADOS - dodavatele stavby nového mostu při úklidu prací v okolí stavby a s tím spojeného čistění koryta Třebovky můžeme hodnotit ze dvou hledisek. Je dobře, že se tento úklid provádí, ale neméně důležitý je i způsob jak to tato firma řeší - tedy tím nejlacinějším způsobem. Do koryta řeky firma poslala  stroj, který dokáže vrstvu materiálu  rozrušit a rozmělnit a rozhrabat tak, aby bahno se vším co obsahuje poslal zase po proudu dál, v našem případě do Benátek a na Parník. A prohlédneme-li si situaci na fotografii z víkendu, tak toho s vodou v řece neodteklo (a usadilo se jinde) málo! "Tam už to není naše, tam se o to nestaráme!". Je to z pohledu občanů našeho města metoda velmi špatná a  neměla by uniknout stavebnímu dozoru! Investorem stavby je Pardubický kraj a SÚS Pardubického kraje a je tedy žádoucí, aby se takto zvoleným postupem prací někdo zabýval. Připadá mi to asi tak, jako kdyby nějaký pejsek vykonal před mým vchodem do domu svoji potřebu a já to neuklidil, ale poslal to vedle sousedovi!  Postup prací firmy MADOS nad jezem a také z dnešního dne v úseku za mostem po proudu Třebovky je zachycen na fotografiích a také na videozáběrech, které zpracováváme. Ty posílám také investorovi akce, aby se pokochal úspornou metodou svého dodavatele... (mm)
Další obrázky: Čištění řeky v r. 2009 zajistilo Povodí Labe a bahno z řeky bylo vyvezeno.  Na další fotografii je "náplavka" vyfocená v neděli 14/3 a na posledních dvou snímcích potom dnešní situace ze 17/3, kde je "vyřešeno".... (Připravíme i video)
Při jiných obdobných pracích v korytě byl běžný odvoz nánosů nákladními vozidly, které by se do řečiště dostaly brodem v Bezděkově stejně snadno jako včera čistíci stroj po jehož pásech zde zůstaly neuklizené stopy (levý snímek)....

Covid Report - Česká Třebová k 17. 3. 2021 7:58


Za středu 17/3 přibylo 14 nových případů (v úterý 20) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 320 případů ke včerejšku na 302 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 140; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1698. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1604.) jsme se posunutím o 94 příček zlepšili. Patříme mezi 27 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

Za úterý přibylo 20 nových případů (v pondělí 30) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 334 případů ke včerejšku na 320 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 164; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní přepočtený na 100000 obyvatel slouží k výpočtu míry nově potvrzených případů (v %) a k sestavení žebříčku obcí v rámci ČR. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1604. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1544.) jsme se posunutím o 60 příček zlepšili. Patříme mezi 26 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

Pozice: Přírůstky Města v okolí Přírůstky
 
Řetová (2,14 %)  
Česká Třebová (2,08 %)
Semanín (1,94 %)
Dlouhá Třebová (1,82 %)
Němčice (1,66 %)
Rybník (1,33 %)
Strakov (1,22 %)
Přívrat (1,18 %)
Vlčkov (0,99 %)
 
Česká Třebová (+20)
Rybník (+3)
Němčice (+2)
Řetová (+1)
Semanín (+1)
Dlouhá Třebová (+1)
Strakov (0)
Přívrat (0)
Vlčkov (0)
 
Česká Třebová (2,08 %)
 Pardubice (2,02 %)
 Svitavy (1,86 %)
 Chrudim (1,46 %)
 Šumperk (0,80 %)

 

 
Pardubice (+136)
 Chrudim (+34)
 Svitavy (+31)
 Šumperk (+21)
 Česká Třebová (+20)

 


Výchovný ústav Králíky vydražen pro bytové účely

Areál bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách byl dnes vydražen soukromým subjektem, který dlouhodobě investuje do střediska na Dolní Moravě. Investor deklaroval v místě bytovou výstavbu, což je v souladu s plány města Králíky.
„Pro naše město se jedná o vyřešení několikaletého otazníku. O osudu areálu se mnoho let vedly debaty a stát se nakonec rozhodl areál prodat. My jsme celý proces sledovali velmi bedlivě a s potenciálními investory hovořili. Koncept na bytovou výstavbu zapadá do plánů rozvoje města, a proto jsme mimo jiné také změnili územní plán, aby bylo možné byty v lokalitě vybudovat. Jsem rád, že areál získal investor, který je v lokalitě známý a s městem opakovaně jednal,“ říká starosta Králík Václav Kubín.
Podle hejtmana Martina Netolického je dnešek významným milníkem pro celou oblast Králicka. „V roce 2015 jsme bojovali, aby v této lokalitě nevzniklo azylové zařízení pro uprchlíky, následně stát přišel s myšlenkou vybudovat ve městě ženskou věznici, což v referendu odmítlo přes 86 procent zúčastněných občanů města. Byli jsme dlouhodobě v kontaktu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a městem, protože pro další rozvoj Králicka je bytová výstavba a s tím spojená nabídka pro mladé rodiny velmi důležitá,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Bývalý pasťák v Králíkách koupil majitel skiareálu, starosta to kvituje - iDNES.cz
2200 vakcín navíc. Očkovat se bude také o víkendu.

Na základě včerejšího jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným a národní koordinátorkou očkování pro Pardubický kraj se podařilo dojednat dvě plata vakcíny od společnosti Pfizer navíc již na tento týden, což znamená o 2 240 dávek navíc. Aby bylo možné uvolnit další volné termíny a látku proočkovat, budou očkovací centra fungovat i o tomto víkendu.
„Po dvou měsících jsme opět byli nuceni požádat o narovnání nespravedlivého systému přerozdělení vakcinačních dávek pro náš kraj. Bohužel populační hledisko opět nebylo v posledních týdnech dodržováno, a navíc do některých krajů putovaly mimořádné dodávky, což opět celou statistiku zkresluje. Není možné vytvářet soutěž mezi jednotlivými regiony navíc v nepoměřitelných podmínkách. Náš kraj nemá ani fakultní, ani vojenskou nemocnici, které by vyřešily vakcinaci za nás. Vše leží na našich nemocnicích, které se vedle toho starají o covidové i necovidové pacienty,“ řekl hejtman Martin Netolický, podle kterého kraj ještě v tomto týdnu obdrží více vakcín, než bylo původně plánováno. „Podařilo se nám dojednat o dvě plata vakcíny Pfizer více, což znamená 2 240 dávek nad rámec plánovaných. Domluvili jsme se, že tyto dávky budou vyočkovány v průběhu tohoto víkendu v očkovacích centrech spadajících pod Nemocnici Pardubického kraje. Konkrétní volné sloty by měly být uvolněny v nejbližší době,“ uvedl hejtman Netolický.
Vedle očkovacích center ve městech, kde jsou nemocnice akutní lůžkové péče, zahájila tento týden provoz další místa ve třech příspěvkových organizacích Pardubického kraje v Rybitví, Brandýse nad Orlicí a Jevíčku a státem zřizované Hamzově léčebně v Luži. „Jak jsme již avizovali, tak bychom v posledním březnovém týdnu zahájili očkování v dalších třech příspěvkových organizacích v Albertinu Žamberk, Nemocnici následné péče v Moravské Třebové a Vysokomýtské nemocnici. V nich bychom chtěli otevřít registraci již tento týden s tím, že očkovat by se v těchto centrech mohlo začít v týdnu od 29. března v návaznosti na potvrzení dodávky vakcíny Moderna,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.
Aktuální vytíženost jednotlivých očkovacích míst je aktualizována každý všední den do 10 hodin v krajském očkovacím semaforu. „Vedle semaforu, na jehož automatizaci a vylepšování stále pracujeme, chceme zájemcům o očkování čekajících ve frontě ve více zatížených centrech odesílat SMS zprávy s nabídkou přeregistrace na méně zatížená očkovací centra v kraji. Jedná se o další službu směrem k zájemcům o očkování v našem regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
Minuta ticha za oběti koronaviru

V pondělí 22. března uplyne přesně rok od úmrtí 95letého muže v pražské Nemocnici Na Bulovce. Jednalo se o první prokázané úmrtí spojené s nákazou koronavirem. Od té doby podlehlo této nemoci, či komplikacím s ní spojeným téměř 24 tisíc lidí, z toho přes 800 v našem regionu.
Pardubický kraj se připojí k iniciativě Minuta ticha za oběti pandemie vyvěšením černé vlajky na budově Krajského úřadu Pardubického kraje v pondělí 22. března 2021. Samotná minuta ticha je plánována na pravé poledne téhož dne.
„Oceňuji občanskou iniciativu, jejíž cílem není nikterak hodnotit postupy při zvládání pandemie či jinak zasahovat do politického dění. Hlavním motivem je připomenutí více než 23 tisíc obětí koronavirové pandemie, která již přes rok ovlivňuje životy nás všech. Bohužel tento počet není zcela jistě konečný a celá řada z nás má ve svém okolí někoho, kdo této nemoci, či komplikacím s ní spojeným, bohužel podlehl,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chtěl bych vyzvat všechny, aby v pravé poledne v pondělí 22. března vyjádřili úctu obětem a všem jejich pozůstalým minutou ticha, vyvěšením černých vlajek či rozezněním kostelních zvonů ve městech a obcích,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Právě černá vlajka bude v tento den vlát nad Krajským úřadem Pardubického kraje.
 
Krajská poradna pro rodinu může pomoci překonat lockdown

Dlouhý lockdown přináší řadě rodin psychické a sociální problémy v jejich každodenním životě. Proto krajská Poradna pro rodinu opět nabízí pomoc svých krizových telefonních linek, které jsou v provozu každý den dopoledne od 8 do 12 hodin.
„Ze začátku pandemie se rodinné vztahy utužovaly, rodiny byly po dlouhé době pospolu. Přibývající čas izolace, mnohdy nejistý způsob obživy, rezignace na zdravotní prevenci a také přerušení školní docházky staví nyní mnoho lidí do nepříjemných situací, což se projevuje i na vzájemných vztazích, napětí v rodinách i na psychickém zdraví. Proto byly opět zřízeny krizové telefonní linky Poradny pro rodinu Pardubického kraje,“ konstatuje radní pro sociální péči Pavel Šotola.
Rád bych doporučil lidem nedusit své pocity v sobě, ale mluvit o nich. Někdy je po ruce někdo blízký, dá se zavolat kamarádům, ale někdy je už dobré se poradit s odborníkem. Proto tu jsme my, s naším rodinným a partnerským poradenstvím. Zachováváme mlčenlivost a respektujeme anonymitu klienta a můžeme pomoci,“ říká ředitel poradny Roman Miletín.