Stříbro a zkušenosti získané na MS v Abu Dhabi               
Když jsme v lednovém čísle Českotřebovského zpravodaje psali o tom, že DSC GYM chce navázat na úspěšný rok 2020, netušili jsme, že covidová pandemie posune možnost změřit síly a boj o medaile o další tři měsíce. Nemusím zdůrazňovat, jak náročná je individuální příprava na tento bojový sport, když nemáte možnost poměřit své síly se soupeři.  Zúčastnit se velkého, natož světového turnaje, vyžaduje v této situaci velkou odvahu. I přes značnou finanční náročnost a velmi přísná proticovidová opatření se Třebováci , jako jediní z Česka, vydali na Mistrovství světa do Abu Dhabi.
Tento rozlohou největší stát a hlavní město Spojených arabských emirátů, hostil ve dnech 7. – 9. dubna Mistrovství světa v brazilském jiu jitsu.  Po zvážení šancí uspět na turnaji  byli, po konzultaci s trenérem Lukášem Jandou, vysláni do Perského zálivu  tři zápasníci.  
Michal Vebr – modré pásy do váhy - 85 kg (43let),
Tadeáš Smejkal – hnědé pásy do váhy -75kg (21let) 
Jan Broulík – fialové pásy do váhy – 85kg(21let).
Bazén  na střeše slouží hlavně k relaxaci - vpravo posilovna hotelu
Bezprostředně po návratu z mistrovství světa se s námi účastníci výpravy podělili o své osobní dojmy. Pro Tadeáše Smejkala se účastí na tomto mistrovstvím světa splnil jeho vytoužený sen. Jak nám prozradil, byl to velmi náročný turnaj, ve kterém se sešla světová elita. „Těšili jsme se, že zbude kromě zápolení i dostatek času na prohlídku unikátní architektury města, ale opak byl pravdou. V životě jsme nezažili taková priticovidová opatření, jako v Emirátech. Ta začala po přistání v Dubaji prvním testováním na letišti a pokračovala každodenním testování na hotelu. Než přišly negativní výsledky prvního testu, nesměli jsme první den opustit pokoj a jídlo nám nosila hotelová služba. Pro přípravu na zápasy jsme v Centrhotelu Robana využívali  posilovnu a střešní bazén, z jehož ochozu byl úchvatný pohled na mrakodrapy. Přesto, že bylo o nás dobře postaráno, připadali jsme si jako ve zlaté kleci. Opustit hotel na vlastní pěst, znamenalo vystavit se velkým problémům a pokutě, takže po této stránce nám nebylo co závidět“.
Centrum Abú Dabhi
Nejúspěšnější člen výpravy Michal Vebr si vzal za úkol shromáždit pro připravovaný dokument co nejvíce fotografického a filmového materiálu. I to bylo díky přísné izolaci a omezenému pohybu dost náročné. Při otázce, jaké si přivezl dojmy z turnaje na MS, řekl: „Při přemisťování do Jiu – jitsu Areny jsme využívali hotelový mikrobus a do haly pořadatelé vpustili jen omezený počet účastníků. Borce, který právě zápasil, směl doprovázet pouze trenér, nebo jeho určený zástupce, takže fandění od kolegů nepřipadalo v úvahu. A nad tím vším bděli přísní pořadatelé a všudypřítomné kamery. Mistrovství světa v Abu Dhabi bylo pro mne obrovským zážitkem, který byl navíc umocněný získanou medailí. Nikdy nezapomenu na zájem televize, na světla reflektorů i na Šejky, kteří předávali cenné kovy v Areně Jiu-Jitsu, postavené speciálně jen pro tento sport.  A při této příležitosti bych si rád posteskl. Srovnám-li, kolik prostoru zde věnují propagaci Mistrovství světa, zatím co u nás nenajdete ve sdělovacích prostředcích ani zmínku, natož, že se ho zúčastnili Češi. Naproti tomu mne velmi potěšilo, že při zpátečním letu z Dubaje nás oslovili krajané, vracející se z dovolené,  kteří projevili nevšední zájem o naše zápasy i o průběh celého turnaje“.
Po covidových testech trénink v hotelu (vlevo)  a v hotelovém bazénu (vpravo)
 V závěru článku přinášíme poznatky a závěry Trenéra Lukáše Jandy, který sice na Mistrovství světa neodletěl, ale turnaj průběžně sledoval na internetu a facebooku. Jeho pohled na světový šampionát se tentokrát zaměřil především na hodnocení výkonů Třebováků. Z jeho slov vybíráme: „Jak již bylo v úvodu řečeno, na tento obrovský celosvětový turnaj jsme vyslali tři zápasníky. Jako první nastoupil do turnaje Michal Vebr, kterému los vybral za soupeře Francouze žijícího v Dubaji. Souboj Michal ukončil během 90 vteřin škrtící technikou a donutil soupeře se vzdát. Ve finálovém souboji narazil na ruského zápasníka. Oba borci se vydali ze všech sil, ale šťastnějším byl Rus, který zvítězil na body.  Michal si tak do Třebové odváží stříbrnou medaili. Na druhý den byl vylosován pavouk soubojů v kategorii fialových pásů. Ke svému zápasu nastoupil skvěle připravený Jan Broulík, ale bohužel na tatami může vyhrát jen jeden. Honza podlehl na body a z MS si odváží pouze 13.místo. Poslední den byl ve znamení soubojů hnědých pásů a ke svému zápasu nastoupil Tadeáš Smejkal. Byl odhodlán dovézt si nejcennější trofej a tou byla zlatá medaile MS ABU DHABI PROFESIONAL. Bohužel podlehl brazilskému zápasníkovi ve druhém zápase na škrtící techniku a sen o zlatu se rozplynul.
Stříbrná medaile Michala Vebra a vpravo Michal Vebr - její nositel
Byla zde ještě šance bojovat o bronz, ale zklamaný a psychicky nalomený Tadeáš prohrál s Kolumbijcem na body 4:3 a obsadil tak celkově solidní 7. místo. Přesto, že jsme měli cíle vyšší, nemohu MS v Emirátech hodnotit jinak než kladně. Naše účast a dovezená medaile svědčí o kvalitní, byť nelehké individuální přípravě. Získali jsme také mnoho nových a cenných zkušeností. Klukům chci  touto cestou vyjádřit úctu a respekt a především jim poděkovat za reprezentaci České republiky  a oddílu  DSC GYM Česká Třebová. Další velký dík patří všem sponzorům, kteří se nemalou mírou podíleli na zdárném průběhu výpravy do Abu Dhabi.  Věřím, že tato první stříbrná medaile z MS BJJ, bude velkou motivací pro klub i do budoucna.“  Milan Michalski a Lukáš Janda

Předávání medailí

Dezinfekční rám před vstupem do tělocvičny - Tadeáš Smejkal s akreditační kartou

Soutěžilo se na 7 tatami

Hotelový autobus a  slavnostní osvětlení arény při finále


Fotografie z televizního přenosu zápasu Michala Vebra