Českotřebovský deník 111/2021 (20/4)
Nové video Českotřebovského deníku: Neoprašujeme
Komentovaná prohlídka připravené, ale dosud neotevřené výstavy restaurovaných sbírek muzea

   Plná velikost videa ZDE
Komentovaná prohlídka výstavy, která je již více než měsíc připravena k otevření, ale veřejnost ji zatím nemohla shlédnout. Výstava představuje restaurované sbírkové předměty českotřebovského muzea v posledních 15 letech a je tak současně poděkováním za práci, a fortel všem restaurátorům Průvodkyní po výstavě je ředitelka Městského muzea Česká Třebová Mgr. Jana Voleská. Vystavené exponáty jsou rozděleny do souborů,. které jsou představeny samostatně: restaurované klobouky, skříně, cechovní památky - truhlice, pokladnice a artefakty, předměty charakterizující řemesla ve staré Třebové a úroveň života a bydlení, staré vojenské uniformy, restaurované sochy, staré tisky a další artefakty.
V expozici jsou u každého vystavovaného předmětu také zveřejněny restaurátorské zprávy, ze kterých je zřejmé, v jakém často velmi žalostném stavu byly předměty, než se dostaly do dílny restaurátora. Provedené úpravy vystavované předměty vlastně zachránily a mnohonásobně zvýšily jejich cenu. Výstava dokládá, jak si vážíme odkazu našich předků. Pomocí vystavených exponátů můžeme poznat život zdejších lidí v minulých staletích a jejich živobytí.
V expozici je vystaven také sádrový model sochy Boženy Němcové od akademického sochaře Jana Pokorného. Za 15 let budou autorská práva uvolněna a nic nebude bránit výrobě bronzového odlitku sochy. Jak by se vyjímal např. v areálu Na Horách! Vystavena je také částečně restaurovaná socha sv. Jakuba z původního kostela, zachráněná při požáru v roce 1884. (Sv. Jakub byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista).
Část výstavy je také věnována zachráněným exponátům textilního původu - vojenským uniformám. Nevhodným skladováním v době, kdy městské muzeum přežívalo v nejrůznějších nevyhovujících vlhkých a nevytápěných prostorách značně utrpěly a restaurátor musel opravdu dělat zázraky. Podařilo se a tak k dříve restaurovaným zbraním máme také kolekci uniforem.
Ve spolupráci s fakultou v Litomyšli se muzeu podařilo zachránit také zajímavé papírové artefakty, plakáty, vyhlášky a výzvy charakterizující dobu např. před 100 a více lety.
Za povšimnutí stojí vystavená restaurátorská dokumentace. Při jejím studiu poznáme rozsah provedených prací, které vedly k záchraně cenných předmětů.
Na závěr stojí za shlédnutí fotografie, charakterizující uskladnění muzejních sbírek v opuštěných prostorách bez elektřiny a topení v suterénu u Horáků nebo ve sklepě a přístavcích Gzílova domu v letech 1972 - 1985. Po několika stěhováních do Národního domu a budovy radnice pak vznikl první vybavený depozitář v Borku v roce 1990 a nová expozice muzea byla otevřena v roce 2012.
Výstava, která zatím nemohla být podle protikoronavirových omezení otevřena je zatím k dispozici na cca devítiminutovém videu Českotřebovského deníku.

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 21. 4. 2021 7:53

Za úterý přibyly 4 nové případy (v pondělí 6) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 88 případů ke včerejšku na 78 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 21; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila.  Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.51 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1752. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1575.) jsme se posunutím o 177 příček zlepšili. Patříme mezi 28 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Vakcín od Pfizeru bude v příštích týdnech více.
Praktici si budou moci objednávat dávky přímo ze systému¨

Úterní dopoledne bylo na krajském úřadě ve znamení dvou jednání k očkování proti koronaviru. Nejprve zástupci kraje jednali s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem a národní koordinátorkou očkování Kateřinou Baťhovou a následně se s novými informacemi seznámila krajská pracovní skupina pro očkování při bezpečnostní radě kraje. Důležitou zprávou je avizované navýšení dodávek vakcíny od společnosti Pfizer. V té souvislosti je uvažováno o otevření celostátního centrálního rezervačního systému pro občany nad 60 let, a to od tohoto pátku.
„Příští týden bychom měli dostat 17 plat místo dříve avizovaných 13 plat, což znamená 18 720 dávek. V průběhu května počítáme s 18 platy týdně a v červnu podle nových informací očekáváme až 25 plat vakcíny od Pfizeru za týden,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Naše stávající očkovací centra plánujeme i v návaznosti na avizované navýšení dodávek rozšířit o dvě místa v Pardubicích, o druhé místo v Chrudimi, nová vzniknou v Hlinsku a České Třebové. Zároveň budeme debatovat o úpravě provozních dob stávajících center a možnostech vzniku center v dalších lokalitách,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Vzhledem k aktuálnímu stavu proočkovanosti a navýšení dodávek vakcín plánuje stát postupně otevírat centrální rezervační systém pro další věkové skupiny. „Představou je, že by byl centrální rezervační systém postupně po pětiletých věkových skupinách pouštěn až do věkové skupiny 40+. To by mělo být zahájeno počínaje pátkem 23. dubna, kdy by se měl systém uvolnit pro občany nad 60 let,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Stát také plánuje se spuštěním registrací pro osoby 60+ provést očkování kritické infrastruktury, a to jak státní, tak krajské. „V našem kraji máme kritickou infrastrukturu de facto proočkovanou, a to včetně energetiků, městských policistů, pracovníků technických služeb, odpadového hospodářství a dalších. Na rozdíl od státu se tak můžeme plně věnovat všem dalším prioritním věkovým skupinám, které budou otevírané. Nově jsme obdrželi požadavek Elektrárny Opatovice, která je klíčová pro zajištění dodávek tepla pro Pardubicko a Chrudimsko, na očkování kritické infrastruktury, která nebyla řízena státem,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Pro praktické lékaře jsou v kraji uvolňovány vakcíny Astra Zeneca, Janssen a Moderna. Poslední zmíněná je ještě doočkovávána v rámci druhých dávek v očkovacích centrech kraje. První dávky již touto vakcínou nejsou v centrech očkovány. „Komunikace s praktickými lékaři je prostřednictvím našeho koordinátora intenzivní a neevidujeme v tuto chvíli žádné stížnosti. Pro vakcíny Astra Zeneca a Janssen byl pro praktické lékaře spuštěn objednávkový systém, do kterého budou vstupovat samotní lékaři, kteří tak budou mít přehled o svých dodávkách. Modernu budeme i nadále distribuovat v těsné spolupráci a podle rozdělovníku od krajské koordinátorky praktických lékařů,“ uvedl hejtman Netolický.
V rámci prioritních skupin pedagogů a pracovníků v sociálních službách zbývá proočkovat zlomek osob z těch, kteří projevili zájem. „Pracovníky v sociálních službách jsme očkovali ještě před jejich vpuštěním do rezervačního systému, takže nyní řešíme již očkování jednotek osob. U pedagogických pracovníků ve školství se pohybujeme na čísle 500 čekajících na termín z devíti tisíc registrovaných. Ti pedagogičtí pracovníci, kteří nevyužili platnost kódů, musí nyní čekat na otevření jednotlivých věkových prioritních skupin,“ sdělila Matoušková.
 
Lázně ducha do každého ucha!    SOBOTA 24. DUBNA  - ČRO DVOJKA    

Lázeňská promenáda bohužel ještě z epidemických důvodů nebude moci hostit lázeňský průvod ani hudební či divadelní produkci. Oslava proběhne z velké části „vzdáleným přístupem“.
V sobotu 24. dubna od 14 do 16 hodin pošleme prameny lázní ducha všem, kteří o ně budou mít zájem. Dvouhodinový živý přenos s názvem „Lázně ducha do každého ucha“ bude plný rozhovorů Václava Žmolíka i výborné muziky Jana Smigmatora s Bandem. První polovinu pořadu bude živě vysílat Český rozhlas Dvojka, který se stal i mediálním partnerem akce. Celý stream bude k vidění na CMS TV, platformách Youtube či Facebook a nebude chybět ani oblíbená lekce swingového tancování a záběry na krásy lázeňské Litomyšle. Hosty Václava Žmolíka budou Otcové zakladatelé Miroslav Brýdl a Jaroslav Vencl, architekti Josef Pleskot a David Vávra, kastelán Petr Weiss, režisér Radovan Lipus, Pavlínka Kvapilová z Elegantního Česka, Honza Kalina ze 100 zvířat a další.     
Více ve zvláštním článku ZDE
Jednalo také zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí 

V pondělí 19. dubna se v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí uskutečnilo 14. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí V úvodu jednání byli zastupitelé informováni o zhodnocení bezpečnostní situace v našem městě za rok 2020. Loňský rok byl v pohledu bezpečnosti v našem městě poznamenán pandemickou situací stejně jako v celé republice. Na jaře 2020 se počty protiprávních skutků snížily, ovšem na podzim již celkové počty dohnaly počet, který je v našem městě obvyklý. Celkem se za rok jedná o cca 160 trestných činů a necelých 1200 přestupků, z nichž v cca 75 procentech se jedná o přestupky v dopravě, které Policie ČR evidovala. Za poslední dva roky, podle Policie ČR, nedošlo v Ústí nad Orlicí k závažným trestným činům. Nejčastěji jsou pak evidovány prosté krádeže s vysokým poměrem objasněnosti.
Následovala debata k předloženému konceptu galerie současného umění s odkazem na textilní historii města Ústí nad Orlicí s pracovním názvem "GALERIE PERLOU". Koncept počítá s možným využitím bývalé kotelny, rozvodny a části administrativní budovy v areálu Perly 01. Městská galerie by měla, podle představeného záměru, splňovat regionální a nadregionální úkoly a očekávání, která jsou s takovou institucí spojována. Jedná se o jiný typ instituce, než bývá muzeum. Galerie má schopnost být živější součástí kulturního dění a přitahuje také odlišnou návštěvníky. Zastupitelé schválili zahájení přípravy investičního záměru v rozsahu architektonické soutěže. Další diskuse bude následovat na červnovém zasedání zastupitelstva.
Jednání pokračovalo představením Strategického plánu rozvoje města Ústí nad Orlicí na léta 2021 – 2027 a informací o projektové dokumentaci Revitalizace parku u Roškotova divadla v rozsahu pro územní řízení a schválením dotací  z rozpočtu města do oblasti sociálních služeb a zdravotnictví a sportovní a kulturní aktivity. Zastupitelstvo schválilo také poskytnutí individuální účelové investiční dotace ve výši 200 tisíc korun Nadačnímu fondu "S námi je tu lépe!" na projekt "Moderní diagnostika závratí" pro ORL.   Agrostav Ústí nad Orlicí se připravuje na odkoupení administrativní budovy PERLA 01 za kupní cenu 6,2 milionu korun. Investiční záměr obsahuje v přízemí komerční plochy pro služby a obchod, v dalších nadzemních podlažích chce investor vybudovat cca 30 bytů. Rekonstrukci by měl investor dokončit v druhé polovině roku 2025. V rámci jednání dále zastupitelé pověřili vedením Městské policie Ústí nad Orlicí nového velitele, kterým byl pověřen Bc. Milan Kalous.


26. Heranova soutěž proběhla distančně

26. ročník Heranovy violoncellové soutěže se konal v plánovaném termínu ve dnech 14. až 16. dubna 2021. Ze známých důvodů však soutěž pro mladé violoncellisty do 16 let probíhala distančně, tedy na základě zaslaných videozáznamů. Do soutěže se přihlásilo 34 soutěžících a kromě dvaceti účastníků z České republiky zaregistrovali organizátoři zájemce také ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Estonska, Běloruska, Bulharska a Mongolska.
Mezinárodní odbornou porotu tvořily uznávané osobnosti z řad výkonných umělců a významných pedagogů. Také porota pracovala distančně, každý z porotců si vyslechl soutěžní nahrávky doma a k závěrečnému jednání se spojili prostřednictvím videokonference.
Předsedou poroty byl stejně jako v minulých letech respektovaný pedagog profesor Miroslav Petráš z Hudební fakulty Akademie múzických umění Praha a z Pražské konzervatoře. Profesor Petráš navštívil v pátek 16. dubna Ústí nad Orlicí, aby zde společně s ředitelkou soutěže Lenkou Lipenskou vyhlásil výsledky a poté se společně se zástupci Nadačního fondu Mistra Jaroslava Kociana a starostou města Patrem Hájkem poklonil památce Bohuše Herana. Následovalo setkání na radnici a zhodnocení letošního, netradičního ročníku soutěže.
Vzhledem k distanční podobě probíhala soutěž jednokolově a porotci hodnotili účastníky v rámci jednoho vystoupení. Soutěžící tedy museli předvést povinnou skladbu a pak svůj volný program.
Názorově jednotná porota nakonec zvolila absolutním vítězem Fryderyka Leona Midora z Polska, soutěžícího ze 3. kategorie. Fryderyk je pravidelným účastníkem violoncellové soutěže v Ústí nad Orlicí a už při posledním ročníku na sebe upoutal pozornost. Laureátský titul si vydobyl však až letos, v 26. ročníku Heranovy violoncellové soutěže. 
Svým výkonem zaujal porotu v 1. kategorii 9letý Rey Gergov z Rakouska. Za svůj mimořádný hudební výkon si odváží 1. cenu a je velkým příslibem nejen pro příští ročníky violoncellové soutěže, ale i pro profesionální koncertní pódia.
Ve 2. kategorii zvítězil Albrecht Freytag z Německa.
Ze 3. kategorie nakonec vzešel laureát, tedy vítěz s absolutně nejvyšším počtem dosažených bodů, již zmiňovaný Fryderyk Leon Midor. Porotu oslnil především technicky bravurně zvládnutými Variacemi na Paganiniho téma. 
4. kategorie byla tentokrát početně méně obsazená, možná to byl důvod, proč se porota nedočkala v této kategorii očekávaného famózního výsledku. Rozhodla se proto v této kategorii první cenu neudělit. Nicméně 2. cenu získal a čest českých violoncellistů obhájil Lukáš Mareček z Brna, který oslovil porotu výborně zahranými Variacemi na slovenskou lidovou píseň od Bohuslava Martinů. Za tento výkon obdržel od Nadace Bohuslava Martinů jako cenu zajímavou finanční odměnu.

CO DĚLAL NETOLDA PRVNÍ PRACOVNÍ DEN ČESKO-RUSKÉ KRIZE?
VĚNOVAL SE REGIONU, I TAK ALE OTÁZKY MÁ...
Den za dnem nové a nové informace. V sobotu jsem nevěřil vlastním očím, v neděli jsem se snažil zorientovat a mozaika se mi začala skládat až v pondělí. Nicméně jak jsem slíbil, v následujících dnech, týdnech a měsících se budu plně věnovat jen a jen našemu kraji. Ostatně i proto jsem minulý týden ve středu oznámil, že nebudu letos kandidovat v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. 
Vývoj posledních hodin mi opět dává za pravdu, že jsem udělal dobře. I tak ale mám řadu otázek k současné situaci. Nechám si je ale pro sebe a vyčkám, zda mi na ně především novináři či policisté naleznou odpověď. V této chvíli si totiž člověk musí nechat určitý odstup a nedělat unáhlené závěry jedním či druhým směrem. Asi nikdo nechceme vyhlásit Rusku válku, ale ani ponechat diverzní činnost ruských agentů bez odezvy. Jak se říká, měla by nastat "zlatá střední cesta". Na jedné straně se nesmí věc bagatelizovat (A z jednoho vyjádření představitelů státu už tento pocit mám, že to vlastně takové drama nebylo, vždyť přece to mělo vybouchnout mimo ČR. Kde je potom naše solidarita a vnímání světa v evropském měřítku? Když by to bouchlo u souseda při převozu, tak by nás to nezajímalo? Moc jsem nepochopil...), ale z druhé strany zase mám pocit, že opozice si neuvědomuje, že pokud chce převzít vládu v naší zemi po parlamentních volbách, bude muset řešit i roztržku mezi ČR a Ruskem včetně všech souvislostí, tedy diplomaticko-politických, ekonomických, atd. Proto si se zájmem jako pozorovatel vyčkám, co bude v dalších dnech a týdnech. Nevím proč, ale intuice mi říká, že ani jeden z extrémních postojů není správný.  Nu... Radši se budu věnovat našemu kraji.
 
A co že jsem měl dnes na programu?
- jednání s ředitelem krajského úřadu a následně náměstkem pro dopravu o náročném projektu rekonstrukce silnice II/315 z Ústí nad Orlicí na Hrádek, jehož realizace byla zahájena před několika týdny. Akce má být spolufinancována z evropských fondů. Bohužel se před zahájením modernizace objevily obrovské problémy ve stabilitě přilehlého svahu a také řečiště Tiché Orlice. Bohužel se svah začal sesouvat až do řeky (mezi vede silnice). Minulý týden na kontrolním dnu, kterého jsem se zúčastnil, vyvstalo velmi mnoho obtíží, které modernizaci komplikují a přitom nutně potřebují řešení. Zajištění svahu a řečiště a také jeho financování, kácení narušených stromů, jednání s vlastníky sesutých pozemků (Lesy ČR),...
- na poradě radních kraje jsme probírali aktuální situaci v očkování, případné změny v grantových programech, přípravu na zasedání zastupitelstva kraje,
- s náměstkem pro dopravu také rozvoj cykloturistiky na Orlicko-Třebovsku na hřebeni Kozlov - Zhoř,
- s radními  Miroslavem Krčilem Josefem Kozlem o plánované činnosti klubu zastupitelů  3PK do konce června,
- do toho běžná agenda - podpisy, knihy, administrativa.
Bohužel přišla také velmi smutná zpráva. Dnes zemřel kolega Miroslav Hebký na závažné komplikace související s koronavirem Covid-19. Upřímnou soustrast rodině. Takové bylo pondělí 19.4.

Co uváděl Českotřebovský deník na videu loni na jaře:


Čtvrtina Čechů pracuje z domova, prodej IT elektra roste o stovky procent.

V plném či částečném režimu home office u nás ke konci března pracovalo asi 25 % zaměstnanců a OSVČ. Od začátku pandemie kvůli práci z domova i distanční výuce rostou nákupy IT vybavení. Trend vysokých prodejů například notebooků je evidentní celosvětově, stejně jako obavy z velkého množství elektroodpadu, které kvůli pandemii v budoucnu vznikne. Zvýšený sběr staré IT techniky registrují společnosti REMA i v tuzemsku. Meziročně vzrostl i počet subjektů zapojených v projektu Zelené firmy, který společnostem pomáhá sbírat elektroodpad od zaměstnanců.
Podle dat projektu Život během pandemie pracovalo v režimu home office během první covidové vlny až 23 % pracujících. Nejnovější statistiky z konce března 2021 pak ukazují, že v režimu plného home office zůstává asi 16 % pracujících, 9 % pak práci z domova vykonává alespoň částečně. Největší podíl zaměstnanců a OSVČ pracujících z domova vykazuje sektor IT a finance s aktuálně asi 55% podílem plného home office, následuje sektor školství a kultury s 37% podílem.
Pro práci z domova je v naprosté většině případů nutné používání digitálního a IT vybavení. Tento druh elektroniky tak během pandemie zaznamenal mimořádný prodejní boom. „Prodeje IT vybavení během jarní koronakrize rostly několikanásobně: u notebooků to bylo meziročně o asi 300 %, u sluchátek o 150 %. Zaznamenali jsme velký zájem o webkamery, jejichž prodeje poskočily o více než 1 300 %. Přes prázdniny se poptávka poměrně stabilizovala, prodeje notebooků nerostly již takto skokově, ale stabilně se zvyšovaly průběžně celé třetí čtvrtletí. Od začátku září opět raketově zrychlily a již v listopadu dosáhly úrovně běžné v nejvyšší sezoně v prosinci. Zájem během celého tohoto období panoval také například o klávesnice, myši či Wi-Fi routery,“ popisuje loňský vývoj prodejů Pavel Roubínek, divizní ředitel nákupu a prodeje z Alza.cz, s tím, že poptávka po vybavení pro distanční výuku a home office je vysoká i nadále. „Za první kvartál roku 2021 jsme ve výše zmíněných segmentech evidovali minimálně dvouciferný procentní růst oproti loňskému jaru, tedy i vůči loňskému startu pandemie,“ upřesňuje Pavel Roubínek.
Více elektroniky, více elektroodpadu
Aktuální velká poptávka po IT vybavení s sebou však v následujících letech, jak budou nová zařízení stárnout, bohužel přinese i zvýšené množství elektroodpadu. Ten se přitom už v současnosti stává vážným globálním problémem, obzvláště, není-li správně odevzdán a předán k recyklaci. V České republice se naštěstí sběr elektroodpadu daří navyšovat, a to i navzdory pandemii.

Dětským skupinám pomůže mimořádná dotace MPSV

Dětské skupiny musely v minulých měsících zápasit s poklesem plateb od rodičů a 1. března byly dokonce plošně uzavřeny. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto navrhlo mimořádný dotační titul pro poskytovatele služby dětských skupin, ze kterého bude možné hradit jak nájemné, tak i zvýšené náklady související s pandemií COVID-19 (například roušky, respirátory nebo dezinfekci). Vláda schválila 12. dubna alokaci na tyto dotace ve výši 74,2 milionu korun.
Celkem 30 milionů korun vyčlenilo na podporu hrazení nájmů. Na další částečnou kompenzaci zvýšených nákladů souvisejících s pandemií COVID-19 je vyčleněna částka ve výši 44 200 000 Kč. Podpora bude náležet všem poskytovatelům služeb v dětských skupinách, kteří o ni požádají, a bude sloužit například na nákup roušek, respirátorů, ochranných štítů, dezinfekčních přípravků, na dezinfekci prostor apod. V rámci této kompenzace lze žádat až o 12 000 Kč na jednu pečující osobu. To například znamená, že dětské skupiny s kapacitou do 6 dětí mohou požádat o dotaci maximálně na dvě pečující osoby (tj. 24 000 Kč).
Mgr. Martin Pikous