Českotřebovský deník 116/2021 (25/4)

Pavel Langhans vzpomíná na Parník svého mládí 


Na svém facebookovém profilu uvádí Pavel Langhans zajímavou připomínku Parníka z roku 1954. Do leteckého snímku z toho roku přikresluje dnešní dominanty a to umožňuje srovnávat a přemýšlet jak to tenkrát bylo. Pavlu Langhansovi bylo tehdy 9 let... Letecký pohled se po kliknutí zvětší do nového okna na celou obrazovku.

Orlické hory
a Podorlicko

Vás doslova pohladí po duši. Jsou přitažlivé svou tichou krásou, klidem, pohodou a autentičností. Region je stále více vyhledávanou turistickou oblastí - pro mnohé zajímavou neznámou, která vyzývá k návštěvě, poznání i objevování. Krásná příroda se zde snoubí se zcela mimořádným bohatstvím kulturních památek, najdeme zde celou řadu šlechtických sídel a tajuplných míst, půvabná města a vesničky, stále živé tradice i zachovalou lidovou architekturu. Čeká tu přívětivá, současně velmi rozmanitá krajina - táhlé horské hřbety s dalekými výhledy i hluboká a romantická údolí řek. Hlavní páteří oblasti je vlastní hřeben Orlických hor s chráněnou krajinnou oblastí, který lemuje státní hranici s Polskem. Geografickou osou Podorlicka je poté významná dvojice řek - Tichá a Divoká Orlice. Můžete se sem vydat v kteroukoliv roční dobu. Zastavte se a na vlastní kůži pocítíte, jak jsou Orlické hory a Podorlicko mimořádně vlídné a přátelské. Vnímejte všemi smysly tu nádhernou krajinu a prožívejte zde jen krásné okamžiky.
Destinační společnost Orlické hory & Podorlicko a město Česká Třebová

V radě města i v zastupitelstvu bylo konstatováno, že účast města Česká Třebová v této  destinační společnosti nepřináší našemu městu žádný užitek, proto Česká Třebová z tohoto společenství vystoupila a nebude zde platit dosavadní poplatek. Výjimku sad má tvořit spolupráce v projektu "slow destination", který byl ohodnocen jako užitečný i pro naše město. Jenže přesně nevím co to znamená.  Společnost vydává svůj propagační materiál, který obsahuje také mapu území, které se do této destinační společnosti hlásí a zde je Česká Třebová nadále uvedena, ale není nijak propagována.   Bylo by lepší, kdyby v zájmovém území destinační společnosti nefigurovala! Současný stav může také znamenat, že naše město je ve srovnání s dalšími propagovanými cíli v této oblasti naprostou popelkou, neboť nestojí za to o něm zmínit jakékoliv slovíčko.  Ono to v podstatě tak podobně bylo i v letech minulých, chyběla jakákoliv propagace Pekláku, stačila vždy jedna fotka rotundy sv. Kateřiny. To byl důvod proto, abychom se sem do této společnosti dále nehlásili. Bylo by tedy nejlepší, kdyby si v centru společnosti také opravili svoje mapy a Českou Třebovou do svého území už nezahrnovali.  Podobně nejeví důvod se sem hlásit např. Litomyšl nebo Vysoké Mýto.
V současné podobě se mi Česká Třebová zdá v podobě známé z pohádky (s Janem Čenským) kde je "princezna" "napůl oblečená, napůl neoblečená, napůl pěšky, napůl na kole..." V případě České Třebové  to je tak, že do zmíněné destinační společnosti  "napůl patří a napůl nepatří." Co s tím uděláme?  Nový propagační materiál najdete na dalším odkaze:
Zastav se, vnímej, prožívej  - pdf propagační materiál Destinační společnosti Orlické hory & Podorlicko ZDE
Obdobný bychom mohli snad vytvořit pro naše město Českou Třebovou. Propagace se z velké části přesunula na internetové prezentace a zde máme možnost takovou "virtuální tiskovinu" připravit velmi lacino a šiřit ji  samostatně. Vyhledávače si nás najdou!

Strážníky městské policie potkáváme v ulicích již 29 let

Oficiální zahájení činnosti českotřebovské městské policie je vztaženo k datu 8. dubna 1992, kdy do služby oficiálně nastoupilo prvních deset strážníků městské policie. Fotografie, na které starosta města Ing. Zdeněk Lang blahopřeje novým členům městské policie, se bohužel zachovala jen z otisku zinkového štočku, dříve používaného pro fotografie v tisku, a nemá tedy odpovídající kvalitu. Zahrála i železničářská dechovka, bylo představeno nové vozidlo v barvách městské policie, se slavnostním projevem vystoupil starosta města Zdeněk Lang. Noví strážnici připojili svůj podpis do Pamětní knihy města.
Velitelem městské policie byl městskou radou jmenován Jiří Šulc, jeho zástupcem Karel Unzeitig. Kontrolou práce městské policie byli tehdy jmenováni čtyři členové městského zastupitelstva F. Čech, H. Frühaufová, P. Hýbl a JUDr. L. Vrbka. Městský úřad uzavřel smlouvu s firmou O.M. Komplex o pronájmu pultu centralizované ochrany sloužícího k ochraně majetku, který byl potom v dalším období instalován při zahájení činnosti nepřetržité služby. 
V České Třebové byla městská policie zřízena  jako v jednom z prvních měst našeho regionu, v okolních městech jako Ústí nad Orlicí, Svitavy a pod. byly městské policie vybudovány až o něco později. Počet strážníků městské policie stanovený nejdříve na deset neumožňoval trvalou službu  dvoučlenných hlídek a zároveň non stop službu na služebně včetně obsluhy pultu centralizované ochrany (a nyní také náročné obsluhy kamerového systému), musel se tedy postupně navýšit. Dlouho postačovalo 16 strážníků, díky práci spojené s likvidací následků úsekového radarového měření v Třebovici bylo třeba další navýšení  počtu. Navíc ve městě pracují navíc dva asistenti prevence kriminality. Základ činnosti zajišťuje 5 tříčlenných hlídek řízených veliteli směn (pracují ve dvanáctihodinových směnách) + velitel MěP, v městské policii pracují i ženy. Prostory pro práci městské police v přízemí radnice jsou ovšem dlouho velmi těsné a potřebuji rozšířit. Prostorem pro práci městské policie je však celé město, nepočítá se s jejich soustředěním ve větším počtu kanceláří. Jako zajímavost uvádím, že zde pracují  také ženy. Každý rok městská policie vydává zprávu o činnosti, v letošním roce 2021 však dosud vydána nebyla. Považuji to za důležité a potřebné, vždyť na činnost městské policie jsou v rozpočtu města určeny nemalé prostředky. V jiných městech se bezpečnostní zpráva o situaci ve městě také projednává na jednání zastupitelstva města, např. v Ústí nad Orlicí.
Z mého pohledu ty nejlepší. Ukázalo se , že zřízení městské policie již na začátku 90. let bylo velmi prozíravé a užitečné. 

Od pondělí  může pokračovat praktické vyučování na středních školách

Od 26. dubna povoleno praktické vyučování ve všech ročnících středních a vyšších odborných škol i konzervatoří. Většina škol udělala v online výuce velký pokrok, ale realizovat praktickou výuky distančním způsobem lze velice obtížně. Střední školy, ve kterých se koná praktická část závěrečných a maturitních zkoušek většinou posunuly termín konání zkoušky nebo upravily obsah praktické části závěrečných zkoušek nebo školní části maturitní zkoušky.
Dosud mohli žáci všech středních škol navštěvovat dobrovolné skupinové konzultace, které probíhaly ve skupinách nejvýše po šesti žácích pro klíčové předměty a také využívat individuální konzultace s pedagogem. Tak tomu bylo např. na Vyšší odborné a střední škole technické v České Třebové

ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZÓNY V LITOMYŠLI  BYLO ON LINE 
Již podesáté... Bohužel pouze online, ale jako vždy stylově. Počasí bylo slunečné, i když chladnější, báječná atmosféra, ale davy krojovaných účastníků jsme si museli pamatovat z minulých ročníků. A tak se vše konalo (jak je letos  zvykem) "distančně"ave virtuálním světě. Dříve se říkalo "v étéru, na radiových vlnách", nyní samozřejmě digitálně....  
Vypráví: Václav Žmolík - hraje: Jan Smigmator s kapelou - Tancují: Swing Busters. Hosté: Miroslav Brýdl, Daniel Brýdl, Jiří Junek, Michal Kortyš, Jan Kalina, Radomil Kašpar, René Klimeš, Pavlína Kvapilová, Radovan Lipus, Martin Netolický, Jan a Eva Piknovi, Josef Pleskot, David Vávra, Jaroslav Vencl, Petr Weiss, Eva Zoubková a Karolína Žmolíková
Víte, to bylo tak… Již v roce 1998 schválilo zastupitelstvo návrh Miroslava Brýdla a Ladislava Horáčka na založení lázní dle odkazu Josefa Váchala z Krvavého románu. Zjistilo se však, že léčivou vodu Litomyšl nemá… Až když se do této party v roce 2012 přidal Jarda Vencl, bylo rozhodnuto – Litomyšl byla vyhlášena prvními lázněmi ducha na světě! Tak, jako jsou klasické lázně zaměřené na léčbu a rekonvalescenci těla, považujeme Litomyšl za místo, kde je možné obnovit své síly duševní. K léčbě duše je ideální návštěva galerií, prohlídka historických pamětihodností i objektů současné architektury, ale i sportovní či wellness vyžití nebo dobré jídlo či pití.