Českotřebovský deník 87/2021 (28/3)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Park u krematoria na začátku jara. Zatím alespoň uklizeno.

  Plná velikost videa ZDE

Měsíc po velkém kácení v parku u krematoria požádal Českotřebovský deník bývalého městského ekologa Karla Tomše o komentovanou prohlídku pozměněného parku. V jeho sousedství bydlí,  sledoval jeho růst a vývoj, a tak může posoudit provedený zásah, jeho nutnost a potřebu jako soused i jako odborník.

Od poloviny března se zoufalý stav parku naštěstí poněkud změnil. Na objednávku firmy ARBOTYL provedla společnost EkoBi tolik potřebný úklid. Vyčistilo se parkoviště, kde byla skládka všeho, co v parku rostlo a štěpkovačem byly rozdrceny také větve z hromádek po celém parku.  

Je sice uklizeno, ale to není zdaleka ještě cílové řešení. Zbývá frézování mnoha pařezů na celé ploše parku, vyrovnání terénu, zavezení zeminou a osetí trávníku. Na podzim přijde na řadu náhradní výsadba dřevin - stromů a keřů. O přesném postupu bude ještě rozhodnuto.  Vše mělo to být samozřejmě řešeno v předstihu. Všichni víme, že stromy se slepit znovu nedají a jde nám především o to, aby se park znovu co nejdříve zazelenal, aby se to, co je špatné, dalo rozumně vyřešit.

I tak zůstává řada otazníků.  Po velkém kácení vznikly otevřené pohledy, kterými nejsou obyvatelé domů v okolí nijak nadšeni. Rádi by vrátili park do podoby, v jaké byl, i když už bude nově osázený.....

 
Vajíčkovník  MŠ U Koupaliště

PŘIJĎTE NÁM OZDOBIT VAJÍČKOVNÍK.  Připravily jsme si pro Vás kreativní (tvůrčí) aktivitu. Vyfoukni, nabarvi, ozdob vajíčko a přijď nám ho zavěsit na vajíčkovník před školku. Vajíčkovník bude  dělat radost nejen nám, ale i Vám.  Před Velikonocemi ho zveřejníme na webových stránkách naší MŠ. Učitelky z MŠ U Koupaliště
 
Ke Dni učitelů

28. březen - Den učitelů.  Je to den narozenin "Učitele národů" Jana Ámose Komenského a také datum, ke kterému měly být udělovány (letos již potřetí) Ceny Českotřebovský Ámos, jako výsledky anket provedených na českotřebovských školách.  Zatím je vše jiné, ale přání učitelům k jejich svátku považuji za významné a letos snad nejdůležitější. Protože děti máme doma, učitelé jsou  vlastně ve "virtuálním prostoru". Práce a starosti jim tím neubyly. Sám jsem celý svůj profesní život (46 let) strávil ve škole a před tabulí a tak mně připomínka tohoto svátku připadá  velmi potřebná i při letošní pandemické situace.  Vše z celého srdce přeju především brzký konec pandemie a návrat do normálního chodu školní výuky.... Milan Mikolecký


Nabízíme místo samostatné účetní v účetní firmě. Informace na tel.: 602 41 61 10

Kulturní centrum informuje o náhradních termínech odložených akcí  

NÁHRADNÍ TERMÍNY
Divadelní předplatné: DP Jaro 2020:
Smím prosit?...  23.11. 2021
Skleněný strop - 9. 12. 2021
Čapek - termín v jednání
Plný kapsy šutrů – 16.12. 2021
 
DP Podzim 2020
Relativita -  25. 5. 2021
I muži mají své dny (BONUS) - 4. 6. 2021
Vzhůru dolů - termín v jednání
Rebelky (náhradní představení za Šašek a syn) 
21.9. 2021
 
Ostatní akce:
Karel Plíhal – 8. 11. 2021
Můj báječný rozvod – termín v jednání
NÁHRADNÍ TERMÍNY
 
Kruh přátel hudby: aktuální náhradní termíny  KPH 19/20
Kalliope trio Prague -  termín v jednání
 
KPH 20/21
Ostrý + Ježková + Mašek - 18. 5. 2021
Růžička +Rose Melody + Amadeus Kvartet - 10. 6. 2021  
Špaček + Sekera - 30. 9. 2021  
Slavic trio  - 9. 11. 2021
Hošek + Hošková - termín v jednání
Mikulecká + Špičáková + Plocková  - termín v jednání
Čepický + Kaňka + Klánský - 20. 5. 2021
 
Sledujte prosím naše webové stránky www.kcct.cz/program

Pavel Langhans kreslí a posílá obrázky Třebovákům. Máme ho za to rádi.

Za chvíli budu mít obrázků tolik, že z nich vyrobím speciální obrázkový soubor. V každém případě nám zlepšuje náladu. Můžeme sledovat nadčasové hodnocení dění stejně jako aktuality.  Takovou posílá dnes, tentokrát ze Suezu.  Z toho opravdového. Vypadá to jako by tam měla vyrůst nová "kontejnerová pyramida". Třebovákům nemusím připomínat, že "Suez" máme již od padesátých let také u nás v České Třebové. Docela funguje a zatím se zde taková nehoda jako s lodí EVER GIVEN nestala. Náš i egyptský Suez mají ovšem nyní jedno společně -  vozí se tudy námořní kontejnery ve velkém.... (mm)

COVID REPORT
Za neděli přibyly 2 nové případy (v sobotu 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 206 případů ke včerejšku na 205 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 99; v porovnání se čtrnáctidenní historií je situace víceméně stejná. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 1.33 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1837. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1882.) jsme se posunutím o 45 příček zhoršili. Patříme mezi 29 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
UŽ JSTE SE TAKÉ SEČETLI? Sčítání lidu bylo zahájeno  

Zkusil jsem se přihlásit prostřednictvím webové stránky www.scitani.cz do elektronického formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Hned na počátku sčítání se objevila informace, že pro velký úvodní zájem se systém sčítání zhroutil. Nevím, jak Vám, co jste to zkoušeli v sobotu navečer, ale já nemohu říci jedinou výtku. Systém je moderní, přehledný, jednoduchý a uživatelsky vstřícný. Jestli jsem musel věnovat vyplňování necelých tří desítek údajů 15 minut, tak to bylo moc. Ještě jsem si stihl přečíst i něco o letošním sčítání.
Takže za sebe bych rád poděkoval autorům online formuláře i Českému statistickému úřadu za organizaci největší sčítací akce desetiletí a těším se na další sčítání v roce 2031.  Martin Netolický