LŮŽKA V NAŠEM KRAJI DOŠLA. NEMOCNICE JSOU NA POKRAJI SIL.
VÝVOJ DÁVÁ ZA PRAVDU HEJTMANŮM. VOLÁME SOS!

Vzpomínáte na urážky, invektivy, sprosté výrazy, hnusné maily hejtmanům krajů před dvěma týdny, co si to dovolili, že požádali vládu v době sílící epidemie (pandemie) o celostátní řešení pokračující, resp. stupňující krize vyhlášením nouzového stavu?
Jaký je vývoj? Nouzový stav máme, dokonce jej sněmovna doporučila vládě prakticky všemi poslanci vyhlásit a k tomu ještě vývoj nemocných a především hospitalizovaných svými čísly láme rekordy.
Přesně před 17-ti dny jsme viděli předpoklad ministerstva zdravotnictví, jak se bude v České republice situace vyvíjet. Šlo o matematické modely v pesimistické, realistické a optimistické variantě. Všechny ukazovaly, že nemocnice budou plné (v pesimistické variantě přeplněné). A jaká je aktuální situace v Pardubickém kraji?
V posledních dnech je do  Nemocnic Pardubického kraje (Pardubice, Chrudim, Litomyšl, Svitavy, Ústí nad Orlicí) přijímáno denně přibližně 50 "covidových" pacientů, dnes dokonce 70. Celkem je hospitalizováno ve všech 5-ti nemocnicích akutní péče 501 pacientů Covid-19 většinou se středně těžkým či těžkým průběhem onemocnění. Došlo k úpravě standardních oddělení, některá lůžka byla reprofilizována (upravena) také pro potřeby Covid-19. Dnešním dnem jsme definitivně na hraně veškerých kapacit. Více již nejsme schopni vytvořit a proto byl s účinností od 16. hodiny vyhlášen STAV HROMADNÉHO POSTIŽENÍ OSOB. Tento termín z oboru intenzivní péče se užívá obvykle u mimořných událostí, které znamenají okamžitý nápor pacientů do nemocnic. Nejčastěji jde o hromadné nehody, letecká neštěstí, kde dochází k aktivaci tzv. traumaplánu. Stávající stav v našich nemocnicích je ovšem setrvalý již několik dní se zhoršující se tendencí. Proto jsme byli nuceni vyhlásit tento mimořádný stav, který znamená v případě příjmu pacientů s těžkým průběhem onemocnění žádost o výpomoc a transport do nemocnic v okolních krajích či kdekoliv v České republice.
Naše nemocnice nyní zajišťují: péči o Covid-19 pacienty vyžadující hospitalizaci, testují PCR a antigenními testy, k tomu ještě očkují téměř tisíc osob denně. Nemáme bezedné možnosti. Každý má svou kapacitu a naše nemocnice ji nyní vyčerpaly. Volám SOS a prosím všechny lékaře, sestry a další z ambulantního sektoru, aby přišli pomoci kolegům do nemocnic. A za jejich případnou pomoc bych rád poděkoval.
Zároveň bych rád odpověděl na otázky, jak je zajištěna ostatní urgentní péče o pacienty s jinými diagnózami (infarkt, iktus,...). Tato péče je, byť s obtížemi, nadále zajištěna. Musí být zajištěna!
Prosím všechny, aby situaci již konečně brali vážně. Pokud nevěříte vládě či premiérovi, chápu, pokud nevěřite poslancům nebo senátorům, rozumím, pokud nevěříte hejtmanovi nebo starostovi, to pochopím také, ale věřte alespoň těm, co již rok slouží a právě nyní prochází nejsložitějším obdobím za celou dobu. DĚKUJI právě jim za nás za všechny.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje