Českotřebovský deník 114/2021 (23/4) 
Česká Třebová vyhlašuje nositele ocenění Českotřebovský Ámos potřetí

Město Česká Třebová uděluje ocenění Českotřebovský Ámos v závislosti na výsledcích anket, které probíhají na jednotlivých českotřebovských školách a školských zařízeních.  Posláním ceny je především popularizace práce pedagogů, kteří v České Třebové podle hodnocení žáků, kolegů pedagogů a rodičů významně přispívají k utváření vztahu žák - pedagog nebo dětí a jejich vedoucí či vychovatel. Anketa Českotřebovský Ámos probíhala v České Třebové poprvé v roce 2019, její výsledky byly vyhlášeny ke Dni učitelů v Malé scéně.  V loňském covidovém roce byly výsledky ankety vyhlášeny ke Dni učitelů, ale ceny byly předány v závěru školního roku spolu s poděkováním za ztíženou práci  v mimořádných podmínkách.  Tyto podmínky přetrvávají v novém školním roce, kdy je  distanční forma studia zavedena na většině škol již několik měsíců. I letos tedy je třeba improvozovat. Výsledky anket posoudila rada města a  i v letošním roce ocenila vítěze anket na jednotlivých českotřebovských školských zařízeních udělením titulu Českotřebovský Ámos 2021, s tím, že na základní škole byl in memoriam udělit tento titul "in memoriam" Františku Kajetánu Zedínkovi, který se tak tímto způsobem získal již poslední ocenění, které mu ještě za života uděleno nebylo.  Získal Cenu města, cenu starosty městy, titul Čestný občan města a nyní jako ocenění jeho celoživotních pedagogických schopností v jubilejním 75. školním roce základní umělecké školy v České Třebové také titul "Českotřebovský Ámos". A myslím, že opravdu zaslouženě, čas prověřil Františka Kajetána Zedínka jako člověka, na kterého nemůže žádný z jeho žáků nikdy zapomenout. Výsledky anket již byly na většině českotřebovských školských zařízení vyhlášeny, proto je uvádím v souhrnu v přiloženém  přehledu. (mm)
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 24. 4. 2021 7:51

Za pátek přibylo 6 nových případů (ve čtvrtek 5) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 62 případů ke včerejšku na 55 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 26; v porovnání se čtrnáctidenní historií je situace víceméně stejná. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.36 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1965. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1868.) jsme se posunutím o 97 příček zlepšili.
 


Nový "Oranžový přechod" v České Třebové  bude u "pivovaru".

Celkem se ankety v termínu od 15. 4. do 22. 4. účastnilo 131 občanů. Vítězem ankety se stal přechod překračující silnici II/358 v ulici Litomyšlská poblíž křižovatky s ulicí Kubelkova a Matyášova, který obdržel celkem 65 hlasů. Pro přechody v ulici Masarykova a Sadová hlasovalo 38 a 28 respondentů. Ze všech přechodů pro chodce je  vítězný návrh skutečně nejproblematičtější, je zde největší frekvence dopravy a také velká délka přechodu  znamená, že se chodec nachází v jízdní dráze delší dobu.  Jsou-li ostatní přechody na krajské silnici II/358 u Billy a u Besedy osvětleny, mělo by tak být logicky i na křižovatce u pivovaru (Pewagu) a za krajské peníze. Tento nedostatek tedy nahradí "oranžový přechod" s dotací Nadace ČEZ. Jenže připomeňme,. že dotace je 120 tisíc a cena úprav a řešení je asi dvojnásobná. Takže budeme muset ještě něco "přisypat" z městské pokladny. Jenže investice do bezpečnosti v dopravě jsou důležité a právě tento přechod skutečně patří mezi rizikové.
Pro zřízení modernizovaného, tedy osvětleného, tzv. "Oranžového přechodu pro chodce"  může město, pokud požádá v termínu a splní podmínky získat od Nadace ČEZ dotační příspěvek ve výši 120 tisíc korun.  Termín pro podání žádosti je od 1. února do 30. dubna, a to je už za pár dní.  Podařilo se to stihnout, proběhla sice krátká, ale poměrně dobře navštívená anketa prostřednictvím služby "Mobilní rozhlas" a již dnes obdrželi všichni hlasující zprávu o výsledku. V pondělí projedná výsledek ankety a žádost také rada města.
Nadační příspěvek je určen na instalaci osvětlení dosud neosvětlených nebezpečných přechodů pro chodce v intravilánu i extravilánu. Příjemcem nadačního příspěvku mohou být pouze obce, města, nebo městské obvody. Žadatel bude o výsledku posouzení žádosti správní radou informován prostřednictvím evidence nejpozději 30 dnů po zasedání správní rady
Příjemce dotačního příspěvku je povinen zajišťovat provoz a údržbu, včetně nezbytných oprav, havarijních oprav a revizí projektu a přechodu na své náklady, a to po dobu nejméně 5 let, realizovat projekt v souladu s technickými normami, hygienickými a bezpečnostními požadavky a tuto skutečnost doložit Nadaci ČEZ prostřednictvím revizní zprávy. Barevnost sloupu a jeho označení provést v souladu s dokumentem. Při poškození nebo zničení jednoho nebo více prvků osvětlení se příjemce zavazuje tyto prvky obnovit bez zbytečného odkladu do plné funkčnosti na své náklady a vyvinout maximální úsilí k tomu, aby přechod i jeho okolí byly i ve funkčně a esteticky odpovídajícím stavu (např. existence a kvalita vodorovného i svislého značení, úprava přístupu k přechodu). Ve spolupráci s Nadací ČEZ bude následně zajištěno slavnostní otevření projektu.
V České Třebové se již podařilo jeden přechod s dotací Nadace ČEZ postavit.  Na základě výsledku hlasování z roku 2013, kdy se umístil na 5. místě v kraji českotřebovský přechod  na křižovatce Dr. Beneše - Masarykova - Skalka byl s dotací 320 tisíc korun slavnostně otevřen 5. srpna 2014.  O tři roky později se však rozhodlo o tom, že zde je třeba z bezpečnostních důvodů přechod předělat a posunout. (viz druhý snímek z listopadu 2017).  Vozovka zde byla  zúžena a přechod posunut z křižovatky, i když u chodců moc velké pochopení  pro změnu nebylo.  Podle smluvních podmínek pak byl "oranžový přechod" po jistém zdržení instalován v Habrmanově ulici mezi VDA a základní školou.  (mm)

Depeše Českého svazu ochránců přírody

1) Distanční soutěž ke Dni Země a Dni Skautů je v parku Legií u městské polikliniky do soboty 24. 4.
V parku bylo vytvořeno 13 stanovišť z texty a kvízovými otázkami, na které bylo možné  odpovědět písemně nebo na mobilní aplikaci s pomocí QR kódu. Počasí přálo a účast dětí, ale i celých rodin byla již v první den této vyhlášené distanční soutěže velká.
 
2) Honba za petrklíči
Spolu s Botanickým ústavem ČSOP letos v Česku rozjel zajímavou kampaň na mapování kvetoucích petrklíčů. Všude tam, kde rostou divoké petrklíče, nám veřejnost může pomoci jednoduchým způsobem získat cenné údaje. Budeme rádi, když se do mapování zapojíte a i o něm budete šířit informace dál. Dříve, než petrklíče odkvetou... Více na www.honbazapetrklici.cz

3) Krkavec Karel pomáhá shánět chybějící peníze záchranným stanicím
Na serveru iDnes jsme umístili článek https://sdeleni.idnes.cz/zpravy/zvire-v-nouzi-krkavec-karel-zapomina-mluvit-muze-za-to-pandemie.A210407_160632_zpr_sdeleni_okov Jde vlastně o placenou reklamu. Jejím cílem je získat peníze na pomoc záchranným stanicím. A k tomu je nutné, aby si ten článek přečetlo co nejvíce lidí. Prosím, šiřte ho, sdílejte, lajkujte...
 
Radní Josef Kozel ocenil vítěze titulu Ámos Sympaťák Jana Vávru

Celostátní anketa o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos má několik dalších kategorií. Jednou z nich je i Ámos Sympaťák, který je zvolen na základě hlasování na stránkách televizní stanice Déčko. Tento rok se jím stal Jan Vávra, učitel z Vyšší odborné školy a střední pedagogické školy v Litomyšli. Krajský radní pro školství Josef Kozel mu přijel do Litomyšle osobně poblahopřát a předal mu i malou pozornost na památku.
„Nejen tuto školu, ale celý náš kraj pan učitel skvěle reprezentoval. Je obdivuhodné, že se mu podařilo anketu ovládnout obzvláště v této době, kdy je výuka vedena distančně a žáky je o to těžší přes monitory počítačů zaujmout a motivovat je k práci. Už jen samotná nominace do soutěže vysílá od žáků jasný signál, že pan učitel dělá svou práci dobře, a dobré příklady je třeba vyzdvihovat,“ uvedl radní Kozel.
Jan Vávra je na střední škole učitelem českého jazyka, literatury a dějepisu, na vyšší odborné škole vyučuje předměty výchova dětského čtenáře a didaktika jazykové výchovy. Další zajímavosti nabídne chystaný rozhovor s oceněným učitelem.
Kromě Jana Vávry poblahopřál radní také řediteli školy Stanislavu Leníčkovi, který slavil své 70. narozeniny. „Pan ředitel je mezi řediteli opravdovým unikátem, svou životní energií by předčil i o poznání mladší ročníky,“ podotkl s úsměvem Josef Kozel.


Návrat nemocnic akutní péče do běžného provozu bude pozvolný 

Náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Pardubického kraje Michaela Matoušková ke konci týdne navštívila Chrudimskou nemocnici, kde se seznámila s průběhem očkování v nově upravených prostorách očkovacího centra. Navštívila pracoviště radiodiagnostiky a informovala se o pozvolném navracení běžné operativy v Nemocnici Pardubického kraje po mnohaměsíčním náporu koronavirové infekce. Stalo se tak při jednání se všemi členy představenstva této akciové společnosti.
Nový přístroj výpočetní tomografie (CT), který nahradil ten původní a nevyhovující, zprovoznili na zdejším oddělení radiodiagnostiky na začátku dubna a od té doby na něm vyšetřili už téměř 600 pacientů. Snímky z přístroje jsou kvalitnější, ostřejší a tím i lépe čitelné. Oproti tomu předešlému je nové CT špičkovým moderním přístrojem, který umožňuje vyšetření v oblasti traumatologické, neurologické, břišní a pánevní, plicní a gastroenterologické, a to včetně intervenčních výkonů a základního kardiologického vyšetření včetně CT koronarografie nebo také tzv. virtuální 3D kolonoskopie.  
Michala Matoušková podobně, jako nedávno v Litomyšli na stejném oddělení vyzdvihla, že teď i v nemocnicích v Litomyšli a v Chrudimi mohou provádět veškerá možná rentgenová vyšetření, která jsou šetrnější k pacientovi, usnadňují obsluhu zdravotnickému personálu, a navíc mají rychlejší dobu vyhodnocení. „Vysoká a soustavná modernizace odborných špičkových pracovišť Nemocnice Pardubického kraje, která činí vyšetření pacienta šetrnější a rychlejší s rychlou dobou vyhodnocení, je nutná. Ruku v ruce s komunikací a vstřícným přístupem k pacientům povyšuje poskytování moderní lékařské péče v našich nemocnicích.“
Náměstkyně diskutovala i to, jak se krajské nemocnice akutní péče začnou vracet do běžného režimu včetně plánované operativy. „Bude probíhat pozvolna, u většiny to bude v průběhu asi dvou, tří týdnů postupný náběh, pokud tedy bude pokračovat současný trend v poklesu pacientů s koronavirem,“ uvedla. V Nemocnicích Pardubického kraje je v současné době hospitalizovaných 158 covidových pacientů, z toho jich 26 potřebuje intenzivní péči. „Pro zdravotnický a ošetřovatelský personál to v průběhu uplynulého roku znamenalo enormní zátěž a budou si potřebovat odpočinout a prostřídat. Situace ohledně počtu personálu se začíná stabilizovat na počtech podobných těm před vypuknutím podzimní vlny koronaviru,“ dodala.
Michaela Matoušková se podívala i do očkovacího centra, které se v Chrudimské nemocnici nachází ve zvlášť upravených prostorách budovy bývalé zdravotnické záchranné služby. „O půlnoci na pátek se otevřela nová kategorie 60+, kterých je v našem kraji 34 058, a stát má v úmyslu poměrně rychle za sebou otevírat možnosti pro očkování stále mladších spoluobčanů. Dodávky vakcín do kraje se mají v budoucích týdnech zvyšovat, avšak bude záležet na tom, jaký zájem budou mít mladší ročníky.“