Českotřebovský deník 129/2021 (28/4)
1. DISTANČNÍ DEN ZEMĚ S MOBILEM I BEZ - 122 soutěžících !

Ve dnech 22.-25.4. se soutěžilo v Parku Československých legií v České Třebové. Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové ve spolupráci s organizací Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová připravily pro návštěvníky distanční soutěž ke Dni Země a ke Dni skautů. U vstupu do parku si návštěvníci do mobilu přes QRkód načetli formulář pro odpovědi. Této možnosti využilo 42 lidí.  Kdo nechtěl používat mobil, mohl odpovědi zaznamenávat na přiložené záznamové archy a ty pak odevzdat. Na stromech v parku nalezli návštěvníci 13 stanovišť s a na nich informace, kvízové otázky a úkoly, které byly určené pro 3 věkové kategorie.  Mohli se tak dozvědět, jak chránit přírodu, jak pomoci zlepšit životní prostředí i ledacos o skautingu. Někde nalezli i odkazy na nápovědu v podobě YouTube vysílání. Jedno stanoviště bylo věnováno „Kampani obyčejného hrdinství“ a výzvě změnit něco ve svých zvyklostech, co pomůže bojovat proti změně klimatu. Na dalším stanovišti, věnovaném předcházení odpadů, se návštěvníci dozvěděli o akci „Ukliďme svět“ a mohli se do ní zapojit. U informací o ptáčatech a jiných mláďatech byly uvedeny i důležité kontakty na nejbližší Záchranné stanice volně žijících živočichů. Stanoviště Šetření vodou bylo doplněno o plakáty připravené žáky sekundy z Gymnázia Česká Třebová. Pro nejmladší návštěvníky byly v parku připraveny pohybové úkoly.
Soutěžilo 122 lidí. Všechny odpovědi správně mělo 27 z nich. Podle reakcí návštěvníků a odpovědí v dotazníku se tato forma oslavy Dne Země a Dne skautů velmi líbila.
Úspěšní řešitelé si mohou vyzvednout věcné ceny v zahradě u Ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici v České Třebové v úterý 4.5.2021 od 16,00.

Město Česká Třebová  Městský úřad  odbor majetku města
Město Česká Třebová hledá smysluplné využití nemovitosti: pozemku ppč. 644/5 v katastrálním území Česká Třebová – volejbalového hřiště v ulici U Starého hřbitova v České Třebové  
nabídky adresujte odboru majetku města do konce června 2021.

Na očkovací centrum v České Třebové se můžete hlásit už dnes

V návaznosti na zvýšené dodávky vakcín nejen do Pardubického kraje bylo na dnešní poradě pracovní skupiny pro očkování při Bezpečnostní radě Pardubického kraje definitivně potvrzeno, že od příštího týdne vzniknou nová očkovací centra v Pardubicích, Hlinsku a České Třebové, do kterých se mohou zájemci hlásit již dnes. K dnešnímu dni bylo v kraji vyočkováno téměř 130 tisíc dávek. 
„Již dnes zahájíme registraci zájemců o očkování pro nově vznikající očkovací místa v Pardubicích, kde budeme nově očkovat v paláci Magnum a na poliklinice KOLF, v Hlinsku a České Třebové. Reálné zahájení očkování bude až na Českou Třebovou zahájeno v pondělí 3. května a v České Třebové od středy 5. května,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že registraci je možné provádět na internetové stránce registrace.mzcr.cz. Tímto krokem se rozšíří síť očkovacích míst v kraji ze 13 na 17. „Nejpozději od června chceme vytvořit další tři očkovací místa, a to v Králíkách, Poličce a Lanškrouně, což souvisí s avizem až 30 tisíc očkovacích dávek vakcíny Pfizer týdně počínaje červnem. Tímto bychom dosáhli počtu 20 očkovacích míst, což je v tuto chvíli maximum, na které bychom chtěli jít,“ sdělil hejtman Netolický.
V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni vyočkováno téměř 130 tisíc dávek. „Největší zájem a tím také nejdelší čekací doba je v Pardubicích a Chrudimi, a právě proto chceme lidem v těchto velkých sídlech nabídnout alternativu dalších center. Dnešním dnem byla spuštěna registrace pro osoby 55+ a je nutné, aby byl tento trend po týdnu dodržen a byla otevřena další věková skupina, a to nejen po pěti, ale spíše až po 10 letech, abychom se nedostali do situace, že bude užší věková skupina proočkována a nebudou další zájemci,“ uvedla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

IDO WORLD CHAMPIONSHIP 2021 

Mezinárodní taneční svaz - International Dance Organization (IDO) vypsal letošní světový šampionát ve formátu online. Celosvětového klání se zúčastní 90 zemí ze 6 kontinentů celého světa. 
Taneční škola Česká Třebová (Sportovní taneční klub Česká Třebová, z.s.) získala postupy a do kontinentálního výběru Evropských zemí se nám podařilo prosadit 8 nominantů. Lenka Špajsová, Anděla Linhartová, Kamila Škrabálková, Ema Jiroušková, Eliška Ježová, Tomáš Kalousek, Marek Prossa a Martin Prossa budou Českou Republiku reprezentovat v tanečním stylu Hip Hop.
Přímý přenos z kontinentálního mistrovství západní Evropy se uskuteční 24. května - 1. června 2021.  TŠ

Také v letošním roce nebude červnový Týden sportu
Epidemická situace je nevyzpytatelná. I když poměry zlepšují a púočet pozitivních občanů klesá, nikdo nmemůže s jistotou napsat, jaká omezení budou platná za měsíc nebo za dva, je to závislé na mnoha faktorech. Navíc se taková velká akce nemůže zorganizovat ze dne na den, musí mít pečlivou přípravu. A příprava stojí  také finanční prostředky, které by tak mohly být vynaložena zcela neúčelně. To jsou důvody, pro které pořadatel Týdne sportu oznámil radě města svoje rozhodnutí dotaci, přislíbenou  v rozpočtu města nepoužít a tedy i vrátit.  Je to samozřejmě škoda, šlo o finanční prostředky určené do sportovní oblasti a tak vzniká iniciativa, jejímž cílem je zajistit, aby tyto finanční prostředky, v rozpočtu  určené pro sport také ve sportovní oblasti zůstaly. (mm)
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 29. 4. 2021 7:53

Za středu přibyly 3 nové případy (v úterý 7) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 47 případů ke včerejšku na 48 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 27; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.31 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1905. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2026.) jsme se posunutím o 121 příček zhoršili.


Rozjíždí se 14  silničních staveb v kraji za 2,5 mld. korun 
Pardubický kraj je dlouhodobě úspěšný při čerpání dotačních prostředků na modernizace silnic z Integrovaného regionálního operačního programu. Na svém pondělním jednání rozhodli radní o zahájení výběrových řízení na zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí u celkem 14 staveb za téměř 2,5 miliardy korun. Cílem tohoto postupu je prověření území a zahájení majetkoprávní přípravy projektů.
„Kromě celé řady již zahájených staveb pokračujeme v projektové přípravě 14 úseků silnic za 2,5 miliardy korun, u kterých předpokládáme postupnou realizaci od konce roku 2022. Zahájení staveb je však podmíněno úspěšným uplatněním projektů v rámci výzev IROP 21+ a po zajištění zdrojů v krajském rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Mezi finančně i stavebně nejnáročnější stavby patří modernizace téměř 14 kilometrů dlouhého úseku silnice II/358 z Litomyšle do Nových Hradů za 360 milionů korun, desetikilometrového úseku silnice II/360 z Ústí nad Orlicí do Letohradu za více jak 260 milionů korun nebo modernizace silnice z Týnišťka do Chocně za 250 milionů korun,“ vyjmenoval tři ze 14 projektů hejtman Martin Netolický.
Všechny vybrané stavby splňují kritéria pro podání žádostí o podporu ze strukturálních fondů Evropské unie. „Původně jsme vytipovali 17 staveb s tím, že jsme následně nechali posoudit tyto úseky z hlediska splnění podmínek modernizací silnic, což je stěžejní podmínka, kterou je nutné v rámci projektů IROP splnit. Z tohoto posouzení nám vyšlo 14 úseků, které nyní podrobně projekčně připravíme,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr potvrdil, že důležitým předpokladem pro úspěšné podání žádostí je kvalitní a včasná příprava zásobníku projektů. „Osvědčilo se nám připravovat více projektů najednou a hlavně o krok dopředu. Pokud se některý z nich dostane do v rámci projektování do komplikací, můžeme v žebříčku priorit posunout jiný projekt. Nechceme, aby došlo k situaci, kdy bude příležitost čerpat prostředky, ale my nebudeme mít dostatečné připravené projekty. Pokud budou evropské fondy otevřeny, tak budeme na značkách,“ uvedl Ladislav Valtr
Finančně i rozsahem nejnáročnější bude modernizace silnice II/358 z Litomyšle do Nových Hradů. „Jedná se o více jak 13,5 kilometru dlouhý úsek silnice z Litomyšle přes Višňáry, Morašice, Makov a Chotovice až do Nových Hradů. Vzhledem k délce úseku předpokládáme rozdělení do několika etap tak, abychom byli schopni zajistit standardní obslužnost území, a to včetně autobusové dopravy. V rámci stavby předpokládáme také, že v obcích, kterými silnice prochází, využijeme pryžový granulát v asfaltových směsích, tedy takzvaný tichý kryt, abychom snížili hladinu hluku z dopravy, za což jsem rád. Stejně jako vůbec za to, že se mezi vytipované stavby tento úsek silnice dostal,“ řekl k jednomu z projektů náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš.

Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města


Pardubický kraj dotacemi podpoří sport, volnočasové aktivity a cestovní ruch

V letošním roce Pardubický kraj vyčlení 12 milionů korun na podporu sportu a volnočasových aktivit pro 16 subjektů a necelých 5 milionů na podporu cestovního ruchu.  Individuální dotaci dostane v tomto případě 10 subjektů.
„I přesto, že v posledním roce zažívá cestovní ruch i oblast sportu a volnočasových aktivit značný útlum, neznamená to, že nepotřebují naši podporu. Věřím, že až se situace začne v brzké době zlepšovat, bude krajská pomoc o to důležitější,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní zodpovědný za sport, cestovní ruch a majetek.
Svými přírodními podmínkami a sportovní infrastrukturou, vybudovanou za podpory kraje i aktivity samotných obyvatel, nabízí území kraje nespočet možností k aktivnímu trávení volného času. „Bohužel ale z analýz víme, že máme v kraji slabou materiálně technickou základnu pro rekreační i výkonnostní sport. Na území kraje je dle informací od krajských sportovních svazů z roku 2018 oficiálně registrováno kolem 82 tisíc sportovců v 1 400 klubech, jednotách a odborech. Z toho organizovaná sportovní mládež dosahuje počtu necelých 40 tisíc. Dotace pomohou jednotlivým subjektům například obnovit majetek nebo jim pomohou s provozem klubu,“ dodal Krejčíř. Dotace v oblasti sportu a volnočasových aktivit poputují například do Sportovního parku Pardubice, na podporu Dětské olympiády nebo podpoří Středoevropský pohár BMX a Mistrovství ČR jednotlivců a družstev. Finance z dotací dále podpoří sporty jako basketbal, fotbal nebo hokej v celém kraji.
O dotaci na podporu nejen marketingových aktivit v oblasti cestovního ruchu si zažádali oblastní organizace Orlické hory a Podorlicko, Pardubicko – Perníkové srdce Čech, Českomoravské pomezí, Králický Sněžník a ChrudimskoHlinecko. Mezi žadatele patřil také Dopravní podnik města Pardubic, který chce dotaci využít na provoz lodi Arnošt.  Dále se sem řadí obec Neratov, která chce z poskytnuté dotace inovovat stezku Pernštejnskými rybníky. Individuální dotaci obdrží také svazek obcí Hradubická labská a Pardubická labská.  „Česká republika je známa svým unikátním značením turistických tras, a proto Pardubický kraj poskytne dotaci také Klubu českých turistů, který se stará o opravu a údržbu značení stezek,“ sdělil Krejčíř.