Českotřebovský deník  95/2021 (5/4)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Úspěchy Taneční školy v on-line soutěžích

  Plná velikost videa ZDE
Úspěch českotřebovské Taneční školy na Mistrovství ČR. Organizace CDO v únoru zorganizovala Mistrovství ČR on-line v kategoriích HIP HOP a DISCOTANCE - sólové výstupy. Byla to jediná možnost jak si zasoutěžit v tanečním sportu i v podmínkách pandemie. Českotřebovská Taneční škola tuto možnost využila velmi dobře, v soutěži byla řada pěkných umístění, největší úspěch dosáhl Martin Prossa získáním titulu Mistr ČR v juniorské kategorii v hip hop stylu. Českotřebovský deník se věnuje této soutěži v rozhovoru s aktéry Taneční školy a přináší i záznam z vyhlášení výsledků juniorské kategorie. Další článek o práci a možnostech taneční školy Česká Třebová najdete ZDE
 
Velikonoční úklid města a okolí se konal v režii ČSOP


COVID REPORT Česká Třebová 

Za pondělí přibyly 4 nové případy dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 176 případů ke včerejšku na 161 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 62; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 1.05 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1275. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1288.) jsme se posunutím o 13 příček zhoršili. Patříme mezi 20 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
Za neděli 0 nových případů (v sobotu 3) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 177 případů ke včerejšku na 176 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 77; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 1.14 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1288. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1289.) jsme se posunutím o 1 příčku zhoršili. Patříme mezi 21 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

 

Od úterý 6. dubna začíná na železnici platit výlukový jízdní řád 

Od úterý 6. dubna 2021 začnou v souvislosti s rozsáhlou výlukovou činností Správy železnic v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí, modernizací úseku Poříčany – Velim a pardubického železničního uzlu platit výrazné změny v jízdních řádech dálkových i regionálních vlaků Českých drah na páteřních linkách z Prahy na severní i jižní Moravu a na přípojných tratích zejména v Pardubickém kraji.
Hlavní změnou bude přesměrování většiny vlaků linky Ex3 railjet Vindobona a EuroCity Metropolitan Hungaria v úseku mezi Prahou a Brnem po trati přes Havlíčkův Brod a také časové posuny u vlaků SuperCity, spojů linek Ex1, Ex2, R18 a R19 na linkách z Prahy na Ostravsko, Valašsko, Slovácko a přes Českou Třebovou do Brna. 
Hlavní fáze výluk na Orlickoústecku začne 4. května 2021, od tohoto data budou všechny regionální vlaky mezi Chocní a Českou Třebovou nahrazené autobusy. Upravené jízdní řády budou platit až do konce jízdního řádu 2021, výlukové práce ale budou pokračovat i v následujícím období.  Více ve zvláštním článku ZDE
Nabízíme místo samostatné účetní v účetní firmě. Informace na tel.: 602 41 61 10

Nový chodník na Chmelnici do Konzumu Diskont  

Do velikonoc se podařilo dokončit krátký, ale důležitý chodník od Podbranské ulice k hodně navštěvovanému Konzumu Diskont, který se stal vlastně obchodním střediskem a mnoho lidí sem chodí taky na poštu. Ze města je sem blíž a nemusí zde tolik čekat. Navíc si mohou současně dobře nakoupit.  Proto je potřeba rychlé dokončení této akce pochválit. Chodník bohužel nemůže být bez přerušení, protože tímto úsekem je veden vjezd na vedlejší, ještě nedokončené parkoviště v prostoru, který si v budoucnosti zaslouží další rozšíření tohoto obchodního střediska. Uvádím fotografie nejen nového současného stavu, ale situace z února t.r., kdy zde byly opravdu ztížené podmínky. Právě z tohoto srovnání je vidět, že se  zde udělal kus práce. (mm)


Pavel Langhans v (elektronickém) Dikobrazu stále úspěšně publikuje 



Před deseti lety 17. dubna 2011 zahájili knajpování v Semaníně
Když byla naučná stezka v Semaníně u České Třebové koncem listopadu 2010  slavnostně otevřena, proběhla informace řadou médií ne kvůli naučným cedulím, orchidejím, štolám či orlovi, ale kvůli – knajpovišti! Právě, to zřejmě novináře zaujalo. Šebastián Kneipp byl bavorský kněz a léčitel, který již v polovině 19. stol. prosazoval cosi, co bychom dneska nazvali celostní medicínou. Důležitým prvkem jeho léčebných procedur bylo otužování. Využíval k tomu mimo jiné přírodní otužovadla s protékající vodou. Právě pro ně se vžilo označování knajpoviště a pro otužování brouzdáním v těchto zařízeních knajpování. S myšlenkou vybudovat na okraji Semanína zhruba v polovině trasy stezky knajpoviště přišel předseda Sdružení Pro Semanín David Smyčka. Jako první si troufly na vyzkoušení knajpoviště vedoucí oddílu Mladých ochránců přírody Puštíci ze ZO ČSOP Podorlicko. Jak jim to prospělo a jak jim při tom v neděli 17.4.2011 je na fotografiích.

Připomeňme si "Jarní setkání omladiny v Kozlově" před deseti lety

S probouzejícím se jarem se v kozlovském údolí začíná probouzet i společenský život a obyvatelé se potkávají nejen na tanečních zábavách a plesech. Po úspěšném divadelním představení se v sobotu 9. 4. 2011 uskutečnil tzv. „Sraz kozlovské omladiny“. Podnětem k této akci bylo loňské setkání - dámská jízda – úzké skupiny kozlovských rodaček. Slovo dalo slovo a letos hlavní organizátorky uspořádaly sraz všech rodáků z Kozlova od ročníku narození 1955 až do současnosti. Z plánované stovky se nakonec sešlo na 60 rodáků, kteří nejprve v průvodu prošli celou obcí, aby potom zamířili na Chatu Maxe Švabinského na Kozlovském kopci. Součástí programu byl i výstup na rozhlednu, kterou mnozí navštívili vůbec poprvé. Přátelské setkání poté již volně plynulo v dřevěném přístavku restaurace, vtipně vyzdobeném stovkami historických fotografií, až do ranních hodin. A bylo si opravdu o čem povídat, na co vzpomínat a koho mnohdy s potížemi poznávat, vždyť někteří se neviděli dvacet i více let. Iniciátorkám Romaně, Ivě a Janě patří velký dík za všechny spokojené zúčastněné. Jaroslav Pakosta