Českotřebovský deník 100/2021 (10/4)
Fotoreportáž Českotřebovského deníku: kolem nového mostu se dějí věci ...

Pracovalo se také v sobotu 10. dubna od rána až do 16 hodin. Na sluníčku s dostatkem vody v řece to vypadá slibně....

Stavba nového parkoviště pro Stacionář na Lhotce

Zde stavba pokročila, do konce měsíce se to jistě dá stihnout v pohodě.  Stacionář a vlastně i sousední škola získá potřebná parkovací místa. Současně s přípravou parkování je možné ukázat na opravenou budovu školy na Lhotce, která nyní slouží jako škola mateřská a v příštím školním roce by zde  měla být nově umístěna soukromá ZŠ Na rovině v rozšířené podobě.

A ještě dvě aktuální fotografie z cyklostezky na Podhorce

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 11. 4. 2021 7:49

Za sobotu přibyly 3 nové případy (v pátek 13) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Všechny 3 nové případy jsou v rizikové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 136 případů ke včerejšku na 137 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 58; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.89 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1165. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1216.) jsme se posunutím o 51 příček zhoršili. Patříme mezi 19 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

Co dělá ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová

Z akce Ukliďme Česko Včera na regionalnitv.cz  na satelitu bylo od 8.minuty : ZPRÁVY REGIONU 09. 04. 2021 | OIK TV
Ať víte, jak tu žijeme. Další vstup je o Zádulkách. To je ve vysílání ze 6.4 . od 11,21 minuty    http://www.oiktv.cz/poradyoiktv/zpravy-regionu-06-04-2021/
Záměr ochránců přírody: 
připravit v Parku Legií u polikliniky distanční soutěž ke Dni Země (22.4.)

Proč tento park? V parku máme společně ČSOP  se skauty vysázenou lípu -Strom svobody. V pondělí 12.4. odpoledne zde bude instalována patřičná (schválená) cedulka cedulku s popiskem, kterou zajistili skauti  (viz foto). Je doba plná problémů a omezení. Soutěž je forma, která může zvýšit aktivitu dětí a mládeže  Další formy vzdělávání a osvěty v současné době jsou velmi omezené.
Pomocí soutěže zorganiuzované ke Dni země by bylo možné získat i ohlasy, tedy "zpětnou vazbu".   Jak bude přesně bude soutěž vypadat se teprve cizeluje, informace k soutěži budou včas zveřejněny. V parku budou po 4 soutěžní dny vyvěšeny zalaminované obrázky s otázkami (volbou dopovědí a,b,c) popř. s úkoly a s odkazem na zaslání odpovědí na e-mail  ČSOP. Sledujte webové a facebookové informace !
Speciální škola ve Skutči finišuje rozsáhlou rekonstrukci

Skuteč – Během dubna by měly být dokončeny stavební práce na Speciální základní škole, mateřské škole a praktické škole ve Skutči. Se stavbou se začalo v loňském létě, v současnosti už se škola může pochlubit i novou fasádou. Na průběh rekonstrukce se přijel podívat krajský radní za oblast školství Josef Kozel.
„Škola tyto stavební úpravy nutně potřebovala. Současné prostory školní budovy byly vzhledem k počtu žáků nedostačující. Nutností bylo rovněž zajistit pro žáky bezbariérový přístup do všech pater školy, což znamenalo i přístavbu výtahu. Jsem moc rád, že se takto rozsáhlou rekonstrukci podařilo realizovat, a doufám, že se žákům bude nové školní prostředí líbit,“ uvedl radní.
Po dokončení rekonstrukce bude nově vybudovaný prostor školy vybaven nábytkem a různými učebními pomůckami. Do budoucna škola plánuje ještě revitalizaci zahrady. „Chtěli bychom zahradu upravit tak, aby mohla sloužit praktické výuce a smyslové výchově. V plánu jsou například bylinkové záhonky, skleník nebo různé relaxační a herní prvky, ty se ve výuce velmi osvědčují,“ sdělil ředitel školy Petr Vtípil.


Příměstský tábor městského muzea: Vynálezy, které usnadnily život 

Městské muzeum Česká Třebová bude v období letních prázdnin pořádat příměstský tábor s názvem Vynálezy, které nám usnadnily život. Tábor pro děti od ukončené 1. třídy do 12 let se uskuteční v termínu 12. – 17. července 2021. Náplní tábora bude seznámení dětí s řemesly, návštěvy zajímavých míst a muzeí v okolí České Třebové.  Cena je 1500,- a zahrnuje pojištění, programy, materiál, cestovné, obědy a svačiny. Přihláška a bližší informace na  www.mmct.cz.
Dotazy směřujte na mail sediva@mmct.cz.
Změna programu vyhrazena vzhledem k epidemiologické situaci a nařízením Vlády ČR.

 

Aktuální dotace pro hasiče v obcích přehledně 

Lhůta pro podání žádosti je od 1. 4. 2021 do 13. 5. 2021.
Výzva 1: Pořízení nebo rekonstrukce cisternové automobilové stříkačky (CAS) Žadatelem o dotaci může být pouze obec zřizující jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, která:
  • je zařazena v kategorii plošného pokrytí JPO II nebo JPO III,
  • není vybavena CAS s kabinou osádky se sedadly pro nejméně 6 osob vyrobenou v roce 2006 a později 
Pořízení nové automobilové stříkačky  Dotace může dosáhnout až 70 %, maximálně však 2,5 mil. Kč. 
Výzva 2: Pořízení nového dopravního automobilu (DA) Žadatelem o dotaci může být pouze obec zřizující jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, která:
  • je zařazena v kategorii plošného pokrytí JPO II, JPO III nebo JPO V, 
  • není vybavena DA nebo osobním automobilem s kabinou osádky se sedadly pro 8 a více osob, vybaveným zvláštním výstražným zařízením, vyrobeným v roce 2006 a později.
Dotace může dosáhnout až 70% maximálně však 450 tis. Kč.
Výzva 3: Stavba nebo rekonstrukce požární zbrojnice  Žadatelem o dotaci může být pouze obec zřizující jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, která: 
  • je zařazena v kategorii plošného pokrytí JPO II, JPO III nebo JPO V
  • dosud neobdržela dotaci na výstavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice z rozpočtu Ministerstva vnitra
  • budova rekonstruované požární zbrojnice je v majetku obce zřizující JSDH obce
  • pozemky pro výstavbu požární zbrojnice jsou v majetku obce, nebo je smluvně upraven závazek tak, aby po dokončení stavby, byly dotčené pozemky převedeny na stavebníka, a to kupní smlouvou, která bude uzavřena do 30 dní po nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí,
  • na stavbě ani na pozemku nevázne zástavní právo a věcné břemeno neomezuje činnost JSDH obce.
Dotace může dosáhnout až 50 %, minimálně však 450 tis. Kč maximálně však 4,5 mil. Kč.  
PODPORUJTE PETICI!
  • Rada České televize v ohrožení

  • Zvažte podporu petiční akci za zachování nezávislosti jednoho z veřejnoprávních médií. Pod rouškou nominací občanskou společností jsou některými členy Rady České televize loutky přímo řízené stranickými sekretariáty. Je to nebezpečnější situace než před dvaceti lety. Tehdy byla situace čitelnější. V Radě ČT byli dříve zvolení zástupci politických stran. Nyní Radu ČT ve skutečnosti řídí také některé politické strany, ale skrze třetí osoby. Moc mě to mrzí. Proto prosím podpořme iniciativu svým podpisem. Nemá nám být  jedno jak bude do budoucna fungovat Rada České televize, Rada Českého rozhlasu, Rada České tiskové kanceláře nebo velká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ! Text petice ZDE