Českotřebovský deník 105/2021 (14/4) 
Dálniční křižovatku nechceme - pardon, chceme 

S tímto takto ve zkratce takto popsaným názorem Davida Půlpána v Mladé frontě dnes (viz ZDE) nesouhlasím.
Také městské zastupitelstvo se mění. A není třeba ponižovat současné zastupitele, že zaspali.  Už nemáme hegemona Jaroslava Zedníka, který rád mluvil za všechny, ale nikdy nedokázal říci "naše město", ale pro něho to bylo vždy jen "město Česká Třebová". Prostě byl odjinud a myslel jinak. Úspěchy z prvních volebních období zastavila krize a potřeba splácet úvěry. Došlo pak následně k podfinancování řady sektorů působnosti města. V radě města si však vytvořil pohodlnou většinu podepřenou osobnostmi závislými  na městské samosprávě, např. třemi řediteli základních škol,  městských společností. Taková byla technologie moci.
Škoda, že u nás neplatilo a neplatí  pravidlo jako na Slovensku: dvakrát a dost, potom změna. A cokoliv tehdy řekl někdo jiný, tak "neměl pravdu". Přesvědčil jsem se o tom na vlastní kůži. Boží mlýny melou pomalu, dokonce i příprava dálnice je rychlejší. Z tehdejšího zastupitelstva nyní zasedá v zastupitelském sboru jen 9 zastupitelů (Cindr Miloslav, Formánek Martin, Kolář Radim, Kopecký Josef, Zelený Dalibor, Kovář Jan, Mikolecký Milan, Menšík Josef, Zedník Jaroslav), pro odmítnutí dálniční křižovatky u Litomyšle jich tehdy v únoru 2014 z nich hlasovalo 6. A bohužel se nepovedlo ani mnou navržené revokování tohoto usnesení v září 2014. Nyní je to už všechno jinak, ale problém vznik právě v únoru 2014 a to naprosto zbytečně!
 "Nápad" na odmítnutí dálničního usnesení  u Litomyšle, který dokázali  (pro sebe) příkladně využít v sousedním městě, přijde Českou Třebovou a její obyvatele draho. Zastupitelstvo v současném složení se sice usneslo na opačném usnesení, navrhovatel Jaroslav Zedník, který je stále zastupitelem města, na tomto hlasování chyběl. Změna však přišla pozdě. Je sice nějaká mizivá šance na změnu "někdy v budoucnosti" ale to nás uspokojit nemůže.
Nemyslím ovšem, že to je ale důvod k tomu, aby se nám redaktor Mladé fronty vysmíval. V každém případě zde  lze připomenout Murphyho zákon o tom, že  "žádný experiment nelze považovat za naprostý nezdar – vždy může konkrétně posloužit jako varovný příklad!"
Tedy nešťourat do věcí, které se mohou obrátit proti nám. Jako v případě připojení na dálnici D35. Nejdřív jsme ji kolem roku 2005 chtěli mít na trase za hřbitovem (a moc nám na tom záleželo), abychom za pár let po zřízení jižní varianty přímé připojení přípravované v duchu vymodleného podepsaného Memoranda odmítli jako nezajímavé. Těch veletočů provedených za jednoho starosty tedy bylo víc... 
Ještě k textu článku v Mladé frontě: Zatímco autor nezapomněl napsat o mínění hrstky kornických občanů, kteří exit Litomyšl - sever nikdy nedovolí, tak bohužel nic nepíše o iniciativě jiných litomyšlských občanů, kteří naopak českotřebovský "přivaděč" na trase kolem zámku a památky UNESCO nechtějí a odmítají! A jsou taky slyšet!  Zatímco hlasy z Kornic jsou "včas", neboť jde o účastníky řízení a investor je potřebuje "vyřešit", tak ostatní požadavky včetně těch z České Třebové  jsou "pozdě", tedy mimo zorné pole tvůrců dálnice. Ale může přijít Národní památkový ústav a požadovat u zámku UNESCO klidovou zónu (viz otáčivé hlediště v Českém Krumlově). Pak se  jim bude "rezerva pro dálniční připojení  Litomyšl sever", která zůstala v územním plánu kraje, moc hodit. Snad se toho dožijí naše děti.
Milan Mikolecký
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 15. 4. 2021 8:02

Za středu přibyly 2 nové případy (v úterý 11) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 121 případů ke včerejšku na 106 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 45; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.69 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1319. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1176.) jsme se posunutím o 143 příček zlepšili. Patříme mezi 21 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Dvacet tisíc testovaných, z toho devět pozitivních.
To jsou pondělní čísla z testování v krajském školství 

V pondělí čekaly na všechny žáky a zaměstnance škol napříč republikou při návratu do škol antigenní testy. V Pardubickém kraji testy odhalily z 20 tisíc testovaných osob pouze 9 pozitivních případů.
Testováním prošlo celkem 15 tisíc žáků, z toho 6 z nich s pozitivním výsledkem. U pedagogů byla odhalena pozitivita u 3 osob z 5 tisíc.
„Považuji to za sdělení, které by mělo být okamžitým impulsem pro vládu a její rozhodování v této záležitosti. A tím nemyslím, aby se testovalo ještě víc nebo dokonce uvažovalo nad další úrovní testů,“ říká krajský radní pro školství Josef Kozel a pokračuje: „Na jednání s radními v rámci Asociace krajů České republiky zaznívala stejná nebo velmi podobná čísla. Za mě osobně testování ve školách pozbývá sebemenšího smyslu, představuje zátěž pro celý systém a jen zbytečně rozděluje společnost.“
 
Změny v zajišťování nákupů 

Vzhledem k ukončení nouzového stavu nebude Český červený kříž od příštího týdne nadále zajišťovat nákupy potravin pro seniory, ale pouze pro osoby v karanténě. Za tímto účelem je dále ve všední dny od 8 do 10 hodin aktivní linka 465 500 139. Senioři, kteří mají zájem o zajištění nákupů mohou kontaktovat senior dopravu na tel. 728 417 506 a pečovatelskou službu na tel. 736 520 001.

ŽÁDNÁ KANDIDATURA DO SNĚMOVNY, ALE NAPLNO PRO KRAJ.

Původně jsem předpokládal, že letos z posledního 19. místa kandidátní listiny podpořím sociální demokracii v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny PČR. Okresní i krajské konference proběhly, následně i sjezd. Po zvážení všech osobních i politických souvislostí jsem dospěl k názoru, že místo uvolním dalším v pořadí. Sjezd podpořil jednu z možných strategií, která získala podporu většiny delegátů. Proto si myslím, že by ČSSD měla mluvit jedním hlasem nejen v rámci vedení, ale také hlasy kandidátů do sněmovních voleb. Dám tedy šanci koncepci, která zvítězila a říjnových voleb se nezúčastním. Své rozhodnutí jsem již zaslal na krajský sekretariát ČSSD a také do rukou předsedy krajského předsednictva ČSSD Janu Chvojkovi.
Zároveň říkám, že se budu naplno věnovat práci pro náš kraj. Epidemická situace v ČR stále není úplně stabilní, je třeba napnout všechny síly k jejímu zvládnutí a také zvládnutí všech souvisejících aktivit. Zároveň zahajujeme nebo realizujeme největší investice v historii Pardubického kraje do krajských nemocnic, silničního hospodářství, apod., přitom se musíme poprat i se ztíženou ekonomickou situací a objemově hubenějším rozpočtem než v předchozích letech. Je to práce na plný úvazek.
Těším se na další práci pro náš region. Martin Netolický
 
Kraj připravil dopravní napojení z nadjezdu k Pardubické nemocnici

Pardubický kraj podle dohody s městem Pardubice připravuje dopravní napojení z nadjezdu v Kyjevské ulici k Pardubické nemocnici. Technické řešení, které zjednoduší odbočení z hlavní silnice a zpět, bylo odsouhlaseno na společném jednání všech zainteresovaných v loňském roce. Nyní kraj vybral zpracovatele projektové dokumentace.
„Zajištěním projektové dokumentace včetně získání stavebního povolení plníme náš závazek, který jsme na sebe po dohodě s městem převzali,“ říká náměstek hejtmana pro investice Roman Línek a pokračuje: „Předpokládáme, že projektová dokumentace bude hodová do konce července a v 2. polovině roku bychom mohli získat stavební povolení. Také platí, že do výstavby kraj vloží veškeré své výnosy z prodeje areálu bývalé Tesly, což je více než 14 milionů korun.  V jakém poměru se na celkových odhadovaných nákladech 26 milionů korun na výstavbu této místní komunikace bude podílet kraj a město, bude ještě předmětem dalších jednání.“
Město Pardubice se zavázalo, že při rekonstrukci nadjezdu v Kyjevské ulici udělá veškerá stavebně technická opatření tak, aby se na něj nová komunikace mohla v budoucnu bez problémů připojit.
„Projektanti budou pracovat na úpravě komunikace Kyjevská a nové průsečné křižovatky s rameny směrem do areálu bývalé Tesly a do areálu nemocnice. To vše v koordinaci s opravou mostního objektu přes železniční koridor, kterou zajišťuje město Pardubice i s generelem rozvoje areálu nemocnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. „Sjezd povede bezkolizním způsobem z nadjezdu obloukem přes nynější území areálu nemocnice pod hlavní bránou v místech domku, který dříve využívalo onkologické oddělení, dolů k železniční trati a k dolní bráně do nemocnice,“ dodal Kortyš.
 
Kraj vybral projektanty pro další části pardubického zámku

Modernizace pardubického zámku bude po dokončení perštejnské expozice pokračovat vybudováním návštěvnického centra a stálých expozic Východočeského muzea a reprezentativního společenského sálu se zázemím. Radní Pardubického kraje nyní vybrali projektanty.
„Nový společenský sál i návštěvnické centrum jsou významné součásti budoucího provozu v této národní kulturní památce, a proto jsme jim věnovali velkou pozornost. Jejich architektonické řešení formou studie vytvořili Eva Jiřičná a Petr Všetečka a pro další stupně projektové dokumentace budou jejich návrhy závazné. Uvedení architekti budou coby autoři osobně dohlížet na jejich podrobnější zpracování, kterého se ujme projekční kancelář vybraná Pardubickým krajem formou dvou veřejných soutěží. Shodou okolností obě soutěže vyhrála stejná firma, která má poměrně velké zkušenosti s památkami, a tak věřím, že to dopadne dobře,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. Název vítězné projekční firmy může Pardubický kraj zveřejnit až po uplynutí lhůty pro odvolání.
„V letošním roce bude dokončen projekt obnovy hlavního paláce pro pernštejnskou expozici za více než 110 milionů korun, a to s významným podílem zdrojů získaných z Evropy.  Na tento zdárný průběh oba další projekty navazují a také pro ně opět hledáme možnosti spolufinancování prostřednictvím evropských fondů v rámci výzev IROP v období 2021+. Předpokládaná hodnota první etapy návštěvnického centra a stálých expozic činí podle studie 60 milionů korun a odhad nákladů na společenský sál je 120 milionů korun,sdělil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
V souladu s Generelem rozvoje pardubického zámku bude severní křídlo paláce sloužit společenskému a kulturnímu životu. Společenský trakt zahrnuje reprezentativní sál ve třetím podlaží a reprezentativní foyer včetně zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí ve druhém podlaží. Zásadním parametrem projektu je zprovoznění společenského sálu s návštěvnickou kapacitou více jak 200 osob, splnění akustických, estetických a požárních parametrů a zajištění bezbariérového přístupu.
Budova č. p. 3 na nádvoří zámku (dnes Východočeská galerie) bude v rámci projektu revitalizována na moderní návštěvnické centrum a dále zde vzniknou stálé expozice Východočeského muzea v Pardubicích, které byly v rámci předešlých projektů vymístěny ze zámeckého paláce. Vzhledem k výši finančních objemů vycházejících ze studie bude revitalizace a adaptace prostor a přilehlého parteru řešena ve dvou etapách.

Modernizace silnice II/ 315 Ústí n.O. - Hrádek

Dnes ve středu 14.4. se konalo oficiální zahájení stavby. Zúčastnili se zástupci Investora včetně hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, zástupci Správy a údržby silnic  Pardubického kraje, starosta Ústí n.O. Petr Hájek, Zástupce dodavatele - firmy STRABAG, zástupci Povodí Labe a Českých lesů, tedy organizací, které se  také na stavbě účastní.  Stavební akce má být dokončena do konce října letošního roku. Fotografie Luboš Kozel. 

Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizací - dotace ke zvážení

Příjem žádostí: od 01.04.2021 do 30.09.2021 (nebo do vyčerpání alokace). Dotační tiitul je určen hlavně pro malé obce, ale mohl by být v případě potřeby využit i pro městské části, tedy připojené obce..
Maximální výše podpory: až 70% z uznatelných nákladů (obce do 1000 obyvatel max. 70%, obce do 2000 obyvatel max. 65%), max. 50 mil. Kč na jeden projekt.
Maximální uznatelné náklady na 1 připojeného obyvatele:
- U vodovodů nepřekročí 100 tis. Kč bez DPH a 110 tis. Kč bez DPH v případě společné realizace nové úpravny nebo přivaděče a vodovodu
- U kanalizací nepřekročí 150 tis. Kč bez DPH a 165 tis. Kč bez DPH v případě společné realizace nové ČOV a kanalizace
Realizace akce: nejpozději do 31.12.2025
Oblasti podpory:
Pitná voda:
Výstavba vodovodů pro veřejnou potřebu vč. souvisejících vodárenských objektů minimálně pro 50 obyvatel v obcích nebo místních částech do 2000 obyvatel
Výstavba a modernizace zařízení ke zkvalitnění technologie úpravy vody, její akumulace a čerpání s cílem zlepšení jakosti nebo dostupnosti pitné vody v obcích do 2000 obyvatel
Odvádění a čištění odpadních vod:
Výstavba a intenzifikace čistíren odpadních vod v obcích minimálně pro 50 obyvatel, kde po realizaci budou splněny ukazatele jakosti vypouštěné vyčištěné vody stanovené příslušným vodoprávním úřadem (v případě budování nové ČOV musí být v rámci akce zajištěno napojení minimálně 50% obyvatel obce)
Výstavbu hlavních kanalizačních sběračů, kanalizační sítě a souvisejících objektů spojených s výstavbou ČOV podle předchozího bodu
Dostavbu hlavních kanalizačních systémů a souvisejících objektů (vyjma ČOV) minimálně pro 50 obyvatel, za předpokladu, že odpadní vody budou odváděny a následně čištěny na již existující, kapacitní a vyhovující ČOV
Odstranění volných výustí realizací komplexního opatření řešícího odkanalizování obce nebo místní části spojené s výstavnou ČOV v obcích pro minimálně 50 obyvatel nebo za předpokladu, že odpadní vody budou odváděny a následně čištěny na již existující, kapacitní a vyhovující ČOV.
Předkládané akce musí být v souladu se zpracovaným Plánem rozvoje vodovodů a kanalizací území kraje (PRVKÚK) nebo navrženou jeho změnou a musí mít pravomocné stavební povolení pro předloženou akci, popř. stanovisko vodoprávního orgánu, že stavební povolení na akci nebo její část není vyžadováno.  Akce musí tvořit funkční celek.