Českotřebovský deník 118/2021(27/4)

V zóně omezení zaparkujete jen s povolením na vaši SPZ

Poplatek za parkování automobilu s povolením města v zóně zákazů a v ulicích, kde je tato možnost umožněna do dneška zaplatilo přes 350 majitelů vozidel. Povolení je určeno přesně pro značku vozidla a pro lokalitu, tedy ulici, ve které je státní povoleno. V jiných lokalitách než je uvedeno v povolení  stát nemůže.  Poplatek za povolení prvního vozidla v domácnosti je 300 Kč, pro druhé a další vozidlo jde o 2500 Kč. Povolení vydává odbor dopravy a silničního hospodářství přímo na stanovenou SPZ majitele vozidla. Platba poplatku je na kalendářní rok, takže když přijdete zaplatit třeba v červenci, platíte stejně jako v lednu. Strážníci městské policie  platbu kontrolují pomocí mobilní aplikace. Odbor dopravy přijímá denně další nové žádosti   podle toho, kde právě strážníci městské policie parkování bez povolení kontrolovali. Číslo 350 parkujících vozidel tedy není zdaleka konečné. Lze to nakonec posoudit i podle počtu dříve zdarma vydaných povolení za čelní sklo parkujících vozidel, kde byl počet vydaných kolem čísla 900. Najít tedy vozidlo bez vydaného (a zaplaceného) povolení asi nebude pro strážníky městské policie nesnadné. Dosud se mohla vydaná zalaminovaná povolení navíc kopírovat nebo předávat z jednoho vozidla do druhého, např. v případě návštěvy nebo více vozidel v rodině. Navíc byla zadarmo. Nynější systém toto neumožňuje. Návštěva může přijet, naložit věci a odjet, ale parkování (stání) není umožněno. To platí také pro zákazníky provozoven živnostníků a obchodníků v lokalitách se zákazem.
V příštím roce se počítá s tím, že se do obdobného systému zapojí i parkování rezidentů na sídlišti Trávník a Lhotka, případně Křib. To by mělo případně přinést odstranění vozidel, které zde v oblasti parkovat nemají, systém tedy vytvoří určitou regulaci, díky které  bude nalezení voleného parkovacího místa v lokalitě snadnější. (mm)
 
Křižovatka ulic Brožíkova a Alešova dostane zvýrazněné vodorovné značení

Jde o křižovatku neznačenou, žádná z ulic tedy není hlavní ani vedlejší. Tento stav zůstane, posuzovala to dopravní komise města, změna by byla dost drahá a stejně by nezajistila to, že někteří řidiči  vozidel si prostě s dopravními značkami ani předností zprava hlavu nelámou.  Na křižovatce bydlím a tak vím o čem mluvím, mohl bych to dokumentovat instalovanou kamerou. Jde především o dodávková vozidla zásilkových služeb, ale i pošta dokáže projet křižovatkou s omezenými rozhledovými poměry bez rozhlížení. Stanovení dopravního značení by udělalo jasno o tom, kdo má a kdo nemá přednost a během času by se vžilo. Bylo však rozhodnuto jen o zvýraznění vodorovného dopravní značení. Pomůže řidičům především zaregistrovat, že přijíždějí k neznačené křižovatce, kde je třeba opatrnost a dávat přednost zprava. To se přece učí v každé autoškole.
Bude to první neznačená křižovatka  v našem městě, kde bude tento způsob zvýraznění použit. Uvidíme co přinese. (mm)
 
Úpravy toku Třebovky se protáhnou

Protipovodňové úpravy na úseku Česká Třebová - rybník Hvězda v Třebovici se protáhnou. Původní termín dokončení byl léto 2021, nyní je zřejmé že to vše potrvá jistě do zimy a není dokonce jisté, zda bude v tu dobu dokončen celý úsek. Je to proto, že Povodí Labe jako investor mělo  uzavřeny smlouvy a dalšími dodavateli a tyto smlouvy se všechny nedaří plnit a není nikdo, kdo by dal ruku do ohně za to, že všechny termíny budou splněny do Vánoc. Týká se to také českotřebovského úseku Třebovky od Rambouskova mostu na Podhorku, kde vázne stavba vakového jezu s rybím přechodem u Domova pro seniory.  Úpravy v této lokalitě byly velmi nutné, jinak hrozilo zaplavování technických prostor Domova důchodců, kde jsou např. záložní zdroje energie.  Domov pro seniory na dokončení stavby netrpělivě čeká už proto, aby zde mohla získat konečnou úprava zahrada, kterou pro letní období opravdu potřebuje. Letos se však bude muset bez zahrady obejít....
 
Covid report Česká Třebová  za úterý 27/4 

Za úterý přibylo 7 nových případů (v pondělí 7) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 51 případů ke včerejšku na 47 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 27; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zhoršila.  Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.31 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2026. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2010.) jsme se posunutím o 16 příček zlepšili.
 
Předškoláci v MŠ U koupaliště vytváří vlastní knížky

I v době, kdy je počet dětí v MŠ korigován vládními nařízeními, stále tvoříme a vyrábíme. Dětem dáváme prostor k rozvoji fantazie. Na základě toho vznikly obdivuhodné a originální knihy. Každý předškolák vytvořil svoji jedinečnou knihu na téma, které si sám zvolil (vesmír, kočičky, žirafa, vesnice…).  Děti si také formou hry  vyzkoušely rozdíly mezi knihovnou a knihkupectvím. A že jsme jich našli mnoho. Všichni jsme se společně pobavili.  Učitelky MŠ U Koupaliště
 
K Florianovi pojedeme po lepší komunikaci, stavba vyžaduje kácení dřevin

Město Česká Třebová uzavřelo dohodu o společné investici se Státním pozemkovým úřadem, který zajistí rekonstrukci nyní nezpevněné polní cesty mezi letištěm U Dvora a lokalitou U Floriána. Téměř 1,2 km dlouhý úsek se tak dočká nového asfaltobetonového povrchu, který zde je skutečně hodně zapotřebí.  Úsek, který bude financovat Město Česká Třebová je složen ze dvou částí o délkách 34 m a 160 m.  Celková hodnota veřejné zakázky je 13,5 mil. Kč  a částka kterou by z toho mělo platit město činí 1,656 mil. Kč, t.j. cca 12%.  V městském rozpočtu pro letošní rok vyčleněna částka s určitou rezervou ve výši 2 050 000 Kč. Realizace investiční akce je plánována na letošní a příští rok. Komunikace bude vybudována včetně odvodňovacího příkopu, ve kterém nyní rostou náletové dřeviny. Ty musí být v souvislosti se stavbou vykáceny.
Kolem cesty je však stromořadí , které bude zachováno až na dva případy (suchý jeřáb a třešeň). Následovat bude náhradní výsadba v počtu 15 stromů. Celkem by se v blízkosti cesty mělo pokácet 15 vrb jív, 3 topoly osiky, 1 javor mléč, 1 jírovec maďal, 2 břízy bělokoré, 1 hloh, 4 trnky obecné, 2 třešně ptačí, 1 jeřáb ptačí, 2 jasany ztepilé, 1 javor klen. Vzhledem ke skutečnosti, že ke kácení dřevin bude docházet po zahnízdění ptactva, bude nutné v místě nejprve přistoupit k ornitologickému průzkumu.

Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města

Počet nově nakažených covidem v kraji rychle klesá

Hejtman Martin Netolický a náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková se v úterý ráno zúčastnili jednání Asociace krajů České republiky s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem. Ten zástupce krajů seznámil s aktuálním vývojem koronavirové epidemie a dalším pokračováním očkování. V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni proočkováno necelých 127 tisíc očkovaných dávek.
„Epidemická situace v našem kraji se obdobně jako ve většině regionů lepší, což se pozitivně projevuje na snižujícím se počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem v našich nemocnicích. V nich jsme včera měli 149 pacientů s covidem s tím, že 25 z nich vyžaduje intenzivní péči. Na počátku března, kdy jsme vyhlásili stav hromadného postižení osob, jsme měli v nemocnicích 501 pacientů s covidem a 69 z nich vyžadovalo intenzivní péči,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Krajská hygienická stanice včera vykázala 151 nově pozitivních osob. V nejexponovanějším období jsme evidovali i přes 1 100 nově nakažených za den,“ doplnil hejtman.
Zástupci kraje byli seznámeni také se stavem testování ve školách. „Prozatím bylo podle dat Ministerstva zdravotnictví testováno 1,6 milionu žáků a 775 testů bylo pozitivních. U pedagogických pracovníků bylo provedeno přes 560 tisíc testů s pozitivitou u 331 z nich. To jednoznačně ukazuje, že počet pozitivních případů je minimální a je nasnadě uvažovat zcela vážně o tom, zda je potřeba, aby děti po testování s negativním výsledkem ještě nosily roušky,“ sdělila náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Očkování v kraji
Pardubický kraj k dnešnímu dni vykázal necelých 127 tisíc očkovaných dávek. „Stále se v průběhu týdne pohybujeme okolo tří tisíc očkovaných denně v součtu očkovacích center a vakcinace u praktických lékařů. Vzhledem k rychlosti očkování se výrazně zkrátila čekací doba ve všech očkovacích centrech, a proto by bylo vhodné otevřít širší věkovou skupinu. V tuto chvíli očkujeme dle věkové priority skupinu nad 60 let s tím, že v některých menších centrech dostávají zájemci o očkování termín de facto okamžitě,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že aktuální data jsou dostupná v krajském očkovacím semaforu pod odkazem www.pardubickykraj.cz/ockovani.
Náměstkyně Michaela Matoušková na jednání Asociace krajů upozornila, že vzhledem k plánovanému navýšení dodávek vakcín je třeba otevírat další věkové skupiny a soustředit se na jejich oočkování nejpozději do začátku prázdnin. „V rámci celé České republiky se předpokládá postupná obnova plánované operativy a zároveň je nutné poskytnout dovolenou pro zdravotnický i ošetřovatelský personál, který je již více než rok v obrovské zátěži nejen v nemocnicích, ale i v očkovacích centrech,“ sdělila mimo jiné Matoušková.
  •  
    Sloučení JIP  ve Svitavské nemocnici s podporou programu REACT EU

  • Jedním z důležitých projektů v oblasti zdravotnictví, na které chce Pardubický kraj žádat prostředky z programu REACT, je úprava zázemí a vytvoření JIP pro chirurgické obory ve Svitavské nemocnici. V rámci přípravy žádosti je projekt rozšiřován o vnitřní vybavení a upravován. Celkové předpokládané náklady jsou necelých 125 milionů korun.
    „Naší snahou je maximálně využít možností programu REACT EU a začlenit do projektu co nejvíce způsobilých výdajů tak, abychom minimalizovali potřebu vlastních zdrojů a tím akcelerovali investice do našeho kraje právě v daňově horších časech. REACT je mimořádnou příležitostí jak zainvestovat do velkých staveb v krajském zdravotnictví s tím, že také v případě nemocnice Svitavy nyní nacházíme jistý prostor, jak dostat do evropského financování také moderní vybavení nové jednotky,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
    Investice do Svitavské nemocnice mají podle hejtmana prioritu hned po centrálních příjmech v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. „Sloučení JIP v rámci Svitavské nemocnice je součástí generelu rozvoje celého nemocničního areálu a evropské prostředky nám výrazně pomohou rozvolnit ruce pro realizaci dalších etap. V případě tohoto projektu se pohybujeme na 125 milionech s tím, že krajská spoluúčast je přibližně 2,5 milionu korun,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že podávání žádostí by mělo být spuštěno 5. května. „Bohužel se znovu jedná o soutěž na rychlost, tedy takzvanou klikací soutěž, kterou jsme si vyzkoušeli již v rámci dopravních staveb IROP. Vzhledem k objemu prostředků, které jsou k dispozici, bychom si dokázali představit důstojnější formu podávání žádostí. Stejně jako v předchozím případě budeme maximálně připraveni,“ řekl hejtman Netolický.
    Předmětem investiční akce je úprava zázemí a vytvoření JIP pro chirurgické obory s částečným využitím společných prostor. „Předpokládáme, že počet lůžek na stávajícím JIP ARO zůstane zachován. Rozšíří se kapacita JIP chirurgických provozů o tři lůžka ve společné hale a jedno lůžko v samostatném boxu ve stávajícím objektu. Dále bude navýšena kapacita JIP pro interní lůžka, a to celkem o tři lůžka,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek. 
    V rámci přípravy žádosti o dotaci do ReactEU je projekt rozšiřován o vnitřní vybavení a s tím související navýšení stavebních prací. „Při přípravě a následné realizaci projektu musíme myslet na jednoznačnou nezbytnost udržení minimálního provozu JIP během celého trvání rekonstrukce. I s ohledem na průběh koronavirové nákazy si nemůžeme dovolit zcela uzavřít některá oddělení potenciálně využitelné pro pacienty s koronavirem,“ uvedla náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.