Kamenný kříž u školy na Lhotce má letos 124 let              


 


Tato památka oslaví v letošním roce již 124 let od svého vzniku.

Kříž, který je nyní umístěn u silnice vedle školy, byl původně postaven u staré silnice naproti škole a to v roce 1897. Dne 18. září 1898 byl současně s tehdy dokončenou přístavbou školy vysvěcen. Svěcení vykonal vikář P. Krihl z Dobrouče. Průvod tehdy vyšel od kapličky sv. Barbory dále pak kolem č.p. 64 a po silnici až ke škole. Po svěcení se konala ve škole slavnostní hostina za účasti obecního výboru, kněží a místní školní rady. Kříž stál a byl udržován v místě naproti škole až do roku 1967.

V roce 1967 z důvodů rozšíření silnice I/14 bylo nutno kříž přemístit na nové místo v blízkosti školy. K tomuto účelu poskytli obci potřebnou výměru ze své zahrady majitelé domu č.p. 51. Dne 11. listopadu 1967 byl kříž za obětavé pomoci křesťansky smýšlejících občanů a pod odborným dohledem sochařským rozebrán, jednotlivé díly přemístěny přes silnici a dne 25. listopadu 1967 opět sestaveny. V následujícím roce byly veškeré úpravy kříže dokončeny a 17. listopadu 1968 při příležitosti konání mše svaté ve zdejší kapličce byl kříž za přítomnosti občanů vysvěcen administrátorem A. Kubátem z České Třebové. Z přesunu kříže se dochovaly velmi přesné podklady o odpracovaných hodinách jednotlivých občanů Lhotky, kteří se pomoci účastnili a nebylo jich málo.

V posledních letech byla památka evidována jako objekt bez známého vlastníka a tak příslušný odbor městského úřadu na přelomu roku 2010/2011 zahájil potřebné správní řízení a v současné době je již památka v majetku města. I díky tomuto kroku mohl být kříž z prostředků města a soukromého dárce na podzim roku 2011 odborně opraven restaurátorkou Lianou Špatenkovou z Vraclavi v celkové částce 53 000,- Kč. Byly odstraněny zvětralé vrstvy, jednotlivé defekty vyspraveny, celý povrch sjednocen speciálním nátěrem a následně konzervován proti působení povětrnostních vlivů. Na postavě Krista zvýrazněny hřeby, tabulka s nápisem a na patě kříže letopočet 1897. Tak může tato památka důstojně oslavit své úctyhodné výročí a byť možná na okraji zájmu dnešní uspěchané doby být předána dalším generacím.

Ing. Rudolf Sýkora


Připomeňme si  podobu obce Lhotka na konce 19. století, v době, kdy byl kamenný kříž u silnice vztyčen                


Po kliknutí se zvětší do nového okna ....