Týden s hudbou on-line  19. - 24. dubna                             
 
Pondělí 19. dubna 2021

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta Alexandra Liebreicha vystoupí od 19:30 v Rudolfinu. Jako sólista se představí violoncellista francouzsko-kanadského původu Jean Guihen Queras, který navzdory složité epidemické situaci přijede do Prahy. Přednese Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 C dur Josepha Haydna a Andante cantabile Pjotra Iljiče Čajkovského. Program doplní suita z baletu Pulcinella Igora Stravinského a Variace na Haydnovo téma, op. 56a Johannese Brahmse.  Program můžete sledovat na webu rozhlasuFacebooku a živě na Vltavě.
Na ČT Art si od 20:15 můžete poslechnout galakoncert Evy Urbanové se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Janem Štychem.
Na webu televize Arte.tv byl zveřejněn záznam premiéry opery Richarda Wagnera Parsifal v podání Vídeňské státní opery. Ta bude dnes také streamovat operu La Bohème Giacoma Pucciniho.
Na webu Bamberských symfoniků byl zveřejněn koncert s Johnem Storgårdsem a díly Ericha Wolfganga Korngolda (Tanec ve starém stylu), Carla Nielsena (Koncert pro housle a orchestr, op. 33, sólistka Baiba Skride) a Pjotra Iljiče Čajkovského (Symfonie č. 4 f moll, op. 36).
Newyorská Metropolitní opera si na tento týden pro nás připravila cyklus nočních streamů nazvaný Moral Authority. Jako první zazní opera Lohengrin Richarda Wagnera. V nahrávce ze dne 10. ledna 1986 s dirigentem Jamesem Levinem účinkují Eva Marton, Leonie Rysanek, Peter Hofmann, Leif Roar a John Macurdy. Streamování každé opery v rámci cyklu Nightly Opera Streams trvá pravidelně 23 hodin, od 19:30 místního času (EDT) až do 18:30 hodin druhého dne. Český divák tak může operu sledovat po celý následující den od 0:30 hodin ráno.
 
Úterý 20. dubna 2021

Moravská filharmonie Olomouc uvede dnes večer online koncert na přání. Dirigent Jakub Klecker uvede program z děl Gioacchina Rossiniho (předehra k opeře Vilém Tell), Pjotra Iljiče Čajkovského (Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll, op. 23 – sólista Marek Kozák) a Antonína Dvořáka (Symfonie č. 8 G dur, op. 88).
Slovenská filharmonie bude od 20:00 streamovat recitál klavíristky Júlie Novosedlíkové. Zazní skladby Georga Friedricha Händela, Ludwiga van Beethovena a Alexandera Moyzese.
Dnes měl být zahájen 52. ročník příbramského Hudebního  festivalu Antonína Dvořáka. Všechny plánované koncerty se uskuteční v náhradních termínech, až tomu epidemiologická situace v ČR dovolí. O akcích Vás budeme informovat.
Státní opera Banská Bystrica bude od 19:00 vysílat operetu Jána Moryho Slečna vdova.
Na webu Pařížské filharmonie začíná od 20:30 program věnovaný Marcelu Proustovi a jeho mnohadílnému Hledání ztraceného času. Zazní skladby Reynalda Hahna, Gabriela Faurého, Roberta Schumanna a Fredericka Chopina. Jako sólisté vystoupí houslista Théotime Langlois de Swarte a klavírista Tanguy de Williencourt.
Curtisův hudební institut ve Philadelhpii vysílá i v druhé polovině dubna absolventské koncerty svých studentů. Dnešní večer se představí houslistka Josephine Chung s díly Franze Schuberta, Eugèna Ysaÿe a Johanna Sebastiana Bacha.
Od dnešní noci z New Yorku uslyšíme Mozartovu operu La Clemenza di Tito. Účinkují Lucy Crowe, Barbara Frittoli, Elina Garanča, Kate Lindsey, Giuseppe Filianoti a Oren Gradus s dirigentem Harrym Bicketem. Záznam byl pořízen 1. prosince 2012.
 
Středa 21. dubna 2021

Orchestr pražského Národního divadla uvede v rámci cyklu Musica non grata  program ze skladeb Igora Stravinského, jehož nedávné 50. výročí úmrtí jsme si připomněli. Jako sólisté vystoupí Alžběta Poláčková, Yukiko Kinko a Kateřina Jalovcová, sbor a orchestr Národního divadla bude řídit Jaroslav Kyzlink.
Český rozhlas D dur od 20:00 uvede záznam pondělního koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu se šéfdirigentem  Alexanderem Liebrichem a sólistou Jeanem Guihenem Querasem.
Ševčíkovo kvarteto bude od 19:30 streamovat koncert z děl Wolfganga Amadea Mozarta a Bedřicha Smetany.
Na webu Pařížské filharmonie bude od 16:00 zveřejněn koncert Pařížského komorního orchestru s dirigentem Benoïtem Marchandem. Zazní díla Marca Oliviera Dupina a Joann Sfar.
Frankfurtský Ensemble Modern chystá od 20:00 online koncert nazvaný Checkpoint Melt Trio.
Londýnský Royal Philharmonic Orchestra uvede od 20:30 SEČ koncert s dirigentem Duncanem Riddelem. Zazní Koncertantní symfonie K 365 (sólistka Abigail Fenna – viola) a Symfonie č. 40 g moll K 550 Wolfganga Amadea Mozarta a předehra k opeře  L’Amant anonyme Camilla Saint-Saënse.
London Philharmonic Orchestra od 22:00 SEČ vysílá na Marquee.tv koncert s dirigentem Robinem Ticcatim. Zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 5 Es dur Císařský, op. 73 Ludwiga van Beethovena (sólista Denis Kožhukin) a Symfonie č. 7 C dur, op. 105 Jeana Sibelia.
Curtisův hudební institut ve Philadelphii dnes uvede recitál vokálního oddělení. Ve skladbách Franze Schuberta, Jake Heggieho, Johna Dukea, Huang Zi a Michaela Tilsona Thomase se představí sólisté Evan Gray (basbaryton), Sage DeAgro-Ruopp (alt), Olivia Smith (soprán) a Sophia Maekawa (mezzosoprán) za doprovodu  Ting Tong Wong (klavír).   
Opera Giacoma Pucciniho La Fanciulla del West v záznamu ze dne 8. ledna 2011 uvidíme dnes v noci z MET. Účinkují Deborah Voigt, Marcello Giordani a Lucio Gallo společně s dirigentem Nicolou Luisottim.
 
Čtvrtek 22. dubna 2021

Severočeská filharmonie Teplice se rozhodla vždy každý čtvrtek od 18:00 zveřejnit nový online koncert. Program není zatím znám.
Dnes začínají streamované koncerty českolipského festivalu Lípa musica. Jako první vystoupí fagotista Ondřej Šindelář se smyčcovým triem Opus Elocutio. Zazní kvartet pro fagot a smyčce F. V. Kramáře a F. L. Gassmanna.
Verdiho Simon Boccanegra zazní dnes z newyorské MET. S dirigentem Jamesem Levinem dne 29. prosince 1984 účinkovali Anna Tomowa-Sintow, Vasile Moldoveanu, Sherrill Milnes a Paul Plishka.