Českotřebovský deník 98/2021 (8/4)   
Vysoká proočkovanost obyvatel v našem kraji
Na Českou Třebovou se nezapomnělo

V Pardubickém kraji bylo ke včerejšímu večeru proočkováno přes 81 tisíc dávek. V průměru se očkuje dva tisíce dávek denně, avšak v rámci krajských center je připravena kapacita až 4,5 tisíce. V návaznosti na avizované zvýšené dodávky v průběhu května připravuje kraj vytvoření dalších očkovacích míst v Pardubicích, Chrudimi, Hlinsku či České Třebové.
„Důležitou statistikou, kterou sledujeme, je proočkovanost obyvatel našeho kraje podle místa bydliště nikoliv podle dávek aplikovaných na území kraje. Jednotlivé regiony a města mají dlouhodobě přirozenou spádovost, která ovlivňuje také výběr očkovacího místa. Jedná se primárně o Hradec Králové, ale také ostatní sousední regiony a jejich zdravotnická zařízení, která jsou pro řadu lidí dlouhodobě spádová. Cekově se pohybujeme přibližně na 15 procentech očkovaných, kteří míří z našeho kraje do jiného regionu. Například 27 procent obyvatel Středočeského kraje míří za očkováním jinam, a to primárně do Prahy, kde pouze něco přes 70 procent vakcín bylo aplikováno u obyvatel hlavního města,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Pokud budeme nahlížet na proočkovanost touto optikou, tak je v našem kraji očkováno 117 obyvatel na tisíc obyvatel kraje. Mezi regiony bez fakultní nemocnice jsme druzí za Jihočeským krajem, který má 121,6. Určitou anomálií mezi regiony je Karlovarský kraj, který obdržel mimořádné dodávky ze zahraničí, ale také v rámci urychlení očkování z důvodu uzavřených okresů,“ vysvětlil hejtman.
K dnešnímu dni bylo do kraje dodáno 102 530 dávek vakcín. Průměrná denní kapacita je nyní přibližně dva tisíce očkovaných. Maximální kapacita v krajských centrech je až 4,5 tisíce denně. Stejnou kapacitou by mohli disponovat také praktičtí lékaři. „Jak již bylo avizováno, tak všechny dodávky od společnosti Astra Zeneca putují k praktickým lékařům. K tomu obdrží také 1 300 dávek vakcíny Moderna, která jim bude do budoucna dávána v celém rozsahu, jakmile bude dokončeno očkování druhou dávkou v našich očkovacích centrech. Vakcína od společnosti Pfizer bude i vzhledem k avizovaným počtům využívána pouze v očkovacích místech zřizovaných krajem, a to jak při nemocnicích akutní péče, tak v příspěvkových organizacích v následné péči,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
V tuto chvíli je v kraji vytvořeno 13 očkovacích center. Od května připravuje kraj vzhledem k avízu dodávek od společnosti Pfizer posílení o další očkovací místa. „Jednoznačně chceme posílit oblast Pardubic, kde jsme se domluvili se soukromými poskytovateli na poliklinice KOLF a v paláci Magnum v centru města, kde je velmi dobrá dopravní dostupnost. Dále chceme posílit Chrudim, kde vytvoříme vedle naší nemocnice druhé očkovací místo. Nově řešíme také Hlinsko, kde nám obyvatelé často migrují na Vysočinu a Českou Třebovou, která je společně s Ústím nad Orlicí souměstím s přibližně 35 tisíci obyvateli,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že každé z nových center se musí zavázat k minimální týdenní kapacitě 400 osob týdně.
 
Covid Report - Česká Třebová aktuální k 9. 4. 2021 7:59

Za čtvrtek přibylo 9 nových případů (ve středu 14) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 3 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let.  V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 153 případů ke včerejšku na 142 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 56; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.92 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1188. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1100.) jsme se posunutím o 88 příček zlepšili. Patříme mezi 19 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.


 

TERÉNNÍ PRACOVNÍCI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH JIŽ OČKOVÁNI.

Dnešním dnem byla zahájena registrace pracovníků v terénních sociálních službách do centrálního registračního systému pro očkování. Týká se přibližně 24 tisíc osob v České republice, kteří pomáhají zajistit péči mimo jiné o seniory, nemohoucí a další osoby, které zůstávají v doma, ale přitom využívají některou ze sociálních služeb zajišťovanou až přímo v místě jejich bydliště. V našem kraji  již bylo očkováno na 900 terénních pracovníků sociálních služeb, přitom v jiných krajích se teprve začíná s registrací. Považuji za velmi správné, že jsme právě tyto pracovníky nechali také prioritně chránit očkováním (tedy kdo chtěl) stejně jako v lednu zdravotníky včetně ambulantního sektoru. Právě oni mají logicky hodně osobních kontaktů při zajištění péče a mohli by tak být snadnými přenašeči koronaviru. Na tomto postupu se shodla odborná pracovní skupina pro očkování již před několika týdny a rozhodnutí bylo potvrzeno krajským hygienikem. Jde ve skutečnosti o nepřímou ochranu seniorů skrze pracovníky, kteří napomáhají s péčí. Jen bych rád dodal, že pouze 80 slotů denně z celkové stávající kapacity 2000 slotů v očkovacích centrech je užito pro prioritní profesní skupiny včetně krizové a kritické infrastruktury. Nyní dostalo termín příkladně 47 výpravčích na železničním koridoru, kteří zajišťují nepřetržitý provoz na prvním a druhém koridoru. Brzy bude dokončeno také očkování pomocných nezdravotnických profesí v nemocnicích, technický služeb, městských policistů, pracovníků správ vodovodů a kanalizací, technických služeb a zajištěno bude také očkování jednotek požární ochrany JPO II., JPO III. K tomu bylo dnes rozhodnuto o urychleném dokončení očkování učitelů kvůli otevření mateřských a základních škol. Pokračuje očkování věkových skupin. Praktičtí lékaři obdrží tento týden dle dohody část vakcíny Moderna, která není určena na druhé dávky již očkovaných osob.
Pro úplnost dodávám, že v našem kraji bylo aplikováno již tém
ěř 80 tisíc dávek a proočkovanost podle dat ÚZIS odpovídá průměru ČR. Na to že náš kraj nemá na svém území fakultní nebo vojenskou nemocnici řízenou státem, tak jde o velmi dobrý výsledek.


Výpadek elektřiny zapřičinil nadměrný dým nad krematoriem

Vážení občané, dnes po sedmé hodině ranní došlo dle sdělení společnosti ČEZ k poruše na vedení vysokého napětí, které zapříčinilo hodinu a půl trvající výpadek dodávky elektřiny v různých částech našeho města. Vzhledem ke skutečnosti, že k výpadku elektrického proudu došlo v průběhu kremačního procesu také v českotřebovském krematoriu, bylo možné zpozorovat nad budovou nadměrný dým. Za tuto mimořádnou skutečnost se obyvatelům dotčené oblasti omlouváme.
Od převzetí krematoria městskou společností Eko Bi s.r.o. došlo ke dvěma opravám kremační linky a razantnímu omezení počtu kremací, díky kterým jsou podobné události pouze výjimečnou situací za podobných havarijních okolností. 
Díky sociálním sítím se informace rozletěla po kraji a všiml si jí na webu také Orlický deník. Na podobné havárie zatím není krematorium připraveno, běžné výpadky jsou ohlašovány předem.  Je otázka, zda by situaci pomohl zvládnout  generátor, podobně jako v jiných na elektřině závislých provozech. Zařízení ovšem zdaleka není ve stálém provozu a náklady by byly velké.

Příměstský tábor: Vynálezy, které nám zpříjemnily život

Městské muzeum Česká Třebová bude v období letních prázdnin pořádat příměstský tábor s názvem Vynálezy, které nám usnadnily život. Tábor pro děti od ukončené 1. třídy do 12 let se uskuteční v termínu 12. – 17. července 2021. Náplní tábora bude seznámení dětí s řemesly, návštěvy zajímavých míst a muzeí v okolí České Třebové.  Cena je 1500,- a zahrnuje pojištění, programy, materiál, cestovné, obědy a svačiny. Přihláška a bližší informace na  www.mmct.cz.
Dotazy směřujte na mail sediva@mmct.cz.
Změna programu vyhrazena vzhledem k epidemiologické situaci a nařízením Vlády ČR.
 
O půlmaratonské tituly v Ostřešanech

Ostřešany u Pardubic budou v sobotu 10. dubna dějištěm mistrovství České republiky mužů a žen v půlmaratonu. Zejména závod mužů slibuje velmi zajímavou podívanou, při které nebude chybět ani jeden z loňských medailistů. Žhavou kandidátkou na ženské zlato bude Tereza Hrochová.
Startovní listina mužského mistrovského klání je vskutku nabitá. Kromě Jiřího Homoláče je v ní v podstatě kompletní domácí špička. Favoritem číslo jedna by měl být obhájce titulu Vít Pavlišta. Ten loni v Kostěnicích triumfoval v kvalitním čase 1:05:56 a šestým zlatem se dorovnal v dlouhodobých statistikách na Róberta Štefka. Nyní se může v jejich čele osamostatnit. Jeden primát už drží, když je s devíti cennými kovy historicky nejúspěšnějším běžcem tohoto šampionátu. Výbornou formu potvrdil také na konci minulého roku, když si v prosinci ve Valencii vylepšil svůj maratonský osobák na 2:15:35. „Letos jsem naběhal za poslední roky nejméně kilometrů, ale pár solidních tréninků se mi podařilo odběhnout. Byl bych spokojený s výkonem mezi 65 a 66 minutami. Startovní pole je podle očekávání nabité, takže favoritů na medaile je dost,“ uvedl obhájce zlata.
Vytrvaleckého matadora se opět pokusí potrápit další dva medailisté z posledního šampionátu. Dominik Sádlo si loni doběhl pro stříbro a Vladimír Marčík byl bronzový. Oba si zasloužili stupně vítězů časy pod 1:07. Pro Marčíka to bude první start po návratu z tréninkového kempu v Keni. Okruh kandidátů na cenné kovy je ovšem mnohem širší a černým koněm závodu by mohl být Jakub Zemaník. Svěřenec trenéra Vladimíra Černého dosud sbíral své největší úspěchy buď na dráze nebo v silničních závodech na 10 kilometrů. Však je také trojnásobným vítězem slavných Běchovic. Loni si pak v Ústí nad Labem odbyl svou premiéru na půlmaratonské distanci a byl z toho velmi solidní čas 1:07:27, a tak se s ním v boji o pódium musí také počítat. „Od Běchovic jsem nezávodil, takže vůbec nemám představu o aktuální formě. Nicméně příprava šla v posledních měsících dobře. Mým cílem je se poprat o nejvyšší příčky. Největším favoritem je pro mě Vítek Pavlišta,“ dodává reprezentant vítkovické atletiky.
Účastník maratonského závodu na olympijských hrách v Londýně 2012 Jan Kreisinger se sice již nenachází v takové běžecké formě jako dříve, nicméně také on může výrazně promluvit do konečného pořadí. V minulosti už tento šampionát dvakrát opanoval. Na bronzový úspěch z roku 2017 se pokusí navázat Jan Kohut, jenž loni skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.
V závodě žen papírové předpoklady jasně favorizují plzeňskou Terezu Hrochovou. Ta loni skončila na třetím místě za Marcelou Joglovou a Vendulou Frintovou. Obě však následně porazila na říjnovém mistrovství světa v polské Gdyni, kde si zaběhla velký osobní rekord 1:12:13 a je tak dost pravděpodobné, že by mohla zopakovat svůj mistrovský triumf z roku 2019. Otázkou je, v jakém času to zvládne, jelikož bude jen těžko hledat rovnocennou soupeřku. Výkonnostně jsou jí nejblíže oddílová kolegyně Hana Homolková, loni pátá Barbora Jíšová a vrchařská specialistka Adéla Stránská.

Hrochův Týnec dokončuje opravu spodního patra zámku

Jedním z historických měst v našem kraji je i Hrochův Týnec. Přibližně 300 let starý zámek, bývalý letohrádek premonstrátů převzalo v roce 2010 od státu město v poměrně zbídačeném stavu po dětském domově a diagnostickém ústavu. Vloni se s dotací téměř 10 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj pustilo do první etapy rekonstrukce. Ta se nyní chýlí ke svému závěru.
Starosta Hrochova Týnce Petr Schejbal představil náměstku hejtmana Pardubického kraje Romanu Línkovi, který má na starosti také památkovou péči, jak projekt obnovy pokročil od loňské návštěvy.
„Máme radost, že jsou stavební práce hotové a můžeme připravovat na otevření nové prostory knihovny a výstavních a společenských sálů. Potřebujeme ještě získat prostředky na repasi či výměnu starých oken, ale to bude až v další etapě,“ uvedl Petr Schejbal.
Pardubický kraj pomáhá památkám v kraji svými dotačními tituly, které jsou nyní značně omezené.
„Tady jsme se v minulosti podíleli na opravě historických bran do zámku a na rekonstrukci stropní konstrukce. Nyní mám radost, že vidím z krajské dotace krásně repasované historické dveře do zadního traktu zámku. V rámci celku to jsou sice drobnosti, ale i ty dotvářejí celkových dojem,“ konstatoval Roman Línek.
Zámek má uvnitř čtyři obyvatelná patra. Reprezentativní místnosti jsou dochované v prvním patře s historickým dřevěným ostěním i štukovými stropy.
Přízemí by se mělo slavnostně otevřít v průběhu června, pokud to situace dovolí. Další patra zůstanou zatím uzavřená.
Veřejnost zde může využívat  také rozsáhlý park, který město neustále vylepšuje.