Českotřebovský deník 106/2021 (16/4)
NABÍDKA RESPIRÁTORŮ FFP2 PRO OSOBY V HMOTNÉ NOUZI

Město Česká Třebová obdrželo za účelem distribuce mezi osoby v hmotné nouzi od Potravinové banky Pardubice celkem 2 250 kusů respirátorů FFP2. Tyto respirátory budou vydávány do vyčerpání zásob od pondělí 19. 4. 2020 v hlavní budově MěÚ na Starém náměstí, v kanceláři č. 010 v přízemí vedle podatelny.
Výdej bude probíhat v provozní době MěÚ. Respirátory budou přidělovány v počtu 10 kusů na jednu osobu, která se prokáže oznámením o přiznání dávek hmotné nouze nebo potvrzením úřadu práce, že je osoba klientem pomoci v hmotné nouzi.
DEN ZEMĚ V 2021 V PARKU ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ

DISTANČNÍ SOUTĚŽ V PARKU
Ve dnech 22.4. až 25.4.2021 se v České Třebové v Parku československých legií u polikliniky bude konat akce Den Země.
Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové ve spolupráci s organizací Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová připravily pro návštěvníky distanční soutěž. Na stromech v parku naleznete informace a kvízové otázky. Můžete se tak dozvědět, jak chránit přírodu, jak pomoci zlepšit životní prostředí i ledacos o skautingu v našem městě. Odpovědi můžete zaznamenávat na přiložené papíry nebo odesílat mobilem. Vyhodnocení kvízu proběhne v pondělí 26.4. 2021 a úspěšné řešitele budou čekat věcné odměny. V parku byla v roce 2018 vysázena lípa jako Strom svobody a nyní k ní přibyla pamětní deska.
 

Hlasujte pro naše video ČSOP POdORLICKO ke Dni Země

Povídání o ptáčcích. Na krajském portálu ochránců přírody našeho kraje probíhá hlasování o nejlepší video natočené k letošnímu Dni Země. Jde o videa natočená základními školami, a také ekocentry a záchrannými stanicemi. Konkurence je tedy vysoká.  Stranou nezůstali ani českotřebovští ochránci přírody a vytvořili společně video zaměřené na ochranu ptactva za situace, kdy se kácí stromy, na kterých hnízdili. Video je určeno především pro dětského diváka a v dnešní době, která je charakteristická svým on-line přístupem k problémům dává velkou šanci pro shlédnutí a také pro hlasování. Nemusíme být nejlepší, ale nechceme být zase poslední. Do soutěže o nejlepší video k letošnímu Dni Země je přihlášeno celkem 14 videí.   
Při mé večerní návštěvě zde bylo evidováno celkem 962 shlédnutí a to českotřebovské video o ptáčcích bylo zatím na čestném sedmém místě. Jistě se to dá ještě hodně vylepšit. Dívejme se a podporujeme naše video. Přeposílejte a sdílejte proto odkaz https://youtu.be/JWdWQP48I_c.
Budete tím jednak podporovat českotřebovské ochránce přírody v jejich bohulibé činnosti, neboť o jejich akci spojené s výrobou nových ptačích budek umístěných jako náhradní ubytování okolo mýtin a vykácených ploch se dozví  široká veřejnost a jednak podpoříte ochránce přírody v jejich soutěži o nejlepší video.   HLASOVÁNÍ ZDE https://ekoosveta.cz/den-zeme-2021/

Vítězné video bude vyhlášeno 24. 4. ve 14 hodin ke Dni Země. Máme tedy ještě 9 dní na hlasování!!!!

Covid Report - Česká Třebová aktuální k 16. 4. 2021 8:00 

Za čtvrtek 0 nových případů (ve středu 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 106 případů ke včerejšku na 92 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 36; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.60 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1506. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1319.) jsme se posunutím o 187 příček zlepšili. Patříme mezi 24 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 

Pozvánka na Jarní koncert do Žiliny 


Pozývam Vás na sledovanie záznamu Jarného online koncertu ŠKO Žilina, ktorý bude mať premiéru dnes 15.4.2021 o 19.00 hod. na ŠKO youtube a facebooku. Koncert bude na obidvoch platformách prístupný aj po odvysielaní premiéry.
Koncert mladých sólistov - 1. trubkára ŠKO Žilina Mateja Droppu a populárnej 13-ročnej víťazky medzinárodnej televíznej súťaže "Virtuoso" Ajny Marosz, ktorá je v svojom mladom veku už skutočnou virtuózkou v hre na zobcovú flautu. Za dirigentským pultom privítame dlhoročného hosťujúceho dirigenta a bývalého šéfdirigenta ŠKO Olivera Dohnányiho. Na koncerte zaznejú  diela W. A. Mozarta, G. Torelliho, G. Ph. Telemanna a A. Dvořáka. Koncert sa nahrával 9.4.2021.   (pozvánka od  Karla Hampla) Odkaz na video ZDE

Pavel Langhans aktuálně publikuje


100 tisíc naočkovaných vakcín v kraji

Postup vakcinace na další týden projednala pracovní skupina pro očkování při Bezpečnostní radě Pardubického kraje. V 15. týdnu do regionu přišlo 14 040 dávek vakcíny od společnosti Pfizer a ve čtvrtek bude připraven výdej 700 dávek vakcíny Astra Zeneca čtrnácti praktickým lékařům v lékárnách Nemocnice Pardubického kraje. V příštím týdnu je pro praktické lékaře avizovanou dodávku 1900 vakcín Astra Zeneca.
„K dnešnímu dni jsme vyočkovali 99 727 vakcín. V kategorii nad 80 let máme registrovaných 80 osob, ve skupině 75 až 79 let čeká na termín 225 osob. Jedná se o přihlášené z posledních dní, kteří dostávají termín očkování téměř okamžitě,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také informoval o rozdělení vakcín praktickým lékařům. „Praktickým lékařům je na základě rozdělovníku koordinátorky praktických lékařů rozděleno celkem 1900 dávek vakcíny Astra Zeneca a 300 dávek vakcíny Moderna, které budou dodány v příštím týdnu.  Zbývající částí Moderny budeme očkovat druhé dávky v našich očkovacích centrech. Postupně tak bude narůstat podíl, který uvolníme do ordinací praktikům,“ řekl hejtman.
Distribuce vakcíny praktickým lékařům je stále tvrdým oříškem
Praktičtí lékaři dosud v Pardubickém kraji aplikovali celkem 14 402 dávek. Tvrdým oříškem podle Michaely Matouškové i nadále zůstává distribuce vakcín, protože společnost Avenier je schopna do omezeného počtu ordinací praktických lékařů provádět distribuci, ale s minimálním dělením na sto dávek. „Doufáme, že testování objednávkového systému pro praktické lékaře vakcíny Astra Zeneca dopadne dobře a distribuce bude moci probíhat po objednání praktickými lékaři napřímo, bez zvýšené role krajského koordinátora. Tuto aktivitu, po které jsme dlouho volali, vítáme, protože tento proces nejen usnadní rozdělování vakcín a jejich distribuci, ale především dostane rychleji vakcíny k lékařům pro očkování našich spoluobčanů.“
Stav v nemocnicích PK se i nadále stabilizuje
Dobrou zprávou je vývoj situace v Nemocnici Pardubického kraje. „Postupně rušíme covidová pracoviště, avšak jednotky intenzivní péče, kde se zdržují nemocní pacienti s covidem delší dobu, zůstávají i nadále z velké části obsazená. V průběhu května, kdy by měla chodit zvýšená dodávka vakcíny Comirnaty, budeme v rámci pracovní skupiny navrhovat zvýšení kapacit očkovacích míst mimo nemocnice Pardubického kraje, aby mohla být postupně obnovována plánovaná operativa v nemocnicích.“
DDM informuje: nabídka práce  

Od nového školního roku Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová  hledá k rozšíření svých aktivit nové vedoucí zájmových kroužků.
V tuto chvíli hledáme vedoucího: ZK Kytara  ZK Keyboard  Počítačového ZK  ZK Minecraft
Nebo třeba máte nějakou zálibu, kterou chcete předávat dalším generacím, holdujete sportu nebo tanci a chcete své dovednosti dále předávat? Právě pro vás je také určena tato nabídka.
Požadujeme:  Flexibilitu, samostatnost, kladný přístup k dětem.
Nabízíme: Práci ve stabilním a zkušeném kolektivu na dohodu o pracovní činnosti prostorové, materiální a technické zázemí.
Odměna z dohody:  od 150 do 200 Kč na hodinu
Informace vám rádi podáme na e-mailu: ddm.kamarad@centrum.cz nebo tel.: 777 292 242.  V případě zájmu nás kontaktujte nejpozději do 30. 6. 2021.

Modernizace silnice II/366 do Křenova s velkou úsporou a s evropskou dotací
Další významnou investicí do silnic II. tříd v Pardubickém kraji je modernizace části silnice II/366 od křižovatky s I/43 v Hradci nad Svitavou přes Sklené, Pohledy až do Křenova na křižovatku s II/368. O výběru dodavatele na sedmikilometrový úsek, který obsahuje průtah Pohledy až po Křenov, rozhodla v pondělí krajská rada. Ekonomicky nejvýhodnější nabídka činí 134 milionů korun bez daně a 346 dní na realizaci stavby. Radní zároveň vyhlásili výběrové řízení na navazující úsek z Pohledů do Hradce nad Svitavou. Oba projekty jsou podpořeny dotací z Integrovaného regionálního operačního programu.
„V rámci modernizace téměř sedmikilometrového úseku z Křenova do Pohledů včetně průtahu obcí jsme vysoutěžili dodavatele, který nabídl výslednou částku 134 milionů korun bez daně oproti předpokládané hodnotě v projektové dokumentaci, která byla 324 milionů korun. Takto nízká cena překvapila i nás, a proto jsme se opakovaně dotazovali, stejně jako hodnotící komise, čím je pokles způsoben. Jedná se především o změnu technologie, kdy není nutné dehet obsažený v konstrukční vrstvě vozovky uskladnit a zlikvidovat, ale je možné jej vrátit zpět do konstrukční vrstvy. Tento postup výrazně šetří náklady, ale rozhodně nemá vliv na kvalitu výsledného díla, což dodavatel jednoznačně zaručil,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Do výběrového řízení se přihlásilo celkem osm subjektů. „Obdrželi jsme nabídky s výslednou cenou bez daně od 134 do 252 milionů korun. Finančně nejvýhodnější nabídka byla zároveň, co se týká délky realizace, druhou nejrychlejší s rozdílem pouhých 16 dní. Stavba by tak měla být dokončena do 346 dní od předání staveniště, které plánujeme na 1. srpna. Pokud vše půjde podle předpokladů, stavba by měla být dokončena ve druhé polovině roku 2022,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Vzhledem k délce stavby je celá modernizace rozdělena na tři etapy v celkové délce 6,9 kilometru. „Jedná se o kompletní modernizaci, což spočívá ve výměně konstrukčních a asfaltobetonových vrstev v šířce silnice minimálně šest metrů. Zároveň upravíme odvodňovací systém, doplníme dopravně-bezpečnostní prvky včetně přechodů pro chodce a směrových ostrůvků. Torzo alejí podél silnice bylo vykáceno a bude vysázena náhradní zeleň s převahou ovocných stromů. Samozřejmostí je upravení autobusových zálivů a zastávek s ohledem na požadavky dopravní obslužnosti,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Na stavbu získá Pardubický kraj evropskou dotaci. „Byli jsme úspěšní v rámci 91. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, což pro nás znamená dotaci ve výši 60 procent z uznatelných nákladů. Zbývající část, tedy 40 procent, jde na vrub rozpočtu Pardubického kraje, který je na spolufinancování projektu připraven,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr. Ten také přiblížil vyhlášení výběrového řízení na úsek z Pohledů do Hradce nad Svitavou. „Předpokládaná hodnota této šestikilometrové modernizace činí 208 milionů korun bez daně. Při zkušenosti posledních výběrových řízení lze předpokládat, že výsledná částka bude nižší,“ sdělil Valtr.

Pardubice, Jihlava, Hradec Králové, také Česká Třebová !
Do aplikace GisOnline.cz a na web Chytremapy.cz přibyly nejnovější snímky střední části země... 

Podívat se na to, jak se za poslední roky změnily Jihlava, Pardubice, Hradec Králové, České Budějovice, ale i další místa nalézající se na území čtveřice krajů ve střední části země, se od tohoto týdne mohou lidé díky nejnovějším leteckým snímkům. Ty jsou dostupné v mapové aplikaci GisOnline.cz a také na portálu Chytremapy.cz. V pořadí již třetí kolo snímkování Česka, které provádí společnost TopGis, skončí letos pořízením nových leteckých fotografií na východě republiky. Do výčtu patří také Česká Třebová.
Do mapové aplikace GisOnline.cz, kterou využívají zejména místní samosprávy, i na portál Chytremapy.cz přibyly v tomto týdnu nejnovější snímky Pardubického, Královehradeckého, Jihočeského kraje a kraje Vysočina. Fotografie území o rozloze přes 26 tisíc kilometrů čtverečních pořizovala od loňského července do září dvojice letadel společnosti TopGis, Cessna 404 a Partenavia P68.
„Celkem se jednalo o dvacet tisíc nových fotografií. Díky tomu, že snímky mají rozlišení 12,5 centimetru na pixel, jsou na nich k vidění i velmi zajímavé detaily, jako třeba různé nápisy v krajině. Ty ostatně lidé často vytvářejí právě v souvislosti s naším snímkováním, jehož prostřednictvím se tak chtějí na čas vepsat do tváře naší země,“ uvedla Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která se na letecké snímkování Česka specializuje.
Lidé se na nejnovějších snímcích mohou podívat například také na to, jak se změnil charakter velkých i menších měst v rámci zmíněné čtveřice krajů. Při srovnání se staršími snímky bývá jasně patrný rozdíl například u změn zástavby nebo v případě budování nových komunikací a obchvatů. „Pro obyvatele daných měst, ale i lidi z jiných částí republiky to může být zajímavý ukazatel toho, jak se daří naplňovat různé investiční akce a plány,“ doplnila Drahomíra Zedníčková.
Snímkování Česka provádí společnost TopGis již potřetí v řadě. Začalo v roce 2019 v západní části země, na což loni navázalo pořízení fotografií střední části republiky. V letošním roce, kdy třetí kolo skončí, budou lidé moci spatřit letadla společnosti na obloze v oblasti Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.