Českotřebovský deník 88/2021 (29/3)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Po cyklostezce z Rybníka přes Podhorku na konci března 2021

Plná velikost videa ZDE
Během měsíce března práce na stavbě cyklostezky přes Podhorku do Rybník hodně pokročily. Rozpracována je celá její trasa,  kterou jsme absolvovali s kamerou od Rybníka až k lávce přes Třebovku. Z prohlídky  je zřejmé, že  vybudování stezky není zcela jednoduchá záležitost, je  třeba provést poměrně rozsáhlé zemní práce, do podkladových vrstev navozit velké množství materiálu a odstranit překážející vegetaci.   
Stavbu 767 metrů dlouhé stezky pro chodce a cyklisty provádí společnost Agile Ústí nad Orlicí.  Asi uprostřed trasy na hranici katastrů Rybníka a Třebové  se buduje také odpočivný prostor s vybavením.  V nejvyšším místě nad Třebovkou bude také podle projektu ochranné zábradlí. Stezka bude opatřena novým veřejným osvětlením s 38 světelnými body.
Dosavadní cesta vedená přes louky byla často podmočená a pro cyklisty nesjízdná.  Nová trasa bude novou příležitostí k cestám do přírody a výhodnou spojnicí Rybníka s Českou Třebovou.  Podle smlouvy bude stavba dokončena do 31. října 2021
 
S ohledem na současný nouzový stav a na to vázaná opatření jsme nuceni přesunout plánované lety vrtulníkem, o kterých jsme  Vás informovali  na náhradní termín. Jakmile nám bude nový termín znám, budeme Vás o něm opět informovat.
 
Město připravuje pro občany navštěvující radnici rezervační systém

V současné době město připravuje možnost online objednání se na vybrané agendy městského úřadu např. na  agendy občanských průkazů, cestovních dokladů, živnostenského podnikání, ověřování listin a podpisů, dále evidenci vozidel a řidičských průkazů. Program pro novou možnost komunikace s občany má město k dispozici a připravuje se k použití. O spuštění nového systému budou občané informováni
Občan si pro vybere činnost, kterou požaduje. Identifikační kód uvidíte na potvrzovací obrazovce a zároveň Vám bude zaslán na udanou e-mailovou adresu. V rámci rezervace nebude možné objednat na jeden čas více osob a více úkonů.  Pokud potřebujete vyřídit více úkonů najednou, bude třeba tuto informaci uvést při zadávání rezervace. Na místě budete naším úředníkem instruováni o dalším postupu.  Tento způsob zabrání nutnosti čekat  na vyřízení, což je významné nejen právě v současné covidové době, ale může významně šetřit čas občanů i kdykoliv jindy. Aby nevznikaly problémy spojené s přednostním vyřizováním objednaných klientů, mezi ostatními (neobjednanými),  uvažuje se o tom, že by pro objednávání  systémem on-line byly vyhrazeny určité dny.
 
Covid report v úterý v 8:00 hodin 

Za pondělí přibylo 19 nových případů (v neděli 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let.
V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 205 případů ke včerejšku na 194 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 99; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 1.26 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1883. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1837.) jsme se posunutím o 46 příček zlepšili.
Jarní úklid v Ústí nad Orlicí: 40 dobrovolníků

Po roční covidové přestávce jsme se v Ústí nad Orlicí, alespoň individuálně, připojili k celonárodní dobrovolnické úklidové akci „Ukliďme Česko“. Akce se po celém městě zúčastnilo na 40 dobrovolníků z řad veřejnosti, pracovníků městského úřadu nebo dobrovolných hasičů. Do úklidu se zapojily také osadní výbory a o odvoz nasbíraného odpadu se postarala městská společnost TEPVOS. Z velké míry byl uklízen plastový odpad, ale nechybělo ani dřevo, vysloužilé elektrospotřebiče, staré pneumatiky, oblečení či jízdní kola. Uklízelo se v městských částech Kerhartice a Hylváty, v okolí bývalé cihelny, cyklostezek, železniční stanice nebo ve Wolkerově údolí.
 
Utrácení zvířat v ZOO Dvůr Králové nehrozí 

Vládní protiepidemická nařízení se dotkla i zoologických zahrad. Z důvodu výpadku příjmů z návštěvnické sezony zahradám dochází finanční možnosti. Ředitel Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas upozornil, že situace může být zejména pro malé zahrady likvidační.  
„Situace se v posledních týdnech velmi dramatizovala. S ohledem na nepředvídatelnost vývoje se proto již dlouho zabýváme různými variantami krizového scénáře. Dosud to v praxi znamenalo pouze pozastavení některých plánovaných oprav. Jsem šťastný, že díky dlouhodobé podpoře zřizovatele, momentální zvýšené podpoře státu, ale především díky současné obrovské a bezprecedentní pomoci široké veřejnosti jsme na nějakou dobu dalších restrikcí ušetřeni. Všem, kteří nám pomáhají moc děkujeme a budeme věřit, že se park za pár týdnů bude moci otevřít veřejnosti,“ říká ředitel safari parku Přemysl Rabas.
Safari Park Dvůr Králové finančně podporuje kraj roční vyrovnávací platbou na základě závazku veřejné služby. V loňském roce kraj takto zoo vyplatil více jak 61 milionů korun. K tomu s ohledem na ztráty vzniklé vlivem protiepidemických opatření kraj své zoo poslal dalších 13,43 milionu korun nad rámec každoroční vyrovnávací platby.
Situaci musí řešit i vláda, která prostřednictvím ministerstva životního prostředí zoologické zahrady podporuje. „Jsem rád, že ministerstvo životního prostředí navýšilo podporu a Královéhradecký kraj společně se sponzory na pomoc safari parku nebude sám. Budeme dále apelovat na ministerstvo, aby zoologické zahrady podpořilo dostatečně, aby řešení v této situaci nebylo jen na nás a darech milých příznivců zoo. My naši zoologickou zahradu padnout nenecháme, ale stát musí kompenzace směřovat i do této oblasti,“ apeluje Pavel Bělobrádek, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.


Všechny obchody budou muset letos zavřít i na Velký pátek. 

Vyplývá to z platného vládního usnesení. Naopak častější testování ve firmách se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nezavede dříve než od 12. dubna. A je stále otázkou, zda se tak vůbec stane.   
 
Kde se provádí úsekové měření rychlosti vozidel v Litomyšli: 

Moravská směr do centraMoravská směr z centra , T. G. Masaryka J.E.Purkyně a Zahájská.
 
Pavel Langhans na úterý 


Městská knihovna Česká Třebová aktuálně

Provoz knihovny a poskytování služeb odpovídá platným nařízením. V případě uzavření knihovny pro veřejnost nabízíme možnost zapůjčení knih, časopisů i her přes výdejní okénko nebo rozvoz knih. Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).
O velikonočních svátcích 2. až 5. dubna bude knihovna uzavřena.
Nebude možné vyzvednutí objednávek přes okénko.
 
Výdej předem objednaných knih přes „okénko“

Objednání knih, audioknih, deskových her a časopisů je možné přes formulář na stránkách knihovny nebo telefonicky. Jakmile bude vše nachystané, pošleme vám SMS zprávu s číslem objednávky.  Připravenou objednávku si poté můžete přijít vyzvednout ke knihovně na Smetanově ulici v pondělí až čtvrtek 8:00–18:00 a v pátek 8:00–13:00 hodin.
Výdejní okénko na pobočce Parník funguje ve středu 13:00–18:00 hodin.
Pro výdej zvoňte na zvonek u dveří. Přes výdejové okénko můžeme vydávat pouze předem objednané knihy.

 

Bezkontaktní rozvoz knih 

Je knihovna zavřená, ale vy chcete číst? Chcete si s rodinou zahrát deskovou hru? Vyberte si tituly a my vám je přivezeme. Služba je bezplatná a je určena registrovaným čtenářům.
Objednání knih, audioknih, deskových her a časopisů je možné přes formulář na stránkách knihovny
 https://moderniknihovna.cz/cs/sluzby/bezkontaktni-rozvoz-knih nebo telefonicky na tel. 732 756 827.
Rozvoz probíhá v úterý dopoledne mezi 9 až 11 hodinou a odpoledne od 16 do 18 hodin v České Třebové, včetně částí Kozlov, Skuhrov a Svinná.
 
Spolek Za jeden provaz spolupracuje s projektem LOLA 

Projekt LOLA je výstava obrazů Hanky Soviš (Fučíkové), kdy prodejem těchto obrazů je získáván potřebný obnos. Projekt LOLA probíhá formou veřejné sbírky a její výtěžek bude věnován 2 rodinám. Spolek Za jeden provaz tento projekt zaštiťuje. Zahájení výstavy obrazů bude vernisáží 2. 5. 2021 od 16. hodin (vzhledem k situaci bude stanoven případný nový termín) v Restauraci, kavárně Eva v České Třebové.
Jak je možné se do projektu LOLA zapojit?
1) Výběr finančních prostředků je zajištěn přes transparentní účet č. 2801920340 / 2010, na který může kdokoliv a kdykoliv posílat libovolnou částku.
2) Další způsob jak přispět je zakoupením obrazu přes kontaktní formulář na internetový stránkách www.sovis[1]archdesign.cz či osobně v Restauraci, kavárně Eva v České Třebové, kde je velká část obrazů vystavena.
3) Na sbírku lze přispívat i formou vložení hotovosti do pokladny. Kdy se mohu zapojit? Termín konání veřejné sbírky je 5. 2. - 31. 12. 2021. Jakou částku vybíráme? Celkem vybíráme částku 234 400 Kč.
Eliška Honlová Účel: intenzivní fyzioterapie Částka na účel: 117 200 Kč
Valentýnka Franková Účel: intenzivní fyzioterapie, elektrická tříkolka Částka na účel: 117 200 k
Kontaktní osoba: Ing. arch. Hanka Soviš (Fučíková) Telefon: +420 736 459 548 E-mail: hankasovis@gmail.com
Více informací na www.sovis-archdesign.cz