Historická pivní etiketa                        
Na internetových aukcích  se běžně objevuje několik typů pivních etiket, pocházejících z bývalého českotřebovského pivovaru. Ve většině případů se jedná o nepoužité etikety tzv. socialistické, pocházející z doby před zrušením pivovaru (tedy z doby před rokem 1971), bývají však zde také ke koupi etikety sudové,  které jsou zřejmě data staršího a lepily  se na sudy se zlatavým mokem. Tyto etikety byly náhodnými návštěvníky již opuštěného pivovaru, později sodovkárny, v době demolice objektu, v roce 1985, nalezeny v podkroví budovy a zachráněny.  Sám jsem tam v té době půdy pivovaru  prolézal, po etiketách šlapal a několik jich také donesl. Vím tedy z vlastní zkušenosti, že zbylé zásoby etiket  tam zůstaly. Dalším typem jsou etikety na láhve, pocházející  ze stáčírny piva Stanislava Novotného v Litomyšlské ulici čp. 108 (restaurace Beseda). Tyto jsou již z doby poměrně dávné, pochází z meziválečného období. Opět pochází z podkroví, tentokrát domu  čp. 108. Byly tam rozesety po podlaze celé půdy  a druhou polovinu podkroví zabírala vrstva starých pivních lahví, zbylá zásoba ze stáčírny. Zde byl jejich sklad. Dodnes sběratelé lahví vzpomínají, kterak trávili hodiny na půdě a hromady přebírali a nalezenými úlovky plnili svá auta. Stanislav Novotný totiž používal k plnění také pivní láhve z jiných pivovarů, s litými názvy pivovarů, na jejichž hrdla své etikety lepil. Proto se  v té zaprášené hromadě lahví na půdě  daly najít opravdové skvosty.
V závěru měsíce března 2021 se však na jedné internetové aukci objevila skutečná „perla“ mezi etiketami, ve Třebové dosud neznámá. Jedná se o pivní etiketu, pocházející z doby otevření českotřebovského pivovaru, tedy z období po roce 1872.  Nikdo z pamětníků a příznivců českotřebovského pivovaru asi netušil, že v této době již podnik měl vlastní etikety.
Jedná se o oválnou etiketu, opatřenou českoněmeckým textem, vytištěnou v kombinaci červené, modré, zlaté a zelené barvy. Okraje jsou lemovány dvojjazyčným označením výrobce: „SPOLEČNÝ PIVOVAR SE SLADOVNOU ČESKÁ TŘEBOVÁ.  -  AKTIEN. BRAUEREI UND MÄLZEREI BÖHM. TRÜBAU.“ Okraje etikety  zdobí chmelové šišky s listy, vytištěné v zelené barvě. Jedná se o etiketu z tradičního výrobku místního pivovaru, piva Březňák. Její střed zdobí zlatě provedené  medaile, které podnik, pravděpodobně  na výstavách získal. Vytištěna byla u známé tiskařské firmy Theodora Böhma v Novém městě nad Metují, která se mimo jiné zabývala vydáváním pohlednic a tiskem obchodních tiskopisů a reklamních materiálů. O stáří etikety vypovídá název pivovaru. Společným byl totiž v době svého vzniku. Podnik měl též svoji vlastní akcii. V pozdějších letech již v názvu firmy vidíme jména dalších majitelů ( Matěj Brejcha, Karel Kestřánek & Jindřich Gassberger, Karel Lom a synové).  Etiketa, ač nebyla v dobrém stavu (nejspíš také půdní nález, možná jediná zapomenutá na půdě zdejšího pivovaru) vzbudila na aukci velký zájem sběratelů. Celkem na ni přihazovalo dvanáct zájemců a prodala se za rekordních 16 200,- Kč.
Martin Šebela