JSME a ZŮSTANEME SUVERÉNNÍ a HRDOU ČESKOU REPUBLIKOU
Marek Výborný
Poslední dny jsou skutečně bouřlivé. Rád bych se vrátil k tématu na rychlý návrat dětí do škol, záchranu maloobchodu a služeb. Jsem rád, že je COVID na ústupu a můžeme se postupně a bezpečně vracet k normálnímu životu. Ale jsou tady bohužel skutečnosti, které mohou na mnoho let dopředu rozhodnout, zda budeme skutečně hrdou demokratickou zemí, nebo ohneme hřbet před brutálními mocenskými zájmy Ruské federace. Proto nesmíme mlčet!
Tak si to shrňme:
- dva agenti RUSKA (rozuměj zaměstnanci státu vyslaní z pověření představitelů Ruské federace) na našem území vyhodili do vzduchu muniční sklad
- zemřeli dva naši tátové od rodin (jen shodou náhod nebylo obětí více např. z řad hasičů)
- shodou okolností to byly stejné osoby, které provedly atentát na britském území na S. Skripala a jeho dceru v roce 2018
Tedy: jedná se o státní terorismus, proto je nutné podniknout jasné diplomatické kroky vůči Rusku
Odbočka: je třeba poděkovat českým tajným službám, bezpečnostním složkám a všem, kteří se podíleli na složitém vyšetřování. Dle všech vyjádření je zřejmé, že je bez jakýchkoli pochyb, že za teroristickým činem na našem území stojí Ruská federace.
Zpět: ČR se musí bránit.
Klíčové kroky:
1. pojmenovat jasně k čemu došlo (je zcela nepochopitelné, že jeden den hovoří A. Babiš o státním terorismu, druhý o útoku na bulharské zboží a třetí opět o teroristickém činu - trochu se děsím, co přijde dnes
2. Vyhostit ruské diplomaty převážně ruské agenty z ČR. Pokud Rusko nerespektuje reciprocitu není na co čekat. Prostě pokud ruská strana de facto ochromila naši ambasádu v Moskvě, musí z naší stran následovat to samé. Rusko totiž na nic jiného než na silný sebevědomý postoj neslyší. Mimochodem se tím otevře prostor pro celkový restart diplomatických vztahů mezi ČR a Ruskem na principu rovného s rovným. Tak to aspoň bude pozitivní.
3. Jasně se ukázalo, jak důležité je, že máme spojence v EU a NATO. Je potřeba je skutečně požádat nejen o verbální solidaritu, ale o konkrétní podporu na diplomatickém poli.
4. Rosatom si Dukovany může smazat ze seznamu investic! Znovu a znovu bezpečností služby poukazovaly na rizika a vláda tomu nechtěla věřit. Tak konečně to snad pochopili...
5. Informovat veřejnost - nejde ohrozit práci bezpečnostních služeb, ale pro zamezení dezinformací je třeba zveřejnit základní údaje o aktivitách Ruska u nás. I tak zůstává mnoho otázek, která musí vláda vysvětlit. Záhadné okolnosti cesty J. Hamáčka do Moskvy a mnoho dalšího. Byly zde snahy vše ututlat? Jaká je role zvláštní figury Miloše Zemana? Je obrovskou ostudou, že prezident dodnes nevystoupil, nepoděkoval tajným službám, neuklidnil veřejnost... Mlčí a mlčí. Bohužel, takto se chová český prezident. Je mi hanba.
A na závěr: může se zdát, že jde o zpravodajské hry, ale není to tak. Jde o naši bezpečnost, o suverenitu České republiky, o jasné sdělení, že jsme součástí euroatlantického spojenectví a že si "dříví na sobě štípat nenecháme". Každý si to musí pamatovat, i velmoci jako je Rusko. Jsme hrdou Českou republikou.

Foto: poslanec Marek Výborný a starostka Magdaléna Peterková při poslední dubnové návštěvě v České Třebové