Dětská opera Budulínek měla premiéru  před 15 lety         
Představení dětské opěry Budulínek, zorganizované českotřebovskou zhuškou  v KC mělo dvě části. 
V první polovině večera byl zaplněný sál svědkem pěveckého koncertu vysoké úrovně, ve kterém se prezentoval především pěvecký sbor SPgŠ Litomyšl KOS se sbormistrem Milanem Motlem a s klavírním doprovodem Roberta Mimry dále vystoupili jako sólisté  Jakub Kettner (baryton) a Miloslav Pelikán ( tenor). Oba sólisty jsme pak mohli vidět v dospělých rolích v operním představení.   
Druhou částí večera byla nová opera.
Klasickou pohádku  připravili  jako dětskou operu Robert Mimra (Hudba), Jaromír Šlemr (libreto) v režii Václava Horáka. Scéna Libuše Neradová. Na výrobě zajímavé scény obsahující např. "hrající"  strom či pařez se podíleli: Alice Zumrová, Pavel Flídr, Václav Bartoš a Robert Mimra, kostýmy Petra Švichká a Veronika Lolková, Choreografie Jana Farníková a Aloisie Štarmanová,  líčení Marta Demelová.  Hudební nastudování Petra Helebrandová, Milada Hamplová, Jana Hnátová, Eva Šejnohová, Milan Motl, Bohuslav Mimra a Robert Mimra.  
Operu doprovodil (za domečkem  schovaný) komorní soubor učitelů ZUŠ Česká Třebová a Ústí nad Orlicí ve složení Josef Kněžek (flétna), Milan Špičák (klarinet), Jitka Nováková (housle a tamtam), Petr Skalický (kytara), Jarmila Holcová (bicí a klávesy), Robert Mimra (klavír), dirigoval Bohuslav Mimra. sbory zpíval dětský pěvecký sbor Kajetánek ZUŠ Česká Třebová a dívčí sekce sboru KOS SPgŠ Litomyšl.
Role hlavních protagonistů pro operu byly některé role připraveny ve dvou alternacích.Postavu Budulínka tak vytvořily Jitka Nováková a Natálie Pecháčková, Lišku Kateřina Mülhanslová a Martina Houdová. Při premiéře opery se během přestávky vystřídali oba alternující herci. To proto, že se zatím konalo jen jediné představení. V dalších rolích se představili: Hana Bauerová (maminka), Miloslav Pelikán (tatínek), Jakub Kettner (myslivec), Tereza Mülhanslová (Hafan), Michaela Lakatošová (Mourek), Zuzana Lakatošová (Kohout),   Party zajíčků a liščat zpívaly Hana Jarešová, Andrea Bumbálková, Veronika Voleská a Barbora Maršíková, a jejich role tančily Kristýna Hamplová a Jana Mimrová. Podobně byly rozděleny také role myšek, které na jevišti tančily Eliška Glaserová, Alena Stachová, Kateřina Duspivová, Barbora Hermanová, Simona Kolářová a Lucie Svítilová a jejich pěvecké party zpívali:  Lenka Ráčková, Veronika Krátká, Veronika Pluhařová, Žaneta Chrastinová, Nikola Simonová a Jan Friš.   Činoherní vstupy připravila Markéta Světlíková. V rolích Alenky a Jirky se představili Evelína Minářová a Lukáš Barvínek, v roli Strýčka pak člen DS Hýbl Miloš Němec.
Premiéra opery byla velkou událostí, diváci ocenili vynikající pěvecké výkony sólistů, sboru i taneční výstupy. Na závěr se představil jak režisér Václav Horák a autor libreta Jaromír Šlemr. Realizace díla byla složitým úkolem, na jeho splnění se podílel široký kolektiv, odvedl nadlidskou práci, která by si zasluhovala více než jedinou premiéru. Bohužel k tomu však nedošlo, zůstalo u této jedné premiéry v dubnu 2016.  (mm)