Českotřebovský deník 117/2021 (27/4)
Benátky jako na dlani


Farmářské trhy budou od čtvrtka

Již od tohoto čtvrtka budou na Starém náměstí v České Třebové opět pořádány farmářské trhy, které tak navážou na tradici započatou v předešlém roce. Upozorňujeme veřejnost, že farmářské trhy se budou konat pouze za předpokladu, že jejich uskutečnění nebudou bránit vládní nařízení v souvislosti s epidemií onemocnění COVID-19.

Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města

Městská knihovna rozváží knihy (nejen) seniorům

Chcete číst, ale nemůžete si pro knihy chodit do knihovny? Přineseme vám je až domů. Donášková služba je bezplatná a je primárně určena nejen seniorům, kterým aktuální zdravotní stav či handicap dlouhodobě neumožňuje navštěvovat knihovnu osobně. Služba je dostupná pouze na území města Česká Třebová a poskytujeme ji již několik let. Podmínkou je platný čtenářský průkaz do knihovny. Objednané dokumenty doručujeme jednou za měsíc. Služba je zdarma. V případě zájmu volejte na tel. 732 756 827.
Díky domluvené spolupráci půjčujeme knihy, časopisy a audioknihy, i uživatelům v Domově s pečovatelskou službou a Domově pro seniory Česká Třebová.
Každý měsíc si obyvatelé Domova s pečovatelskou službou (Žluťák) mohou přijít do společných prostor vybrat z nabídky knih a časopisů, které jim pracovnice knihovny Pavla Poslová přiveze. V uvedených termínech od 8:30 do 10:30 je možné vrátit přečtené knížky a půjčit si další. Nejbližší termíny půjčování jsou 4. května, 15. června, 13. července a 31. srpna.
Půjčování v domově pro seniory v Bezděkově aktuálně funguje ve formě dovozu připravených balíčků pro jednotlivé uživatele domova, ale snad v brzké době obnovíme půjčování vždy v první úterý v měsíci od 9:30, kdy si uživatelé budou opět moci přijít do společenské místnosti sami vybrat knihy, které jim přiveze Markéta Klusoňová.

Novinka: věšákové lavičky v Javorce

Prostě vás v Javorce při procházce parkem napadne osvěžit se v čisté průzračné vodě, která právě nyní na jaře vytéká opravdu z vydatného pramene Javorka. Nic snazšího. Nádrž plná průzračné chladné vody je vyčištěna a pro koupání připravena. A abyste neměli problém kam odložit svoje šatstvo, které si chcete uchovat suché a čisté, jsou zde lavičky opatřené tak, aby se vše pěkně dalo pověsit a nezmačkalo se. Geniální a jednoduché řešení, které mají málokde. 

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 27. 4. 2021 7:50 

Za pondělí přibylo 7 nových případů dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 51 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 23; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.33 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2010. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2040.) jsme se posunutím o 30 příček zhoršili.
Za neděli 0 nových případů (v sobotu 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 51 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 23; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.33 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2040. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2047.) jsme se posunutím o 7 příček zhoršili.

Kremačka zase trochu kouří

Symptomy od sousedů chodí už asi měsíc, jednou byl černý kouř způsoben výpadkem energie.  Sousedé hovoří o zakouření častěji. Dnes 26/4 byl černý oblak kouře  pozorovatelný i z větší dálky z obytné zóny. Než si fotograf připravil k akci mobil, tak se částečně rozplynul. Nicméně ta zpráva tu je a černý obláček je vidět, věřím, že se tak stalo jen souhrou okolností. Je to zřejmé i na pořízené fotografii.  Vítr obláček rychle rozfoukal.
 
Od pondělí 3. května má být otevřeno očkovací centrum v České Třebové 

Bude otevřeno v budově internátu  VDA, v přízemí po vstupu do haly vlevo. Proběhla všechna jednání, která jsou pro zařízení zapotřebí, zajišťuje se také personální  obsazení. Úplně jisté to ještě není, záleží na odsouhlasení všech zainteresovaných stran, ale vše je připravováno tak, aby se zde mohlo zahájit očkování již od začátku května. Kapacita má být 100 očkování denně (1 očkovací tým).  Současně  tedy nebude stejný počet Českotřebováků a lidí z okolí jezdit za očkováním jinam.
 
Na pachatele úmyslného poškození  stromů na Trávníku si posvítí policie

Odbor životního prostředí MěÚ Česká Třebová zhodnotil  úmyslné poškození na podzim vysázených stromků  v zeleném pásu u domů čp. 1895 a 1896  (ozdobných jabloní) jako vážné a předal všechny dostupné podklady k šetření Policii České republiky. Nové stromky zde nahradily  předchozí druh - proschlé jeřáby. K poškození došlo již dvakrát. Poprvé byl v listopadu 2020 poškozen (naříznut a zlomen) jeden stromek, nyní  před 1. dubnem 2021 zbývající tři stromky. Situaci posuzovala již městská policie a odbor životního prostředí na základě zákona 114.  Podání trestního oznámení na neznámého pachatel  ještě zvažuje podat město Česká Třebová. V každém případě nelze nikomu takový způsob protestu  doporučit, tudy cesta ke zlepšení parkovacích možností v lokalitě nevede.

Vzpomínka na Viléma z Pernštejna zazní z jeho kostela

Koronavirus sice posunul hudební vzpomínku na Viléma z Pernštejna, která se nemohla uskutečnit v 500. výročí od jeho úmrtí, ale nakonec organizátoři Pardubického hudebního jara nabídnou milovníkům hudby i historie Rekviem za Viléma ve streamu přímo z kostela, který Vilém založil, a to v premiéře 29. dubna od 19 hodin. Pustit si ho můžete na odkazu na stránkách www.pardubickehudebnijaro.cz.
„Koncert je už natočený, což nebylo zrovna jednoduché zorganizovat. Účinkuje v něm soubor Cappella Mariana s uměleckým vedoucím Vojtěchem Semerádem. Jeho členové se sešli po různých karanténách i s náhradníkem, který musel za nemocného člena přijet až z Vídně. Natáčení mělo krásnou atmosféru malého perštejnského kostela vedle školy bratranců Veverkových v Pardubicích. Jeho akustika nádherně seděla právě této dobové hudbě,“ řekl Roman Línek za organizátory programu 500 let renesance ve východních Čechách.
Pernštejnský kostel
Místo vzpomínkového koncertu na Viléma z Pernštejna je příznačné. Kostel sv. Jana Křtitele byl založen právě tímto význačným šlechticem pro utrakvisty (kališníky), a to na den svatého Václava roku 1510. Jeho součástí byl i špitál pro 5 osob a jednoho opatrovníka. Zároveň zde měli být pochováváni veškeří zemřelí obyvatelé z města i předměstí. Kněz pod obojí při tomto kostele dostal od Viléma z Pernštejna v roce 1520 do užívání dvorec za špitálem.
Roku 1532 přenesl Vojtěch z Pernštejna farní kostel k sv. Bartoloměji, protože kostelík sv. Jana Křtitele již nemohl pojmout všechny pardubické vyznavače pod obojí. Dnešní vzhled získal díky dostavbě v letech 1563-1570, kterou provedl místní stavitel Václav Všetečka. Ten je také autorem kostnice, na jejíž základech vyrostla v roce 1788 nová zvonice kostela se třemi zvony včetně jednoho pernštejnského z roku 1506.
Kostel má jednu loď, na níž navazuje čtyřboký presbytář se sakristií na severním nároží. Celý areál byl opraven v roce 1881 a znovu restaurován v letech 1938-40. Dodnes se tu dochovalo několik renesančních náhrobků z 16. a 17. století. Více podrobných informací najdete o tomto kostele například na: www.turistika.cz/mista/kostel-sv-jana-krtitele-v-pardubicich/detail
Festival Pardubické hudební jaro už druhým rokem přichází o příjem ze vstupenek. Streamuje pouze několik vybraných koncertů a ty musejí být dotovány, u většiny dalších koncertů se jedná o náhradních termínech. „Budeme rádi, když nás příznivci krásné hudby budou chtít v této pro kulturu těžké době podpořit zakoupením virtuální vstupenky. K tomu jsme založili transparentní účet: 297456761/0300, kde uvítáme jakoukoliv pomoc,“ konstatoval umělecký ředitel festivalu Josef Krečmer.
PhDr. Zuzana Nováková

  • Knihovna je znovu otevřena pro veřejnost od 14. dubna.
  • Platí běžná provozní doba.
  • Ve státní svátek 1. a 8. května je knihovna uzavřena. První otevření knihovny v sobotu tak letos bude 15. května.