Týden s hudbou on-line 5. - 11. dubna 2021                       
Ch. Gounod: Faust (zdroj Metropolitan Opera New York)
 
Pondělí 5. dubna 2021

Pražský komorní balet zařadil na Mall.tv dokument o Pavlu Šmokovi. K zhlédnutí bude do konce dubna.
Na webu Severočeské filharmonie Teplice byl zařazen záznam dalšího komorního online koncertu z minulého týdne. Poslechnout si můžete Smyčcový kvartet g moll, op. 27 Edvarda Griega a Smyčcový kvartet č. 6 F dur, op. 82 Antonia Bazziniho. Účinkují Zdeněk Ferenc, Irena Dietzová, Pavel Beran a Olga Baroš.
Na YouTube byla zveřejněna nahrávka 644. úterku Umělecké besedy z kostela svatého Vavřince v Praze na Újezdě. V programu ze skladeb pro violoncello a klavír účinkovali Eduard Šístek a Barbora K. Sejáková. Zazněla díla Luboše Sluky, Klementa Slavického, Lukáše Matouška a Petra Ebena.
Drážďanská Semperoper zveřejní záznam Kouzelné flétny Wolfganga Amadea Mozarta. Stream bude možné sledovat na webu divadla.
Německý symfonický orchestr Berlin zveřejnil nahrávku Händelova Mesiáše se sólisty Louise Alder, Magdalenou Koženou, Timem Meadem, Allanem Clayton a Florianem Boeschem. Provedení řídí Robin Ticcati.
ČT Art bude od 20:15 vysílat závěrečný koncert festivalu Janáček Brno 2020, kde vystoupil Jakub Hrůša a Bamberští symfonikové se skladbami Leoše Janáčka a Richarda Strausse.
Na tento týden si pro nás newyorská Metropolitní opera připravila cyklus nočních streamů nazvaný From Page to Stage. Prvním dílem této série bude opera Charlese Gounoda Faust. V záznamu z 10. prosince 2011 s dirigentem Yannickem Nézet-Séguinem účinkují Marina Poplavskaya, Jonas Kaufmann a René Pape. Streamování každé opery v rámci cyklu Nightly Opera Streams trvá pravidelně 23 hodin, od 19:30 místního času (EDT) až do 18:30 hodin druhého dne. Český divák tak může operu sledovat po celý následující den od 0:30 hodin ráno.
 
Úterý 6. dubna 2021

Německý symfonický orchestr Berlín s dirigentem Johannesem Zurlem uvedou od 20:03 hodin rozhlasový koncert. Na programu jsou díla Marcela Mihaloviciho, George Antheila, Szymona Lakse, Igora Stravinského a Jacquese Iberta.  
Curtisův hudební institut ve Philadephii uvede koncert violoncellisty Francise Carra. Uvede skladby J. S. Bacha a Alfreda Carla Piattiho.
Od dnešní v noci si můžeme z MET poslechnout operu Giuseppe Verdiho Rigoletto. Účinkují Christiane Eda-Pierre, Isola Jones, Luciano Pavarotti, Louis Quilic a Ara Berberian. Záznam ze dne 15. prosince 1981 řídil James Levine.
 
Středa 7. dubna 2021

Londýnský Royal Philharmonic Orchestra uvede se svým dirigentem Duncanem Riddelem online koncert z děl Wolfganga Amadea Mozarta (Koncertantní symfonie a Symfonie č. 40 g moll) a guadeloupského rodáka, Mozartova současníka Josepha Bologne Chevalier de Saint-Georges (předehra k opeře Anonymní milenec).
Na ČT Art si od 20:15 můžete poslechnout dokument Michala Kubala Štefan Margita z roku 2017.
Opera Petra Iljiče Čajkovského Eugen Oněgin v podání Anny Netrebko, Eleny Maximovy, Alexeye Dolgova, Petera Matteie a Štefana Kocána uslyšíme dnes v noci z New Yorku. Záznam s dirigentem Robinem Ticciatim byl pořízen 22. dubna 2017.
 
Čtvrtek 8. dubna 2021

Česká filharmonie uspořádá u příležitosti Mezinárodního dne Romů od 20:15 koncert nazvaný Kamav tut. V sále pražské La Fabriky vystoupí Ida Kelarová se svojí kapelou Jazz Famelija a dětský pěvecký sbor Čhavorenge spolu s hudebníky České a České studentské filharmonie, aby společně oslavili Mezinárodní den Romů. Hosty večera budou také mladí romští hudebníci: klavírista Radek Bagár a kytarista Milan Angelo Novák. Koncert živě vysílá ČT art a bude též streamován na webu České filharmonie a na Facebooku.
Janáčkova filharmonie Ostrava chystá s rumunským dirigentem Gabrielem Bebeselou online koncert z děl Bély Bartóka (Rumunské tance), Maurice Ravela (Náhrobek Couperinův) a Astora Piazzolly (Čtvero ročních dob v Buenos Aires, sólistka Leticia Moreno).
Státní filharmonie Košice chystá s dirigentem Janem Kučerou koncert z děl Jana Kučery (Meditace na starou píseň), Richarda Strausse (Hobojový koncert, sólista Matúš Veľas) a Igora Stravinského (Svěcení jara).
Orchestre National de Lille s dirigentem Elimem Chanem bude od 20:00 streamovat koncert z děl Maurice Ravela (Koncert pro klavír a orchestr G dur, sólistka Alice Sara Ott) a Ludwiga van Beethovena (Symfonie č. 2D dur, op. 36).
Londýnský Royal Philharmonic Orchestra uvede s dirigentem Vasilijem Petrenkem streamovaný koncert z děl C. M. von Webera (předehra Euryanthe), H. Villa-Lobose (Fantasia pro saxofon a orchestr, sólistka Jess Gillan) a Johannese Brahmse (Symfonie č. 4 e moll, op. 96).
Na ČT Art si v 0:20 můžete poslechnout záznam loňského prvomájového koncertu Berlínských filharmoniků s dirigentem Kirillem Petrenkem. Na programu je komorní verze Symfonie č. 4 G dur Gustava Mahlera, Adagio Samuela Barbera a Ramifications György Ligetiho.
Opera Francesca da Rimini Riccarda Zandonaie bude dnes vysílána z newyorské MET. S dirigentem Jamesem Levinem dne 7. dubna 1984 účinkovali Renata Scotto, Plácido Domingo a Cornell MacNeil.
 
Pátek 9. dubna 2021

Curtisův hudební institut ve Philadephii uvede v rámci série studentských recitálů koncert houslistky Haram Kim. Na programu jsou kompozice Sergeje Prokofjeva, Eugėne Ysaÿe, Henryka Wienawskiho a Fritze Kreislera.
Na serveru Operavision si od 19:00 můžete poslechnout záznam opery Claude Debussyho Pelléas a Melisanda v inscenaci Opery Lille. Záznam bude k dispozici do 9. října tohoto roku.
Páteční večer z New Yorku bude patřit opeře Nos Dmitrije Šostakoviče. Účinkují Andrey Popov, Alexander Lewis a Paulo Szot. Záznam s dirigentem Pavlem Smelkovem byl pořízen 26. října 2013.
Sobota 10. dubna 2021
Státní opera Banská Bystrica bude od 19:00 hodin vysílat operetu Franze Lehára Země úsměvů.
Německý symfonický orchestr Berlín s dirigentem Jamesem Conlenem vysílá od 20:03 rozhlasový koncert s díly Wolfganga Amadea Mozarta a Dmitrije Šostakoviče.
Na ČT Art si od 2015 můžete poslechnout balet Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie v choreografii Johna Cranka v nastudování Stuttgartského baletu.