Českotřebovský deník 107/2021 (16/4)

UŽ VÍCE JAK 100.000 DÁVEK APLIKOVÁNO V NAŠEM KRAJI 

K dnešnímu dni bylo v Pardubickém kraji aplikováno již více jak 100.000 dávek všech druhů vakcín, které Česká republika zakoupila. V současné době se očkuje v našem kraji rychlostí, která odpovídá rychlosti dodávek. Denně je aplikováno přibližně 3 až 3,5 tisíce vakcinačních dávek na 13 očkovacích místech a v ordinacích praktických lékařů. Naše možná denní kapacita může vzrůst až na 9000 aplikovaných dávek denně (z toho 4500 v očkovacích centrech a 4500 v přibližně 200 ordinacích praktických lékařů). Vše je závislé na množství vakcín. 
Osobní zkušenost mám s fungováním očkovacích míst v ústecké nemocnici a v Brandýse nad Orlicí, kde očkovací místo je zřízeno v bývalé restauraci Jiřička. Režim se mi zde zdá  pohodový. Jsem ale rád, že se rozhodlo o dodatečném otevření očkovacího místa v České Třebové bez ohledu na to, že zde nemáme krajem zřizované zdravotnické zařízení. Jsou tu prostě lidé a pro ně se vyplatí, aby za zde zřízeným týmem přijela jedna sanita s dodávkou vakcíny pro celý den a  nebude pak třeba, aby stovka zdejších lidí (a z našeho okolí) musela absolvovat cestu za vakcínou jinam. Kdejakou službu v rámci veřejné správy máme u nás doma, je proto správně, budou-li mít Třebováci možnost vakcinace bez dojíždění. 
 
Covid report - aktuální stav  k 17. 4. 2021 7:58

Za pátek přibylo 6 nových případů (ve čtvrtek 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 92 případů ke včerejšku na 87 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 29; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.57 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1605. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1506.) jsme se posunutím o 99 příček zlepšili. Patříme mezi 26 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Informace pro pacienty s diabetem
Vážení pacienti a vážené pacientky, informovala  jsem patrně téměř všechny diabetiky ve věku do 70 let s výjimkou pacientů na pouhé dietě o možnosti prioritního očkování proti Covidu. Informace byla předána  formou  SMS, případně telefonicky  či osobně, v některých případech i dopisem.  Je však docela možné, že jsem na někoho zapomněla, protože nutných kontaktů bylo mnoho. Přihlaste se, prosím, pokud máte o očkování zájem a nebyli  jste kontaktováni. Ještě upozorňuji na to, že pacienti, kteří již mají termín,často zapomínají přijít pro zprávu, kterou musí předložit v očkovacím centru. Zprávu vydávám na počkání., Výzva k prioritnímu očkování se netýká těch, kdož si vybrali očkování u praktického lékaře či dostali kód od jiného ambulantního specialisty.Odstup očkování od prodělaného covidového onemocnění musí být nejméně 3 měsíce. 
Přeji vám všem výdrž a zdraví.  MUDr.Hana Fialová
 
Vyberte oranžový přechod pro Českou Třebovou !

Město Česká Třebová má možnost využít prostředků z grantového řízení Oranžový přechod, který byl vyhlášen Nadací ČEZ. Cílem tohoto programu je zvyšování bezpečnosti obyvatel formou instalace osvětlení přechodů pro chodce. Za tímto účelem byla ve městě Česká Třebová vytipována trojice přechodů, které jsou doposud neosvětleny. Rozhodnout o tom, který z přechodů nakonec bude osvětlen, mohou občané formou ankety, která bude probíhat v termínu od 15. 4. do 22. 4.   Pro anketu jsou vybrány tří  frekventované přechody na Sadové ulici u hudební školy, na Litomyšlské ulici u "pivovaru" a na Masarykově ulici u červené školy. Hlasování lze realizovat pomocí aplikace Mobilní rozhlas na tomto odkazu ZDE

 
Hlasujte pro video ČSOP POdORLICKO ke Dni Země

Povídání o ptáčcích. Na krajském portálu ochránců přírody našeho kraje probíhá hlasování o nejlepší video natočené k letošnímu Dni Země. Jde o videa natočená základními školami, a také ekocentry a záchrannými stanicemi. Konkurence je tedy vysoká.  Stranou nezůstali ani českotřebovští ochránci přírody a vytvořili společně video zaměřené na ochranu ptactva za situace, kdy se kácí stromy, na kterých hnízdili. Video je určeno především pro dětského diváka a v dnešní době, která je charakteristická svým on-line přístupem k problémům dává velkou šanci pro shlédnutí a také pro hlasování. Nemusíme být nejlepší, ale nechceme být zase poslední. Do soutěže o nejlepší video k letošnímu Dni Země je přihlášeno celkem 14 videí.   
Podporujeme naše video. Přeposílejte a sdílejte proto odkaz https://youtu.be/JWdWQP48I_c.
To však nestačí, je třeba hlasovat na krajském portálu ochránců přírody ZDE:
Budete tím jednak podporovat českotřebovské ochránce přírody v jejich bohulibé činnosti, neboť o jejich akci spojené s výrobou nových ptačích budek umístěných jako náhradní ubytování okolo mýtin a vykácených ploch se dozví  široká veřejnost a jednak podpoříte ochránce přírody v jejich soutěži o nejlepší video.   HLASOVÁNÍ ZDE!  Každý hlas se počítá !!!
 
Kdo jsme a co jsme dokázali v JA 3DTP Třebová

Student VDA Ondřej Loupor na videu představuje osmičlennou studentskou firmu, která se zabývá 3D tiskem na 3D tiskárně. Vysvětluje možnosti použití, popisuje možnosti a materiály. Připomíná, že metoda 3D tisku nezatěžuje přírodu. Firma se specializuje na výrobu dekorací. Prvním produktem firmy byla filmová postavička Grut z filmu Strážci galaxie. Studentská firma vyrábí také libovolné podsvícené 3D fotografie podle zadání zákazníka. Ceník fotografií je uveden na videu, stejně jako spojení na e-shop této firmy, se kterou lze také komunikovat přes sociální sítě.  VIDEO ZDE
Na Vyšší odborné škola a střední škole technické se činnost studentských firem rozvíjí již několik let pod vedením Ing. Jaroslavy Knířové, která má svůj patronát i nad uvedenou firmou JA 3D TP. Její činnost pokračuje díky on-line připojení také i během pandemických omezení.

Modernizace silnice z Ústí nad Orlicí do Hrádku pokračuje.
Stavbaři se musí vypořádat s nestabilním terénem a erozí půdy  

Jednou z řady silnic, kterou Pardubický kraj v letošním roce modernizuje, je úsek silnice II/315 z Hrádku do Ústí nad Orlicí. V rámci plánovaného kontrolního dne se se stavbou a jejím průběhem seznámil hejtman Martin Netolický. Silnice se nachází v geologicky složitém území, čemuž bude nutné přizpůsobit i samotnou stavbu. To si vyžádá zvýšené náklady a změnu organizace práce tak, aby nedošlo k prodlužování stavby jako takové.
„Silnice II/315 je klíčovou komunikaci z Ústí nad Orlicí směrem na Choceň. Rozpad vozovky je v tomto směrem na Hrádek značný, což odpovídá zatížení komunikace, ale především jsou zde velmi složité geologické podmínky, které se projevily především v posledním roce. Přes zimu proběhl inženýrsko-geologický průzkum, který ukázal, že je území vysoce nestabilní a je třeba jej zabezpečit protierozními opatřeními. Proto budeme muset oproti předchozím předpokladům řešit celou řadu sanačních prací na přilehlém svahu a v řečišti Tiché Orlice. Vše musíme připravit tak, abychom mohli bez větších komplikací pokračovat ve stavbě. Tyto práce si vyžádají zvýšené finanční náklady, které budeme muset vyřešit v rámci krajského rozpočtu. Naším hlavním cílem však je, aby stavba pokračovala a byla dokončena dle plánovaného harmonogramu, i když vzhledem ke geologickým podmínkám je možné, že dojde k dílčím úpravám,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Na podzim začne na silnici II/315 další krajská investice
Na silnici II/315 se v letošním roce nejedná o jedinou krajskou investici. Poté, co byl v loňském roce zmodernizován jedenáctikilometrový úsek z Lanškrouna do Skuhrova za 150 milionů korun, bude se letos pokračovat ze Skuhrova až do Ústí nad Orlicí. „Na konci března jsme vyhlásili výběrové řízení na dodavatele stavby a předpokládáme, že bychom staveniště mohli předat na počátku září. Předpokládaná hodnota kompletní modernizace tohoto sedmikilometrového úseku stavby před výběrovým řízením je 109,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Netolický.


Regionální rada odborovných svazů hodnotila vakcinaci v kraji 
Pátečního videokonferenčního jednání Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů Pardubického kraje se zúčastnil také hejtman Martin Netolický. Ten s odboráři hovořil především o aktuální epidemické situaci, očkování ve školství, zdravotnictví, sociálních službách či v rámci kritické infrastruktury.
„K dnešnímu dni máme vyočkováno téměř 103 tisíc dávek vakcíny. Důležité je, že v tomto týdnu jsme každý den očkovali přes tři tisíce dávek s maximem 3,5 tisíce za den. Naší maximální kapacitou je 4,5 tisíce dávek pouze v našich centrech, a to v případě, že bude dostatek vakcinačních dávek,“ seznámil hejtman Martin Netolický krajské odboráře s aktuální statistikou.
Zástupci odborů se hejtmana dotazovali také na průběh očkování v jednotlivých prioritních skupinách. „V rámci kraje jsme přednostně očkovali nejprve zdravotní sektor, a to včetně ambulantních specialistů a praktických lékařů, dále jsme již před rozhodnutím státu nabídli očkování pobytovým, ale i terénním sociálním službám, kterým stát umožnil registraci do systému až minulý týden. Průběžně pokračujeme v očkování kritické infrastruktury v méně vytížených očkovacích centrech. V tuto chvíli máme téměř kompletně očkované například městské policie, vodovody a kanalizace a pokračuje také v očkování hasičů v rámci JPO II a JPO III,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Tento krajský přístup k očkování kritické infrastruktury krajští odboráři z jednotlivých svazů pochválili.
Očkování pracovníků ve školství je téměř dokončené
Vzhledem k návratu dětí do škol byla řeč také o očkování pedagogických a nepedagogických pracovníků škol. To je v rámci Pardubického kraje v tuto chvíli téměř dokončené. „Momentálně máme v systému 642 registrovaných osob čekajících na termín očkování přes kódy, které šly do škol. Většina z nich je ve věkové skupině pod 40 let. Celkově v našem kraji projevilo zájem o očkování téměř devět tisíc pedagogických a nepedagogických pracovníků,“ řekl hejtman Martin Netolický.