Městské muzeum v květnu 2021          
Muzeum a TIC jsou na základě platných protiepidemických opatření až do odvolání uzavřeny.
Badatelna je v provozu, dotazy jsou vyřizovány telefonicky (na čísle 731 604 848) nebo prostřednictvím e-mailu (pekova@mmct.cz).
 
Výstava: Neoprašujeme!

Zpřístupněna bude po rozvolnění protiepidemických opatření a potrvá do 23. května 2021. Výstava představuje soubor restaurovaných sbírkových předmětů za posledních dvacet let. Sbírkové předměty, které by si návštěvníci za běžných okolností mohli prohlédnout v rámci výstav, jsou instalovány do vitríny v recepci muzea, takže si je lze prohlédnout z ulice.
Výstava, kterou zatím nemohla českotřebovská veřejnost shlédnout, představuje restaurované sbírkové předměty českotřebovského muzea v posledních 15 letech a je tak současně poděkováním za práci, a fortel všem restaurátorům   Výstava je zatím zachycena na videu, kde je průvodkyní po výstavě ředitelka Městského muzea Česká Třebová Mgr. Jana Voleská. Vystavené exponáty jsou rozděleny do souborů,. které jsou představeny samostatně: restaurované klobouky, skříně, cechovní památky - truhlice, pokladnice a artefakty, předměty charakterizující řemesla ve staré Třebové a úroveň života a bydlení, staré vojenské uniformy, restaurované sochy, staré tisky a další artefakty.
V expozici jsou u každého vystavovaného předmětu také zveřejněny restaurátorské zprávy, ze kterých je zřejmé, v jakém často velmi žalostném stavu byly předměty, než se dostaly do dílny restaurátora. Provedené úpravy vystavované předměty vlastně zachránily a mnohonásobně zvýšily jejich cenu. Výstava dokládá, jak si vážíme odkazu našich předků. Pomocí vystavených exponátů můžeme poznat život zdejších lidí v minulých staletích a jejich živobytí.

Podcasty

Zájemci o regionální dějiny si mohou poslechnout podcasty, které naleznou na webových stránkách muzea www.mmct.cz. Nabídka, která se postupně rozrůstá, zatím obsahuje tyto epizody:
Jiří Josefík (1920 – 2006)
Tradice a zvyky doby adventu a Vánoc
Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové
Kostel sv. Jakuba Většího v České Třebové
Transport smrti z Osvětimi a jeho stopy v České Třebové
 
Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově

Chaloupka Maxe Švabinského, která v loňském roce prošla rozsáhlou rekonstrukcí, bude opět zpřístupněna, jestliže to platná protiepidemická nařízení dovolí. Informace o muzejní noci, otvírací době a případných omezeních provozu budou zveřejněny na webových stránkách a facebooku muzea.
 
Příměstský tábor

Městské muzeum Česká Třebová bude v období letních prázdnin pořádat příměstský tábor s názvem Vynálezy, které nám usnadnily život. Tábor pro děti od ukončené 1. třídy do 12 let se uskuteční v termínu 12. – 17. července 2021. Náplní tábora bude seznámení dětí s řemesly, návštěvy zajímavých míst a muzeí v okolí České Třebové.  Cena je 1500,- a zahrnuje pojištění, programy, materiál, cestovné, obědy a svačiny. Přihláška je zveřejněna na  www.mmct.cz. Bližší informace na webových stránkách a facebooku muzea. Dotazy směřujte na mail sediva@mmct.cz.  Změna programu vyhrazena vzhledem k epidemiologické situaci a nařízením Vlády ČR.
 

Změny a aktuální informace naleznete na www.mmct.cz nebo https://www.facebook.com/mmctcz
Městské muzeum Česká Třebová, Klácelova 11, Česká Třebová, tel. recepce 465 322 634, tel. kancelář 465 534 516, www.mmct.cz, https://www.facebook.com/mmctcz
 

Videa z výstav městského muzea v roce 2020

Videa pořídil Českotřebovský deník a publikoval na youtube kanálu Českotřebovského deníku a také na svých webových stránkách, kde jsou trvale přístupné. Považuji za škodu, že nejsou také souhrnně nabízeny ke shlédnutí na webové stránce městského muzea, byť jistě slouží k propagaci  jeho činnosti. Proto uvádím přehled těchto videí z loňských výstav alespoň v následujícím přehledu:
 

Další zajímavá videa s historickým kontextem roku 2020