Týden s hudbou on-line  12. - 16 dubna
 
Pondělí 12. dubna 2021

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravuje od 20:00 koncert ze Studia 1 s dirigentem Vojtěchem Spurným. Program zahájí předehra k opeře Acis a Galatea Georga Friedricha Händela v instrumentaci Wolfganga Amadea Mozarta, následovaný Händelovou Suitou in D pro trubku a orchestr HWV 341 (sólista Jiří Houdek), Koncertem pro trubku a orchestr B dur Antonia Vivaldiho (s týmž sólistou) a na závěr zazní Mozartův Koncert pro klarinet a orchestr A dur K 622 (sólistka Anna Paulová zahraje koncert na basetový klarinet). Videopřenos bude možné sledovat na Facebooku a webu SOČRu.
Vídeňská Státní opera bude od 19:00 streamovat operu Giacoma Pucciniho Tosca.
Na ČT Art si od 20:15 můžete poslechnout záznam opery Giacoma Pucciniho Turandot v incenaci newyorské Metropolitní opery z roku 2016. Účinkují A. Hartig, M. Berti, A. Tsymbalyuk, D. Croft, T. Stevenson, E. Valdes, D. Crawford a další. Režie a výprava F. Zeffirelli. Sbor a orchestr Metropolitní opery řídí P. Carignani.
Další týdenní cyklus nočních streamů z New Yorku byl nazván Once Upon a Time. Prvním zařazeným dílem bude opera Cendrillon Julese Masseneta. V záznamu ze dne 28. dubna 2018 s dirigentem Bertrandem de Billy účinkují Kathleen Kim, Joyce DiDonato, Alice Coote, Stephanie Blythe a Laurent Naouri. Streamování každé opery v rámci cyklu Nightly Opera Streams trvá pravidelně 23 hodin, od 19:30 místního času (EDT) až do 18:30 hodin druhého dne. Český divák tak může operu sledovat po celý následující den od 0:30 hodin ráno.
 
Úterý 13. dubna 2021

Umělecká beseda pořádá od 19:00 svůj 645. úterek. Jako sólista vystoupí Hanuš Bartoň. Na programu jsou skladby Miroslava Pudláka (Passacaglia pro klavír – premiéra), Hanuše Bartoně (8 etud pro klavír – premiéra) a Jana Ladislava Dusíka (Sonáta pro klavír Es dur, op. 44).
Dnes v noci z New Yorku uslyšíme dvě kratší opery. Jako první zazní Jolanta Petra Iljiče Čajkovského a poté Modrovousův hrad Bély Bartóka. V opeře Iolanta učinkují Anna Netrebko a Piotr Beczała, v Modrovousově hradu pak Nadja Michael a Mikhail Petrenko. Provedení ze záznamu dne 14. února 2015 řídil Valerij Gergijev.
Curtisův hudební institut ve Philadephii v rámci série studentských recitálů odvysílá absolventský koncert violistky Cary Pogossian s díly Atara Arada, Paula Hindemitha, Johanna Sebastiana Bacha a György Kurtága.
 
Středa 14. dubna 2021

Česká filharmonie s Jakubem Hrůšou na dnešní večer od 20:00 chystá druhý koncert z cyklu Jarní hvězdy. Dnes zazní Koncert pro housle a orchestr č. 3 h moll, op. 61 Camille Augusta Saint-Saënse (sólistkou je gruzínská houslistka Lisa Batiashvili), Variace na Haydnovo téma, op. 59A Johanese Brahmse a Symfonické variace, op. 78 Antonína Dvořáka. Koncert přenáší Česká televize.
Na Českém rozhlasu D dur si můžete od 20:00 poslechnout záznam pondělního koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Vojtěchem Spurným a sólisty Jiřím Houdkem a Annou Paulovou.
Státní opera Banská Bystrica uvede od 19:00 online koncert Pocta Lehárovi.
Dnešní noc z New Yorku je vyhrazena opeře Kouzelná flétna Wolfganga Amadea Mozarta. V záznamu ze dne 14. října 2015 s dirigentem Jamesem Levinem účinkují Golda Schultz, Kathryn Lewek, Charles Castronovo, Markus Werba a René Pape.
London Philharmonic Orchestra s dirigentem Markem Elderem chystá od 22:00 SEČ online koncert na Marquee.tv z děl českých skladatelů. Nejprve zazní Žárlivost Leoše Janáčka následována symfonickou básní Holoubek a Violoncellovým koncertem h moll, op. 99 Antonína Dvořáka se sólistou Stevenem Isserlisem.
 
Čtvrtek 15. dubna 2021

Severočeská filharmonie Teplice se rozhodla vždy každý čtvrtek od 18:00 zveřejnit nový online koncert.
Filharmonie Brno uvede od 20:00 streamovaný koncert s dirigentem Dennisem Russelem Daviesem. Zazní Symfonie č. 2 D dur, op. 73 Johannese Brahmse a česká premiéra Symfonie č. 2 Phillippa Glasse. O pauze koncertu si můžete poslechnout rozhovor Dennise Russela Daviese se skladatelem Philippem Glassem.
Státní filharmonie Košice s dirigentem Martinem Leginem bude od 19:00 streamovat koncert děl  Edvarda Griega (Peer Gynt – suita ze scénické hudby č. 2) a Antonína Dvořáka (Symfonie č. 8 G dur).
Londýnský Royal Philharmonic Orchestra s dirigentem Vasilem Petrenkem chystá od 20:30 SEČ streamovaný koncert z děl Ludwiga van Beethovena (předehra Král Štěpán, Symfonie č. 5 c moll) a Petra Iljiče Čajkovského (Koncert pro housle a orchestr D dur, sólistka Nicola Benedetti).
Manchesterský Orchestr Halle od 1:00 SEČ zpřístupní koncert z děl Clauda Debussyho (Prélude à l’après-midi d’un faune), Sergeje Rachmaninova (Variace na Paganiniho téma, sólista Stephen Hough) a premiéru Symfonie č. 2 Huwa Watkinse.
Čtvrteční večerní program na ČT Art uvede zajímavé dokumenty. Nejprve od 20:15 Coco Chanel & Igor Stravinskij (2009) vysílaný k nedávnému padesátému výročí úmrtí tohoto skladatele, od 22:10 portrét popartového umělce Victora Vasarelyho (2018) a od 23:05 dokument o Georgi Gershwinovi (2018).
Čtvrtý noční stream z MET patří opeře Hansel und Gretel (Jeníček a Mařenka) Engelberta Humperdicka. Pod taktovkou Thomase Fultona účinkovali Judith Blegen, Frederica von Stade, Jean Kraft, Rosalind Elias Michael Devlin. Záznam byl pořízen 25. prosince 1982.
 
Pátek 16. dubna 2021

Slovenská filharmonie od 19:00 s dirigentem Danielem Raiskinem připravuje online koncert. Zazní Musica serena pro smyčcový orchestr lotyšského skladatele Pēterise Vaskse, Fantazie pro housle a orchestr, op. 7 Eugena Suchoně a Symfonie č. 2 – Čtyři temperamenty, op. 16 Carla Nielsena.
Skotský národní orchestr chystá od 20:30 SEČ stream v rámci cyklu Digital Season. Zazní díla Miečislava Weinberga (Rapsodie na moravská témata), Karola Szymanowského (Koncert pro housle a orchestr č. 1, sólistka Nicola Benedetti) a Andrzeje Panufnika (Sinfonia Sacra).

Kdy bude Smetanova Litomyšl? V létě, říkají pořadatelé! 

Národní festival Smetanova Litomyšl představuje své plány na 63. ročník a s nimi i přehled připravovaných pořadů. Na přesné termíny si návštěvníci ještě chvíli počkají. „Stále pevně věříme, že se letošní Smetanova Litomyšl uskuteční. Připraveny máme dvě termínové varianty, první v tradičním období od 10. června do 6. července a pozdější, zkrácenou, od 1. do 11. července,“ říká ředitel festivalu Jan Pikna. V obou se počítá i s operními inscenacemi a velkými orchestrálními koncerty. Festival pochopitelně hodlá dostát všem hygienickým požadavkům, a zajistit tak návštěvníkům i účinkujícím bezpečnou návštěvu, s čímž už má ostatně své zkušenosti. „Minulý rok jsme si ověřili, že Smetanova Litomyšl je, ač zralá dáma, celkem pružná a na překotný vývoj umí pohotově reagovat,” dodává Pikna s úsměvem.
Klíče od domova
„Podtitulem 63. ročníku festivalu jsou Klíče od domova. Vnímáme je jako symbol, jako pouto k místu, které je každému člověku tím nejposvátnějším,” nechává návštěvníky do kořenů dramaturgie nahlédnout umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský a svůj záměr představuje hned na konkrétní skladbě. „Myslím si, že kompozicí, která pro nás Čechy tyto hodnoty symbolizuje opravdu reprezentativně, je Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast, který zazní na festivalu hned dvakrát. V podání České filharmonie a také v úpravě pro čtyřruční klavír.” A nejen Smetanou se může program pyšnit. Nabízí mnohé další hudební lahůdky a výkony špičkových umělců: koncert fenomenálního pěvce Charlese Castronova, dále například Pavel Haas Quartetu, Adama Plachetky či Collegia 1704. Divadla přivezou Bernsteinovu West Side Story, Dvořákovu Rusalku, Smetanovu Hubičku nebo třeba Mozartovu Figarovu svatbu.
Zahrady a výtvarná Litomyšl
Na své návštěvníky myslí i volně přístupná doprovodná scéna Festivalové zahrady. „V letošním roce jsme se rozhodli navázat na koncept podvečerních koncertů v trávnících a jejich nabídku jsme ještě rozšířili,” vypráví dramaturgyně zahrad Petra Soukupová. Zve na Anetu Langerovou, Novoměstskou filharmonii, Východočeský akademický orchestr nebo kapelu Jelen. „Celodenní víkendové programy připravujeme ve spolupráci s našimi partnery a těšit se tak můžete i na pravidelná čtení divadla Drak, hudební dílny nebo na oblíbené plyšové televizní kamarády.”
Smetanova výtvarná Litomyšl do města opět pozvala přední české výtvarníky, kteří využijí snad každý místní výstavní prostor. A jak popisuje ředitelka Městské galerie Martina Zuzaňáková, výstavním sálem se znovu stane i samotné město: „Ve veřejném prostoru budou vystavovat Eva Koťátková, Milena Dopitová, Richard Wiesner a mnoho dalších.”
Předprodej a kompletní program
U příležitosti odtajnění hlavních programových titulů vydal festival brožuru s přehledem nejzásadnějších pořadů. Kompletní program s přesnými termíny mohou příznivci festivalu očekávat 17. května, předprodej vstupenek pak bude zahájen 26. května. Programový přehled najdete na webu smetanovalitomysl.cz, zmíněnou tiskovinu získáte například ve stojanech
na Smetanově náměstí či u průchodu k zámku.