Českotřebovský deník 109/2021  18/4 
Nové video Českotřebovského deníku: 10. hudební besídka ZUŠ

Plná velikost videa ZDE
Program:
1. Helena Bečičková Ostinato zobcová flétna 2.roč. D.Hellbach
2. Martin Janeček Gavotte klarinet 4.roč. G. F. Händel
3. Richard Skopal Život je jen náhoda trombon 3.roč., baskytara 1.roč. J.Ježek
4. František Procházka Lady Bug waltz klavír PHV M.Mier
5. Ondřej Novák Beskyde, Beskyde akordeon 1.roč. lidová
6. Ondřej Štěpán The clock tower, The Black Cat Waltz klavír PHV M.Bober
7. Radim Kouba Hádavé boogie klávesy 3.roč. Emil Hradecký
8. Anna Latová Zlatý list zobcová flétna PHV M. Devátá
9. Dorothea Horáková Sněhová vločka klavír 1.roč. M. Vozar
10. Tereza Čížová Morning has broken clarineo 2.roč. Cat Stevens
11. Anežka Štarmanová Rain dance klavír 2.roč. M.Mier
12. Jaroslav Machalík Šel zahradník do zahrady akordeon 1.roč. lidová
13. Elen Balážová Allegretto scherzando flétna 7.roč. E.Köhler
14. Marie Vomáčková Z klavírního cyklu Album pro mládež Zimní jitro, Neapolská píseň, Polka, Zpěv skřivánka, Ježibaba klavír 1.roč.,II.st. P.I.Čajkovskij
Výtvarné práce žáků ze třídy Libuše Neradové

Covid report za víkend je příznivý

Za neděli 0 nových případů (v sobotu 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána 19.8. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 86 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 28; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.56 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1529. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1578.) jsme se posunutím o 49 příček zhoršili. Patříme mezi 24 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

Na mostě v Lidické zbývají jen poslední dodělávky

Fotografie jsou z pátku 16. dubna odpoledne.  Ze zveřejněných snímků je vidět, že  do konce dubna bude most úplně v pořádku uklizený a zkolaudovaný.  Můžeme si připomenout jak se loni v únoru starý most boural, je to na videu  ZDE

Zítra v pondělí bude další schůze zastupitelstva města ve velkém sále KC

Prostředí pro práci zastupitelů moc vhodné není, ale moc si nemůžeme vybírat. Na programu je rozhodování o dotacích na činnost pro sportovní oddíly a také na údržbu sportovišť. Při projednávání majetkových záležitostí  bude  dominantním rozhodováním schválení podmínek pro privatizaci domu 1979 - 1983 , tzv. jezevčíku, která se připravuje už prakticky rok.  Zastupitelé schválí podmínky pro privatizaci. Neznamená to ovšem, že  bude tento dům prodán, o tom rozhodnou samo nájemníci, kteří pro tento účel připravují vznik bytových družstev.  Připravené podmínky nezlez před projednáním na zastupitelstvu blíže komentovat, právě jedině zastupitelé mají právo nakládat s majetkem města. Nemá tedy již žádný smysl, aby v diskuzi na toto téma vystupovali např. nájemníci uvedených bytů.
Na jednání zastupitelů by se měla dále projednávat zpráva Kontrolního výboru o problematice velkého kácení v rámci jarních pěstebních opatření v parku u krematoria a Odbor ŽP představí opatření, která zde budou letos a příští rok dále realizována.
 
Pomalé jaro

V lese na Kozlovském kopci ještě leží mezi stromy sníh, občas proletuje  v přeháňkách. A to píšeme už 18. duben. Přírodě to myslím nevadí, jaro bude později, na rozdíl od minulých let, kdy byla teplá jara a všude se prášilo, je vláhy v půdě dostatek. Ospalé jaro také brzdí přesun lidí do přírody, to do jisté míra napomáhá tomu, že shromažďování u hospodských okének je v rozumné míře. 
 
PETICE
Do školy jedině BEZ PODMÍNEK! Bez roušek, testování a očkování proti Covidu-19

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním, ve znění pozdějších předpisů
Petici zasílejte na: Vraťme děti do školy, Markéta Pokorná, Pod Plešivcem 122, Jince 262 23
Petiční místo - Otevřeme česko (Malý Janek), Eškova 33, 262 23 Jince
Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm.1 zák.č. 85/1990 Sb.)
Petiční výbor: Mgr. Alice Pelikánová, Na Úhoru 30, Plzeň 318 00, Mgr. Pavla Drbalová, Budějovická 819/40, 140 00
Praha 4, Markéta Pokorná, Pod Plešivcem 122, Jince 262 23, Marie Maříková, V Šipce 11, Plzeň 301 00, Jiří Janeček,
Eškova 33, 262 23, Jince, Jakub Olbert, Nad Šeberákem 3, 148 00 Praha 4.   Více o petici ZDE
 
Vážení rodiče, od pondělí  12.4.2021 se navrátila část dětí s podmínkami do mateřských škol a základních škol. Pokud jste jedni z těch, kteří s nastavenými podmínkami nesouhlasí a chtěli byste se přidat k Petici  Do školy jedině BEZ PODMÍNEK! Bez roušek, testování a očkování proti covidu , máte tuto petici možnost podepsat do čtvrtka 22. 4. 2021 do 12.00 hod v jídelnách Oázy zdraví v České Třebové, Svitavách a Litomyšli. Více informací v přiložené Petici v odkazu: https://vratmedetidoskoly.cz/  

Aktivity ochránců přírody 

Den Země 22. dubna se blíží, bude ve čtvrtek. 
Po celé zemi  bude organizován úklid, českotřebovští ochránci přírody již úklid provedli přes velikonoce.  Úklid je však třeba řešit celoročně a pokud zjistíte "ložisko" černé skládky neváhejte odklízet, nebo alespoň oznámit.
 
V České Třebové zorganizovala ZO ČSOP Podorlicko ke Dni Země distanční soutěž v parku u Legií u městské polikliniky. Na stromech zde budou ve dnech 22. - 24. dubna pověšeny na zalaminovaných předlohách zajímavé otázky a úkoly, za splnění bude odměna. Navíc  jde o opravdu rozumně využitý čas venku na čerstvém vzduchu.
 
Setkání s přírodou
Ve dnech 11. - 20. 6. 2021 proběhne 14. ročník celostátní kampaně Setkání s přírodou. Připojte se! Uvítáme, naplánujete-li (základky i jednotlivci)  v uvedeném termínu pro veřejnost výšlap do přírody s odborným výkladem o čemkoliv, co se přírody týče a přihlásíte ji do svazové kampaně. Podmínky jsou jednoduché. Musí se jít ven a v názvu akce se musí objevit "Setkání s.... např. Setkání se vstavači, Setkání s netopýry, Setkání s přírodou  údolí Skuhrovského potoka....
 
Podpořte českotřebovské video
"Povídání o ptáčcích"
Hlasuje pro Českou Třebovou!

(na krajském webu ČSOP ZDE)

V soutěži je 14 natočených videí, video ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová Povídání o ptáčcích"  získalo zatím 120 hlasů a  je  toho času na desátém místě. Přitom před námi jsou další videa jen o pár hlasů a nemusí být problém tyto "soupeře" předběhnout a zlepšit pozici. Soutěž bude ukončena vyhlášením výsledků 24. dubna. Máme tedy ještě několik dnů na hlasování. Je třeba napsat, že nehlasujete spuštěním videa, ale na krajském webu ČSOP a vlastní hlasování je až dole na stránce!  Odkaz na hlasování najdete ZDE
Co uváděl Českotřebovský deník na videu loni na jaře:


Před pěti lety v dubnu 2016   

CZ LOKO založilo dceřinou společnost v Itálii

Itálie se stala druhou zemí, v níž akciová společnost CZ LOKO založila dceřinou společnost. Stalo se tak v dubnu 2016. Působí zde pod obchodním názvem CZ LOKO ITALIA a sídlí v Porto Mantovano na předměstí Mantovy. Zákazníkům a obchodním partnerům se poprvé představila na dubnovém železničním veletrhu Expo Ferroviaria v Turíně.  „Do Itálie jsme dodali už přes 50 lokomotiv a chceme-li být i nadále úspěšní, musíme za zákazníky. Jen tak jim můžeme poskytovat rychlé, kvalitní a komplexní služby, tedy s místní logistickou, homologační a servisní podporou. A samozřejmě věříme, že oslovíme a získáme další nové klienty,“ říká Josef Gulyás, generální ředitel CZ LOKO. To dosud služby v zemi, která patří mezi jeho silné trhy, zajišťovalo hlavně vysíláním svých pracovníků z Česka.
 
Rebélie lékařů na orlickoústeckém ARO vyřešena, požadavky staženy

K dohodě mezi vedením Nemocnice Pardubického kraje, lékaři a také hejtmanem došlo během středy 20. dubna 2016. Provoz ústeckého anesteziologicko – resuscitačního oddělení tedy není ohrožen. Byla to ovšem především nespokojenost lékařů, jejichž mluvčím byl MUDr. Jaroslav Krsička. Požadavky se týkaly finančního ohodnocení, systému práce, finanční ohodnocení za noční služby nebylo léta valorizováno a vznikl i personální podstav. Nelékařského personálu oddělení se požadavky netýkaly. Do sporu  vstoupil i hejtman Martin Netolický, který o problémech oddělení osobně jednal v pátek 15.4. a stal se garantem dohody o podmínkách pro plné zachování nočních směn na  tomto oddělení. Kvalita péče tedy zůstává zachována. Zvítězila potřeba zachovat rozsah péče v nemocnici. Jiný výsledek by byl prohrou pro všechny - pro lékaře, pacienty i Pardubický kraj, který se snaží řešit zdravotnictví v kraji komplexně.

DOBRODĚJ V KULTURNÍM CENTRU

Dne 13. dubna 2016 proběhl v malém sále Kulturního centra Česká Třebová první ročník českotřebovské burzy filantropie s názvem „Dobroděj“. Co je to vlastně filantropie?
Filantropie znamená humanisticky motivovanou dobročinnost, dávání peněz, zboží, času nebo úsilí pro podporu obecně prospěšného účelu, zpravidla v delším časovém horizontu a s jasně definovanými cíli. V obecnější poloze lze filantropii pojmout jako jakýkoli altruistický počin, který směřuje k podpoře dobra nebo zlepšování kvality života. Především v Evropě se pojem filantropie hojně používá i v souvislosti s dárcovstvím firem, mluví se o tzv. firemní filantropii.  Projekt „Dobroděj“ byl v našem městě realizován ve třech etapách. Cílem bylo podpořit propojení podnikatelské sféry se sférou neziskovou a zejména pak získat podporu pro akce, které mohou pomoci zlepšit podmínky uživatelům českotřebovských organizací jak z hlediska vybavenosti, tak i dostupnosti.  V první etapě byli vedoucí některých neziskových a příspěvkových organizací ve městě požádáni, aby připravili zajímavé projekty s žádostí o příspěvek do 10 000 Kč. Osloveny byly takové organizace, které pracují s dětmi, mládeží a seniory. V druhé etapě byly jednotlivé projekty složeny do malého sborníku, který obdržely českotřebovské firmy spolu s pozváním na samotnou burzu filantropie. Třetí etapa se uskutečnila v malém sále Kulturního centra Česká Třebová. Zde byly pro zájemce ze strany dárců připraveny často velmi zajímavé prezentace jednotlivých projektů.
Nutno říci, že ačkoli projektů nebylo podpořeno mnoho, tak se v České Třebové našli štědří filantropové. Ti věnovali nejen čas návštěvě připravené burzy, ale i finanční dary vybraným organizacím. Za to jim bezesporu patří velký dík. Tak např. firma IMS Drašnar, s.r.o. (druhá firma v kraji podle hodnocení v soutěži Firma roku)  podpořila hned tři předložené projekty a to projekt MŠ U koupaliště, projekt Základní umělecké školy a Rodinného centra ROSA.
 
Na straně žadatelů se projektu „Dobroděj“ zúčastnily tyto organizace:
Mateřská škola U Stadionu  
Mateřská škola Vinohrady
Mateřská škola Habrmanova
Mateřská škola U Koupaliště
Základní škola Habrmanova
Základní škola Nádražní
Základní škola Ústecká
DDM Kamarád
Základní umělecká škola
Naděje
Rosa rodinné centrum z.s.
Domov pro seniory
Koordinátorka projektu pro seniory 12 klíčů Mgr. Aneta Unzeitigová

Na straně dárců pak:  IMS - Drašnar s. r. o.,  Orlická vodohospodářská společnost s. r. o., Autoservis Synek,  ADECO, spol. s. r. o.,  GEODÉZIE CINDR s. r. o.,  Böhm PLAST – TECHNIK a. s.,  Josef Škrkoň – Techplast a. s.

Exkurze za dravci  

ZO ČSOP Zlatá Studánka navštívila  stanici Seiferos vychovávající dravce.  Už tomu bude 5 roků, nyní jsou kolektivní akce zakázány. Studené počasí  20 nadšenců, kteří se sešli na mostě Na Zámostí,. aby se vydali ke stanici s dravci pana Svobody Seiferos.
 
Pan Svoboda nás provedl stanicí , vysvětlil význam dravců, představil  jednotlivé druhy dravců a seznámil s  mnoha dalšími zajímavostmi. Dotazy nebraly konce.
 
Pan Svoboda provedl nejen poučný ale v mnoha případech i zábavný výklad. Ochrana dravých ptáků je často lidem naprosto neznámá už proto, že se s dravcem většinou nesetká a pokud ano, jedná se o poraněné jedince. Nestačili jsme obdivovat krásu dravců chovaných ve stanici.
Potom následovaly letové ukázky. Všem přítomným dětem byl odměnou i přílet dravce na ruku  a nadšení, že drží v ruce orla nebo sovu, které navíc mohou i pohladit.