Českotřebovský deník 89/2021 (30/3)  
Výzva  

Město Česká Třebová, Městský úřad Česká Třebová, odbor majetku města
město Česká Třebová hledá smysluplné využití následujících nemovitostí:

·    
- bý- bývalé věže rozhodčích Na Horách tj. stavby obč. vyb. čp. 2176 na stpč. 4880,
- ·bývalých „kramářských bud“, tj. budovy bez čp/če na stpč. 3735, vše v katastrálním území a obci Česká Třebová. 
Náměty a nabídky adresujte odboru majetku města do konce června 2021.
                                                                                                                 Ing. Jiří Smrčka vedoucí odboru majetku města       


Covid report  k 31/3 8:00

Za úterý přibylo 14 nových případů (v pondělí 19) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let.
V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 194 případů ke včerejšku na 188 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 97; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 1.22 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1772. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1883.) jsme se posunutím o 111 příček zhoršili. Patříme mezi 28 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Od 6. dubna dojde ke změnám ve veřejné dopravě po celém Pardubickém kraji

Dojde sice ke zrušení prázdninových jízdních řádů, nově však budou jízdní řády výlukové. V Pardubickém kraji totiž začnou rozsáhlé modernizace železničních tratí. Ke změnám v jízdních řádech nedojde pouze na železnici. S ohledem na omezení propustnosti tratí dojde k zásadním změnám ve všech jízdních řádech. Změny se dotknou také regionální dopravy objednávané Pardubickým krajem a dálkové dopravy, aby zůstaly zachovány přestupní vazby.
„Investice do modernizace tratí jsou jednoznačně na místě. Nejen Pardubice, ale i Česká Třebová jsou velkými dopravními uzly. Pardubickým krajem projíždí denně opravdu velké množství vlaků – díky modernizaci železnic dojde k vyšší propustnosti, vlaků bude moci projíždět ještě více a vyšší rychlostí,“ řekl hejtman Martin Netolický. Už od loňského roku modernizuje Správa železnic železniční uzel Pardubice. V květnu se začne s přestavbou úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí. V letošním roce zde bude pouze jednokolejný provoz, v dalším asi roce a půl bude provoz částečně obnoven do dvoukolejného. Vlaky budou úsekem projíždět sníženou rychlostí.
„Všechny cestující prosíme o maximální trpělivost. Věřím, že než si na dopravní omezení lidé zvyknou a najdou si nové pravidelné spoje, se kterými budou jezdit, chvíli to potrvá. Odměnou jim budou zmodernizované tratě a tím pádem i vyšší komfort při cestování,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

 

Nové písničky  žáků 3. a 4. tříd ZŠ Ústecká 

Žáci  základní školy na Parníku nezahálí ani v době covidu. Pod vedením učitelů při on-line výuce  vznikly další hudební projekty,. které si zaslouží prezentaci.  Písničky určitě budete znát....

Není nutno.... (zpívají a kreslí žáci třetích tříd ZŠ Ústecká)

   Plná velikost videa ZDE

Okoř (zpívají a kreslí žáci 4. tříd ZŠ Ústecká)

  Plná velikost videa ZDE


Nemocnice ruší stav hromadného postižení osob 

Necelý měsíc poté, co byl na území Pardubického kraje vyhlášen stav hromadného postižení osob, rozhodlo představenstvo Nemocnice Pardubického kraje o jeho zrušení. Důvodem je objektivně klesající zátěž a celkový pozvolný pokles trendu nově hospitalizovaných pacientů. Situace na standardních odděleních se tak začíná postupně stabilizovat, minimálně co do počtu hospitalizovaných. V intenzivní péči zůstává i nadále vážná.
„Až do 16. března se počty pacientů hospitalizovaných v Nemocnicích Pardubického kraje pohybovaly významně nad hranicí 500. Od druhé polovině března nemocnice zaznamenávají postupný pokles počtu pacientů hospitalizovaných na standardních odděleních. A k dnešnímu dni je zde hospitalizováno 428 pacientů s koronavirem, z toho jich 65 vyžaduje intenzivní péči. Situace se tak v tuto chvíli začíná postupně stabilizovat. Je to určitě dáno i tím, že na krajské úrovni klesá počet aktivních případů s covidem-19,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že i přes relativně příznivý trend a prognózy se nedá hovořit o tom, že už by situace byla stabilní, i nadále je třeba ji považovat za značně omezující provoz nemocnic z pohledu „běžné péče“.
Minimálně na úrovni intenzivní péče stále platí, že jsou tato oddělení i nadále vysoce zatížena a i stále se může stávat, že lokálně dojde ke zhoršení situace. „Již delší dobu jsme nemuseli využít mezikrajskou výpomoc z kapacitních důvodů. V současnosti tak dochází k překladům z důvodů medicínských, protože naše nemocnice nedisponují zařízením ECMO. V posledních deseti dnech si naše nemocnice byly schopny pomoci vzájemně a k překladům v oblasti intenzivní péče tak docházelo na krajské úrovni,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a dodal, že navzdory relativně dobrým zprávám lze očekávat spíše jen velmi pozvolný návrat k běžnému fungování nemocnic, které ještě velmi dlouho a možná již nikdy nemusí být „normální“ ve smyslu „předcovidovém“.
Nemocnicím akutní lůžkové péče jsou i nadále připravena pomoci zařízení následné péče. „I nadále pravidelně sledujeme kapacity lůžkové péče v regionu, abychom byli schopni vyhodnocovat zatížení jednotlivých zařízení. V případě, že je možné pacienty doléčit v zařízeních následné péče a tím ulehčit covidovým jednotkám, řešíme jejich převozy do zařízení, která mají vyčleněné kapacity pro pozitivní pacienty nevyžadující intenzivní péči,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková a dodala: „Děkuji všem zaměstnancům našich nemocnic a dalších zdravotnických, rehabilitačních a léčebných zařízení za vyčerpávající nasazení v této nelehké době.“

Pavel Langhans: seriál pokračuje



Další vakcíny pro praktické lékaře

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a náměstkyní pro oblast zdravotnictví Michaelou Matouškovou dnes v rámci Asociace krajů České republiky jednali s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Tématem pravidelného úterního jednání byla aktuální epidemická situace a stav očkování včetně avizovaných dodávek vakcín v příštích týdnech. V České republice bylo k dnešnímu dni podáno přes 1,6 milionu vakcinačních dávek.
„V tomto týdnu máme potvrzené dodávky 7 020 dávek od společnosti Pfizer, které budou distribuovány do pěti očkovacích center v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách. Národní koordinátorka pro očkování nám dnes rovněž potvrdila, že tento týden do České republiky dorazí 98 tisíc dávek Astra Zeneca, což pro náš kraj znamená 4 600 dávek,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Po dohodě s praktickými lékaři budeme nadále uvolňovat všechny dodávky Astra Zeneca, které budeme prostřednictvím našich nemocničních lékáren dělit podle rozdělovníku zaslaného krajskou koordinátorkou praktických lékařů tak, aby se dostalo na co největší množství praktiků. V tomto případě se jedná o 89 praktických lékařů. Dále se podle dodávek Moderny domluvíme také na distribucí této vakcíny do ordinací,“ sdělil hejtman.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je tento týden obsazeno všech 13 očkovacích center v kraji. „Pondělkem zahájila provoz očkovací centra v Nemocnici následné péče v Moravské Třebové, Albertinu Žamberk a Vysokomýtské nemocnici. Ve všech centrech nyní očkujeme vakcínou Moderna, která nám dorazila na konci minulého týdne. V následujících týdnech je plánována zvýšená dodávka vakcín od Pfizeru, která bude následně rozdělena do všech do očkovacích míst zřizovaných krajem, tedy i do těch, kde nyní očkujeme pouze Modernou. Tu si ponecháme pouze na druhé dávky a zbývající část poskytneme praktickým lékařům do jejich ordinací,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.