Českotřebovský deník 120/2021 (29/4) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Bourání nejstaršího domu v Kobylím dole

 Video v plné velikosti ZDE
Kobylí důl je ulička na samém okraji městské památkové zóny vedoucí od Třebovky  nahoru do města. Je známá díky dvěma pavlačovým domům s čísly 471 a 472¨, postavených na začátku 19. století. Hamanův  dům čp. 471 byl v roce 1986 pro totální zchátralost zbořen, ten druhý Šlechtův dům čp. 472 je nyní ve vlastnictví Jana Pávka. Byl postaven v roce 1813 a v roce 2007 byl prohlášen za nemovitou kulturní památku. Ještě staršího data je naproti stojící Popovo (původně Vorlovo) stavení číslo 331, které bylo dle záznamů ve štítě domu postaveno v roce 1801. Jde tedy o jeden z nejstarších domů ve městě. Jan Pop zde bydlel do roku 1982. Poté byl dům prodám novým majitelům - rodině Šedově a poté Vladimíru Nehybovi.
Přes některé úpravy, např. zvětšená okna, byla stavební  konstrukce domu  v celkově velmi špatném stavu. To  určilo jeho další osud, který se naplnil letos v dubnu, 220 let po postavení domu. Stavební parcela zřejmě trvale  prázdná nezůstane, její nové využití  asi nebude otázkou letošního roku. Kobylí důl si vhodnou novou zástavbu zaslouží.

Farmářské trhy vrátily naději, že se vše vrátí do normálu

Premiéra Farmářských trhů dopadla dobře, od podzimu byla prodleva v pořádání trhů na náměstí poměrně dlouhá. Vzniklo mezitím několik pokusů obnovit trhy z vlastní iniciativy několika trhovců, ale ukázalo se, že to není ono, trhy potřebují taky propagaci. A navíc vždy přišlo následné nařízení že trhy být nemohou. Ode dneška to vypadá dobře. Město se snaží trhovcům pomoci, zajišťuje propagaci a nepožaduje poplatky.... 

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 29. 4. 2021 7:53

Za středu přibyly 3 nové případy (v úterý 7) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 47 případů ke včerejšku na 48 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 27; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.31 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1905. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2026.) jsme se posunutím o 121 příček zhoršili.
 
Cyklostezka změní  pohled na Podhorku

Podhorka bude mít komunikaci, kudy nebudou jezdit auta, ale která přesto otevře tuto lokalitu veřejnosti Zkrátí cestu cyklistům z Rybníka do Třebové a obráceně Třebovákům do přírody, bude bezpečnější. Podhorka už nebude prostředím, kde se volně pase dobytek a bude méně klidu. Je to daň za otevření cesty, ale lze ji akceptovat. Ohlasy jsou jednoznačné - už to mělo být  hotové před 20 lety..... Součástí bude také úprava komunikace lokality před Třebovou, kde vznikne parkoviště pro osobní vozy....

Pardubický kraj zná nejúspěšnější sportovce za rok 2020

V úterý 27. dubna proběhlo slavnostní vyhlášení 18. ročníku ankety o nejúspěšnější sportovce Pardubického kraje za loňský rok. Vyhlášení letos probíhalo netradičně. V kulturním sále Obecního domu ve Starém Hradišti se sešlo jen několik málo účastníků, ostatní sledovali živý přenos z pohodlí domovů.
„Jsem rád, že máme v kraji tolik skvělých sportovců, kteří reprezentují náš region.  Slavnostní vyhlášení letos nebylo takové, jaké by si všichni zasloužili, nicméně jsem rád, že proběhlo alespoň v omezeném režimu,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní zodpovědný za sport, cestovní ruch a majetek.
Cílem tohoto projektu je ocenění sportovců a nejlepších sportovních výsledků dosažených v jednotlivých okresech a krajích České republiky za předchozí rok.  Díky dlouholeté tradici patří anketa mezi nejprestižnější pořádané akce v jednotlivých městech.
Českotřebováci tentokrát v žádné kategorii jednotlivců ani týmů nezabodovali.
Přehled nejlepších sportovců Pardubického kraje najdete ZDE
 
Ve výběrovém řízení ředitelky své pozice obhájily  

Ve své funkci zůstanou dvě ředitelky krajem zřizovaných škol a školských zařízení. Na Střední škole zdravotnické a sociální v Chrudimi bude pokračovat Zdeňka Hrochová a Dětský domov Polička povede Miroslava Přiklopilová. Jejich opětovné jmenování do funkce schválila krajská rada.  „Jsem rád, že paní ředitelky budou moci navázat na svou dosavadní práci a pokračovat v tom, co započaly. Chrudimská zdravotnická škola pod vedením paní ředitelky obstála i ve složitém období pandemie. V případě Dětského domova Polička, který prochází transformací a děti postupně opouštějí ústavní zařízení a přesouvají se do bytů a domků, je vážně důležité, že se s danou situací nemusí seznamovat někdo nový. Přeji oběma ředitelkám mnoho pozitivní energie do další práce,“ sdělil krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.  „Práce ředitelky Dětského domova Polička mě naplňuje a má dle mého názoru smysl. Mým cílem je stále posouvat celkovou péči o umístěné děti k lepšímu, což považuji za nekonečný proces. Společně s týmem zaměstnanců děláme maximum pro to, aby zde děti prožily hezké dětství a připravili jsme je co nejlépe na budoucí život,“ uvedla ředitelka Dětského domova Polička Miroslava Přiklopilová a potvrdila, že se zatím daří realizovat transformační plán podle představ. „Dle našich zkušeností z několikaletého provozování dvou bytů je život dětí v nich přirozenější. Menší rodinná skupina umožňuje větší individuální péči a přístup k dítěti.“
 
Demonstrace milionu chvilek 

Demonstrace na téma "Hrad za hranou, republika v ohrožení" se konala nejen  v Praze na Václavském náměstí, ale i dalších desítkách měst v České republice. Česká Třebová tentokrát zůstala stranou dění. Možná škoda, je všeobecně známo, že máme ve městě spoustu příznivců Hradu sympatizujících s moresy zde panujícími, a tak právě proto je potřeba ukázat že tu jsou také lidé, kterým tyto metody nevoní a chtějí to změnit.... (mm)
 
Nový stream koncertu ŠKO Žilina k dispozici. A výborný!

Vysielanie záznamu koncertu ŠKO Žilina, ktorý sa bude vysielať o 19.00 hod. na našom facebooku a youtube.
Na programe sú diela velikánov klasicizmu Josepha Haydna a Wolfganga Amadea Mozarta v skvelom naštudovaní stáleho hosťujúceho dirigenta ŠKO Žilina Martina Leginusa. Koncert sa nahrával 22. 4. 2021. Koncert bude na obidvoch platformách prístupný aj po odvysielaní premiéry.
Facebook: https://www.facebook.com/skozilina  youtube: https://youtu.be/yHk-77DbH5Y

Oprava zámeckých hradeb je běh na dlouhou trať 

Vilém z Pernštejna před víc než 500 lety obehnal svoje zámecké sídlo v Pardubicích mohutnými valy, na jejichž úpatí nechal postavit kamennou hradbu se střílnami pro ruční palné zbraně.  Bez rozsáhlých obranných zdí si už neumíme pardubický zámek představit, právě spojení pozdně gotického opevnění s renesančním zámkem tvoří jeho jedinečnost. Ale udržet tak velkou plochu v dobrém stavu je i s dnešními technologiemi oříšek.
Naposledy se hradby opravovaly v letech 2002 až 2010, předtím v letech 1930 až 1931. Od roku 2016 využívá Pardubickým krajem zřizované Východočeské muzeum prostřednictvím města Pardubice příspěvky z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Právě spolupráce všech tří partnerů je podmínkou obdržení dotace. Stále však není hotovo a ještě nějaký čas nebude.
Letos od brány k městu
„Musíte si představit, že celková plocha vnějšího pláště hradeb je téměř 8 tisíc metrů čtverečných a nyní je opraveno něco přes 3 tisíce metrů čtverečných,“ říká za investora, Pardubický kraj, náměstek hejtmana Roman Línek a pokračuje: „Na letošek je připraven úsek 608 metrů čtverečných. Jedná se o část od Labské brány doleva, směrem k městu, až po první rondel vstupující do Tyršových sadů. Rádi bychom na tuto renovaci získali 1 650 tisíc korun z Ministerstva kultury a 350 tisíc bude naše spolufinancování. “
Hradební zeď tvoří ve spodní části převážně kamenné zdivo, v horní polovině na něj navazuje cihlová zeď, která vznikla v období barokních úprav zámku. Krytí koruny zdiva prejzy je v na některých místech poškozené a je třeba tyto části krytiny vyměnit. Omítky trpí zemní vlhkostí v závislosti na rozdílných výškových úrovních terénů vně a uvnitř hradební zdi.
Stav zdí řešil už Vilém
Opravy hradebních zdí trápily už Viléma z Pernštejna. Výstavba jej stála velké prostředky a hradby erodovaly již za jeho života. Dokonce existují písemné zmínky, ve kterých zmiňuje, že město by mělo hradby udržovat, a že pokud tomu tak nebude, nařídí měšťanům na údržbu přispívat.
Dnešní technologie
Při současných opravách dělníci nejprve zcela odstraní stávající omítky a nátěry. Poté nanesou takzvané kapilárně aktivní omítky, které odvádějí vodní páru obsaženou ve vzduchu a také vodu vázanou ve zdivu. Potom přijde na řadu vrchní vápenný nátěr. Díky použitým sanačním technologiím by omítky měly vydržet až 15 let.

Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města

Nová základna záchranky v Seči podle plánu

Hejtman Martin Netolický zakončil čtvrteční cestu po regionu v Seči jednáním se starostou Marcelem Vojtěchem. Kromě dvou velkých dopravních staveb kraj ve městě staví novou výjezdovou základnu krajských záchranářů.
„Stavbu základny za necelých 18 milionů korun jsme zahájili již v loňském roce a stavba pokračuje podle plánu. Od ledna loňského roku funguje provizorní stanoviště v budově profesionálních hasičů. Seč je pro nás důležitá nejen proto, že se jedná o exponovanou turistickou destinaci, ale je také výchozím bodem pro širší regiony Třemošnicka a Ronova nad Doubravou, kde jsme se setkávali s delšími dojezdovými dobami a potřebovali jsme ulehčit výjezdovým skupinám v Pardubicích a Chrudimi,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se starostou Marcelem Vojtěchem hovořil také o modernizacích silnic v bezprostředním okolí Seče, tedy II/343 směrem na Vršov a II/337 do Třemošnice.


sto Česká Třebová 
Městský úřad  odbor majetku města
Město Česká Třebová hledá smysluplné využití nemovitosti:
pozemku ppč. 644/5 v katastrálním území Česká Třebová
volejbalového hřiště v ulici U Starého hřbitova v České Třebové  
nabídky adresujte odboru majetku města do konce června 2021.

Pozemek navazuje na zónu pro bydlení,

ale je v územním plánu veden jako plocha pro sportovní využití