Nedožitých sto let Vlastimila Mehla     
V červnu 2021 uplyne sto let od narození českotřebovského patriota a vyznavače trampingu, pana Vlastimila Mehla.
Světlo světa spatřil 18. června 1921  za pomoci zdejší porodní asistentky, Antonie Hřebíčkové, v domě čp. 13 na Starém náměstí, ve známé sklenářské rodině Mehlově. Jeho otec, Felix Mehl II., známý autor českotřebovských betlémů, povoláním železničář, se věnoval také drobnému hospodářství. Vlastimil Mehl byl od mládí, stejně jako jeho předkové, členem místního Sokola. Po ukončení obecné školy chlapecké se začal učit  zámečníkem u  Josefa Rosenbergera na Trávníku. Poté, co tato firma pro finanční potíže ukončila svoji činnost, přešel mladý Vlastík  do učení do Štarmanova zámečnictví na Vinohradech.
Řemeslu se vyučil v roce 1939 a zůstal zde i poté zaměstnán. Jelikož firma v letech 2. světové války  vyráběla náhradní díly pro německou armádu, zůstal Vlastimil Mehl u Štarmanů zaměstnán  a  jako člověk, narozený v roce 1921 nemusel nastoupit, tak jako jeho kamarádi,  na práci do Říše.  V roce  1945  přešel Vlastimil Mehl  do Šreflovy továrny (pozdější Armaturka). Dne  1. května  1945 nastoupil Vlastimil na základní vojenskou službu do Vysokého Mýta, kde sloužil u tankistů. Pro svůj,  již vyšší věk,  odešel za krátký čas do civilu. Po návratu domů nastoupil do zaměstnání do českotřebovské výtopny ČSD, kde setrval až do roku 1981, kdy odešel do důchodu.
Vlastimila Mehla  to od mládí táhlo do přírody, kam vyrážel se svými kamarády.  V době zaměstnání na železnici, spolu s Květoslavem Tomšem založil T. O. Bílý obláček. Následně poté,  v roce 1958, vznikla hudební skupina Tramp-trio, jejímž byl Vlastimil Mehl, posledním žijícím členem. Vlastimil Mehl také každoročně  stavěl tatínkův rozměrný betlém. K Mehlom se na něj chodilo vždy podívat mnoho občanů našeho města. Lásku k jeho stavbě převzal po svém otci a předal ji svým nástupcům, dceři Jitce a vnoučatům. V roce 1950 se Vlastimil Mehl oženil.
Své blízké a kamarády Vlastimil Mehl zarmoutil 14. května  2003, kdy jej navždy opustil.
Martin Šebela