Českotřebovský deník 113/2021 (22/4)
Nové video Českotřebovského deníku : Den země 2021 v České Třebové 

  Plná velikost videa ZDE
Aktuální video přibližuje činnost českotřebovských ochránců přírody ze ZO ČSOP Podorlicko na Den Země . Na dny 22. - 24. dubna připravili do parku Legií v České Třebové distanční soutěž zaměřenou na otázky z oblasti ochrany přírody a na problematiku skautingu. To proto,. že 24. duben se současně slaven jako Den skautů. 
V parku bylo vytvořeno 13 stanovišť z texty a kvízovými otázkami, na které bylo možné  odpovědět písemně nebo na mobilní aplikaci s pomocí QR kódu. Počasí přálo a účast dětí, ale i celých rodin byla již v první den této vyhlášené distanční soutěže velká.
Svědčí o tom i obrázky k textu nebo připojené video. Paralelně další skupin a ochránců přírody prováděla úklid na březích Třebovky v Bezděkově.
Video ukazuje práci ochránců přírody jako užitečnou jak pro oblast vzdělávací, tak pro výchovu k pořádku a ochraně životního prostředí nás všech. Jsou prostě plochy - a není jich málo - které nelze uklidit žádným strojovým zařízením a kam musí přijít člověk, kterému není nepořádek v přírodě lhostejný.


Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 23. 4. 2021 7:54

Za čtvrtek přibylo 5 nových případů (ve středu 3) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 66 případů ke včerejšku na 62 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 26; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.40 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1868. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1891.) jsme se posunutím o 23 příček zhoršili. Patříme mezi 30 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

PARK U KREMATORIA BYL OPĚT JEDNÍM Z TÉMAT JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA

Na únorovém jednání zastupitelstva bylo na návrh starostky města schváleno rozhodnutí pověřit kontrolní výbor zastupitelstva prošetřením kroků městského úřadu a vedení města v záležitosti nedávného kácení v parku u krematoria. Odboru životního prostředí byl pak uložen úkol připravit plán letošních úprav v parku, který bude následně předložen široké veřejnosti. Celou záležitostí se rovněž zabývala Česká inspekce životního prostředí a Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Pardubického kraje.
Dle sdělení inspekce byly předmětem šetření úkony předcházející kontrole provedené na místě dne 26. 2. 2021. Šetřením bylo zjištěno, že kácení dřevin na uvedené lokalitě realizované městem Česká Třebová v rámci projektu revitalizace parku, bylo provedeno na základě pravomocných rozhodnutí příslušného orgánu ochrany přírody po vyhodnocení funkčního a estetického významu každé jednotlivé dřeviny. ČIŽP tak nezjistila žádné porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, ani žádné jiné pochybení ze strany města. Zákonnost postupu byla přezkoumána také Odborem životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Pardubického kraje, který ve svém sdělení uvádí, že v postupu Městského úřadu Česká Třebová neshledal nezákonný postup. Kontrolní výbor na základě svého zkoumání dospěl k závěru, že všechny úpravy v parku u krematoria proběhly na základě Radou města Česká Třebová řádně schválených materiálů. Zastupitelé svým usnesením vzali všechny zmíněné informace na vědomí.     
 Zastupitelstvu města byly rovněž na základě úkolu uloženého starostkou města předloženy předpokládané úpravy parku u krematoria v letošním a příštím roce. V rámci této zakázky Park u krematoria v České Třebové - pěstební opatření- 1. etapa v lokalitě probíhalo kácení a ošetření jednotlivých dřevin. Dále byl proveden úklid vytěžené dřevní hmoty z parkoviště i plochy parku a naštěpkování větví. V časovém rozmezí od dubna do května dojde k odstranění veškerých pařezů po kácených dřevinách frézováním pod úroveň terénu. Povrch terénu nad vyfrézovanými pařezy bude následně upraven tak, aby jej bylo možno zatravnit či jinak využít. Rovněž zde dojde k dosypáním zeminy a urovnáním jejího povrchu a k zajištění úklidu plochy ke dni předání díla objednatelem. Ještě v prvním pololetí tohoto roku dojde ke kultivaci trávníkové plochy parku v celé její ploše. Ve druhém pololetí pak bude zajištěna náhradní výsadba dřevin, která byla za pokácené dřeviny uložena. Celkem bude nově vysazeno 9 jehličnatých a 9 listnatých dřevin. Dále dojde k úpravě ploch navazujících na objekt krematoria a na základě znaleckého posudku budou dodatečně pokáceny dvě dřeviny. V průběhu roku 2022 lze předpokládat realizaci dalších prací, popřípadě investic v návaznosti na rozhodnuti v orgánech města a v závislosti na schválený rozpočet pro rok 2022. Počítá se také s výsadbou živého plotu podél části plotů u rodinných domů v ulici Na Slunečná a výsadbou podél ulice Hřbitovní za stávajícím živým plotem.  (www.ceska-trebova.cz)

V Pardubicích je první testovací nádražní centrum v České republice.

Před pardubickým nádražím začalo fungovat centrum antigenního testování. Pardubice jsou prvním železničním uzlem v republice, kde si Správa železnic testování objednala. Vždy v první půlce týdne navíc budou pracovníci najaté firmy testovat zájemce z řad cestujících i PCR testy. je to blízko, tedy i pro nás, i když nyní v době výlukových jízdních řádů dále než obvykle. V případě potřeby nebo nejistoty v nákaze v rodině sem můžete přijet každý den v týdnu, v pracovní dny od 6 - 18 a o víkendech od 8 - 18 hodin. Více ZDE
 
Kontrolní den na stavbě MŠ U Stadionu 

Není to novostavba, ale rekonstrukce, při které byly po zahájení  rozkryty vícepráce ve velikánské hodnotě. Celá investiční akce se tím o polovinu zdražila. Jde o velké nedostatky, které však byly rozpoznány až pro rozkrytí stavby. Právě pro velké zdražení akce je nyní tato stavební akce pod přísným dohledem rady města. Kontrolního dne, který se konal ve středu 21. dubna se zúčastnila nejen starostka města, ale také radní Ing. Michal Kadlec.  Stavbu provádí společnost Agile, která se opravdu snaží, aby dostála svému slibu a celou akci, která je daleko náročnější, než se při předání staveniště zdálo stihne dokončit ve stanovením termínu, tedy do konce srpna letošního roku.
 
Znáte společnost Retrack, s.r.o. Česká Třebová?   

Pod názvem  Retrack Czech s.r.o. jsme začali fungovat od září 2020 a nyní  po 7 měsících od zřízení již figurujeme na devátém místě co do výkonů v železniční nákladní dopravě v rámci ČR. Máme sídlo v České Třebové na překladišti v Matyášově ulici. Přijímáme nové zaměstnance a postupně se rozšiřuje i naše působení nejen v rámci České republiky, ale i v Německu, Polsku, Rakousku a samozřejmě na Slovensku. Současný náš obrat představuje desítky milionů Kč/měsíčně Nyní nás čeká poměrně těžší období, neboť budeme muset naše vlaky plánovat mimo Českou Třebovou (od 4.5.do Vánoc budou těžké výluky v úseku Ústí nad Orlicí - Choceň), které přesměrují nákladní dopravu na sklonově méně výhodnou trať Brno - Havlíčkův Brod - Kolín. Stzav je takový, že Česká Třebová postupně ztrácí svůj význam u státních dopravců, ale naštěstí zde vznikají pracovní privátní firmy, které alespoň částečně tyto ztráty pracovních míst ve státem vlastněných společnostech kompenzují. To je jistě pro naše město pozitivní zpráva.
Ing. Jiří Vencl provozní ředitel společnosti
 
ELDIS Pardubice otevřel novou halu a navýšil výrobní kapacitu

Pardubický výrobce radarů po úspěšných letech, kdy postupně přijal více než sto nových zaměstnanců, významně navýšil výrobní kapacitu. Novou výrobní halu s administrativním zázemím po Velikonocích slavnostně otevřel generální ředitel společnosti ELDIS Pardubice Aleš Jedlička. Výstavba haly, jež je propojena se stávající, vyšla ELDIS na 30 milionů korun. Výrobní prostory společnosti se navýšily o 1440 metrů čtverečních.
Ještě v roce 2017 zaměstnával ELDIS Pardubice 152 pracovníků, v roce 2020 to již bylo více než 250. Procentuálně tedy přibyly dvě třetiny nových pracovníků za pouhé tři roky. Výroba i kanceláře proto logicky začaly praskat ve švech. Vznikl tedy projekt na výstavbu nové haly, ve které našly umístění rovněž tři automatické vertikální sklady Kardex i kancelářské prostory.
„Otevření nové haly jsme plánovali na sklonku minulého roku. Chtěli jsme jej spojit s akcí pro zaměstnance, což nám bohužel pandemická situace neumožnila. Postupně jsme tedy nové prostory zabydleli a přestřižení pásky, jež halu po Velikonocích oficiálně otevřelo, tak připomínalo spíše symbolický akt. Zároveň ale velmi významný vzhledem k dalšímu rozvoji společnosti,“ připomíná Aleš Jedlička, ředitel společnosti.
Nová hala navazuje na stávající výrobní prostory, je vybavena portálovým jeřábem a umožňuje expedici hotových produktů přímo do Dělnické ulice, kde pardubická společnost sídlí. Zároveň v nové hale vznikl prostor pro servis radarů, který zatím probíhal ve stísněnějších podmínkách. V administrativní části vznikly čtyři podlaží kancelářských prostor určených jak pro administrativní pracovníky, tak pro zaměstnance vývoje a konstrukce.
„Nové prostory pro naši společnost, jež na začátku tohoto léta oslaví třicet let od svého založení, představují významný milník. Doslova jsme se mohli nadechnout a získat potřebný prostor pro zakázky, které se našemu obchodnímu úseku daří i díky podpoře skupiny CSG získávat jak v Evropě, tak na jiných kontinentech,“ říká Aleš Jedlička.
Již druhým rokem řeší ELDIS Pardubice významnou zakázku na dodání letištních radarů do Číny, nově zahájí dodávku radarových systémů RPL-2000 pro tři slovenská armádní letiště, což zároveň představuje významnou zakázku v zemi NATO. Průlom se radarovému výrobci podařil v Jižní Americe, kde dodá radarový systém pro lokální letiště v Kolumbii v srdci amazonského pralesa.
V roce 2020, navzdory koronavirové pandemii, utržil ELDIS Pardubice téměř 783 milionů korun a hrubý provozní zisk společnosti EBITDA dosáhl bezmála 280 milionů korun. Společnost si například dokázala poradit se zaškolením obsluhy radarů v Číně, která se vzhledem k omezením musela uskutečnit na dálku on-line. Také se prakticky nekonaly žádné veletrhy a obchodníci se museli vypořádat i s omezením zahraničních cest.
Kromě nové haly s administrativními prostory si společnost k jubileu nadělí též nové logo a vizuální identitu. Ty dle předběžného plánu představí v červnu ve formátu, který umožní aktuální epidemická situace. Oslavu 30. výročí založení společnosti plánuje ELDIS Pardubice též prostřednictvím akce pro zaměstnance.