Českotřebovský deník 97/2021 (7/4)   
Nové video Českotřebovského deníku:
Na Červeňáku začnou komplexní opravy pavlačí

  Video v plné velikosti ZDE
Červeňák je v České Třebové pojem. Se svými 88 byty jedním z významných bytových domů v majetku města. Jeho návrh je spojen se jménem architekta Vanického a oceňuje jej např. i architekt David Vávra v pořadu Šumná města.   Devadesát let starý dům prošel v posledních letech postupně po sekcích modernizací bytových jednotek, nyní připravuje společnost TEZA pokračování komplexní opravy pavlačí a venkovních schodišť. Z důvodu bezpečnosti  nájemníků je tato akce takřka nevyhnutelná.  Zatím byla tato úprava provedena v levé části domu na úseku v sousedství žluťáku. 
Bude provedena sanace vynesených betonových prvků, opravě zakrytování čel pavlačí a podhledů, výměna zábradlí a sloupů a bude položena nová dlažba. Práce by měly započít v průběhu května a potrvají do podzimu letošního roku.
Po nájemníky obou sousedních domů s pečovatelskou službou, červeňáku i žluťáku, bude dále dokončena úprava nového prostoru pro garážování elektrovozíků, které nemohou zůstávat z bezpečnostních důvodů na chodbách a pavlačích. Kompletní oprava domu bude dokončena v roce 2023.
 
Na radnici se o problematice podnikání 

Ve středu paní starostka Magdaléna Peterková přijala zástupce Hospodářské komory České republiky, Pardubického podnikatelského inkubátoru P-Pink a platformy Podnikni to! Paní Hana Štěpánová, která je projektovou manažerkou pro rozvoj spolupráce Pardubického podnikatelského inkubátoru se vzdělávacími institucemi a obcemi informovala o záměru rozšíření aktivit do dalších měst našeho regionu. Jakub Tížek, autor platformy Podnikni to! prezentoval paní starostce svůj projekt, který působí pod záštitou Svazu měst a obcí České republiky a představil možnosti jeho využití v České Třebové. Další diskuze pak byla věnována podnikatelskému prostředí v regionu a dopadům koronavirové epidemie na živnostníky. Foto Jiří Holý
 
Covid Report - Česká Třebová aktuální k 8. 4. 2021 7:51 

Za středu přibylo 14 nových případů (v úterý 15) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 160 případů ke včerejšku na 153 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 61; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.99 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1100. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1094.) jsme se posunutím o 6 příček zlepšili. Patříme mezi 18 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Zvýšení kapacity očkování  

Pracovní skupina pro očkování při Bezpečnostní radě Pardubického kraje projednala další postup očkování v regionu na tento týden. V něm by do kraje mělo přijít přes 18 tisíc dávek vakcín. Kromě vakcín Astra Zeneca půjde do ordinací praktických lékařů také část vakcín od Moderny.  K dnešnímu dni bylo v regionu proočkováno přes 79 tisíc dávek.
„V tomto týdnu bychom měli obdržet 18 240 dávek vakcín všech tří typů. Jedná se o první týden, kdy dostaneme 14 040 dávek od Pfizeru, které by měly v tomto počtu přicházet celý duben. Ty půjdou kromě pěti očkovacích center provozovaných Nemocnicí Pardubického kraje také do příspěvkových organizací, kde se nyní očkuje Modernou. Ta půjde na proočkování druhých dávek v těchto centrech a zbývající část uvolníme praktickým lékařům. V tomto týdnu tedy získají kromě 4600 dávek Astra Zeneca také 1 300 dávek od Moderny,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V návaznosti na avizované dodávky kraj připravuje zvýšení kapacity očkovacích míst pro vakcínu Pfizer tak, aby do budoucna byly zbývající dvě vakcíny plně k dispozici praktickým lékařům. „Pokud budou avíza dodávek platit, chtěli bychom posílit oblast Pardubicka vytvořením dalších dvou očkovacích míst pro vakcíny Pfizer. Jsme v kontaktu s provozovateli, kteří mají potřebné zázemí a jsou připraveni s touto vakcínou pracovat. Tím by se nám v Pardubicích podařilo zvýšit kapacitu společně s rozšířením provozní doby v sálu Jana Kašpara,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že o dalších místech se nadále jedná.

Očkovací centrum budeme mít také u nás v České Třebové. Od května.

Současně s nárůstem dávek vakcín určených pro Pardubický kraj se přibližuje okamžik otevření očkovacího centra v České Třebové. Není to tak jednoduché, nebude to tedy ještě tento týden ani ten příští, ale  podle výsledku jednání pracovní skupiny pro očkování při Bezpečnostní rady kraje je tento start připravován na pondělí 3. května. Již nyní v pátek se budou v Pardubicích řešit všechny záležitosti s tím spojené. "Očkovací centrum bude zřízeno podle původního záměru v prostorách internátu na Skalce, kde jsou na to prostory a také parkovací místa. Má zde pracovat jeden očkovací tým, vakcína bude dovážena z Orlickoústecké nemocnice. Umožní, aby občané ze 4. největší město kraje nemuseli za očkováním dojíždět. Přiznám se, že vzniklo v rámci kraje po zřízení dosavadních center vlastně navíc, nemohl jsem dopustit, aby Českotřebováci neměli možnost očkování také doma, řekl hejtman Martin Netolický." Více podrobností zatím nelze nyní uvádět, počkejme na páteční odpoledne. Rozhodně to je ale pro nás dobrá zpráva.
 
Očkování v sociálních službách téměř dokončeno 

Jednou z prioritních skupin pro očkování jsou klienti a zaměstnanci v sociálních službách. V rámci pobytových služeb bylo v kraji první dávkou naočkováno 4500 zájemců z řad klientů a zaměstnanců. Druhou dávkou pak již čtyři tisíce. K tomu kraj naočkoval přibližně 900 pracovníků ostatních sociálních služeb, mezi které patří například osobní asistence, pečovatelská služby, ale také azylové domy. Jejich očkování pokračuje i v těchto dnech.
„Pracovníci sociálních služeb, a to jak těch pobytových, tak terénních a ambulantních patří jednoznačně mezi prioritní skupinu, protože přicházejí do pravidelného kontaktu s klienty. Ve fázi 1A, do které spadají pobytové služby sociální péče, se jednalo o přibližně 1800 zájemců z řad zaměstnanců. K tomu pokračujeme v očkování pracovníků v ostatních službách, kterých bylo k dnešnímu dni naočkováno přibližně 900. V dalších dnech budeme pokračovat tak, abychom tuto skupinu měli kompletně proočkovanou, a to  v době, kdy by dle vládní strategie měla být teprve zařazována pro registraci do centrálního rezervačního systému prostřednictvím unikátních kódů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V rámci pobytových služeb sociální péče zbývá v kraji proočkovat přibližně 300 osob. „Přibližně 80 osob se bude registrovat do centrálního rezervačního systému s pomocí vygenerovaného kódu. Zbývající budou řešeni očkováním v zařízení v průběhu dubna/května, a to s ohledem na prodělané onemocnění,“ sdělil radní pro oblast sociální péče a neziskového sektoru Pavel Šotola.
 
Začala rekonstrukce trati Ústí - Brandýs n.O.

Podívejme se na vizualizaci nové moderní zastávky v Brandýse, vybavené podchodem, od stávající stanice blíž k Ústí.


Obstrukce hnutí ANO. Krajské zastupitelstvo trvalo jen 9 minut

Plýtvání času zastupitelů, obstrukce a naschvály. Hnutí ANO se v době pandemické krize a stále platných vládních opatření domáhalo osobní účasti na jednání, což vedlo k přerušení schůze a jejímu odložení. Zastupitelé mají k dispozici moderní techniku pro vzdálenou komunikaci, nebyl tedy žádný problém, aby se jednání uskutečnilo online, tak jak bylo plánováno, a tak jak je to v době nepříznivé pandemické situace běžné.
Klub krajských zastupitelů hnutí ANO o tomto svém záměru dal vědět e-mailem ve čtvrtek (v 16:08), tedy po pracovní době, kdy dalšími dny byly svátky a navíc osobám, které nejsou ke změnám oprávněné. „Předpokládám, že kolegové z hnutí ANO dobře ví, že měli kontaktovat organizační oddělení a to v dostatečném předstihu. Proto vnímám kroky zastupitelů ANO jako nefér vůči ostatním zastupitelům a hejtmanovi.  Je navíc neodpovědné vynucovat si v době nepříznivé pandemické situace osobní účast tam, kde není nezbytně nutná,“ říká krajský zastupitel Michal Sláma. “Nejvíc mě mrzí, že ANO bylo informováno o těchto skutečnostech na pravidelném jednání hejtmana s předsedy zastupitelských klubů před zastupitelstvem, a přesto si trvali na svém, i když po volbách deklarovali, že budou konstruktivní opozicí,” říká 1. náměstek hejtmana Michal Kortyš.
Odkladem jednání zastupitelstva dojde i k odkladu schválení několika programových dotací v sociální oblasti, ale například i projednání volby přísedícího Krajského soudu, pobočky v Pardubicích. „Je štěstím, že mnoho aktivit je nyní utlumeno, jinak by takováto obstrukce mohla způsobit další problémy v řadě krajských institucí,“ upozorňuje Michal Sláma.
„Hnutí ANO slovy propaguje digitalizaci státního aparátu a je tak s podivem, že když přejdeme od marketingu k činům, hatí i sebemenší snahy o jeho zavedení,“ uzavírá Michal Sláma, který se musí, stejně jako všichni neuvolnění zastupitelé, pro každé jednání zastupitelstva uvolnit ze svých pracovních závazků.

 

I dobrovolníci mohou v online prostředí vyhořet

Regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje v rámci dalšího Dne otevřených dveří hostilo především online schůzky se zájemci o novou spolupráci i se stávajícími organizacemi a dobrovolníky, kteří potřebovali odborné poradenství. Své aktivity, úspěchy i problémy v posledním půlroce popsali také koordinátoři lokálních dobrovolnických center na společném virtuálním setkání, kterého se účastnil i krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Velká omezení a komplikace přinesla vládní opatření, kvůli nimž jsou zavřená zejména sociální pobytová zařízení, kde běžně dobrovolníci pomáhají a nyní se proto nemůžou svým činnostem věnovat tak, jako předtím. „Obecně ale můžeme říci, že v uplynulém období narostl zájem o dobrovolnictví. Ale uvědomujeme si, že dobrovolnictví je více než jakákoliv jiná činnost o mezilidském kontaktu, zájmu, sdílení času a zážitků a předávání podnětů,“ říká Pavel Šotola, „Nestačí jen přinést nákup seniorům, ale je potřeba si s nimi také popovídat, vyslechnout jejich obavy i radosti. Dětem ze znevýhodněných rodin nestačí jen zadat a zkontrolovat úkoly, ale také jim něco trpělivě vysvětlovat, chválit je za pokroky a podpořit je. Proto se ani nedivím, že pokud se některé činnosti přesunuly pouze do on-line prostředí, mohla část dobrovolníků takzvaně vyhořet,“ dodává radní.
„Velké počty dobrovolníků v kraji se zapojily v rámci pandemie do pomoci potřebným formou nákupů či organizací sbírek. Řada z nich také začala fungovat jako dobrovolní pomocníci v zařízeních sociální péče a nemocnicích. Pokračovali v doučování, výuce dětí cizinců, v organizaci sociálního šatníku, psaní dopisů, testování bezbariérovosti, převodu dokumentů do zvukové podoby pro nevidomé a podobně,“ vypočítává Kateřina Mužíková, koordinátorka Regionálního dobrovolnického centra Pardubického kraje provozovaného Koalicí nevládek Pardubicka.
Ráda slyším, co se v dalších organizacích osvědčilo, a co bychom mohli zkusit i my. Také mi regionální dobrovolnické centrum pomohlo při orientaci v platné legislativě při práci s dobrovolníky,“ hodnotí setkání v rámci Dne otevřených dveří Milena Prskavcová z Tyflocentra Pardubice. „Pokud myslíme rozvoj dobrovolnictví v naší zemi vážně, neobejdeme se bez koncepční spolupráce. Takto můžeme s dalšími koordinátory sdílet svoje aktivity, povzbuzovat se a inspirovat. Je kam se obrátit s dotazy na akreditace, žádosti o dotace i metodiku,“ vyzdvihuje význam regionálních dobrovolnických center Ivana Blehová z Farní charity Chrudim. „Velký dík patří Pardubickému kraji, především pak radnímu Pavlu Šotolovi, za velkou podporu věnovanou právě podpoře oblasti dobrovolnictví, jež umožňuje posouvat je dál," dodává Kateřina Mužíková.
 
Skupina CSG vykoupila od Tatravagónky podíl v DAKO-CZ a stala se stoprocentním vlastníkem firmy

TATRAVAGÓNKA a.s. prodala svůj 49procentní podíl ve společnosti DAKO-CZ, a.s. (DAKO-CZ) majoritnímu vlastníkovi, holdingu Czechoslovak Group (CSG), který doposavad ovládal 51 procent. CSG, průmyslově technologická skupina českého podnikatele Michala Strnada, se tak stala jediným vlastníkem společnosti, která vyvíjí a vyrábí brzdové systémy a komponenty pro kolejová vozidla a ve svém podniku v Třemošnici zaměstnává více než 500 lidí. Cenu transakce strany nezveřejnily.
DAKO-CZ patří v současnosti k nejúspěšnějším společnostem skupiny CSG. V roce 2020 dosáhly tržby 1,26 miliardy Kč a EBITDA je bezmála 300 miliónů Kč. O rok dříve společnost utržila 1,14 miliardy Kč a měla EBITDA 200 miliónů Kč. „Cenu transakce jsme se rozhodli nezveřejnit, ale byla kalkulována na principu násobků EBITDA a pohybuje se tedy v řádech stovek miliónů Kč. Jedná se optikou naší skupiny o velmi významnou akvizici,“ uvádí místopředseda představenstva CSG David Chour.
S prodejem menšinového podílu souvisí i změna v managementu společnosti: Z pozice CEO odchází Dagmar Matúšová, která se nově stala personální ředitelkou Tatravagónky. Do čela podniku nastupuje dosavadní provozní ředitel Lukáš Andrýsek.
Odchod Tatravagónky z DAKO-CZ vyplývá ze strategie vzájemných vztahů, na které se skupina CSG dohodla s akcionáři slovenské Tatravagónky. Ta je nejvýznamnějším evropským výrobcem nákladních vagonů se zhruba 30procentním podílem na evropském trhu. „Obě skupiny se chtějí v železničním průmyslu soustředit na svůj core business, kterým je pro CSG výroba brzdových systémů pro kolejová vozidla a pro Tatravagónku výroba nákladních vagonů. Odchodem z DAKO-CZ zároveň končí majetkové propojení mezi oběma firemními skupinami,“ uvedl David Chour a dodal, že CSG v současnosti nemá zájem o získání či budování vlastních kapacit v oblasti výroby vagonů.
Juraj Hudáč, generální ředitel Tatravagónky, uvádí: „Mezi DAKO-CZ a Tatravagónkou nadále panují vynikající obchodní vztahy. Počítáme s tím, že DAKO-CZ zůstane jedním z významných dodavatelů naší společnosti.“
DAKO-CZ je příkladem společnosti, která dokázala po roce 1989 zásadně změnit svou produktovou orientaci a postupně se propracovala do postavení celosvětově významného výrobce brzdových systémů a komponentů pro tramvaje, metro či železniční vozidla. Její produkty odebírají ze světových výrobců například Siemens, Stadler a Bombardier, z českých například Škoda Transportation.
V roce 2008 společnost ovládl český podnikatel Jaroslav Strnad vykoupením podílů od skupiny akcionářů. Později získal většinový podíl i v kopřivnické automobilce TATRA TRUCKS a založil skupinu CSG. V roce 2018 převedl Jaroslav Strnad vlastnictví CSG na syna Michala. Tatravagónka vstoupila do DAKO-CZ v roli menšinového akcionáře s 49procentním podílem na jaře 2014.

Pardubický kraj zabodoval v anketě Kraj mého srdce 2020 

V IX. ročníku ankety Kraj mého srdce 2020 Pardubický kraj uspěl. V kategorii Koně a koňské stezky získal stříbrnou medaili a oproti minulému ročníku si polepšil ve všech kategoriích. V absolutním srovnání se kraj umístil na šestém místě.
Cílem ankety Kraj mého srdce je zjistit a meziročně porovnat vývoj oblíbenosti krajů z pohledu návštěvníků a jejich volnočasových aktivit celkem v 8 kategoriích.
„Velmi mě potěšilo, že se Pardubický kraj ukázal jako region, která návštěvníky baví. Už poněkolikáté se potvrdilo, že si náš kraj lidé nejvíce spojují s koňmi. Do budoucna ale nesmíme zapomínat i na podporu dalších kategorií, protože rozhodně máme co nabídnout,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní zodpovědný za sport, cestovní ruch a majetek.
Vzhledem k současným pandemickým opatřením nemohlo vyhlášení výsledků letošního ročníku a předání cen vítězům proběhnout na původně plánovaném veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2021. Jakmile to situace dovolí, ceny vítězům jednotlivých kategorií předají pořadatelé ankety.
Nejvyšší počet hlasů získal Jihomoravský kraj, který zvítězil před Jihočeským a Moravskoslezským krajem.