Mineralogický klub Česká Třebová v době koronaviru     
Světová pandemie i přísná proticovidová opatření značně omezila nebo téměř zmrazila některé volnočasové aktivity, které byly ještě nedávno běžnou součásti našeho života. Již druhým rokem se s těmito problémy potýká i Mineralogický klub Česká Třebová, který však svou činnost nepřerušil. Díky náhradním řešením, která respektovala vládní omezení a využila i částečná rozvolnění, se podařilo většinu přednášek i některé exkurze v loňském roce uskutečnit. Březnové až květnové akce byly po dohodě s lektory přesunuty na druhé pololetí. Vícedenní zájezd do severočeského příhraničí a Německa se změnil na řadu malých exkurzí s omezeným počtem osob. Podařilo se nám v přírodovědné pracovně realizovat pět přednášek a v terénu sedm individuálních exkurzí. Velkým štěstím bylo, že nás koronavirus dostihl až po velké klubové výstavě, kterou jsme uspořádali ve spolupráci s Ústeckoorlickým muzeem v Hernychově vile. Bohužel jsme museli po dlouhých  letech přerušit uspořádání Mineralogické olympiády pro žáky a studenty a co je nejhorší, koronavirová epidemie si vyžádala i krutou daň zásahem do našich členských řad.
Pro letošní rok jsme doufali v  normální klubovou činnost a opět jsme proto připravili řadu zajímavých přednášek, jejichž výčet byl prezentován na stránkách českotřebovských periodik. Bohužel, jak dobře víme, všechno dopadlo jinak a znovu jsme stáli před rozhodnutím, jak v činnosti klubu pokračovat. Realizace online výuky ve školách nás inspirovala ke spásné  myšlence, využít tento způsob komunikace  i v našem klubu. Po dohodě s  lektory se to podařilo a počínaje lednem proběhly již tři naše přednášky. V první jsme se prostřednictvím Dr.Radka Hanuse přenesli do restaurátorské dílny, ve které znovu ožily granátové šperky Ulriky baronky von Levetzow, a  ve druhé nás Mgr.  Miloš Pechanec seznámil s nedotčenou přírodou Islandu. V další nás opět provázel Dr.Hanus, se kterým jsme tentokrát pronikli na přísně střežená naleziště zlata v Ghaně a na Pobřeží slonoviny.  Dubnovou přednáškou chceme udělat radost především paleontologům. S publicistou, spisovatelem a popularizátorem paleontologie Mgr. Vladimírem Sochou se vydáme po stopách dinosaurů v Česku. Tato přednáška s besedou se uskuteční opět formou online a to ve středu 21.dubna v 17.30 hodin. Zájemci se budou moci připojit pomocí níže uvedeného spojovacího kódu http://teams.live.com/meet/9420952830730.
Pevně věříme, že připravované rozvolnění umožní uskutečnit následující květnovou přednášku v přírodopisné pracovně Habrmanova v České Třebové. V opačném případě proběhne opět online. Je naplánována na 19.květen na 17. hodinu. RNDr. Svatopluk Šeda bude přednášet na téma: Padesát let ve službách hydrogeologie – vývoj jímání podzemních vod na Ústeckoorlicku.
 
Za mineralogický klub Milan Michalski a Jan Peringer